Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смъртоносната виртуална игра "Синия кит" вече има алтернатива - "Бялата мечка"

МРЕЖАТА

Смъртоносната виртуална игра "Синия кит" вече има алтернатива - "Бялата мечка"

"Синия кит" тласна към самоубийство стотици деца в света

Виртуалната интернет-игра "Синия кит", мимикрираща и под други названия - "Синия гълъб" ,"Морето на китовете" и "Тих дом", доведе до самоубийство стотици деца по света. Наскоро "стъпи" и в българското интернет-пространство. Хубавата новина е, че много медии у нас алармираха за опасността, а от Русия вече тръгна и алтернатива на "кита" - логото на новата игра е "Доброта" и се нарича "Бялата мечка". Разработката й е на руски студенти.

Всъщност, и "Синия кит" тръгна пак от Русия, и според специалисти е на практика добре познатата в миналото "руска рулетка", разработена в интернет-вариант. Създателите й остават неизвестни, а заклеймителите й са много родители на деца, политици, полицаи, психолози и блогъри, които окачествяват "Синия кит" като дяволска интернет манипулация.

Заразното интернет-зло накара много деца по света да сложат край на живота си

Досега известното е само, че "Синия кит" тръгва от някоя от бившите съветски републики, но кой я е пуснал в мрежата, остава загадка. Заради "неизвестния извършител" досега са се самоубили над 200 деца само в Русия, а общият брой на жертвите по света вероятно е много над тази зловеща статистика. Начинът на свързване със сектантската игра е през социалните мрежи с определен хаштаг. Веднъж въвлечени в играта, децата започват да изпитвах страх, паника и безпокойство. Тя ги подтиква към агресия, насилие и самоубийство, чрез заплахи. Задачите, които им поставя "господарят" - Синия кит, изискват не само да се самонараняват, но иска и визуални доказателства за това!?!

"Синия кит" заповядва самонараняване с бръснарско ножче

Всеки участник в играта получава по 50 заповеди, които трябва да изпълни за 50 дни. Много от задачите са опасни за живота не само психически, но и като физически изпълнения: като да речем, детето да се изкачи по стрелата на кран и да си направи снимка горе. От децата се изисква "героизъм" от типа противообществени прояви: кражби, нападения над други деца, палежи. Внушават им се суицидни мисли и се провокира склонност към самонаранявания. Започва се с наглед невинната задача да нарисуват на ръката си с бръснарско ножче Господаря - Синия кит. На финалния, 50-и ден се дава последната, в буквалния смисъл на думата, задача - самоубийство! Препоръчват се и начини за изпълнението му - чрез скок отвисоко, хвърляне под автомобил, обесване, прерязване на вените, свръхдоза от наркотик, или лекарства. Най-уязвими на тези внушения, естествено, са тийнеджърите - деца на възраст от 12 до 16 години. Именно в тази рискова група са и "успешните" самоубийства.

Какво предлага алтернативната игра "Бялата мечка"?

В нея пак има 50 задачи с различна степен на сложност, но те са от рода на това да почистиш двора на училището, или дома в който живееш; да помогнеш на възрастен самотен човек, като му напазаруваш и му върнеш рестото до стотинка...Всички задачи възпитават в дух на взаимопомощ и доброта, каквото е и логото на играта - стъпка от голяма мечешка лапа.

Логото на "Бялата мечка"

Всички добри дела се документират визуално, също като в "Синия кит", но предизвикателствата са различни и не свършват със самоубийство, а с благодарност за героизма, с популяризирането на извършителите на добри дела в социалните мрежи. Въпросът е единствено, ще заангажира ли вниманието на децата "Бялата мечка" така, както "Синия кит"? - Известно е, че за повечето от тийнеджърите екшънът и героизмът се съизмерват с герои и дела, които твърде често изобщо не са за пример, но затова пък силно ги привличат. За жалост, авторите на "Синия кит" добре са преценили това!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

"Синия кит" заповядва самонараняване с бръснарско ножче

Заразното интернет-зло накара много деца по света да сложат край на живота си

Логото на "Бялата мечка"

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Гугенхайм" в Билбао отново приема посетители

Киносалоните, театрите и търговските центрове също могат да работят, но с намалена посещаемост

Колизеят в Рим отвори врати

"Това е символичен момент за Рим и за Италия" - каза директорът на археологическия парк към Колизея Алфонсина Русо

Лувърът ще отвори врати на 6 юли, а Версай - на 6 юни

Други прочути музеи и културни обекти във Франция също ще започнат да приемат посетители през близките седмици

144 години от слизането на Ботевите четници на Козлодуийския бряг

Корабът-музей "Радецки" продължава да съхранява спомена за съдбоносния 29 май 1876 г., превърнал се в национална светиня и символ на величествения подвиг на Христо Ботев и неговите четници

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Снимките, публикувани онлайн, показват "девствената мозайка", както и основите на римска вила

Хотелски стаи се превръщат в оперни ложи във Виена

На 30 май оперните певици Моника Медек и Дагмар Декановски ще зарадват почитателите на класическата музика с концерт на едно необичайно място