Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Мария Зъбова, която биеше камбаните на Св. "Александър Невски"

IN MEMORIAM

Почина Мария Зъбова, която биеше камбаните на Св. "Александър Невски"

Дълги години звънът от храма идваше от ръцете на 93-годишната математичка

Мария Зъбова на 60 години на Великден през 1989 г. (Снимка: Иван Григоров)

Почина жената, която биеше камбаните на "Александър Невски" - Мария Зъбова. Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

Дълги години звънът от храма идваше от ръцете на 93-годишната жена.

Мария Зъбова на 60 години на Великден през 1989 г. (Снимка: Иван Григоров)

Мария Зъбова е математик по професия, но от много години тя е човекът, който бие тежките камбани на храма "Св. Александър Невски".

Родена е на 26 май 1929 г. в Чирпан в заможно семейство. Завършва Френския колеж "Сен Жозеф" в Пловдив преди 9 септември 1944 година. Започва да работи като учителка по математика. Но от едно от училищата я уволняват заради донос, че посещавала църква.

Мария Зъбова на 60 години на Великден през 1989 г. (Снимка: Иван Григоров)

След 9 септември 1944 г. семейството й е преследвано от новата власт. Брат й е убит в лагера край Ловеч, баща й е пратен в затвора, защото бил виден търговец. Заради вярата си самата тя е пострадала от тоталитарния режим - била е изгонена от гимназията, в която е преподавала.

Мария Зъбова на 60 години на Великден през 1989 г. (Снимка: Иван Григоров)

В "Св. Александър Невски" отива първо като хористка. През 1953 г. се запознава със съпруга си - Иван Петров - Йохан. Семинарист, богослов и солист в хоровата капела "Светослав Обретенов" и в Софийската опера, той е автор на множество арии и църковнославянски песнопения.

Мария биеше всички камбани в храма, включително най-голямата - 12-тонната. Тя изтръгваше божествената мелодия с желание и вяра и не чувстваше никаква умора.

Поклон пред паметта й!

 

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"

След 46 години български бас отново записа "На многая лета" (ВИДЕО)

"В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом", заяви Хари Драганов

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

Вандали в Австралия унищожиха скално изкуство на 30 000 години

"Актът е шокиращ. Тези пещери свидетелстват за най-ранното присъствие на аборигени в тази част на страната", каза Киам Махер, министър по въпросите на аборигените

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни