Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зловещите истории на едни уж обикновени снимки

НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА

Зловещите истории на едни уж обикновени снимки

"Снимки за спомен", които ще ви потресат

Малка затворничка от концлагер рисува дома си

Безпристрастната техника с фотографска точност запечатва събития от живота. Някои снимки веднага предизвикват взрив от емоции, други, точно обратното - приличат на абсолютно "нормални" снимки за спомен. Това е така, докато зрителят не разбере какво точно се случва или ще се случи скоро след щракването на спусъка на фотоапарата.

Предлагаме ви да видите снимки, зад всяка от които има трагична, понякога дори зловеща история.

Будистки монах извършва погребален ритуал

На 25 ноември 2011 г. един от пътниците, очакващи влака на гарата в град Тайюан, провинция Шанси в Китай, привлякал вниманието на околните, с това, че доста дълго спи в неудобна поза. Когато най накрая решили да го събудят, се оказало, че възрастният човек е мъртъв и да му се помогне вече е невъзможно. Монах, който също бил сред пътниците, извършил религиозна церемония за вечен покой на душата починалия.

Група камикадзета

На пръв поглед изглежда, че това е с нищо незабележима снимка за спомен на военни курсанти. Но когато разберете, че тези курсанти са от "школа за камикадзета", ще бъдете обхванати от истински ужас. 17-годишният ефрейтор Юкио Араки, който на снимката, направена на 26 май 1945 г., държи кученце, тръгнал за своя последен полет още на следващия ден след снимката.

Членовете на британската експедиция "Тера Нова" на Южния полюс на 18 януари 1912 г.

От самото начало на тази експедиция имало повече политика, отколкото наука. Нейният ръководител Робърт Скот (в центъра на снимката) и неговият екип трябвало да победят екипа на Руал Амундсен и да пристигнат първи на Южния полюс - за честта на Британската империя. Но когато болните от скорбут и премръзнали от студ пътешественици достигнали заветната цел, се оказало, че норвежците доста са ги изпреварили.

По пътя обратно четири човека загинали - това е тяхната последна снимка.

Лешояд и момиченце в Судан

Още

Потресаващи снимки от Рио Пилкомайо - реката на смъртта

Потресаващи снимки от Рио Пилкомайо - реката на смъртта

Тази зловеща снимка, донесла награда "Пулицър" и световна слава на фоторепортера Кевин Картър, е направена през 1993 г. в суданското село Айод. Родителите на детето са изтичали към пристигналия самолет с хуманитарна помощ, а изтощеното им момиченце лази след тях, но е спряло да си почине. Лешояд наблюдава детето. Тези птици не нападат своите жертви, а предпочитат нещата да се развият от самосебе си. В случая наблизо имало фотограф, така че на лешояда му оставало само да си чака... Снимката предизвикала обвинения към Картър в безчовечност и той се самоубил три месеца след като му връчили престижната награда.

Останките от космонавта Владимир Комаров

Владимир Комаров загинал на 24 април 1967 г. при завършването на изпитателния полет на кораба "Съюз-1". При спускането към земята не се отворил основния парашут и вследствие на удара в земята, апаратът изгорял. Деформираните до неузнаваемост останки били изпратени от специална комисия в Москва. Прахът бил сложен в урна и зазидан в Кремълската стена. Но разследването на мястото на аварията продължила и след време били открити още останки от тялото на космонавта. Те били погребани в степта на мястото на неговата гибел.

Предсмъртно селфи на пътници от фаталния полет MH17

15-годишният Хари Слок заедно със своята майка Петра Лангевелд пътували на почивка в Куала Лумпур. Три часа след селфито, което виждаме, самолетът, прелитащ над Украйна, бил свален. Никой от пътниците на борда не оживял.

Самозапалването на монасите

Още

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

Вижте снимки на легендата Мерилин Монро малко преди да умре

През 1963 г. недоволството на будисткото мнозинство в Южен Виетнам към тогавашния режим достигнало своята критична точка. През май същата година будистите се събрали в град Хюе, за да защитят своите права. Правителството жестко разгонило демонстрацията, в резултат на което 9 будисти били убити. В знак на протест против жестокостта на 11 юни 1963 г. в Сайгон двама възрастни монаси се самозапалили.

Приятели до гроб

Тази археологическа находка била намерена в Иран през 1972 г. Двама млади мъже, живели през 800-та година до новата ера загинали, когато завоевателите запалили града. Хората се задушавали от дима, но до последната минута се подкрепяли един друг.

Травма 

Още

Вижте знакови черно-бели снимки - този път в цвят

Вижте знакови черно-бели снимки - този път в цвят

 

Тази снимка е направена по време на боевете край френското село Курселет през септември 1916 г. Човекът на снимката е с травма, на която един от многото признаци е разстройство на психиката. Особеният му поглед е в следствие от травмата и се среща при посттравматичен стрес. Трябва да се отбележи, че по това време хората не се усмихват на снимките.

Малка затворничка от концлагер рисува дома си

След края на войната момиченце, което на практика израснало в концлагер, било изпратено в дом за деца с психически проблеми. Когато възпитателите го накарали да нарисува къща, момичето изобразило зловещ хаос, повече напомнящ кълбо с бодлива тел. В горната част на дъската е написано "Терезка" - това е името на малката художничка.

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

Реституирането "връща самочувствието и увереността на иракското общество" - заяви на церемонията иракският министър на културата Хасан Назим

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

Върху изящен керамичен съд е изобразен Барс - животното, което е било държавен символ на Волжска България

Чинарът на Вазов издигна снага в столично училище по идея на Народния театър

Иван Юруков, Гергана Змийчарова и Мариус Донкин засадиха заедно с ученици вековно дърво в памет на народния поет

С церемония САЩ ще върне на Ирак клинопис от "Гилгамеш" на 3500 години

Ценнната глинена плочка съдържа фрагменти от Епоса за Гилгамеш, считан за едно от най-старите литературни произведения на човечеството

Игра на Impressio: Спечели покани за концерта "Милена Акустик" за пръв път на живо

Тази седмица нашата игра е свързана с Рок дамата на България, която ще представи новия си албум на 25 септември в Joy Station

Берлинският "Футуриум" спечели наградата за иновации на Европейската музейна академия

Журито е оценило "ясната презентация на ключови теми от бъдещето и артистични инсталации" на берлинския музей