Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зловещи маски, с които хората са крили лицата си през вековете

БЕЗ ЛИЦЕ

Зловещи маски, с които хората са крили лицата си през вековете

Причините са различни - от полезни и функционални, до абсурдни и смешни

Историческа маска на венециански лекар (Снимки: Shutterstock)

Откакто човек е измислил дрехите, той постоянно се е старал да прикрие и лицето си. Причините за това са различни - от функционални и полезни до твърде абсурдни и смешни. Днес доста от тези маски предизвикват страх, предизвикан от предназначението им, а понякога само от външния им вид.

Тук можете да видите маски, които човек е слагал върху лицето си и ще научите с каква цел го е правил в конкретните случаи.

Маска на танкист от Първата световна война


За първи път подобни маски са използвани в армията на Великобритания при битката при Камбре през 1917 г. Тяхната задача била да защитават лицето на танкиста.

Маска на гладиаторите мурмилони


Едни от най-добре въоръжените гладиатори в Древния Рим били мурмилоните, чиято екипировка тежала 15 килограма плюс масивен шлем. Маските на мурмилоните имали големи прорези за очите, на които имало едра мрежа, която предпазвала гладиаторите от смъртоносно нараняване от трезъбец или меч.

Маска на лекар по време на епидемия от чумаТази маска е разработена в Париж през 1619 г. В дългия клюн се слагали ароматни треви и цветя, тъй като хората вярвали, че болестта се разпространява чрез неприятния мирис на разлагаща се плът, която мощно се носела във въздуха около болните от чума.

Маска на самурай


С т. нар "менпо", или маска за защита, самураите са прикривали лицето си непосредствено преди схватка. Освен основната си функция, маската имала още и поддържаща роля за доста тежкия шлем на воина.

Маска юзда за вещици


Една от формите за публично наказание на жените, подозирани във вещерство, в Англия и Шотландия през XVI-XVII в. било носенето на подобни маски със заместител на езика. Такъв "контрол на звука" бил предназначен за такива жени, които не изпращали деректно на кладата.

Маска качулка за затворници


Този способ за прикриване на лицето се използвал в един от най-известните затвори в Австралия, намиращ се в Мелбърн от 1842 до 1929 г. Най-опасните престъпници държали в единични килии по 23 часа в денонощието, а по време на разходките в двора ги извеждали в колпаках от груб плат, които не им позволявали да общуват помежду си.

Детски противогаз с образа на Мики Маус


Страхувайки се от започването на газови атаки след Пърл Харбър, американските военни забелязали, че противогазите за възрастни са доста големи за децата. При създаването на умалена версия на противогаз с разрешението на Дисни бил взет образа на култовия персонаж Мики Маус. Били създадени 1000 образци, всеки от които трябвало да внесе игрови елемент в процеса на защитата.

Маски за Хелоуин от началото на XX век


При подготовката за празника Хелоуин не всички хора си купуват костюми, а предпочитат да си ги ушият сами. Така е било и преди много години. Някои от тези творения от началото на XX век изглеждат доста страшничко.

Маски против слънчево изгаряне от XVI век


Тези напълно черни маски, с които било трудно да се разговаря, жените през XVI век слагали на лицата си доброволно. Задачата им била да защитят белоснежната кожа на лицата им от слънчевите лъчи, съприкосновението с които придавал на изисканите дами плебейски загар.

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Църквата с Черната Богородица - с тържествена литургия за празника на Несебър

Две чудотворни икони в храма "Св. Успение Богородично"

Дръжка от амфора от 5-6 век е най-новата археологическа находка на Перперикон

На дръжката се четат буквите М и Θ, съкращение на "майка Божия"

Какво (не) знаете за гръцките богове?

Проверете знанията си за пантеона от божества от древногръците митове

В уникална за Европа находка археолозите в окръг Бихор откриха съкровище, съдържащо 169 златни пръстена

"Това е феноменална находка. Такова съкровище е единствено по рода си в Централна и Източна Европа", каза историкът Гарбиел Моиса

Уникалната находка от Мисионис е част от сребърна епископска огърлица от 11 век

Зад тази находка се криe и драмата на тазгодишния археологически сезон, който може да се нарече "пълен провал", каза проф. Николай Овчаров, който е пряк научен ръководител на обекта Перперикон и научен консултант на Месионис

Кой е най-разпознаваемият практик на абстрактния експресионизъм?

Проверете знанията си за една от водещите фигури на движението, което постави Америка в епицентъра на авангарда в живописта