Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Смъртоносната виртуална игра "Синия кит" вече има алтернатива - "Бялата мечка"

МРЕЖАТА

Смъртоносната виртуална игра "Синия кит" вече има алтернатива - "Бялата мечка"

"Синия кит" тласна към самоубийство стотици деца в света

Виртуалната интернет-игра "Синия кит", мимикрираща и под други названия - "Синия гълъб" ,"Морето на китовете" и "Тих дом", доведе до самоубийство стотици деца по света. Наскоро "стъпи" и в българското интернет-пространство. Хубавата новина е, че много медии у нас алармираха за опасността, а от Русия вече тръгна и алтернатива на "кита" - логото на новата игра е "Доброта" и се нарича "Бялата мечка". Разработката й е на руски студенти.

Всъщност, и "Синия кит" тръгна пак от Русия, и според специалисти е на практика добре познатата в миналото "руска рулетка", разработена в интернет-вариант. Създателите й остават неизвестни, а заклеймителите й са много родители на деца, политици, полицаи, психолози и блогъри, които окачествяват "Синия кит" като дяволска интернет манипулация.

Заразното интернет-зло накара много деца по света да сложат край на живота си

Досега известното е само, че "Синия кит" тръгва от някоя от бившите съветски републики, но кой я е пуснал в мрежата, остава загадка. Заради "неизвестния извършител" досега са се самоубили над 200 деца само в Русия, а общият брой на жертвите по света вероятно е много над тази зловеща статистика. Начинът на свързване със сектантската игра е през социалните мрежи с определен хаштаг. Веднъж въвлечени в играта, децата започват да изпитвах страх, паника и безпокойство. Тя ги подтиква към агресия, насилие и самоубийство, чрез заплахи. Задачите, които им поставя "господарят" - Синия кит, изискват не само да се самонараняват, но иска и визуални доказателства за това!?!

"Синия кит" заповядва самонараняване с бръснарско ножче

Всеки участник в играта получава по 50 заповеди, които трябва да изпълни за 50 дни. Много от задачите са опасни за живота не само психически, но и като физически изпълнения: като да речем, детето да се изкачи по стрелата на кран и да си направи снимка горе. От децата се изисква "героизъм" от типа противообществени прояви: кражби, нападения над други деца, палежи. Внушават им се суицидни мисли и се провокира склонност към самонаранявания. Започва се с наглед невинната задача да нарисуват на ръката си с бръснарско ножче Господаря - Синия кит. На финалния, 50-и ден се дава последната, в буквалния смисъл на думата, задача - самоубийство! Препоръчват се и начини за изпълнението му - чрез скок отвисоко, хвърляне под автомобил, обесване, прерязване на вените, свръхдоза от наркотик, или лекарства. Най-уязвими на тези внушения, естествено, са тийнеджърите - деца на възраст от 12 до 16 години. Именно в тази рискова група са и "успешните" самоубийства.

Какво предлага алтернативната игра "Бялата мечка"?

В нея пак има 50 задачи с различна степен на сложност, но те са от рода на това да почистиш двора на училището, или дома в който живееш; да помогнеш на възрастен самотен човек, като му напазаруваш и му върнеш рестото до стотинка...Всички задачи възпитават в дух на взаимопомощ и доброта, каквото е и логото на играта - стъпка от голяма мечешка лапа.

Логото на "Бялата мечка"

Всички добри дела се документират визуално, също като в "Синия кит", но предизвикателствата са различни и не свършват със самоубийство, а с благодарност за героизма, с популяризирането на извършителите на добри дела в социалните мрежи. Въпросът е единствено, ще заангажира ли вниманието на децата "Бялата мечка" така, както "Синия кит"? - Известно е, че за повечето от тийнеджърите екшънът и героизмът се съизмерват с герои и дела, които твърде често изобщо не са за пример, но затова пък силно ги привличат. За жалост, авторите на "Синия кит" добре са преценили това!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Игра на Impressio: Какво означава терминът "фолктроника"?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с дългоочаквания и изключително любопитен като звучене албум на колаборативната формация TRIGAIDA - ELATE, който ще бъде представен на живо на 12 юни в Парк Военна Академия от 19.30 часа

Финландският град Оулу ще бъде Европейска столица на културата за 2026 г.

Градът е основан през 1605 г., а днес населението му е повече от 200 хиляди души

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Писмо, в което Айнщайн е написал прочутото си уравнение, беше продадено за 1,2 милиона долара

Уравнението, според което енергията е равна на масата по скоростта на квадрат, промени физиката като демонстрира, че времето не е абсолютно, а масата и енергията са равностойни

Награда на името на световноизвестния бас Борис Христов" учредяват в Пловдив

Ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура

Музеят "Орсе" се готви отново да приема посетители

"Отворихме касите за билети преди няколко дена и изглежда публиката наистина иска да се върне", каза директорът Лоранс де Кар