Мовименто/Вариации

"Мовименто/Вариации", проект на Гергана Димитрова

Идея и концепция: Гергана Димитрова

Автори: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания)

Интервю с Галина Борисова

Сценография, костюми и видео: Елена Шопова

Музика: Павел Терзийски

Асистент-режисьор: Олга Иванова

Участват: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев

Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс "Мовименто/Вариации" е най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова.

Спектакълът беше селектиран в програмата на тазгодишното издание на АСТ Фестивал за свободен театър, по време на който ще бъде и неговото първо представяне пред публика. Италианската дума movimento, произхожда от латинската moveō - движение. Именно движението е темата, която обособява петте части на представлението. В този своеобразен разговор с обща тема, Гергана Димитрова включва гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението. Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват и третират разнородни парчета от динамиката на съвременността. Петте фрагмента, които конструират "Мовименто/Вариации" са напълно самостоятелни истории, но темите, които засягат са част от общия наратив на нашето ежедневие.

"Мовименто/Вариации" обръща внимание на множествеността и разнородността, на движението като хореография, като природна и житейска потребност; на движението, противопоставено на статичното; на движението като разпространение на идеи, на дигиталната динамика, на #Me Too, на Илън Мъск; на движението на пазари и природни ресурси; на неизменното движение към смъртта; на технологичното развитие, дори на движението из космоса. Представлението осмисля и миграционните процеси днес, като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости, като неотменна част от живота и света. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с Гьоте-институт България.

1/1

Още постановки в София

Виж всички постановки в София