Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Египет превръща стари военни машини в подводни атракции, за да съхрани кораловите рифове

СВЯТ

Египет превръща стари военни машини в подводни атракции, за да съхрани кораловите рифове

Новите места са създадени чрез потапянето на старо военно оборудване на 30 до 50 метра от брега. Идеята е да се съчетае интересът към историята с този към красотата на подводния свят

Снимка: iStock by Getty Images

Министерството на околната среда на Египет обяви откриването на три нови места за гмуркане в Червено море край Хургада, пише онлайн изданието "Иджипшън стрийтс", цитирано от БТА.

Още

Египетски археолози откриха останки от потънал кораб от 3 век пр.н.е.

Египетски археолози откриха останки от потънал кораб от 3 век пр.н.е.

Целта е да се опазят кораловите рифове и в същото време да се насърчи туризмът.

Новите места са създадени чрез потапянето на старо военно оборудване на 30 до 50 метра от брега. Идеята е да се съчетае интересът към историята с този към красотата на подводния свят.

Проектът е осъществен от министерствата на околната среда, на туризма и паметниците на културата, на въоръжените сили и Асоциацията за защита и опазване на околната среда в Хургада.

Стъпката е част от инициатива на област Червено море и египетската армия за потапяне на стари военни машини и закрепването им на морското дъно.

"Египет е пионер в туризма, свързан с кораловите рифове. Дестинациите му за гмуркане са световно известни с икономическата и научната си значимост. Това е така, тъй като коралите в Червено море се смятат за едни от последните запазени в света," казва за "Иджипшън стрийтс" Мохамед Ханафи, научен съветник в Асоциацията за защита и опазване на околната среда в Хургада.

Още

Международна експедиция откри гробище от осемнадесета династия в Южен Египет

Международна експедиция откри гробище от осемнадесета династия в Южен Египет

Стигна се до момент, когато притокът на туристи е по-голям, отколкото кораловите рифове могат да поемат, посочва експертът. Едно място за гмуркане в Хургада, например, е посетено от над 200 000 души за една година, което далеч надхвърля препоръчаните 22 000 души, обяснява Ханафи.

"Нужно беше да се създадат нови, изкуствени места за гмуркане, за да се отклони част от потока към кораловите рифове. Освен това така ще бъдат привлечени гмуркачи, които се интересуват от потопени артефакти. С времето на тези места ще попаднат коралови ларви, които ще израснат и ще станат част от морската екосистема. Това от своя страна ще доведе до подсилване на кораловата популация, а оттам и на рибната популация в Червено море," казва още Мохамед Ханафи.

Планирането и подготовката на новите места за гмуркане е отнело седем години, заяви на церемонията по откриването им министърът на околната среда на Египет Ясмин Фуад. Потопени са общо петнадесет стари военни машини, като преди това е внимателно проучен ефектът върху екосистемата.

Коралите в Червено море покриват около четиристотин квадратни километра край източното крайбрежие на Египет. Те са дом на над двеста вида коралови рифове, които са важна част както за морската екосистема, така и за туризма в северноафриканската страна.

Още

Египетското министерство на културата подаде жалба срещу "Нетфликс" заради поредицата за Клеопатра

Египетското министерство на културата подаде жалба срещу "Нетфликс" заради поредицата за Клеопатра

Климатичните промени, нерегулираният туризъм, прекомерният риболов и нарушаването на морските хабитати е довело до намаляване на твърдите коралови рифове с 13,6 процента между 2005 и 2019 г.

Свързаният с кораловите рифове туризъм в Египет е донесъл приблизително 7 милиарда долара приходи през 2018 г., което поставя страната на първо място в света. Сумата е над два пъти по-голяма от приходите на заемащата второ място Индонезия.

Един от опасните ефекти от повишаването на температурата на морската вода е избелването на коралите. Изследване от 2020 г. установява, че коралите в Червено море са устойчиви на по-високи температури. Проучените видове показват способност да издържат на температури с до 6 градуса по Целзий над нормалните, без да загубят цвета си.

Кораловите рифове в Червено море са последен бастион - лъч на надежда, заяви Ханафи. "Задължително е да запазим това национално съкровище," изтъкна той.

Още

Американски музей върна древен саркофаг на Египет

Американски музей върна древен саркофаг на Египет

Още

Откриха голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет

Откриха голяма погребална сграда от времето на Птолемеите и Римски Египет

Още

Огюст Роден е бил почитател на египетското изкуство

Огюст Роден е бил почитател на египетското изкуство

Още

Саркофаг на висш служител при фараона Рамзес Втори е открит в Египет

Саркофаг на висш служител при фараона Рамзес Втори е открит в Египет

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Археолози разкриха нови гробове в мюсюлманския некропол на София

„Разкритите до момента десетки гробни съоръжения допълват и обогатяват информацията както със стандартните за мюсюлманите погребални обреди, така и със спецификите, регистрирани в рамките на този некропол, съобщават от РИМ-София

Картина на Артемизия Джентилески, която досега се смяташе за изгубена, беше изложена в замъка Уиндзор

Смята се, че произведението, озаглавено "Сузана и старейшините", е било поръчано от съпругата на Чарлз Първи - Хенриета Мария от Франция, докато тя се е подготвяла за раждане

Древен дворец в Рим отново е отворен за туристи след десетилетия реставрация

Близо 2000-годишният Domus Tiberiana е бил дом на владетели по време на императорския период на древния град. От обширния дворец се открива широка гледка към Римския форум под него

Средновековна кула в центъра на Прага ще бъде продадена

Индржишката кула беше обявена за продажба в края на миналата година. Според архиепископията кулата няма значение за вярващите и е най-вече туристическа забележителност. Първоначално обявената цена е била 75 млн. крони

Откриха храм на Афродита в потъналия античен египетски град Тонис-Хераклион

В храма са намерени бронзови и керамични артефакти, донесени от Гърция, каза генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири. Учените са се натъкнали и на останки от сгради с дървени колони

Шоу програми се връщат в американския телевизионен ефир на фона на стачките в Холивуд

Комикът, изявяващ се и като политически коментатор, Бил Мар също обяви, че ще възобнови вечерното си токшоу по НВО въпреки продължаващите стачки в Холивуд