Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два тържествени концерта на прочут български хор

БЪЛГАРИЯ ЗАД ГРАНИЦА

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два тържествени концерта на прочут български хор

На 2-ри март в църквата "Света Елисавета Унгарска" ще бъде изнесен концерт "Мистерии от далечни времена", вторият концерт ще бъде на самия национален празник на България - 3-ти март в Американската църква в Париж и е под надслов "Песните на Орфей"

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два тържествени концерта на прочут български хор (Източник: Art Gallery Constantin)

Още

Жорж Папазов стана част от фонда на център "Помпиду" в Париж

Жорж Папазов стана част от фонда на център "Помпиду" в Париж

Два концерта на хора на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ Пловдив ще докоснат френската публика в навечерието на националния ни празник - 3 март.

Организатори са френските асоциации за културен обмен Art Gallery Constantin, ръководена от българските лекари доктор Константин Николов и съпругата му доктор Елена Радева Николова, и асоциация ARTAVENIR с директор г-жа Йорданка Костадинова.

На 2-ри март в църквата "Света Елисавета Унгарска" ще бъде изнесен концерт "Мистерии от далечни времена", който включва петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и руски композитори. (Адрес: 195, rue du Temple, 75003 Париж)

Вторият концерт на бележития народен хор ще бъде на самия национален празник на България - 3-ти март. Той ще се състои в Американската църква в Париж и е под надслов "Песните на Орфей". В него са включени фолклорни произведения на колоси на българското народно творчество - Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Стоян Пауров, Иван Спасов и др. Присъстващите ще се насладят на песните "Гел мома", "Недельо, Недельо", "Петкана", "Огрея слънце", "Алтън Мара" и други.

Американската църква се намира на адрес: 65 Quai d"Orsay, 75007 Париж.

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два тържествени концерта на прочут български хор (Източник: Art Gallery Constantin)

Гостуването на Академичен народен хор във френската столица е признание за българските музиканти

Още

"Париж десен бряг/ляв бряг" - историята на живота край река Сена

"Париж десен бряг/ляв бряг" - историята на живота край река Сена

"Поканата към Академичен народен хор за участие в тези концерти е едно признание за моята професионална дейност и за работата ми в областта на хоровото изкуство. Изключително съм щастлив, че ще можем да покажем пред френската публика част от хоровото творчеството на българските автори, а също и моята работа като дългогодишен диригент на този хор. Много е важно, че чрез тези концерти ще представим Пловдив и неговата култура. И съм изключително благодарен за оказаната подкрепа от Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив" и читалище "Алеко Константинов", заяви създателят, ръководител и диригент на Академичен народен хор професор Бураджиев.

В края на месец февруари ще бъде направена промоция на части от двете програми в Малката Базилика в Пловдив. Веднага след завръщането си от Париж, Академичен народен хор ще влезе в студио и ще запише на диск програмата от концерта с църковно-славянска музика, представен пред френската публика.

Д-р Елена Радева: Академичен народен хор е безспорен лидер на българското хорово пеене, очакваме концертите с голямо вълнение

"С голямо вълнение и интерес очакваме гостуването в Париж на Хора на професор Бураджиев, представен от завършили хористки на Пловдивската музикална академия (сдружение "Фолклор и съвремие")

Вдъхновител за тези концерти е известния пловдивски меценат г-н Иван Фратев, с който сме съученици и приятели. Той ми изпрати миналата година запис на концерта "Приказка за народен хор" по случай половин вековния юбилей на този елитен хор, както и диска, издаден по този повод, и на който той е спонсор.

Тогава възкликнах от изненада, защото те са изключителни! Няколко дни подред прослушвах записите с огромно удоволствие и реших, че ще направя всичко възможно състав от двадесет певици да гостуват във Франция.Академичният народен хор е безспорен лидер на българското хорово пеене. Много съм горда и щастлива, че той е създаден и съществува именно в Пловдив. Чрез тези концерти искам да засвидетелствам за пореден път любовта си към моя красив роден град, който е уникален със своята история и е люлка на изкуството във вековете.

Надявам се също, скоро да ни гостуват, със съдействието на Община Пловдив и за гордост на града, и хор "Гаудеамус" на проф. Весела Гелева, както и още "студентската" част на Академичния народен хор на АМТИИ с ръководители г-н Николай Гурбанов и вокален педагог г-жа Данка Цветкова", заяви доктор Елена Радева.

Г-жа Йорданка Костадинова: Българската общност в Париж е в очакване на концертите на Академичен народен хор

"Българските гласове са много разпознаваеми и имат почитатели в цял свят. Последното гостуване на хор от България беше през 2018 година, когато Мистерията на българските гласове очароваха публиката в Париж. Ние се надяваме, че ще получим подобен успех с двата концерта на Академичен народен хор. Българската общност във Франция е много по-малка от тези на сънародниците ни в Германия или Великобритания или Испания. Но с цената на огромен труд, българските асоциации в чужбина постигаме чудеса, за да се обогатява културният живот тук.

Парижката публика е много взискателна. Във френската столица през съботно-неделните дни, в които организираме събитията, ние се конкурираме с над 500 музикални и театрални спектакли. Можете да си представите на какъв избор е подложен зрителят, и какви огромни усилия се полагат от организаторите за да се привлече публика. Затова подбираме много внимателно събитията, които организираме с цел да отговорим на високите критерии на парижката публика.

Съединението прави силата и това ни води напред. С общи усилия на българските асоциации в Париж и с подкрепата на институции като Посолството на България във Франция, Български културен институт и Министерството на външните работи, събитията ни обогатяват културния живот тук и допринасят за повишаване на имиджа на България във Франция. В тази връзка много ни радва факта, че все повече французи са сред зрителите ни", заяви Йорданка Костадинова от ARTAVENIR.

Академичен народен хор - Пловдив

Академичен народен хор е най-старият студентски национален хор в България. Негов основател е проф. Асен Диамандиев, който е сегашен патрон на Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Пръв диригент на Академичния национален хор ебил доцент Стефан Мутафчиев, който е работил с него в периода 1974-1981 година. Проф. Василка Спасова е била най-дългогодишният диригент.

Наскоро Академичен народен хор отбеляза 50 годишен юбилей, а тази година формацията има още един празник - 20 години под ръководството на професор Костадин Бураджиев.

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два тържествени концерта на прочут български хор (Източник: Art Gallery Constantin)

Сега в хоровата формация участват талантливи бивши възпитаници на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Под ръководството на професор Костадин Бураджиев Академичен народен хор има редица извоювани отличия. Сред тях са:

"Златен медал" и званието "Световен шампион" в категория "Фолклор" на 5-тата хорова олимпиада в Грац, Австрия, през 2008 г.;
"Кристална лира" на СБМТД, Министерство на културата и Радио ФМ+;

Почетна грамота на Министертво на културата за висок принос в развитието на българската култура;
Grand Prix за хорова музика през 2011 г. в Грац, Австрия;

"Златен диплом" от Световния хоров конкурс в Хонг Конг, Китай - 2021 г.;
"Златен диплом I-ва степен" от Международния хоров конкурс за православна музика "Кирил и Методий" в Москва, 2022 г.;

Диплом за ярка художествена интерпретация на произведение от съвременен композитор от Международния хоров конкурс за православна музика "Кирил и Методий" в Москва, 2022 г.
Академичният народен хор е реализирал своя творчески продукт с редица записи в БНР и БНТ, както и на редица звуконосители:

"Академичен народен хор" - GEGA NEW, 2004 г.;
"Български фолклорни хорови шедьоври", CD с композиции на композитора Красимир Кюркчийски, STEFKOS MUSIC, 2007 г.;

"Live in Concert", запис от концерт в зала "България", София - SUNRISE MARINOV, 2011г.;
"Магията" с композиции на Ст. Мутафчиев, Кр. Кюркчойски, Н. Стойков, Ив. Спасов, Н. Кауфман, К. Стефанов., Музикален свят, 2014 г.

 И последният двоен аудио албум "Академичен народен хор" с песни, които звучат на днешния концерт

Асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin

Още

В поздрав за 3 март: 7 звезди разкриват защо са горди, че са българи

В поздрав за 3 март: 7 звезди разкриват защо са горди, че са българи

Интернационалната асоциация за културен обмен Art Gallery Constantin France e създадена през 2011 година в Сенлис, Франция. Тя се ръководи от д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.

В самото начало асоциацията съществува под формата на галерия, в която представят свои творби френски и български художници и фотографи. Предметът на дейност на асоциацията е културния обмен между държавите в Европа.

Дейността през годините се разширява и обогатява, работят в областта на музикалния спектакъл, организират освен изложби и концерти, рецитали, арт форуми, симпозиуми и майсторски класове. Намират вдъхновение в изкуството, за да бъдат добри лекари в практиката си, а качествата и уменията от медицината допринасят за поливалентния подход и добрата координация във всяка арт проява.

Доктор Константин Николов и доктор Елена Радева Николова споделят:

"Ние подаваме ръка на всеки артист в беда, без значение на неговия произход, раса, сексуална ориентация, на всеки млад талант в развитие... и на всяко страдащо същество.

Единствената ни мотивация е любовта. Непоклатимата обич към и от нашите артисти. Това е безпрекословно доверие в няколко посоки. Възторгът на публиката след поредния концерт или изложба храни душите и сърцата ни. Дава ни огромна душевна сила в трудната лекарска професия. Това са свещени връзки, които ни държат живи, безусловно и безмерно. Защото знаем, по-добре от всеки друг, колко определящо е състоянието на духа за доброто физическо здраве.

Защото единствената следа от нашето съществуване на тази земя, е изкуството, а благосъстоянието и процъфтяването на културата, е характерно за всяко прогресивно общество."

Повече за Асоциацията можете да видите ТУК

Сдружение "Артавенир"

Сдружение "Артавенир", създадено във Версай в началото на 2018 г., обединява българи и французи, амбицирани да допринесат за културния обмен между Франция и България.

За няколко години асоциацията вече има в актива си изложба на български художници в Париж, изложба в София, представяне на пет български пиеси със субтитри, играни в Париж, включително две от Българския народен театър "Иван Вазов", както и организирането на оперен концерт от френски композитори в София по повод Музикални празници 2018 г., два концерта на Stabat Mater в Париж и Версай през октомври 2019 г., фолклорен концерт "Турне на Балканите", постоянна работилница по народни танци във Версай и първото издание на дните, посветени на българската книга в партньорство с Българския културен институт в Париж през септември 2020 г.

 В момента се подготвят още редица културни събития в Париж, които популяризират българската култура във френската столица.

Още

Българска музика звучи в зала "България" на 3 март

Българска музика звучи в зала "България" на 3 март

Още

"Пробуждане с хоро" за шести път събира всички българи на планетата на 3 март

"Пробуждане с хоро" за шести път събира всички българи на планетата на 3 март

Още

Народния с кампания "Препрочитаме Вазов" от 3 март

Народния с кампания "Препрочитаме Вазов" от 3 март

Още

Музикален маратон "Обичам българската музика" на 3 март в зала "България"

Музикален маратон "Обичам българската музика" на 3 март в зала "България"

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

124 находки от камък, керамика и метал са открити в църквата "Света Богородица" в Мелник

Сред находките се открояват две - втори фрагмент от средновековния надпис от XIII - XIV в. и част от мраморна релефна плоча от XVIII - началото на XIX в.

Проф. Николай Овчаров прави археологически открития в австралийската джунгла

В момента ученият е на южния бряг на Австралия, където очаква излизането на пингвините

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Спечели билети за празничния хеттрик на трио VIVA

Талантливите момичета след броени дни - на 8 март, ще представят дебютния си албум Supernova в клуб "Gramophone"

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Историческият музей в Плевен ще е домакин на "Академия Муза"

Лекторите са трима американци - Пол Орсели, Джейми Лойър и Кристина Феруерда, които са признати международни експерти в сферата на музейното дело