Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

67-годишна жена 40 години живее сама на малък остров

ОТШЕЛНИЧЕСТВО ОТ ЛЮБОВ

67-годишна жена 40 години живее сама на малък остров

Зои се чувства като у дома си сред коне, тюлени и птици

67-годишната Зои Лукас (Zoe Lucas) живее в дървена къщичка на малкия "бродещ" канадския остров Сейбъл, известен още като "острова на неудачниците".

127 дни в годината той е обвит е непрогледна мъгла. Въпреки това Зои превъзходно се е адаптирала към 34-те квадратни километра, и се чувства като у дома си в тишината и покоя - с 400 коне, 300 хиляди сиви тюлени и 350 вида различни птици, които са единствената й компания.

Жената се влюбила в острова, когато пристигнала там като 21-годишна студентка. Влюбила се толкова, че решила да го направи свой дом.

"Страдах и се мъчех, толкова много ми се искаше да се върна на острова. Първоначално тръгнах заради конете."

Още

Вижте къщички за самотници накрая на света

Вижте къщички за самотници накрая на света

Днес изследователката рядко се връща в родния си град Халифакс в канадската провинция Нова Шотландия и напълно зависи от доставката на хранителни продукти един път в седмицата.

До острова може да се достигне само на лодка или с чартърен полет.

Още

Църква, в която ще ви се прииска да живеете

Църква, в която ще ви се прииска да живеете

По цели дни жената се занимава с екологията на острова и събира черепи на коне, за да помогне на учените да разберат, че животните са успели да се приспособят към средата на острова.

Конете на остров Сейбъл са докарани през XVIII век, за да помагат в селскостопанската дейност. През 2013 г. Сейбъл бил обявен за национален резерват.

За четири десетилетия живот в близост до океана, Зои какво ли е не намирала на плажа - хладилник, щайга със свежи чушки, спукан балон и дори протези.

Остров Сейбъл е наричан гробището на Атлантика, защото в близост до него са регистрирани повече от 300 корабокрушения.

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

274 предколумбови произведения на изкуството Колумбия си върна от САЩ

Сред тях има човешки фигури, керамични предмети и традиционни огърлици с 1500-годишна история

Колоквиум "Пътят към храма" даде старт на тазгодишния Църногорски събор

Събитието предхожда събора "В сърцето на Граово", който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли

Виртуозните изпълнения на маестро Мартин Пантелеев зазвучаха на Граовска земя

Световноизвестният български диригент, цигулар, композитор носител на редица награди даде старт на тазгодишното издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт

Изложба "Моралът е доброто" показва авторски фотографии на Кристиан Таков

Откриването е на 11 юли 2022 г., на Моста на влюбените до НДК Изложбата ще продължи до 24 юли 2022 г., след което части от нея ще бъдат представени в Пловдив и Варна

Сърцето на българската култура в Амстердам

Основателките на българския културен център Елица Йорданова и Камелия Стефанова ежедневно популяризират образа на страната ни и предоставят разнородна информация за българската история и култура на посетителите