Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наклонената кула в Пиза се изправи с още 4 сантиметра

АРХИТЕКТУРНИ ИЗНЕНАДИ

Наклонената кула в Пиза се изправи с още 4 сантиметра

Наклонът на кулата е причина за безпокойство за инженери, историци и хиляди туристи от десетилетия насам

Наклонът на кулата е причина за безпокойство за инженери, историци и хиляди туристи от десетилетия насам (Снимка: iStock by Getty Images)

Наклонената кула в Пиза постепенно се изправя благодарение на стабилизиращите работи по нея, установи проучване на италиански учени, цитирано от "Дейли мейл", цитирана от БТА. 

Още

Наклонената кула в Пиза - легендарната грешка на eдин архитект (ВИДЕО)

Наклонената кула в Пиза - легендарната грешка на eдин архитект (ВИДЕО)

Наклонът на кулата е причина за безпокойство за инженери, историци и хиляди туристи от десетилетия насам.

11-годишен проект за стабилизиране намали наклона й с 38 см до 2001 г., а през следващите двадесет и една години оттогава кулата се е изправила с още 4 см.

Въпреки че наклонът е намален, корпусът на кулата все още се "люлее" със средно около 0,5 мм на година според Нунцианте Скуелиа, професор по геотехника от университета в Пиза.

"Днес обаче стабилността на кулата-камбанария е по-добра от очакваното", каза той пред италианската осведомителна агенция АНСА.

Наклонената кула в Пиза постепенно се изправя благодарение на стабилизиращите работи по нея, установи проучване на италиански учени (Снимка: iStock by Getty Images)

Камбанарията, символ на могъществото на морската република Пиза през Средновековието, е успяла да оцелее неповредена при най-малко четири силни земетресения, поразили региона от 1280 г. насам. Проучване от 2018 г. установи, че именно мекотата на почвата под основите, която първоначално е била отговорна за нейното килване, я е предпазила от силните трусове.

Според теориите 57-метровата кула се накланя още по време на строителството, което започва през 1173 г. Причината се крие в погрешен проект, чиито основи са дълбоки едва три метра и са изградени върху слаб и нестабилен почвен слой.

Почвата под основите е по-мека откъм южната страна, което довело до прословутия наклон.

Въпреки че наклонът е намален, корпусът на кулата все още се "люлее" със средно около 0,5 мм на година според Нунцианте Скуелиа, професор по геотехника от университета в Пиза (Снимка: iStock by Getty Images)

Още

Архитектурните "приказки" на Оскар Нимайер

Архитектурните "приказки" на Оскар Нимайер

Строителите се опитали да го компенсират, докато изграждат последните осем етажа. Те направили подовете им по-къси от едната страна, с което конструкцията ставе и извита, освен че е наклонена.

Изграждането не е завършено до 1319 г. поради различни битки между Пиза и Генуа, Лука и Флоренция, но тези паузи дават време на почвата в основите да се слегне.

През 1990 г. кулата все още се накланя на 5,5 градуса на юг и е затворена за обществеността поради опасения, че ще се срути.

След като прилагат няколко неуспешни стратегии за изправяне на структурата, инженерите решават да изпробват т. нар. "извличане на почвата". Това включва изкопаване на два камиона с пръст под северната страна на кулата, след което са използвани стоманени въжета, за да се придърпа тя към изправено положение.

Наклонената кула в Пиза постепенно се изправя благодарение на стабилизиращите работи по нея, установи проучване на италиански ученин (Снимка: iStock by Getty Images)

Още

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Процедурата дава резултат, но екипът установява, че сградата продължава да се накланя по време на дъждовете през зимата, тъй като под северната й страна се събира голяма водна маса.Налага се да бъдат изкопани дренажи, така че водата да се изтича в специални кладенци и по този начин основите да се поддържат стабилни.

Проектът е завършен през 2001 г. и води до изправяне на кулата с 38 см или 0,5 градуса. Оттогава се правят корекции, като наклонът продължава постепенно да намалява.

Експертите обявиха, че кулата в Пиза ще бъде безопасна през следващите 300 години по време на проверка през 2005 г., съобщи АНСА. Те също казаха, че напредъкът в технологиите означава, че кулата един ден ще се изправи напълно. През 2013 г. друга проверка разкри, че италианската забележителност се е изправила с още около 2,5 см от 2001 г. дотогава. Най-новото проучване сочи, че кулата се е изправила от 2001 г. насам с още 4 см.

Днес наклонът на кулата в Пиза е два пъти по-малък от този, с който тя започва съществуването си през 1350 г.

Още

Огюст Роден е бил почитател на египетското изкуство

Огюст Роден е бил почитател на египетското изкуство

Още

В Испания започва възстановяването на старинния театър "Лопе де Вега"

В Испания започва възстановяването на старинния театър "Лопе де Вега"

Още

Коя е най-красивата сграда в сърцето на Истанбул?

Коя е най-красивата сграда в сърцето на Истанбул?

Още

1989-а: Уиндзор, три години преди пожара, който натъжи кралицата

1989-а: Уиндзор, три години преди пожара, който натъжи кралицата

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Потвърдено е обвинението срещу бившия директор на Лувъра

Жан-Люк Мартинез е заподозрян, че е пренебрегнал сигналите за подозрения за фалшиви сертификати за произхода на антични предмети

Швейцарски музеи искат да обсъдят с Нигерия заграбени произведения на изкуството от бившето кралство Бенин

Бившето кралство в южната част на Нигерия не е свързано със съвременната африканска република Бенин

Картина на художника Гюстав Климт е показана в Австрия, родината на твореца, за първи път от 1964 г.

Тя е собственост на "ХоумАрт", колекция, основана в Хонконг от Розалин Уонг и може да бъде видяна до 29 май в музея "Белведере" в австрийската столица

Ще бъде ли включен Дакийският лимес в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО?

Дакийският лимес е част от граничните укрепления на Римската империя, които достигат своя максимум през II в. сл. Хр., покривайки разстояние от над 7000 км

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали