Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смъртоносната виртуална игра "Синия кит" вече има алтернатива - "Бялата мечка"

МРЕЖАТА

Смъртоносната виртуална игра "Синия кит" вече има алтернатива - "Бялата мечка"

"Синия кит" тласна към самоубийство стотици деца в света

Виртуалната интернет-игра "Синия кит", мимикрираща и под други названия - "Синия гълъб" ,"Морето на китовете" и "Тих дом", доведе до самоубийство стотици деца по света. Наскоро "стъпи" и в българското интернет-пространство. Хубавата новина е, че много медии у нас алармираха за опасността, а от Русия вече тръгна и алтернатива на "кита" - логото на новата игра е "Доброта" и се нарича "Бялата мечка". Разработката й е на руски студенти.

Всъщност, и "Синия кит" тръгна пак от Русия, и според специалисти е на практика добре познатата в миналото "руска рулетка", разработена в интернет-вариант. Създателите й остават неизвестни, а заклеймителите й са много родители на деца, политици, полицаи, психолози и блогъри, които окачествяват "Синия кит" като дяволска интернет манипулация.

Заразното интернет-зло накара много деца по света да сложат край на живота си

Досега известното е само, че "Синия кит" тръгва от някоя от бившите съветски републики, но кой я е пуснал в мрежата, остава загадка. Заради "неизвестния извършител" досега са се самоубили над 200 деца само в Русия, а общият брой на жертвите по света вероятно е много над тази зловеща статистика. Начинът на свързване със сектантската игра е през социалните мрежи с определен хаштаг. Веднъж въвлечени в играта, децата започват да изпитвах страх, паника и безпокойство. Тя ги подтиква към агресия, насилие и самоубийство, чрез заплахи. Задачите, които им поставя "господарят" - Синия кит, изискват не само да се самонараняват, но иска и визуални доказателства за това!?!

"Синия кит" заповядва самонараняване с бръснарско ножче

Всеки участник в играта получава по 50 заповеди, които трябва да изпълни за 50 дни. Много от задачите са опасни за живота не само психически, но и като физически изпълнения: като да речем, детето да се изкачи по стрелата на кран и да си направи снимка горе. От децата се изисква "героизъм" от типа противообществени прояви: кражби, нападения над други деца, палежи. Внушават им се суицидни мисли и се провокира склонност към самонаранявания. Започва се с наглед невинната задача да нарисуват на ръката си с бръснарско ножче Господаря - Синия кит. На финалния, 50-и ден се дава последната, в буквалния смисъл на думата, задача - самоубийство! Препоръчват се и начини за изпълнението му - чрез скок отвисоко, хвърляне под автомобил, обесване, прерязване на вените, свръхдоза от наркотик, или лекарства. Най-уязвими на тези внушения, естествено, са тийнеджърите - деца на възраст от 12 до 16 години. Именно в тази рискова група са и "успешните" самоубийства.

Какво предлага алтернативната игра "Бялата мечка"?

В нея пак има 50 задачи с различна степен на сложност, но те са от рода на това да почистиш двора на училището, или дома в който живееш; да помогнеш на възрастен самотен човек, като му напазаруваш и му върнеш рестото до стотинка...Всички задачи възпитават в дух на взаимопомощ и доброта, каквото е и логото на играта - стъпка от голяма мечешка лапа.

Логото на "Бялата мечка"

Всички добри дела се документират визуално, също като в "Синия кит", но предизвикателствата са различни и не свършват със самоубийство, а с благодарност за героизма, с популяризирането на извършителите на добри дела в социалните мрежи. Въпросът е единствено, ще заангажира ли вниманието на децата "Бялата мечка" така, както "Синия кит"? - Известно е, че за повечето от тийнеджърите екшънът и героизмът се съизмерват с герои и дела, които твърде често изобщо не са за пример, но затова пък силно ги привличат. За жалост, авторите на "Синия кит" добре са преценили това!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

"Синия кит" заповядва самонараняване с бръснарско ножче

Заразното интернет-зло накара много деца по света да сложат край на живота си

Логото на "Бялата мечка"

Календар

Препоръчваме ви

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова, се търси по-отговорно социално поведение и един по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостите във всичките им форми

Пускат парфюми с аромати на седемте вида творчество за "Нощта на изкуствата" в Русия

"Уханията ще ви пренесат в местата, където се твори", коментира заместник-министъра на културата Максим Ксензов

"Ацтеките" гостуват във Виена (галерия)

За първи път посетителите имат възможността да се запознаят с преколумбийската цивилизация в цялостния й културен контекст

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Музеят е най-скъпият културен проект в Германия

Британският естествоизпитател и водещ Дейвид Атънбъро откри своя страница в Инстаграм

"Здравейте, аз съм Дейвид Атънбъро. Появявам се по телевизията и радиото от 60 години, но сега за пръв път съм в Инстаграм", заяви той в първото си видео, качено в платформата

Пътешествие: Хераклея Синтика, градът от който Александър Велики тръгва да завладява света

Хераклея Синтика е разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.