Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван, Мартин и Христо: Приказката на Димо и P.I.F. продължава!

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Иван, Мартин и Христо: Приказката на Димо и P.I.F. продължава!

"Музиката е магия и не трябва да си музикант, за да го усетиш", казват момчетата от P.I.F.

P.I.F. отляво на дясно: Мартин Профиров, Христо Михалков и Иван Велков (Снимка: Иван Григоров)

"Истината е, че ако трябва да се върнем в момента, в който загубихме Димо, ние не смятахме да продължим. Просто всички близки и приятели ни казаха, че да продължим е задължително. Само така Димо ще продължи да живее и ще остане сред нас. И това бе нещото, което ни накара да се съберем отново.

Тримата сме си говорили, че не искаме да продължим без Димо и без него няма какво повече да направим. Но сега го правим, защото музиката и енергията е сред нас и е жива. Това ни дава сила.", казват музикантите от P.I.F., които издадоха нов албум "P.I.F. 6" и започнаха национално турне с много приятели.

След Бургас, Варна и Хасково "Приказката на P.I.F." продължава заедно с момчета от групата и музикантите Ерсин Мустафов (Jeremy?), Свилен Ноев ("Остава"), Графа и Дичо. В сърцето на София - "Арена София" - Колодрум Сердика в Борисовата градина на 24 юни от 20.30 часа и на Младежки хълм (Stage Park) в Пловдив на 25 юни от 21.00 часа можете да станете част от неповторими събития, в които P.I.F. влага цялото си сърце и душа в памет на Димо Стоянов.

Разговаряме с китариста и съосновател на групата Иван Велков, барабаниста Мартин Профиров и басиста Христо Михалков за магията, наречeна P.I.F. и енергията, която не умира: 

P.I.F. - Мартин Профиров, Иван Велков и Христо Михалков (Снимка: Иван Григоров)

- Как се чувствате отново на сцената?

Иван: Чувстваме се добре, защото това са първите ни концерти и не знаехме какво ще се случи, след като Димо си замина. На мен лично ми бе странно, защото съм свикнал той да е винаги до мен, а това са повече от 30 години на сцената. Това бяха неговите пърформънси и беше особено, когато видях сега публиката да го възприема страхотно, още от първото парче.

Дадох си сметка, че реално ние правим това, за да почетем Димо и неговите парчета и всичко, което правим си заслужава. След първия ни концерт в родната Варна хората дойдоха и бяха страшно емоционални. Видях как Димо накара хората да се обичат, независимо, че не се познават.

Видях как той ги накара да изпитат тази емоция, чувството, което той умееше да предава на концертите си. Това винаги е била и нашата мисия - да има любов между хората. Това ни е крепяло винаги. 

P.I.F. и приятели на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Христо: Хората също много се радват и на Иван, защото той е другите 50 процента от група P.I.F. и също помага за предаването на тази положителна енергия.

Иван: Това важи за цялата банда, защото всеки един от нас е отдаден на тази наша кауза. Идеята на всички нас не е просто музиката, а посланието, което искаме да дадем и нещата, които искаме да кажем. Ние ги реализираме чрез музиката, защото това можем да правим. Затова винаги са ни били по-театрални концертите, повече сме наблягали на лириката и текстовете, а не просто да правим сложни хармонически парчета. Музиката е нашето изразно средство, с което говорим на хората.

И това е взаимно, защото продължават да идват хора, които ни споделят как сме им повлияли на живота, как на наши концерти са се запознали с бъдещите си съпруги и всякакви такива хубави неща. Затова си мисля че, с Димо реално си изпълни тази мисия - да допринасяме едно по-добро да има между хората.

P.I.F. и приятели на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Още

С концерти, посветени на Димо, P.I.F. показват, че за музиката няма граници

С концерти, посветени на Димо, P.I.F. показват, че за музиката няма граници

- Предстоят ви два големи концерти в София и Пловдив. Ще ни разкажете ли кои музиканти сте поканили, тъй като сте решили да нямате постоянен вокалист?

Мартин: Предстоят ни още два концерта на 24 и 25 юни, съответно в София и Пловдив. На тях към нас ще се присъединят Свилен от "Остава", Ерсин от "Jeremy?", Дичо и Графа.

Имаме и още един гост Павлин Бъчваров, който е първият пианист на P.I.F. Той дойде на репетициите и дори се наложи да ни припомня някои части от парчетата. (смее се)

Павлин Бъчваров на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Иван: Ние не свирим с него от 12-15 години, но дойде и изпраска всичко. Помнеше беквокалите, партиите си на пианото.

Въобще мога да кажа, че целият екип за това турне е страхотен. Искам много да благодаря и на изпълнителите, които без никакъв проблем се отзоваха, без никакви условия. Казаха: "Да. За Димо - правим го!" Затова се получава всъщност концертът, защото всичко се прави с любов.

Прея, Дичо, Ерсин и Свилен на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Мартин: Това е само видимата част от концерта, а реално има още много хора, които ни помагат за организацията като "Монте мюзик", Joy Station, които ни помогнаха за издаването на последния албум, Поли Герасимова ни прави мултимедията и още много други хора, които не се виждат, но винаги ни съпортват.

Хора, които Димо обединяваше и сега продължава да обединява.

Прея, Дичо, Ерсин и Свилен (на преден план) на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

- Какво сте избрали като репертоар за тези концерти?

Мартин: За тези концерти решихме да изпълняваме най-известните и популярни песни на P.I.F. По-нататък, живот и здраве, сме решили да направим по-концептуални концерти, като такива с по-неизвестни и нови песни.

Иван: На 4 юни излезе нашият най-нов албум "P.I.F. 6", който е записан изцяло с гласа на Димо и почти целият - 98 процента, успяхме да направим заедно с него. Затова решихме да го оставим така, както течеше работният процес с Димо. Той си е завършен, не личи нещо технически, но нарочно го оставихме така, както го работихме с него.

Още

Над 40 артисти редят любимия музикален пъзел на Димо Стоянов в OPUS 4

Над 40 артисти редят любимия музикален пъзел на Димо Стоянов в OPUS 4

Цялата група сме много благодарни на Joy Station, с помощта на които "P.I.F. 6": излезе. Клубът за пръв път застава зад албум, на който и да е артист, за тях това е прецедент. Движени от сантимента към Димо и любовта към музиката ни дадоха рамо в точния момент. Студентски град за нас е много специално място от времената на "Маската", която отдавна е история. Щастливи сме, че открихме ново и ултрамодерно място с рокендрол душа.

Смятаме есента да направим премиера на новите ни парчета, отново с наши приятели, изпълнители, но на това турне свирим старите ни песни, защото идеята е да си спомним за Димо и да изпеем песните, които сме правили заедно с него.

На концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

- Емоционално, дано не е неуместен въпросът, сигурно ви е доста трудно да свирите без Димо?

Христо: Ние работим всеки ден за тази банда и сме някак си по-вътре в нещата, но сега, когато правим тези концерти и пак тази свързваща носталгична енергия и силните емоции на хората... Трудно е!

Иван: Трудно е! Но въпросът е че, ние не искаме да заместваме Димо и не е това идеята на концертите. Идеята е да си спомним и да попеем неговите песни. Така че, липсата лично за мен, няма да изчезне. Но го правим в името на нещо друго...

Мартин: Музиката, която сме правили заедно и енергията, която хората са усещали да остане жива. И на концертите това се усеща, наистина.

Снимка: Ивайло Пеев/БНР

Иван: Видя се отново тази любов. Хората казват, поплакахме си, посмяхме се... Но, такъв е животът... Според мен Димо е радостен за това, което се случва. Той би се радвал ние да продължим напред и да свирим. Така предполагам...

Мартин: Истината е, че ако трябва да се върнем в момента, в който го загубихме, ние не смятахме да продължим. Просто всички близки и приятели ни казаха, че да продължим е задължително. Само така Димо ще продължи да живее и ще остане сред нас. И това бе нещото, което ни накара да се съберем отново.

Тримата сме си говорили, че не искаме да продължим без Димо и без него няма какво повече да направим. Но сега го правим, защото музиката и енергията е сред нас и е жива. Това ни дава сила.

- След тези концерти какво ви предстои?

Иван: От година и половина, две, пишат книга за нас. Тя е готова и предстои нейната премиера. Предстоят ни и няколко фестивала, отново с различни изпълнители. Освен това тези наши стари парчета, които изпълняваме сега, сме направили и в акустичен вариант.

Проект, който започнахме с Димо, но стигнахме само до барабаните и той влезе в болница. Затова сме поканили отново тези наши приятели, които участват на турнето, за да издадем акустичен албум със старите ни песни. Ще направим и премиера на парчетата на новия ни албум.

Просто има много неща, които започнахме с Димо и искаме да ги завършим.

На концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

- Какво е "Приказката P.I.F."? Така сте озаглавили турнето.

Иван: За мен "Приказката P.I.F." е животът ми. Цял живот съм се занимавал с това. Благодарен съм, че съм станал музикант, че съм водил този живот. Много хора биха ми завидяли за това, сигурен съм. Приказката за мен, наистина е била приказка. 30 години свирене по сцените, взаимоотношенията между хората, емоцията с публиката.

Всичко това е незабравимо. И за тази приказка, от това, което виждам, тя няма край. Тя продължава и в момента. Благодарен съм, че ми е дадено да бъда част от тази приказка!

Иван Велков (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Мартин: "Приказката P.I.F." за мен е една емоция, една енергия, която ако зависи от нас ще се опитаме да задържим максимално. Тя е започнала преди четвърт век и се надявам да не свършва скоро.

Мартин Профиров (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Христо: За мен приказката P.I.F. е едно огромно вдъхновение в живота ми. За съжаление много за кратко успях да бъда с Димо, но приказката не спира и продължава. Винаги ще бъде в живота ми и на тези, които са били част от приказката.

Христо Михалков (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

- С това турне помагате и на семейството на Димо.

Иван: Да, това беше и идеята на турнето. Ние правим каквото можем за тях и всеки ден се виждаме със семейството му, най-малкото защото студиото ни е под апартамента им. Работим със съпругата му Люба, която участваше и в направата на обложката на новия ни албум, и на тениските... Помагаме си и Люба участва изключително дейно във всичко с каквото може и е много ангажирана с P.I.F.

Ние я чувстваме като част от нас - и нея, и дъщерите им.

Мартин: Ние си помагаме като едно семейство.

Свилен Ноев от "Остава" и Иван Велков на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

- Ще ни разкажете ли повече за новия ви албум "P.I.F. 6"?

Иван: Този албум със сигурност е различен от останалите. Още когато тръгнахме да го правим бяхме решили да не се съобразяваме с нищо. Да го направим, както го чувстваме и мислим. Да не се чудим хитов ли е припевът, солата и прочие... Искахме това да е албумът за нас, да е албум за хората с по-дълбоко отношение към P.I.F.

Ние сме правили хитови парчета и осъзнахме, че вече сме на възраст и искахме да покажем как сме съзряли. Как виждаме нещата през призмата ни, без да се съобразяваме или да скриваме нещо. Просто, както го чувстваме с тези парчета. Той е много личен албум. Димо също е много личен с текстовете, в които се вижда неговият друг поглед върху нещата. По-улегнал, по-помъдрял. Това си личи и в музиката, и в аранжиментите.

Христо: Бих казал, че до някаква степен текстовете са пророчески. Има такива "съвпадения", че може да чуеш душата на P.I.F. като за последно.

Снимка: Архив на група P.I.F.

Мартин: В албума има 6 опуса, които реално са новият албум и три сингли, излизали и преди, които се водят като бонус тракове.

Иван: Тези шест опуса са снимани на различни магични исторически места и с QR код можеш да чуеш диктор, който чете историята на съответното място. Идеята бе да ги чете Димо, но не стана... Той и режисьорът Николай Мутафчиев пътуваха и снимаха из цяла България.

Мартин: Албумът е много специален за нас, надявам се и за хората, които харесват P.I.F. Албумът има и special edition, за който решихме, освен по-луксозната опаковка и кратички, които съдържат оригиналните ръкописи на текстовете от Димо, да има и втори диск, който съдържа историята на всяка една песен, като архивни кадри. От самото раждане на всяко парче, още докато Димо си го записва на телефона като идея, без текст, през репетиционния процес, създаването на аранжимента, до финалния студиен запис. Получи се много интересно.

Иван: Това е албумът на Димо. 90 процента от музиката е негова и на Марто. Текстовете са на Димо. В този албум той записа и най-много китари, дори и мои партии. Това е неговият албум и ето той стана пророчески.

Ерсин от Jeremy? и Иван Велков P.I.F. и приятели на на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

Още

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Албумът може да се поръча от нашата страница, а в магазина на "Монте Мюзик" ги има и двете издания. Там може да се намери и нашият сборен албум със старите ни песни през годините. След като се случи това с Димо, започнаха да ни питат къде може да намерят старите ни албуми, а тях вече ги няма. Затова решихме да съберем 30-40 парчета и да ги пуснем. Турнето беше следствие на този сборен диск.

Предстоят ни нови различни неща, но нека да мине време, защото никой от нас все още не може да приеме реално това, което се случи...

Мартин: Искаме да видим и отзивите от концертите, как хората се чувстват.

Това са много важни емоционални състояния и желанието ни е да проследим дали всичко, което правим е наистина такова, каквото би ни се искало. Публиката и отношението й е много важно за нас.

Снимка: Ивайло Пеев/БНР

- В началото на май излезе изключително силно видео към OPUS 4, в който участват 46 артисти и който завършва с Димо. Подготвяте и втори видеоклип към новия албум.

Мартин: Идеята за първия клип е преди случилото се с Димо. Той, заедно с режисьора Ники Мутафчиев, с който пътуваха и снимаха из цяла България, са имали готови визии за клипа. Когато Димо ни напусна, Ники каза, че задължително ще го направи, независимо кой е съгласен или не.

Двамата бяха изключително близки и като приятели, и като семейства, и Ники знаеше чисто визуално как Димо си представя групата и как да се осъществи този видеоклип. Мисля, че се получи изключително въздействащо!

Иван: Това ни е един от най-добрите клипове и направата му отне около 3 месеца, защото в него има над 30 дестинации като локации.

Отделно 46 изпълнители, които се съгласиха да участват абсолютно безрезервно в името на Димо. Много сме благодарни и на екипа, и на Premier Studio, и на Николай Мутафчиев, и на всички приятели, актьори, музиканти, които се включиха и откликнаха без никакви условия, само заради него. Той и затова стана такъв. Когато го правиш от сърце, веднага си личи.

А вторият сингъл бяхме решили да е OPUS 2, на който Димо и съпругата му Люба бяха решили да направят мултипликационен клип - с куклички, който после става на анимация. Това е много трудно и за правене и за заснемане, но Димо е куклен актьор и винаги е правил такива. Идеята му бе да ги накара да се движат. Има готов негов сценарий, който е започнат като проект от него и Люба и който ще завършим, просто ни трябва време.

Това ще ни е вторият сингъл от новия албум и видеото ще бъде такова, както Димо го искаше и го беше замислил.

Мартин: Във всички проекти, които правим и са все още отворени, се опитваме максимално да се придържаме към това, което сме обсъждали и работили с Димо, без да допълваме от нас. Смятам, че така е честно и правилно.

Така е и с "P.I.F. 6" - ние го затворихме в момента, в който той се разболя. После няма никаква наша намеса. Така смятаме да са и занапред нещата, по които сме работили заедно. Да ги довършим и да ги оставим максимално чисти, както сме ги мислили с него. Без да ги изкривяваме и променяме.

Снимка: Архив на група P.I.F.

- Кое ви е най-трудно на музикалната сцена?

Мартин: Най-трудното е не да произведеш продукта, а как той да стигне до хората. Това е стената, с която не само ние, а всеки съвременен творец се сблъсква. От твърде много информация, хората не разбират, че до тях някой твори нещо, което е стойностно.

Иван: Ако говорим конкретно за България, трябва и законово много хубаво да се уредят нещата. Авторските права, монополът върху музиката и много други такива, за които държавата не е стигнала до нас, за да ни обърне внимание. Трудно е. Аз съм благодарен на всичките ни приятели, защото не разполагаме с някакъв голям ресурс.

30 години си е много време и сме минавали през всякакви периоди, но заради музиката сме оцелявали и не сме се отказвали.

Прея на концерта в Бургас на 14 юни 2021 г. (Снимка: Ивайло Пеев/БНР)

- Какво е вашето послание?

Мартин: Посланието се съдържа в песните ни, защото мислим че сме най-добри в това което правим, а ние сме решили да сме музиканти.

Ако някой иска да разбере какво чувстваме и какво е светоусещането ни, просто да чуе нашата музика. Там е истината за нас, тъй като музиката е много чиста енергия, която влияе на хората на различно ниво.

Още

Димо от P.I.F.: Всичко е преходно, всички сме Господин Никой

Димо от P.I.F.: Всичко е преходно, всички сме Господин Никой

Христо: В частност при P.I.F., това е едно дълбоко послание от всичко, което сме правили и правим. То дори може да се нарече космическо, когато говорим за тази безусловна любов, за красотата навсякъде.

Иван: Посланието в крайна сметка е любов. Ако се обичаме всички, представяте ли си колко ще е яко... Без проблеми, без войни. Всички ще са щастливи и какво по-хубаво от това! Каква енергия би се създала? Но от нас зависи и трябва да израстваме.

Да се обичаме. Говоря за библейската, вселенската любов. Това е решението на проблемите.

Снимка: Eli Deli

- Музиката?

Иван: Всичко! Животът, любовта, отношенията...

В нея намираш неща, които не можеш да намериш никъде другаде, дори и да останеш сам, само с нея. Музиката е магия и не трябва да си музикант, за да го усетиш.

Интервю на Тина Философова

Всичко за P.I.F. можете да следите на тяхната официална фейсбук страница: ТУК

Албумите им можете да намерите: ТУК

Още

Музикалната предистория на P.I.F. излиза на диск

Музикалната предистория на P.I.F. излиза на диск

Още

Звезда от "Откраднат живот" в новото видео на P.I.F.

Звезда от "Откраднат живот" в новото видео на P.I.F.

Още

Съпругата на Димо от P.I.F. му посвети прочувствено стихотворение

Съпругата на Димо от P.I.F. му посвети прочувствено стихотворение

Още

Световният ден на множествената склероза събира P.I.F. и Филип Аврамов на една сцена

Световният ден на множествената склероза събира P.I.F. и Филип Аврамов на една сцена

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жан-Луи Трентинян и Анук Еме: Любов без край

Френската икона Анук Еме почина в Париж днес на 92-годишна възраст

Мария Банова: "Театроскоп" е машина на времето - абсолютно нов магичен свят

"Зрителят е неподготвен за това какво ще види в този свят под микроскоп и реакциите винаги са спонтанни и искрени, истински и много емоционални", споделя режисьорката за уникалното преживяване "театър в кутия"

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът

Яница Атанасова: "Шило" носи желанието за бунт!

"Ключът към баланса е шилото. Провокацията, която предлага изкуството, заинтересованост, тишина", категорична е хореографката

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

31-годишната турската виолистка е всепризната, и от музикалната критика, и от почитателите си, за истинско явление на музикалната сцена

Дервишът Зия Азази: Танцът като пътеводител в хаоса на съвременния свят

"Определям себе си като човек, който се интересува от духовното, използвайки изкуството като начин да изрази себе си", споделя артистът