Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Франк Капра - първият с 5 "Оскар"-а, за един филм

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА СВЕТОВНОТО КИНО

Франк Капра - първият с 5 "Оскар"-а, за един филм

Годината е 1935-а, а филмът - "Това се случи една нощ"

(Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Франк Капра /Frank Capra/ е легендарен американски режисьор от италиански произход, роден на днешния ден - 18 май през далечната 1897-а в Бизаквино, Сицилия, Италия. Съдбата му дава дълъг живот - умира на 94-годишна възраст през септември 1991 г. като филмова легенда.

За творчеството си в киното, в период от 4 десетилетия, Капра създава филмови шедьоври, записани в Златния фонд на световното кино.

Той е първият режисьор в историята на киното, който получава 5 награди "Оскар" в различни категории, за филма си "Това се случи една нощ", създаден през 1935 г. - филм, с участието на Кларк Гейбъл и Клодет Колбер в главните роли. 

Кларк Гейбъл и Клодет Колбер във филма "Това се случи една нощ"

След този знаменателен триумф, много пъти е бил награждаван за режисура, като други два "Оскар"-а получава за филмите си "Господин Дийдс отива в града" /1937 г. /и "Не можеш да го вземеш с теб" /1939 г. /. Носител е на "Златен глобус" за любимия на няколко поколения филм "Животът е прекрасен" /1947 г. / и за цялостен принос в режисурата.

Кларк Гейбъл и Клодет Колбер във филма "Това се случи една нощ"

Легендата Франк Капра е имал два брака и четири деца.

Франк Капра пристига в Америка едва 6-годишен. Семейството му е толкова бедно, че днес е трудно да си представим през какво преминава малкият Франк, за да постигне мечтата си. Може би затова филмовите критици винаги го дават за пример като олицетворение на "американската мечта".

Кларк Гейбъл и Клодет Колбер във филма на Капра "Това се случи една нощ"

Семейството на малкия Франк живее в гето на мегаполиса Лос Анджелис. Работят всички. Самият той продава вестници след училище. А на 33 е вече една от знаменитостите на Холивуд!

Афиш на филма "Мистър Смит отива във Вашингтон"

Името му остава в историята на киноизкуството с филми като: "Това се случи една нощ" /1934/ - първият филм, спечелил награди "Оскар" едновременно в петте най-важни категории, "Господин Дийдс отива в града" /1936/, "Не можеш да го вземеш с теб" /1938/, "Господин Смит отива във Вашингтон" /1939/," Животът е прекрасен" /1946/ и др.

Капра е издигнат за президент на Академията за киноизкуство и наука /1935-1939/, както и за председател на Гилдията на американските режисьори. Това е израз на високо признание от страна на други знаменити и заслужили личности в историята на Холивуд и на световното кино.

Афиш на филма "Не можеш да го вземеш с теб" на Франк Капра

Най-любопитното от неговата биография е, че на върха на славата си, когато може да води спокоен и охолен живот, Франк Капра заминава на фронта на Втората световна война, за да снима документални филми.

Франк Капра - във военна униформа, по време на Втората световна война, като кинодокументалист (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Заснема 11 документални ленти и спечелва още един "Оскар" в категорията документално кино, за филма "Прелюдия към война" / 1942 г./ , а филмът му "Битката за Русия" /1943 г./ е номиниран за "Оскар".

Франк Капра във военна униформа, по време на Втората световна война (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Сред останалите филми от неговата филмография има още много забележителни игрални филми като "Дама за един ден" /1933 г. /, "Господин Смит отива във Вашингтон" /1939 г. / и "Животът е прекрасен" /1946 г. / са номинирани за "Оскар"-и.

Афиш на филма "Джоб, пълен с чудеса"

През 60- те години на миналия век се превръща в легенда филмът на Капра "Джоб, пълен с чудеса" /1961 г. / Любим на публиката става и филмът му "Арсеник и стари дантели" с Кари Грант в главната роля. 

Афиш на филма "Арсеник и стари дантели"

Любопитна е историята на един от най-любимите на няколко поколения зрители - филмът му "Животът е прекрасен" - драматичен фентъзи филм, излязъл по екраните през 1946 г. , под режисурата на Франк Капра и с участието на Джеймс Стюърт, Дона Рийд, Лайънъл Баримор и Хенри Травърс в главните роли.

Кадър от филма "Животът е прекрасен"

"Животът е прекрасен" е сред основните заглавия на 19-ата церемония по връчване на наградите "Оскар". Номиниран е също като първия награден филм на Капра - също в 5 категории, включително за "най-добър филм", но не взима нито една статуетка.

В същото време Американският филмов институт го поставя на първо място в класацията си за най-вдъхновяващи филми.

Кадър от филма "Животът е прекрасен" на Франк Капра

Този филм е истински феномен. Той става любим на публиката и е такъв и до ден-днешен за много киномани, а реализира ниски финансови резултати. Но през 1990 г. филмът влиза в списъка на избраното културно наследство на Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ, а сп. "Empire" го включва в списъка "500-те най-велики филма за всички времена". Капра е все още жив, за да види това знаменателно признание.

Филмът разказва историята на Джордж Бейли - бизнесмен със суицидни мисли в главата, който взима съдбоносно решение - да се самоубие в нощта на Коледа. И тогава се появява неговият ангел-хранител, който му дава съвет по един необичаен начин...

Може би самият Капра е имал мъдростта на ангел-хранител, който винаги в труден момент е намирал изход, и с талант и трудолюбие да превърне себе си - едно момче от гетото на Лос Анджелис, в знаменитост не само на Холивуд, но на цялото световно киноизкуство.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Още

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Звездата на Холивуд Дорис Дей имала нещастен личен живот (видео)

Още

Никой в Холивуд не посмял да играе "Тя" на Пол Верховен

Никой в Холивуд не посмял да играе "Тя" на Пол Верховен

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Писателят Тошо Дончев от Унгария спечели Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко"

Той се организира ежегодно от Община Свищов в навечерието на Алековите дни, посветени на рождената дата на писателя - 13 януари 1863 г.