Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ники Кънчев пред Dir.bg: Липсва ми "Стани богат"

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Ники Кънчев пред Dir.bg: Липсва ми "Стани богат"

Във филма "Ятаган" пародирам някои политически предавания - хвърляне на прах в очите на зрителите и нищонеказване, разкрива култовият телевизионен водещ

Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

"Важното за мен е репутацията ми, важното е по улиците, защото не ходя с охрана, не ходя с черни джипове, хората като ме видят да не си извръщат главите, или да ни ми покажат среден пръст, защото съм ги дразнил и нервирал, а да се усмихнат, ако са в настроение за усмивка...

Важното е, тези млади журналисти, които сега започват, да кажат: "Уау, Ники Кънчев, още го може, гледай какво хубаво интервю, гледай какво хубаво предаване!" Това са важните неща за мен, да остана в това пространство като положителен и знаков", изповяда пред Dir.bg култовият телевизионен водещ, който участва в новия филм "Ятаган".

Какъв е сюжетът? Изправен пред заплахата от уволнение, инспектор от Агенцията за борба с тероризма съчинява доклад, в който описва квартален нехранимайко като водач на терористична клетка. Това стартира серия от събития, в които измами, корупция, амбиции, еврофондове и любов ще се вплетат в безумна мрежа от толкова абсурдни ситуации, че може да объркат дори истинските терористи.

В "Ятаган" участват още Мариан Вълев, Евгения Калканджиева, Васил Василев - Зуека, Ивайло Драгиев, Любомира Башева, Китодар Тодоров и др. Режисьор е Андрей Андонов ("No One/Никой").

Дългоочакваната продукция тръгва на предпремиерно турне в цяла България. Началото беше във Варна, където на 13-и февруари по червения килим във Фестивален и Конгресен Център мина част от екипа и актьорския състав на "Ятаган".

Останалите градове, в които лентата ще се прожектира са Велико Търново на 14-и, Видин и Враца на 15-и, Русе и Плевен на 16-и, Пловдив на 17-и, Благоевград на 20-и, Бургас на 21-и, Стара Загора на 22-и и Сандански на 23-и.

Гала премиерата на "Ятаган" ще се състои на 18-и февруари в София в "Cinema City", Парадайс център.

С Жени Калканджиева и Васил Василев - Зуека в кадър от филма "Ятаган" (Снимка: "А Плюс Филмс")

Пред Dir.bg Ники Кънчев разказва за учителите си в журналистиката, за предаванията "Стани богат" и "Биг Брадър", на които години наред беше лице, за "Важното за теб" - новото му предизвикателство в Интернет, отговаря и на въпроса бил ли е в затвор за тв водещи...

Ники Кънчев - пред Dir.bg преди зрителите да видят първата му актьорска изява:

- Кой те покани да участваш във филма "Ятаган"?
- Много стари приятели сме с продуцента Христо Дерменджиев, който ме е канил и в предишни негови проекти, не толкова като актьор, колкото като човек, който да му помага с ПР-а, с продуктовото позициониране, с търсенето на спонсори. Фактически за "Ятаган" знам още отпреди 5-6 години, когато беше написан сценарият на Христо Христов. Като си разговорихме с Христо тогава, стана дума, че има доста журналисти във филма. Тогава още ми подхвърли идеята, да направя тази роля. Нещата узряха до снимките, които бяха миналото лято. Аз се навих и участвах.

С Жени Калканджиева и Васил Василев - Зуека в кадър от филма "Ятаган" (Снимка: "А Плюс Филмс")

- Каква по-конкретно е твоята роля?
- Наистина играя себе си. Ролята ми е на водещ, на който гостуват героите на Жени Калканджиева и Васил Василев - Зуека. Тя, в качеството й на шеф на Агенция "АБОРТ", а той като журналист, експерт по антитероризъм. Целият разговор е доста пародиен, алабалистика, която виждаме често в български политически предавания - хвърляне на прах в очите на зрителите, нищонеказване, на което сме царе и прочие. Студиото прилича на студиото на "Биг Брадър". Задавам десетина въпроса, не знам колко от тях ще останат. Но призовавам зрителите да не мигат, да не ходят до тоалетна, защото могат да ме изпуснат.

Снимка: Фейсбук страница

- Защо зрителите трябва да гледат филма "Ятаган"?
- Филмът трябва да се гледа, за да се видят актуалните и за момента дезинформация, фалшиви новини, на палене на фитила в една посока, а всичко се случва в друга посока... И в крайна сметка всичко е във въображението на самите герои. Аз бих го сравнил със стария добър, готин комедиен филм от 70-те години "Китът", в който в Черно море бяха хванали една цаца, която от уста на уста и от човек на човек до София се превърна в кит - в стремежа да се отговори на очакванията на шефовете. Така че зрителят ще види една пародия на времето, в което живеем. Като е голяма загадка и какво е "ятаган"...

С Жени Калканджиева и Васил Василев - Зуека в кадър от филма "Ятаган" (Снимка: "А Плюс Филмс")

- Каква е личната ти мотивация да приемеш да участваш във филм като актьор?
- Съгласих се, защото съм в такъв етап на живота си, в който мога да погледна с усмивка и дори с насмешка на това, което правя. И преди съм имал покани за участия във филми, но не съм се съгласявал. Човек трябва да си дозира изявите, човек трябва да си дозира появите. За един водещ ключово е да не се преекспонира, освен ако не е every day водещ и да се налага да се появява всеки ден, както беше Слави, както е сега новото момче. Но всички други водещи ги съветвам да натискат газта, да отпускат газта, защото човек има общо взето няколко лица, които може да извади. Спазването на една телевизионна хигиена, е много важно.

Водещ на "Стани богат" (Снимка: Фейсбук страница)

- В какъв период си - няма го "Биг Брадър", няма го "Стани богат"...
- Сега съм в един много интересен период от живота си. Скоро започвам снимки на друг филм. Като разбраха хората, че имам този потенциал, ме поканиха за няколко продукции. Ще участвам в един от сериалите на двама от най-известните влогъри в България - Павел Колев и Ицака. Те са любимци на младото поколение. Имат по над 100-150 хиляди последователи. Дори кучето на единия, което се казва Гришо, има над 40 хиляди последователи в Instagram. Толкова хора "водят" след себе си. Естествено, не съм се прикачил за това към тях, интересен ми е техният свят. При тях ще играя режисьор, който пробва на кастинг Ицака.

Култовото предаване "Биг Брадър" (Снимка: Фейсбук страница)

Имам предложение за една продукция, която в момента се подготвя, за може би най-големия български боксьор Исмаил Мустафов, който "възродителният процес" преименува на Ивайло Маринов - тази година става на 60. Подготвя се игрален филм за него - за това, че е имал предложения да остане на запад, за това, че е бил следен от милицията... Ще играя пак журналист или нещо подобно... Снимките предстоят през есента.

Друго нещо, с което се занимавам, създадох мой подкаст - мое предаване само за Интернет, което е на ниво телевизия. Вече няколко телевизии говориха с моите продуценти да го пуснем. Но аз държа то да остане само в мрежата - в сайта Топ новини. Те ме помолиха да направим нещо заедно.

Снимка: Фейсбук страница

А моя идея отдавна е да направя такива интервюта - "Важното за теб". Започнах с по- известни хора, такива, на които много вярвам, но вече ще акцентирам и върху такива, които не са толкова популярни като тези влогъри Павел Колев и Ицака, Чарли Танев, който също има много последователи в Интернет. Поканих Цветелина Стефанова, майката на Вивиан, момиченцето, което изненадващо се разболя от рак на 5 години и почина на 7. С нея говорихме какво е да понесеш такъв удар, какво се случи с парите, които са събрани на сметката на Вивиан. Това вече е заснето.

Онзи ден получих висока оценка от моя идол Кеворк Кеворкян, който каза, че е гледал няколко епизода и че това е едно от най-добрите неща, които съм правил досега - много добри интервюта с Алекс Сърчаджиева, с Ани Владимирова, с Любо Киров, с Гого Лозанов, Орлин Павлов, Ники Станоев... Тоест, телевизията е в мен. Други планове за тази година нямам.

- И все пак, липсва ли ти "Биг Брадър"?
- По-скоро ми липсва "Стани богат". "Биг Брадър" ми липсва също, разбира се, това е едно от моите телевизионни деца, на които аз съм лице. Не ми липсва единствено поради факта, че е много тежко за снимане, много тежко за водене. "Биг Брадър" е най-тежкото предаване, което съм правил досега - там трябва да си абсолютно в час, трябва да си абсолютна струна, всичко е около характерите на хората, около героите, ролята на водещия там е много силна, за да подаде посланията. "Биг Брадър" започна през октомври 2004 година. С кратки прекъсвания, 18 сезона...

Снимка: Фейсбук страница

- Какво ти даде "Биг Брадър"?
- Много ми даде, това е едно от най-яките предавания. Щях да кажа най-интелигентното, но в България, пък и по света не го интерпретират така. Повече се вижда лошотията, възмущението, че някой е направил нещо по телевизията.

Култовото предаване "Биг Брадър" (Снимка: Фейсбук страница)

"Биг Брадър" е масово предаване, но в него има много психология, която е необходима на всеки, който работи в офис, всеки, който иска да има интелигентни хватки да успява...

- Как успя навремето да седнеш в стола на водещия на "Стани богат"?
-
За "Стани богат" имаше кастинг и аз се явих... Преди това работих с продуцентите в предаването "Джубокс" с Део, където пишех неговите сценарии, ходех на снимките, беше ми интересно, помагах му, като на по-малък брат. И те видяха, че имам афинитет към тези неща. Моя идея беше веднъж в месеца да каним гост.

С Део (Снимка: Фейсбук страница)

- В какво се състоеше кастингът за "Стани богат"?
- Аз бях играч, колегата - водещ. И обратното.

- С кого се пребори?
- С много хора. С някои от най-известните актьори и водещи в България. Няма да ги споменавам, защото са ми приятели. Не искам това да излиза същността на живота ми. Всеки се е явявал на кастинги, и му прави чест. Не знам защо избраха мен, може би защото съм журналист. Това се случи 1999-2000 година. След това започнахме да ходим в Букурещ да се подготвяме и на 12 май 2001 година стартира предаването.

- Даваха ли ти предварително отговорите на въпросите?
- Не, не ми ги даваха. Въпросът излиза и за играчът и за мен. Има два варианта - аз знам отговора или аз не знам отговора. Водещият, според моята позиция, не е зло куче, което да пази парите. В "Стани богат" най-готиното е играчът да стигне много нагоре.

В предаването "Стани Богат" (Снимка: Фейсбук страница)

С течение на времето се реализираха мои идеи за предаването. Eдна от тях, когато продуцент беше Ники Николов, беше да направим нещо като шампионска лига и да поканим тези, които са имали най-високи резултати при участието си. Събрахме един такъв клуб и ги поканихме на още една игра. Беше много интересно. Не всички се представиха така добре като предишния път, но беше едно от хубавите изпълнения. Винаги съм си признавал пред участниците: "Този въпрос е много труден и за мен! Направо е резачка! Помисли, аз съм с теб!"

- Какво те запали като малък по журналистиката?
- Първите детски вестници, които прочетох, ми замирисаха на печатарско мастило. Подредбата на вестника, архитектурата, етажирането ми бяха много интересни - защо първа страница изглежда така, защо накрая има спорт. След това забравих за това, защото в Червен бряг каква журналистика мога да практикувам - никаква, разбира се.

Като ученик в Червен Бряг (Снимка: Фейсбук страница)

Но когато дойде време за кандидатстване, реших да кандидатствам във Факултета по журналистика, въпреки че бях в математическа паралелка, с много силна математика, и досега съм добър, въпреки, че съм забравил много неща. Не знам откъде съм намерил тази смелост! Сещаш се какво беше по това време Факултета по журналистика - непревземаема крепост! Но кандидатствах и ме приеха от първия път, за което благодаря на себе си и на съдбата.

- След това продължаваш към Москва...
- Брат ми учеше в Харков и ми казваше, че да си студент в чужбина е невероятно преживяване. Имах приятел, който учеше в Будапеща. И след 2 години в Софийския университет, видях в Учебния отдел, че има места за студенти в Санкт Петербург и Москва. И кандидатствах.

- Първо започваш да пишеш за музика...
- Музиката винаги ме е привличала. Още като дете и като тийнейджър няма да забравя срещите ми с "Щурците" след концерт в Червен бряг, срещата ми с "Тангра" след един концерт в Капитановци, Видинско, чакахме ги... Сега като им разказвам, те не могат да повярват. След това в Москва гледах Елтън Джон, UB40...

С рок поета Александър Петров (Снимка: Фейсбук страница)

С музикантите от Б.Т.Р. (Снимка: Фейсбук страница)

- Кои са твоите учители в журналистиката?
- Много ми повлия "Всяка неделя". Начинът, по който Кеворк структурираше разговорите си, самото предаване, магазинната форма много ми допадаше. Той е един от моите учители. Сега предаването ми в "Дарик радио" е построено на този принцип - миксирано е, много е шашаво, много е различно.

В Дарик Радио (Снимка: Фейсбук страница)

Освен това бих споменал Енчо Господинов, въпреки, че не го познавах лично, Димитър Димков - това са от предишното поколение журналисти. В голяма степен - Димитри Иванов, Тома Томов от телевизионната журналистика. В световен мащаб Дейвид Летерман, Джей Лено, сега много ми харесва Джими Фалън. От българските колеги бих отличил Слави Трифонов, Митко Павлов, Жоро Любенов. Това са хора, които дълго време са се задържали на екран и заслужават уважение, защото се пребориха с много неща в ефира.

С Камен Донев (Снимка: Фейсбук страница)

- Какво ти е мнението за Николаос Цитиридис и новото шоу на Би Ти Ви?
- Готино е. Доста е добре. Момчето има желание, има хъс, отворен е... Аз в началото бях доста дървен! (смее се) Личи си, че е бил на сцена, личи си, че няма никакви проблеми с това. Да видим как ще продължи напред и да видим как ще му понесе, остави славата, да видим какъв е характерът му. Има заявка, но трябва да знае, че току що влезе в затвора, колкото и да си мисли, че е влязъл в цирка, под светлините но прожекторите. Това шоу е затвор! Това шоу е затвор. Той не може да мръдне ни-къ-де! 

С Ненчо Балабанов по време на шоуто "Маскираният певец" (Снимка: Фейсбук страница)

- По себе си ли съдиш? Ти бил ли си в затвор?
- Не, не съм бил в затвор. Чак така не. Дори "Стани богат" се снимаше петък, събота и неделя и понякога понеделник. Но след това 2-3 дни дишам въздух, отивам на кино, виждаме се с приятели... Ежедневните шоута убиват водещите, изяждат ги!

В "Стани Богат"

- Ще насърчиш ли дъщеря ти да се занимава с журналистика?
- Да, защо не, ако има това желание. Тя е от новото поколение ютюбъри.

Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

- Популярността тежала ли ти е някога?
- Повече е положителното, отколкото отрицателното на популярността. Да гледат всички в теб - да очакват какво ще правиш, какво ще си поръчаш, да не можеш да се почешеш, да не можеш да си бръкнеш в носа, да не можеш да играеш волейбол на плажа, защото после ще си видиш снимката в жълтите вестници... Разбира се, че е ужасно. И въпреки това положителното е повече.

- Желая ти успех!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Още

Филмът "Ятаган" тръгва с предпремиерно турне в 12 града

Филмът "Ятаган" тръгва с предпремиерно турне в 12 града

Още

Жени Калканджиева: Стараех се да изглеждам строга и недостъпна

Жени Калканджиева: Стараех се да изглеждам строга и недостъпна

Още

Режисьорът на "Ятаган" Андрей Андонов: Ще взема "Оскар"!

Режисьорът на "Ятаган" Андрей Андонов: Ще взема "Оскар"!

Още

Васил Василев - Зуека: Изрязаха секс сцената ни с Жени Калканджиева от "Ятаган"

Васил Василев - Зуека: Изрязаха секс сцената ни с Жени Калканджиева от "Ятаган"

Още

Любомира Башева пред Life: Героинята ми в "Ятаган" е готина мацка за пример

Любомира Башева пред Life: Героинята ми в "Ятаган" е готина мацка за пример

Още

Ивайло от Айде БГ: Обичам да се справям с всевъзможни ситуации, като героя ми в "Ятаган"

Ивайло от Айде БГ: Обичам да се справям с всевъзможни ситуации, като героя ми в "Ятаган"

Още

Братята Христо и Янаки Дерменджиеви за филма си "Ятаган", и защо нищо не е, каквото е

Братята Христо и Янаки Дерменджиеви за филма си "Ятаган", и защо нищо не е, каквото е

Още

Откровено с Ки То Дар: Аз съм мързелив и не помня текстове, но този в "Ятаган" ми се наложи да запомня

Откровено с Ки То Дар: Аз съм мързелив и не помня текстове, но този в "Ятаган" ми се наложи да запомня

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival