Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Успех": Мрачен балкански поглед върху живота в Загреб

БАЛКАНСКО КИНО

"Успех": Мрачен балкански поглед върху живота в Загреб

Какво е успехът, ако другите не ти го желаят?

Обичате ли да гледате балканско кино? А не сте ли останали с впечатлението, че темите, засягани във филмите на сърби, босненци, румънци, българи, хървати - някак си приличат. И по подразбиране включват насилие, несправедливост, омраза и задължителното престъпление. Дали ще е корупция, кражба, изнасилване, убийство - балканският филм обикновено проблематизира средата, която позволява на хората да им се случват гадории, и доста по-малко се задълбочава върху психологията и личната отговорност на индивида - нещо, което е по-характерно за западното кино.

Може би и затова сред персонажите често няма интересни личности. Тяхната липса се запълва с мутри, полицаи, агенти, бандити, трафиканти. Характерно за балканското кино е и отношението към женските герои - те са или угрижени дами, или леки жени, които често ядат бой, изнасилвани са, страдат и чак когато мъжът им е станал наистина непоносим, го зарязват. Или убиват.

Снимка: © 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved.

Тези разсъждения вероятно са стереотипни, но не можах да ги избегна и по време на гледането на новия хърватски сериал "Успех", който е част от източно-европейската селекция на HBO.

Сред десетте европейски продукции в платформата HBO GO са включени лековатият румънски "Хакервил", красивият и въздействащ "Заслепени от светлините" от Полша, донякъде предсказуемият "Златен живот" от Унгария, по-старите полски "Глутница" и "Пактът", смисленият румънски мини-сериал "Мълчаливата долина", типично балканският (по гореописания начин) "В сенките", чешките "Пустош" и "Мамон".

"Успех" (Uspjeh) е първото хърватско заглавие в поредицата, като неговият режисьор определено е от "тежката артилерия".

Става дума за Данис Танович - носител на "Оскар" и "Златен глобус" за "Ничия земя" (2001), и на "Сребърна мечка" от Берлинския кинофестивал за "Смърт в Сараево" и за "An Episode in the Life of an Iron Picker". Това е първият телевизионен сериал, който Танович снима.

Когато става дума за продукция на HBO, неминуемо очакваме високо качество - и тук нямаме разминавания с получения резултат, защото като визия "Успех" е заснет перфектно.

Сценарият също е развит много професионално.

Снимка: © 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved.

Историята в тази многопластова драма за силни и борещи се хора се разгръща по любопитен начин. Първоначално разказът изглежда несвързан до степен, в която зрителят се пита дали пък не гледа отделни миниатюри. В последствие, благодарение на режисьорското майсторство, героите хармонично се оказват обединени от общ сюжет.

Стечението на обстоятелствата свързва няколко съседа с убийство. Последствията засягат всички аспекти на живота на героите и им преподават уроци за натиска, за заучената безпомощност, за фрустрацията, за пасивността.

В "Успех" балканският стереотип за кино работи безупречно: имаме престъпления, имаме и мацка, която се е забъркала с богат мъж (естествено той е мръсник!), имаме неочаквано и абсолютно брутално насилие над жена (сцена, която няма да видите в нито един западен филм), присъства и социалният елемент под формата на безнаказаност и некадърна полиция.

И корупцията! Къде без нея!

Защото строителните мафиоти искат да загрозят прекрасния Загреб. Както се случва в живота, те са цакали много пари на когото трябва, за да мине иначе напълно несъстоятелният им проект. Но (както НЕ се случва в действителността) - насреща е добрият герой, в лицето на разкаял се архитект. След кратка медитация той решава, че вече ще прави само хубави неща.

Снимка: © 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved.

С една дума: приказка. Балканските режисьори явно си падат по тези fairy tales. Иначе по нашите територии почти не се срещат разкаяли се архитекти-идеалисти. Рядко е и хората да се обединят в името на самосъхранението. Тук почти никога насилниците не умират случайно, а когато бащите пребиват дъщерите си, е голяма драма, а не поредният сценичен факт. И между другото, никой никога не е виждал съпруга да издава мъжа си заради присвояване на обществени пари. Вие да сте чували за подобен случай?!?

Но ако се абстрахираме от всичко това, "Успех" се гледа с лекота. Актьорите играят добре и ако не броим обичайната балканска грубост (всички ли по тези земи са простаци?) - репликите им не дразнят. А ако се питате коя е актрисата, която се разсъблича: това е Тара Талер в ролята на тинейджърката Бланка. Тя ходи скандално облечена на училище, но пък дрешките й ги купува богатият й приятел, който...

Снимка: © 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved.

Дотук със спойлерите!

Ако все още не сте гледали "Успех" - направете го възможно най-скоро - шестте епизода на загребската градска история ще ви накарат да се замислите и върху един друг много сериозен въпрос, зададен от местната действителност, а именно:

Какво означава да успееш, ако обществото от сърце не ти го желае?

Паралелите с българската действителност са задължителни.

Текст: Ема Иванова

Снимки: © 2018 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Коментирай 9

1/1

Още ВИДЕО

Опера, посветена на Александър Литвиненко, беше представена премиерно във Великобритания

Литвиненко почина през ноември 2006 г. в Лондон от отравяне с радиоактивния елемент полоний- 210

Театър на открито започна представления на "Комедия от грешки" в родния град на Шекспир

За първи път британската "Роял Шекспир къмпани" организира толкова мащабна продукция в последната година

Хомосексуалност, насилие и религия в новия филм "Бенедета" на Пол Верховен

Трилърът, бе представен премиерно в Кан и го разтърси със сюжета си вдъхновен от действителен процес в средновековна Италия, срещу загадъчна монахиня, способна на чудеса

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

"След първия ни концерт при нас дойде един мой приятел и каза: "Ама, вие от какво се притеснявате, бе, хора! Това е обречено на успех!"

Човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот в спектакъла "Зловещата долина"

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК, и неговата програма "Мигриращото тяло" ще бъде домакин на "Зловещата долина" на 4 и 5 юли

Виж всички

Календар