Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина големият сценарист и режисьор Христо Ганев

IN MEMORIAM

Почина големият сценарист и режисьор Христо Ганев

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади", "Голямото нощно къпане", "Животът си тече тихо", "Басейнът" и др.

13 януари 2007 г. Христо Ганев получи наградата за цялостно творчество на Националния филмов център за тандема си с Бинка Желязкова (Снимка: BulFoto) (Снимка: BulFoto)

На 97-годишна възраст почина българският филмов деец, сценарист и режисьор Христо Ганев, съобщи неговата внучка.

Роден е на 2 август 1924 г. в село Павел баня. Бил е член на РМС и партизанин. След 9 септември 1944 г. работи във филмопроизводството като режисьор и сценарист. Творбите му се отличават с оригинален и самостоятелен подход. 

Изключен е от БКП през 1971 г., заедно с още няколко писатели, след като отказват да порицаят творчество на Александър Солженицин за присъждането му на Нобелова награда за литература. 

Сценарист е на известните филми: "Голямото нощно къпане", "Басейнът", "А бяхме млади", "Нощем по покривите" и много други. Женен е за режисьорката Бинка Желязкова (1923 г.- 2011 г.), с която в тандем създават тези и още други филми. Дъщеря им Светлана Ганева е кинооператор, омъжена е за художника-аниматор и режисьор Анри Кулев.

Христо Ганев и Бинка Желязкова (Източник: Личен архив на семейството)

Още

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

"Независимо дали пише за патетични романтици ("А бяхме млади") или за патетични носталгици ("Басейнът"); за авантюристични невзрачници ("Голямото нощно къпане") или за авантюристични неудачници ("Нощем по покривите"), Христо Ганев неизменно се занимава с идеите и разочарованието от тяхната деформация. И все филтрира неспокойствието на душата си с метафориката на изказа.

Получава се кино на поетичното морализаторство, донесло на страната ни не една и две награди, а на създателите му - не едно и две разочарования. Но на съвестта на Христо Ганев не й трепва окото нито от неприятели, нито предатели, нито от санкции - тя си пердаши през спомени, болки, неудовлетворения...

Именно благодарение на неуморната си съвест той е сред няколкото български Фигури, чийто авторитет е недосегаем през годините и политическите рокади. И е все така красиво достолепен...", казва за него българска кинокритичка, актриса и поетеса Геновева Димитрова.

17 септември 2013 г. Една от легендите на родното кино - сценаристът и писател Христо Ганев получи Специалната награда на София за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата (Снимка: BulFoto)

През 2011 година Христо Ганев получава държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния си принос в изграждането на българското филмово изкуство, където е избран сред 42-ма други творци, предложени за приза.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Сериалът "Вина" започва на 5 януари по БНТ 1

Вижте официалния трейлър на 12-серийната семейна драма, в която мръсните тайни, любовта и изневярата се преплитат с несломимия вътрешен порив да създаваш

"Как се научих да летя" спечели наградата на Европейската асоциация за детски филми в Талин 2022

26-ото издание на кинофестивала в Талин "Black Nights" приключи, а сред наградените филми е и "Как се научих да летя" - най-новата творба на любимия на няколко поколения сръбски режисьор Радивое Андрич

"Игра на доверие" изненадва с емоционален нов трейлър и премиера на 17 февруари

Филмът по идея на Яна Маринова е вдъхновяваща история за силната жена, която отстоява свободната си воля

Гледаме филми от германската киноиндустрия от 30-те

В началото на декември месец Гьоте-институт България представя селекция от три черно-бели филма от периода на 30-те години и подема на германската киноиндустрия

Уилко Джонсън, китарист на рок групата „Доктор Фийлгуд“, почина на 75-годишна възраст

Освен музикант Джонсън беше и актьор. Той изпълни ролята на Илин Пейн в сериала "Игра на тронове"

Берлинале ще връчи почетната Златна мечка на Стивън Спилбърг

Фестивалът обяви, че ще излъчи най-новия филм на режисьора "Семейство Фабелман"