Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Борислав Велков: НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото

АРХИТЕКТУРНИ ЛЕГЕНДИ

Борислав Велков: НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото

Разговор с председателя на Съвета на директорите в НДК Борислав Велков за 40-ата годишнина на НДК – за миналото, бъдещето и настоящето на тази емблематична сграда

Свикнали сме НДК да е нарицателно място, един основен, масивен и нееднозначен символ на София, но и на България - не само като сграда, но и като едно пространство, постоянно променящо се и трансформиращо се.

Според Борислав Велков НДК е една от най-мащабните, смислени и мултифункционални сгради не само в България, но и в Европа.

"НДК е трябвало да бъде архитектурният символ по случай честванията на 1300 години България. Това е бил идеологическият смисъл на НДК като символ. Контура на НДК е октагон, което се е използвало за храмове и много важни сгради в античността. Октагонът в античността е символ на промяната и на обновлението."

Председателят на борда на директорите на НДК - Борислав Велков в разговор с Юлия Владимирова за 40-годишния юбилей на емблематичната институция

Сградата на НДК е невероятно съчетание - не само архитектурен феномен, но синтез между изкуство и функционалност. В сградата има произведения на Георги Чапкънов, Павел Койчев, Дечко Узунов, Светлин Русев, Димитър Бойков и др.

НДК не е обикновен конгересен център, а сграда със смисли и възможни интерпретации, които не могат да бъдат ограничени от времето или идеологическите рамки. НДК е дворец на хората. 

"По памет цитирам Светлин Русев, който казва, че това е връзката между материята и духовното" казва още Борислав Велков.

Строежът (Снимка: Иван Григоров)

"НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото".

С Борислав Велков обсъждаме и ролята на Людмила Живкова и нейното влияние за изграждането на това пространство такова, каквото е. Правят ли се опити ролята на Живкова да бъде "отменена" и завоалирана?

"Нашата роля е едно малко зъбно колелце в цялата тази голяма история, така че би било твърде егоистично и непрофесионално да се опитваме да манипулираме историята и да отклоняваме вниманието на хората от очевидни факти."

Според Велков е важно младите хора да разбират тази история, да ценят НДК като ценност и да осъзнават натрупванията в тази необикновена сграда, която носи много загадки, но и практичност. Според директора НДК трябва да бъде част от активния живот на младите.

Людмила Живкова (Снимка: Архив: Dir.bg)

"Така че не трябва да имаме комплекс да покажем своята история"

Минаваме и през друга важна тема във време, в което вече има много зали и конгресни центрове. Има ли конкуренция НДК?

На фона на конкурентната пазарна среда и до каква степен огромната ѝ структура ѝ пречи или пък помага в тази среда? От една страна това е тежка структура, огромна организация, която изисква големи усилия, но пък в същото време НДК е единствена в мащаба и условията, които предлага, с което е абсолютно незаменима. 

Председателят на борда на директорите на НДК - Борислав Велков в разговор с Юлия Владимирова за 40-годишния юбилей на емблематичната институция

Изводите за НДК по време на пандемия

Пандемията промени не само нашия живот, но и живота на културните пространства, които замряха, а залите останаха празни, в най-добрия случай на 30% капацитет.

"В работата научих, че има неща, които не зависят от нас, но това също е управленска ситуация, с която да можем да се справим. Може да се каже, че последните 30 сме живяли в комфорт и мир, не е имало обстоятелства, които да променят живота ни в такава степен, като това, което се случи през последната година."

"Последната година работихме ситуационно, действахме гъвкаво, успяхме да съхраним в много голяма степен целостта на екипа, което е социален ангажимент на едно ръководство. Много хора не постъпиха точно така, но естествено те са притиснати от много пазарни фактори."

НДК ще отбележи своя 40 годишен юбилей със събития, които са адаптирани спрямо ситуацията, в която се намираме - до капацитет 50% - за сега. Юбилеят ще бъде отбелязан с цикъл от половин година - от сега до края на годината.

"Ханът и империята" на Людмил Стайков е създаден въз основа на режисираната от него епична филмова трилогия Хан Аспарух (Снимка: НДК)

Празникът започна на 12 април с премиерата на филма "Ханът и империята", който е новата версия на "Хан Аспарух".

"Много интересен подход, трилогията е събрана в един филм спрямо съвременните стандарти и очаквания. Музиката е записана наново, гласовете за записани наново, има нови режисьорски решения. Това е един изцяло нов филм, стъпил на тази легендарна трилогия. Избрахме да отбележим юбилея с този филм, защото неговата първа прожекция е била именно в Зала 1 на НДК."

По-нататък пък ще можем да видим изложба във фоайетата на НДК, която ще покаже произведения на изкуството, които се помещават в сградата, артефакти, както и снимки на тема НДК.

"Ще действаме ситуационно разбира се, готови сме да изпълним със събития и малките зали. Ще завършим честванията по юбилея с Новогодишния музикален фестивал, който е една от нашите емблеми и уникален като история и традиции."

Монументът "1300 години България" (Снимка: НДК)

И накрая - как Борислав Велков си представя НДК през ... 3050 г.? Загадъчна сграда, символика, приютила много различни събития и хора, криеща в себе си мистика, минало и високотехнологично бъдеще.

"Определено тази толкова добре построена тежка сграда ще бъде същата. Ако говорим за бъдещето, усещането ще е както да гледаме първите серии на "Star Wars" - въпреки всичко, космическите кораби и станцията стоят достойно и тежко. НДК ще вдъхва респект. Сигурно вътре ще има нови технологични съоръжения, важното е, че изкуството ще бъде там. "

В краткосрочен план си представям НДК да стигне поне до заветните 50-70% и тази 40-а годишнина да бъде повод за още нови обновления, което е заложено в идеята на НДК, както и за пробуждане, не само на НДК, но цялостно.

"Цялата енергия на многочисления състав на НДК, както и хората, които ни посещават ще съберат един общ космически лъч, който да излъчим."

"Пламъците" на Михаил Бенчев (Снимка: НДК)

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар