Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музей за "другото" лице на Казанова

ЛИЦА-СИМВОЛИ

Музей за "другото" лице на Казанова

Легендарният прелъстител е и талантлив писател

Илюстрация: Shutterstock

Откриването на музея на Джакомо Казанова във Венеция, и то навръх рождения му ден - 2 април, е истинско събитие не само за Италия, но за цяла Европа. Защото Казанова е познат не само като прелъстител, а и като талантлив писател.

Неговата автобиографична книга "История на моя живот" /"Histoire de ma vie"/ е считана за една от най-добрите хроники за живота на висшето общество в Европа от 18-и век. Кураторите на музея в двореца Палаццо Пезаро Папафава са си поставили амбициозната цел да покажат и "другото" лице на Казанова - на един високоинтелигентен мъж, пътешественик и писател.

Още

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Вивалди - композиторът на императорите и... сираците

Както казват инициаторите на музея на Казанова, в него няма да крият похотливата страна на неговата природа - увлечението му по жените.

Напротив, в специална спалня, инсталация със сенки ще създава илюзията, че легендарният прелъстител съблазнява жена пред очите на посетителите.

В същото време, обаче, Казанова ще бъде достойно представен и като пътешественик и писател.

Джакомо Казанова през погледа на германския художник Антон Рафаел Менгс (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

От смъртта на Казанова са изминали вече 220 години, а неговата личност все още продължава да е обвита с тайнственост.

Известно е, че Казанова е общувал с най-големите личности на своето време: Волтер, мадам де Помпадур, Моцарт.

Авантюристичната му природа го тласкала в различни посоки, но Казанова бил човек с огромна енергия и любопитство. Той имал познания в много области, като най-главните сред тях били алхимията, дипломацията и философията.

Портрет от Антон Рафаел Менгс

Още

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

"Мулен Руж" - греховният крал на нощта, стана на 128 години

В шест зали на музея се представят различни аспекти от живота на Джакомо Казанова.

А неговата личност съвсем оправдано се нуждае от по-всеобхватно представяне, защото човек не може да определи кое от всичко изброено е бил той всъщност: търговец, дипломат, шпионин, политик, философ, магьосник, преводач, или писател?

Името му се превръща в символ на изтънчената съблазън

Още

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Руски художник спи в леглото на кралица Мария-Антоанета

Писменото му творчество съвсем не е малко - Казанова е автор на над 20 книги и няколко пиеси.

В същото време остава в историята като име-синоним за прелъстител. За разлика от своя "събрат" Дон Жуан, Казанова е изтънчен и галантен съблазнител. Той не блести с хубост, а владее таланта на ухажването. 

Един от екранните образи на любовника Казанова - Хийт Леджър в "Казанова" (2005) на режисьора Ласе Халстрьом

Още

Снимките на изоставен френски замък плашат купувачите

Снимките на изоставен френски замък плашат купувачите

Къде да търсим корените на тази много интересна личност? - Малкият Джакомо бил отгледан в пуритански нрави от баба си. Още като студент в Падуа, обаче, бил пред изхвърляне от университета за неприлично поведение. Спасил го единствено отличният му успех.

Завършва и получава докторска степен по право. После посещава семинарията, където обвиняват женкаря в хомосексуализъм?... Изхвърлен и оттам, намира ново поприще в окултизма и лечителството.

Бележи забележителни успехи с подобряването на здравето на един венециански аристократ - Матео Брагадин, който от благодарност го осиновява.

Доналд Съдърланд в "Казанова" (1976) на Федерико Фелини

През 1749 г. Казанова среща първата си голяма любов - Хенриет, за която пише: "Който смята, че една жена не е достатъчна, за да направи мъжа щастлив 24 часа в денонощието, никога не е познавал Хенриет". Тя обаче го напуска и разбива сърцето му.

Казанова изглежда след това цял живот си "отмъщава" на жените заради Хенриет?!? Така или иначе неговите ексцентрични и екстремни житейски роли го тикват в затвора, след като години наред Инквизицията е по петите му. Осъден е за множество престъпления, между които и за сексуалните си набези. 

Сиена Милър и Хийт Леджър във филма на Ласе Халстрьом "Казанова" (2005)

И в затвора не го свърта. Успява да избяга и вместо да се крие, тръгва да пътешества. Не стои мирен - прочува се из цяла Европа като непоправим комарджия. В същото време превежда "Илиада" и написва пет тома новели.

Казанова посещава Волтер в Швейцария, дуелира се с полски княз, а в Русия обсъжда с Екатерина Велика реформата на календара. И когато отново се завръща в родната Венеция, започва работа като агент на... Инквизицията!?!

Хийт Леджър като Казанова в едноимения филм на Ласе Халстрьом от 2005 г.

В същото време пише жестоки сатири срещу венециански първенци, и е принуден отново да емигрира, за да не го осъдят.

Завършва живота си като библиотекар в един замък в Бохемия.

Пъстър живот на един неподражаем по дух човек, за когото би било обида да бъде наречен обикновен авантюрист. Казанова е много повече от това - той е творческа личност, която през целия си живот търси разнообразни форми за себеизразяване.

Паметната плоча на гроба на Джакомо Казанова

За сексуалната му мощ се носят легенди, но той самият обяснява влиянието си над жените с простичката формула:

"Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание".

Очевидно "рецептата" на неговия прелъстителски талант е плод на дълбокия му психологизъм. Затова спокойно можем да наречем Казанова ценител на женската красота.

Ръкопис на книгата му "Историята на моя живот"

Джакомо Казанова умира на 73, на 4 юни 1798 г. И до днес името на този интересен човешки индивид, продължава да бъде все така популярно и е съвсем сигурно, че интересът към новооткрития музей в негова чест, ще бъде много посещаван.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"