Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Игра на Impressio: Кога е основан античният град Хераклея Синтика и защо се казва така?

ИГРА НА IMPRESSIO

Игра на Impressio: Кога е основан античният град Хераклея Синтика и защо се казва така?

Археологически разкопки при Хераклея Синтика, 17 август 2018 (Снимка: Archaeologia Bulgarica)

Регламент на Играта на Impressio:

Първите шестима участници, дали верен отговор на нашата фейсбук страница, печелят тениски с лого "Archaeologia Bulgarica. Наградите са осигурени от медийната платформа Archeologia Bulgarica.

Играта е активна в периода от 17 до 21 октомври 2018 г.

Имената на победителите ще бъдат обявени ТУК.

Играта приключи!

Верният отговор е: Античният град Хераклея Синтика е основан от Филип II или от неговия син Александър Македонски през втората половина на IV век преди Христа. Наречен е Хераклея на митичния герой Херакъл, от когото царете на древните македони са извеждали своя произход. А е "Синтика", защото се намира в област, обитавана от тракийското племе синти.

 Наградите печелят:   Любомир Ангелов,  Александър Шабов,  Генка Лука Чардакова и  Georgi Raychev.

Моля, напишете на лични съобщения във фейсбук страницата на Impressio - телефон и адрес, за да Ви бъдат изпратени наградите с куриер!

Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Доц. д-р Людмил Вагалински (Снимка: Личен архив)

От 2007 г. ръководител  на разкопките на античния град Хераклея Синтика край с. Рупите, наричан "Градът на македонските царе", е археологът доц. д-р Людмил Вагалински, който в момента е директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ).

Статуята при Хераклея Синтика (Снимка: Archaeologia Bulgarica)

През месец август т.г., след като екипът му откри римската статуя, по време на разкопките на Хераклея Синтика,  доц. Вагалински даде обстойно интервю за Dir.bg, в което каза:

"Хераклея Синтика е античен град, известен в древните писмени извори, нерядко споменаван. Дълго време не беше ясно къде е неговото местоположение. Благодарение на един надпис, щастливо спасен от иманяри през 2002 г, се разбра, че е именно в местността Рупите, Петричко.

Самото му локализиране е от голямо значение, защото сега древните писмени извори ще бъдат четени другояче, тъй като Хераклея Синтика е била отправна точка за много събития. Градът е основан във втората половина на IV в.пр.Хр. - до това стигнахме по археологически път. Издигнат е от Филип II или от неговия син Александър III Велики - предстои да уточним, и се е развивал успешно докъм края на IV в.сл.Хр., което е около 800 години. И през V в. още съществува, но има упадък - след средата на столетието трудно можем да говорим за същински град."

Повече за Хераклея Синтика и археологическите открития на лятото на 2018-а четете на страниците на Impressio.

Още

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри (видео)

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри (видео)

Още

Археологът Людмил Вагалински, чийто екип откри римската статуя на Хераклея Синтика пред Dir.bg

Археологът Людмил Вагалински, чийто екип откри римската статуя на Хераклея Синтика пред Dir.bg

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Игра на Impressio: За колко дни Джузепе Верди написва музиката на операта "Трубадур"?

Тази седмица нашата игра е свързана с операта "Трубадур", която ви очаква на 6, 7 и 8 март, от 19 часа в Софийската опера и балет

Игра на Impressio: На пазарния площад на кой град е първата среща на пирата Конрад с любимата му в балета "Корсар" от Адам?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с балетния спектакъл "Корсар", който можете да видите на 20 и 22 февруари от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет

Игра на Impressio: Коя е песента на Рут Колева, в чийто клип участват актрисите Цветана Манева и Анастасия Лютова?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с певицата Рут Колева, която подготвя представянето на своя пети албум, чието име все още е тайна, а големият концерт ще бъде в Зала България на 15 февруари

Игра на Impressio: През коя година виртуозният Питър Бенс пуска сензационната си видео интерпретация на "Bad" на Майкъл Джексън?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с феноменалния пианист Питър Бенс, който идва с два концерта в България - на 13 ноември в София, а на 15 ноември за първи път и във Варна

Игра на Impressio: Koй е първият диригент, с когото Сара Чанг свири в България?

Виртуозната цигуларка пристига в София за концерта си на 10 ноември в зала "България"

Игра на Impressio: Кой поред студиен албум na Chemical Brothers е "No Geography"?

Най-култовото електронно дуо в света пристига в София за шоуто си на 10 октомври в Арена Армеец