Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Футболни агитки, работническа класа и кризи: Какво се крие зад клишетата за Перник?

УРБАНИСТИЧНИ ХОРИЗОНТИ

Футболни агитки, работническа класа и кризи: Какво се крие зад клишетата за Перник?

"Нямаш място в нашия град" на Николай Стефанов е селектиран в престижни международни фестивали преди премиерата си за широка публика есента

"Нямаш място в нашия град" на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от Smarty Pants Shooter е първата HBO Max копродукция от България (Източник: HBO MAX)

"Нямаш място в нашия град" на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова от Smarty Pants Shooter е първата HBO Max копродукция от България. Историята на миньорския град Перник, разказана през ежедневието на група футболни фенове, е селектирана от редица международни фестивали, а есента филмът ще бъде достъпен за гледане в стрийминг платформата HBO Max от широка публика у нас и в още над 15 държави в Европа.

Още

"Отново съм тук" за алпиниста Боян Петров е в HBO Max в 12 държави

"Отново съм тук" за алпиниста Боян Петров е в HBO Max в 12 държави

Документалният филм-наблюдение се фокусира върху футболна агитка от родния град на режисьора - Перник. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор. За тях това е цел, в която виждат възможност Перник да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град.

Камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже какво се крие под коравия външен вид на героите. Днес синовете на миньорите често са изправени пред безработица и липса на възможности. Режисьорът изследва живота им с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си и децата си.

Ханка Кастелицова, изпълнителен продуцент на документални филми от HBO Max, споделя:

"Проследих развитието на този филм в продължение на няколко години и бях впечатлена от достъпа, който екипът успя да получи. Основно качество на "Нямаш място в нашия град" е чувствителността и начинът, по който авторът се отнася към героите - без предразсъдъци, но все пак от ясна гледна точка. Развълнувана съм, че този документален филм ще има силен фестивален живот и е първата продукция от България, която ще предложим на нашите HBO Max абонати в Европа."

Още

Европейски сериали по HBO

Европейски сериали по HBO

Николай Стефанов е роден и израства в Перник и често е свидетел на клишираните възприятия, с които свързваме бившия индустриален град. С течение на времето той напуска града, но много от неговите приятели остават. Двадесет години по-късно Николай се връща в Перник, за да се изправи пред миналото си и да разкаже историята на града и на хората, с които е израснал.

"Този проект не беше лесен за осъществяване - заради провокативния си характер, предизвикателни герои и моят личен процес на помиряване с миналото. И все пак мисля, че този филм е важен и може да помогне за разбирането на трудни, но централни въпроси, за които нашите общества трябва да говорят." - споделя режисьорът Николай Стефанов

"През годините съм мислил много за гнева и агресията и какво радикализира хората, както и за променящите се норми за мъжественост. Разсъждавах също за това какво е въздействието на средата, в която човек израства, и какво се предава от поколение на поколение. Изследвайки тези въпроси под формата на филм, започнах да търся пластовете зад грубия образ на футболната агитка от родния ми град. Исках да изобразя реалността на героите такава, каквато е, и да позволя на зрителите сами да свържат точките в една комплексна история. Вярвам, че като се вглеждаме в дълбочина на малък мащаб, можем да научим много за общата картина."

Още

Актьорът Бенедикт Къмбърбач ще играе Александър Литвиненко в минисериал на телевизия HBO

Актьорът Бенедикт Къмбърбач ще играе Александър Литвиненко в минисериал на телевизия HBO

HBO припознава проекта като интересен, задълбочен и обективен, като безспорно негово предимство е актуалността на тематиката му на международно ниво. Героите на филма са хора, които могат да бъдат открити във всеки един европейски град - футболни фенове, обединени от своята страст, създаващи своя общност и пространство за подкрепа, независимо от предизвикателствата, които средата им им поднася.

Към филма има значителен фестивален интерес, което е изключително признание за документално заглавие от България. Световната му премиера бе в края на март на престижния фестивал за документално кино CPH:DOX в Копенхаген в конкурсната секция Next:Wave, където бе забелязан от Variety. Следващите селекции са на стартиращите тази седмица Vision du Réel в Швейцария и Movies that Matter в Холандия. По-късно през годината "Нямаш място в нашия град" ще участва в международната състезателна програма на Krakow Film Festival в Полша, както и на други известни фестивали, преди да стане достъпен в платформата на HBO Max през есента.

Още

Поли Генчева: Боян се състезаваше с времето

Поли Генчева: Боян се състезаваше с времето

"Селекциите за множество международни фестивали показват, че с "Нямаш място в нашия град" Николай Стефанов успява да засегне ключови социални въпроси. Силата на филма е в автентичния подход на деликатно наблюдение, което не раздава присъди, а търси разбиране." споделя продуцентът Ралица Големанова. "Щастлива съм, че значимите социални послания на филма ще достигнат до широка аудитория благодарение на колаборацията ни с важен партньор като HBO Max."

Още

"Методът Уилямс": От гетото до световния тенис

"Методът Уилямс": От гетото до световния тенис

"Нямаш място в нашия град" е четвърта документална копродукция на HBO от България. Миналата година излезе "Тихо наследство" на режисьора Петя Накова, копродукция с Контраст Филмс, а "Бетонни фараони" на Йордан Тодоров и Хотел Рай на София Тзавелла, и двата продуцирани от АГИТПРОП, са част от съдържанието на платформата вече десет години.

"Нямаш място в нашия град" е продукция на българската компания Smarty Pants Shooter в копродукция с HBO Max. Режисьор и оператор е Николай Стефанов, а продуцент е Ралица Големанова. Изпълнителни продуценти от страна на HBO Max са Ханка Кастелицова и Тереза Кейлова. Монтажът на филма е дело на Стоян Велинов. Звукорежисьор е Иван Андреев за SONUS Studio. Сценаристи са Мариана Събева, Николай Стефанов и Ралица Големанова. Постпродукция - Concept Studio. Филмът ще бъде наличен на всички територии на HBO в Европа, а дистрибутор за останалите територии е Lightdox.

Още

„Отмяната“ или доброто кино в света на сериалите

„Отмяната“ или доброто кино в света на сериалите

Още

Сериалът "Белият лотос": Брилянтна сатира на света, в който живеем

Сериалът "Белият лотос": Брилянтна сатира на света, в който живеем

Още

Вечери по Бергман ни очакват с новата адаптация на "Сцени от един семеен живот"

Вечери по Бергман ни очакват с новата адаптация на "Сцени от един семеен живот"

Още

Документалната поредица на HBO "Алън срещу Фароу" от 22 февруари

Документалната поредица на HBO "Алън срещу Фароу" от 22 февруари

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Звездата от "Игра на калмари" Ли Джун-дже представя шпионски трилър в Кан

"Изключително съм благодарен, че дебютирам като режисьор по време на този ренесанс на корейската култура", казва още Ли Джун-дже

Филмът "Ноември" за атентатите в Париж триумфира на кинофестивала в Кан

Историята започва на 13 ноември 2015 г., когато отряд джихадисти отнема живота на 130 души и ранява други 350 в Париж и околностите - в близост до стадион "Стад дьо Франс", в кафенета и в концертната зала "Батаклан"

"Джери Лий Луис: Проблеми в ума": Невероятен кино трибют на Итън Коен към рокендрола

Филмът е направен почти изцяло с архивни кадри и премиерата му беше на кинофестивала в Кан

Композиторите на филмова музика искат признание на фестивала в Кан

Композиторите на филмова музика настояват за признание на кинофестивала в Кан, който не им присъжда награда, за разлика от Американската академия

5 филма, които да гледаме от Кан

Фестивалът в Кан тече с пълния си блясък на звезди и слънце от Лазурния бряг, но ето кои са филмите, за които със сигурност ще се говори и след това

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Журито на "Златната липа" ще бъде представено официално на 28 май във фоайето на Държавна опера Стара Загора