Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина големият сценарист и режисьор Христо Ганев

IN MEMORIAM

Почина големият сценарист и режисьор Христо Ганев

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади", "Голямото нощно къпане", "Животът си тече тихо", "Басейнът" и др.

13 януари 2007 г. Христо Ганев получи наградата за цялостно творчество на Националния филмов център за тандема си с Бинка Желязкова (Снимка: BulFoto) (Снимка: BulFoto)

На 97-годишна възраст почина българският филмов деец, сценарист и режисьор Христо Ганев, съобщи неговата внучка.

Роден е на 2 август 1924 г. в село Павел баня. Бил е член на РМС и партизанин. След 9 септември 1944 г. работи във филмопроизводството като режисьор и сценарист. Творбите му се отличават с оригинален и самостоятелен подход. 

Изключен е от БКП през 1971 г., заедно с още няколко писатели, след като отказват да порицаят творчество на Александър Солженицин за присъждането му на Нобелова награда за литература. 

Сценарист е на известните филми: "Голямото нощно къпане", "Басейнът", "А бяхме млади", "Нощем по покривите" и много други. Женен е за режисьорката Бинка Желязкова (1923 г.- 2011 г.), с която в тандем създават тези и още други филми. Дъщеря им Светлана Ганева е кинооператор, омъжена е за художника-аниматор и режисьор Анри Кулев.

Христо Ганев и Бинка Желязкова (Източник: Личен архив на семейството)

Още

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

Болестта изтри паметта й, но главното остана "записано" в нейните филми

"Независимо дали пише за патетични романтици ("А бяхме млади") или за патетични носталгици ("Басейнът"); за авантюристични невзрачници ("Голямото нощно къпане") или за авантюристични неудачници ("Нощем по покривите"), Христо Ганев неизменно се занимава с идеите и разочарованието от тяхната деформация. И все филтрира неспокойствието на душата си с метафориката на изказа.

Получава се кино на поетичното морализаторство, донесло на страната ни не една и две награди, а на създателите му - не едно и две разочарования. Но на съвестта на Христо Ганев не й трепва окото нито от неприятели, нито предатели, нито от санкции - тя си пердаши през спомени, болки, неудовлетворения...

Именно благодарение на неуморната си съвест той е сред няколкото български Фигури, чийто авторитет е недосегаем през годините и политическите рокади. И е все така красиво достолепен...", казва за него българска кинокритичка, актриса и поетеса Геновева Димитрова.

17 септември 2013 г. Една от легендите на родното кино - сценаристът и писател Христо Ганев получи Специалната награда на София за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата (Снимка: BulFoto)

През 2011 година Христо Ганев получава държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния си принос в изграждането на българското филмово изкуство, където е избран сред 42-ма други творци, предложени за приза.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Европейската филмова академия обяви пет номинации за наградата за късометражен филм

Сред филмите са "Bella" (Гърция), "Displaced" (Косово), анимацията "Великденски яйца" (Белгия, Франция и Нидерландия), "In Flow of Words" (Нидерландия) и документалният "Чичо ми Тудор" (Белгия, Португалия, Молдова, Унгария)

"Божията ръка" Паоло Сорентино ще представлява Италия на наградите "Оскар"

Паоло Сорентино вече е печелил "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2014 г. с "Великата красота"

Две фото изложби подгряват премиерата на филма за Боян Петров

"Отново съм тук", посветен на големия ни алпинист, тръгва в кината от 3-ти декември

Смешно-тъжният "Чичо Коледа" в програмата на Киномания

Продукцията е с участието на куп обичани български актьори като: Филип Аврамов (в ролята на Чичо Коледа), Ален Ангелов, Малин Кръстев, Васил Банов и др.

"Жените наистина плачат" бе представен и на Виенале

"Казакова и Милева създават остра социална критика, която оставя пространство и за саркастична комедия и топлина", казва кинокритичката Ела Битенкур на сайта на кинофестивала

"Каръшко чукане или шантаво порно" е румънското предложение за "Оскар"

Копродукцията на режисьора Раду Жуде бе тазгодишния лауреат на "Златна мечка" от Берлинале