Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина попарт скулпторът Клас Олденбург

IN MEMORIAM

Почина попарт скулпторът Клас Олденбург

Той е познат с монументалните си скулптури с форма на предмети от ежедневието - щипка за пране, игла с конец, кегли, огромен бинокъл, наръфана ябълка, обърната фунийка сладолед, хамбургери

Клас Олденбург позира с една от скулптурите си, която представлява изтискана тубичка от паста за зъби, Ню Йорк, 70-те (Снимка: Getty Images)

Американският попарт скулптор от шведски произход Клас Олденбург почина на 92 години, съобщиха АФП и ДПА, цитирани от БТА. 

Той е познат с монументалните си скулптури с форма на предмети от ежедневието - щипка за пране, игла с конец, кегли, огромен бинокъл, наръфана ябълка, обърната фунийка сладолед, хамбургери.

"Spoonbridge and cherry" в Minneapolis Sculpture Gardens (Снимка: Getty Images)

"Възстановяваше се от падане и почина в дома си, в студиото в Ню Йорк", казаха от галерията Пейс. Основателят й Арн Глимчър нарече Олденбург "един от най-радикалните артисти на 20-и век . . . променил естеството на скултурата".

Произведенията на Орденбург често са на обществени места, край тях минават хиляди хора.

Червило върху вериги на танк - скулптура, изложена в кампуса на Йейлския университет в края на 60-те години на миналия век, предизвиква сензация и се превръща в символ на противниците на американската война във Виетнам.

Една от популярните скулптури на Олденбург в Ню Йорк Сити (Снимка: Getty Images)

През 1976 г. във Филаделфия е изложена щипка за дрехи, която отбелязва 200-годишнината от обявяването на американската независимост.

От 70-те години на миналия век Олденбург работи заедно със съпругата си Куши ван Бруген, която умира през 2009 г.

Една от популярните скулптури на Олденбург в Ню Йорк Сити (Снимка: Getty Images)

"Аз съм за изкуство, което се занимава с ежедневните проблеми и все пак излиза победител. Аз съм за изкуство, което подражава на човешкото, което е комично, ако е необходимо, или жестоко, или каквото е необходимо", пише той в манифеста си от 1961 г.

За огромния бинокъл пред сграда във Венеция изкуствоведът Кристофър Найт казва: "Биноклите са средство, направено от човека, за да надхвърли границите на обикновеното човешко зрение - това е доста добро описание на най-добрите монументални скулптури на Олденбург."

Олденбург по време на пърформанс в Ню Йорк, 1965 г. (Снимка: Getty Images)

Олденбург започва да твори в Ню Йорк в края на 50-те години на 20-и век, когато абстрактният експресионизъм се е изчерпил, а светът на изкуството е в очакване на следващото голямо течение. За него е време за изкуство, което не стои само в галерия или музей. Много от творбите му обаче се озовават в най-престижни музеи, като центъра "Жорж Помпиду" в Париж или галерия "Тейт" в Лондон. Той оставя в наследство и много скултури на обществени места.

Embed from Getty Images

"В допълнение към неразривната му роля в развитието на попарта, той промени самата природа на скулптурата ... и влиянието му може да се види и до днес", добавя Арт Глимчър.

Олденбург е известен като скулптор, майстор и провокатор през цялата си кариера. В ранните си години говори за създаването на паметници, които ще имат "ненадмината необуздана, интензивна, сатанинска вулгарност и все пак ще бъдат изкуство". Някои от произведенията му предизвикват пренебрежение като огромни шеги с изкуството, но вече има признание, че е преобърнал традиционните представи за това какво може да представлява един паметник.

Embed from Getty Images

Изложби на Клас Олденбург са представяни в Музея на модерното изкуство и музея "Уитни" в Ню Йорк, както и в музея "Гугенхайм" в Билбао.

Embed from Getty Images

Още

Познай кои са великите скулптори на ХХ век?

Познай кои са великите скулптори на ХХ век?

Още

Почина аржентинският художник и скулптор Антонио Сеги

Почина аржентинският художник и скулптор Антонио Сеги

Още

Френски скулптор създава монумент на ядрения синтез

Френски скулптор създава монумент на ядрения синтез

Още

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Държавата трябва да отпуска ежегодно пари за участието ни на Венецианското биенале

Това коментира доц. Биляна Томова в анализа си, свързан с националното представяне на форума, представен днес в Двореца на Националната художествена галерия

Красота, целуната от вечността

Или какъв език говори изяществото

"В една лодка" от Изабел Немечек - всички заедно

Изложба-керамика от 5 декември до 23 декември 2022 в Галерия "Париж"

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Рекорден брой участници на петия симпозиум за дизайн в София

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп