Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Борислав Велков: НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото

АРХИТЕКТУРНИ ЛЕГЕНДИ

Борислав Велков: НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото

Разговор с председателя на Съвета на директорите в НДК Борислав Велков за 40-ата годишнина на НДК – за миналото, бъдещето и настоящето на тази емблематична сграда

Свикнали сме НДК да е нарицателно място, един основен, масивен и нееднозначен символ на София, но и на България - не само като сграда, но и като едно пространство, постоянно променящо се и трансформиращо се.

Според Борислав Велков НДК е една от най-мащабните, смислени и мултифункционални сгради не само в България, но и в Европа.

"НДК е трябвало да бъде архитектурният символ по случай честванията на 1300 години България. Това е бил идеологическият смисъл на НДК като символ. Контура на НДК е октагон, което се е използвало за храмове и много важни сгради в античността. Октагонът в античността е символ на промяната и на обновлението."

Председателят на борда на директорите на НДК - Борислав Велков в разговор с Юлия Владимирова за 40-годишния юбилей на емблематичната институция

Сградата на НДК е невероятно съчетание - не само архитектурен феномен, но синтез между изкуство и функционалност. В сградата има произведения на Георги Чапкънов, Павел Койчев, Дечко Узунов, Светлин Русев, Димитър Бойков и др.

НДК не е обикновен конгересен център, а сграда със смисли и възможни интерпретации, които не могат да бъдат ограничени от времето или идеологическите рамки. НДК е дворец на хората. 

"По памет цитирам Светлин Русев, който казва, че това е връзката между материята и духовното" казва още Борислав Велков.

Строежът (Снимка: Иван Григоров)

"НДК е не само дворец на културата, но и дворец на обществото".

С Борислав Велков обсъждаме и ролята на Людмила Живкова и нейното влияние за изграждането на това пространство такова, каквото е. Правят ли се опити ролята на Живкова да бъде "отменена" и завоалирана?

"Нашата роля е едно малко зъбно колелце в цялата тази голяма история, така че би било твърде егоистично и непрофесионално да се опитваме да манипулираме историята и да отклоняваме вниманието на хората от очевидни факти."

Според Велков е важно младите хора да разбират тази история, да ценят НДК като ценност и да осъзнават натрупванията в тази необикновена сграда, която носи много загадки, но и практичност. Според директора НДК трябва да бъде част от активния живот на младите.

Людмила Живкова (Снимка: Архив: Dir.bg)

"Така че не трябва да имаме комплекс да покажем своята история"

Минаваме и през друга важна тема във време, в което вече има много зали и конгресни центрове. Има ли конкуренция НДК?

На фона на конкурентната пазарна среда и до каква степен огромната ѝ структура ѝ пречи или пък помага в тази среда? От една страна това е тежка структура, огромна организация, която изисква големи усилия, но пък в същото време НДК е единствена в мащаба и условията, които предлага, с което е абсолютно незаменима. 

Председателят на борда на директорите на НДК - Борислав Велков в разговор с Юлия Владимирова за 40-годишния юбилей на емблематичната институция

Изводите за НДК по време на пандемия

Пандемията промени не само нашия живот, но и живота на културните пространства, които замряха, а залите останаха празни, в най-добрия случай на 30% капацитет.

"В работата научих, че има неща, които не зависят от нас, но това също е управленска ситуация, с която да можем да се справим. Може да се каже, че последните 30 сме живяли в комфорт и мир, не е имало обстоятелства, които да променят живота ни в такава степен, като това, което се случи през последната година."

"Последната година работихме ситуационно, действахме гъвкаво, успяхме да съхраним в много голяма степен целостта на екипа, което е социален ангажимент на едно ръководство. Много хора не постъпиха точно така, но естествено те са притиснати от много пазарни фактори."

НДК ще отбележи своя 40 годишен юбилей със събития, които са адаптирани спрямо ситуацията, в която се намираме - до капацитет 50% - за сега. Юбилеят ще бъде отбелязан с цикъл от половин година - от сега до края на годината.

"Ханът и империята" на Людмил Стайков е създаден въз основа на режисираната от него епична филмова трилогия Хан Аспарух (Снимка: НДК)

Празникът започна на 12 април с премиерата на филма "Ханът и империята", който е новата версия на "Хан Аспарух".

"Много интересен подход, трилогията е събрана в един филм спрямо съвременните стандарти и очаквания. Музиката е записана наново, гласовете за записани наново, има нови режисьорски решения. Това е един изцяло нов филм, стъпил на тази легендарна трилогия. Избрахме да отбележим юбилея с този филм, защото неговата първа прожекция е била именно в Зала 1 на НДК."

По-нататък пък ще можем да видим изложба във фоайетата на НДК, която ще покаже произведения на изкуството, които се помещават в сградата, артефакти, както и снимки на тема НДК.

"Ще действаме ситуационно разбира се, готови сме да изпълним със събития и малките зали. Ще завършим честванията по юбилея с Новогодишния музикален фестивал, който е една от нашите емблеми и уникален като история и традиции."

Монументът "1300 години България" (Снимка: НДК)

И накрая - как Борислав Велков си представя НДК през ... 3050 г.? Загадъчна сграда, символика, приютила много различни събития и хора, криеща в себе си мистика, минало и високотехнологично бъдеще.

"Определено тази толкова добре построена тежка сграда ще бъде същата. Ако говорим за бъдещето, усещането ще е както да гледаме първите серии на "Star Wars" - въпреки всичко, космическите кораби и станцията стоят достойно и тежко. НДК ще вдъхва респект. Сигурно вътре ще има нови технологични съоръжения, важното е, че изкуството ще бъде там. "

В краткосрочен план си представям НДК да стигне поне до заветните 50-70% и тази 40-а годишнина да бъде повод за още нови обновления, което е заложено в идеята на НДК, както и за пробуждане, не само на НДК, но цялостно.

"Цялата енергия на многочисления състав на НДК, както и хората, които ни посещават ще съберат един общ космически лъч, който да излъчим."

"Пламъците" на Михаил Бенчев (Снимка: НДК)

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Защо е трудно да си на 400 години и други обяснения в любов към аудиокнигите

Успешни ли са опитите да спрем времето? Отговорите в първата аудио рубрика на Storytel и Impressio

Мюзикълът "Странен обрат" с 11 номинации за американските театрални награди "Тони"

Бродуей се включи в расовия дебат, като заложи на постановка написана от чернокож и с чернокожи изпълнители в главните роли

Кошмарът на Тартюф оживява в изложба в Помпей

В "Изкуство и чувственост в домовете на Помпей" посетителите й ще могат да разгледат около 70 творби - от голите статуи в градините до еротичните картини по стените на спалните

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Хореографът Деян Георгиев: Съвременният танц е интимно място с огромен заряд

Премиерата на соловия спектакъл на Деян Георгиев ще се състои на 14 май в Пловдив

Полетете и вие с "Полетът на къртицата" - обяснение в любов към страховете, които си създаваме

Най-новият куклен моноспектакъл за възрастни на Полина Христова можете да гледате днес от 19.00 часа в Столичния куклен театър

Виж всички

Календар