Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина попарт скулпторът Клас Олденбург

IN MEMORIAM

Почина попарт скулпторът Клас Олденбург

Той е познат с монументалните си скулптури с форма на предмети от ежедневието - щипка за пране, игла с конец, кегли, огромен бинокъл, наръфана ябълка, обърната фунийка сладолед, хамбургери

Клас Олденбург позира с една от скулптурите си, която представлява изтискана тубичка от паста за зъби, Ню Йорк, 70-те (Снимка: Getty Images)

Американският попарт скулптор от шведски произход Клас Олденбург почина на 92 години, съобщиха АФП и ДПА, цитирани от БТА. 

Той е познат с монументалните си скулптури с форма на предмети от ежедневието - щипка за пране, игла с конец, кегли, огромен бинокъл, наръфана ябълка, обърната фунийка сладолед, хамбургери.

"Spoonbridge and cherry" в Minneapolis Sculpture Gardens (Снимка: Getty Images)

"Възстановяваше се от падане и почина в дома си, в студиото в Ню Йорк", казаха от галерията Пейс. Основателят й Арн Глимчър нарече Олденбург "един от най-радикалните артисти на 20-и век . . . променил естеството на скултурата".

Произведенията на Орденбург често са на обществени места, край тях минават хиляди хора.

Червило върху вериги на танк - скулптура, изложена в кампуса на Йейлския университет в края на 60-те години на миналия век, предизвиква сензация и се превръща в символ на противниците на американската война във Виетнам.

Една от популярните скулптури на Олденбург в Ню Йорк Сити (Снимка: Getty Images)

През 1976 г. във Филаделфия е изложена щипка за дрехи, която отбелязва 200-годишнината от обявяването на американската независимост.

От 70-те години на миналия век Олденбург работи заедно със съпругата си Куши ван Бруген, която умира през 2009 г.

Една от популярните скулптури на Олденбург в Ню Йорк Сити (Снимка: Getty Images)

"Аз съм за изкуство, което се занимава с ежедневните проблеми и все пак излиза победител. Аз съм за изкуство, което подражава на човешкото, което е комично, ако е необходимо, или жестоко, или каквото е необходимо", пише той в манифеста си от 1961 г.

За огромния бинокъл пред сграда във Венеция изкуствоведът Кристофър Найт казва: "Биноклите са средство, направено от човека, за да надхвърли границите на обикновеното човешко зрение - това е доста добро описание на най-добрите монументални скулптури на Олденбург."

Олденбург по време на пърформанс в Ню Йорк, 1965 г. (Снимка: Getty Images)

Олденбург започва да твори в Ню Йорк в края на 50-те години на 20-и век, когато абстрактният експресионизъм се е изчерпил, а светът на изкуството е в очакване на следващото голямо течение. За него е време за изкуство, което не стои само в галерия или музей. Много от творбите му обаче се озовават в най-престижни музеи, като центъра "Жорж Помпиду" в Париж или галерия "Тейт" в Лондон. Той оставя в наследство и много скултури на обществени места.

Embed from Getty Images

"В допълнение към неразривната му роля в развитието на попарта, той промени самата природа на скулптурата ... и влиянието му може да се види и до днес", добавя Арт Глимчър.

Олденбург е известен като скулптор, майстор и провокатор през цялата си кариера. В ранните си години говори за създаването на паметници, които ще имат "ненадмината необуздана, интензивна, сатанинска вулгарност и все пак ще бъдат изкуство". Някои от произведенията му предизвикват пренебрежение като огромни шеги с изкуството, но вече има признание, че е преобърнал традиционните представи за това какво може да представлява един паметник.

Embed from Getty Images

Изложби на Клас Олденбург са представяни в Музея на модерното изкуство и музея "Уитни" в Ню Йорк, както и в музея "Гугенхайм" в Билбао.

Embed from Getty Images

Още

Познай кои са великите скулптори на ХХ век?

Познай кои са великите скулптори на ХХ век?

Още

Почина аржентинският художник и скулптор Антонио Сеги

Почина аржентинският художник и скулптор Антонио Сеги

Още

Френски скулптор създава монумент на ядрения синтез

Френски скулптор създава монумент на ядрения синтез

Още

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Портрет на Мерилин Монро на Уорхол е на път да се превърне в най-скъпата творба от 20-ти век

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Градски отношения" на Естер Борнемиза гостува на София хартиен арт фест в НДК

Експозицията може да бъде видяна всеки ден до 24 юни от 11.00 до 19.00 ч.

Вим Вендерс прави филм за стъклените обществени тоалетни в Япония

"Трябва да призная, че първата ми реакция беше: Какво? Тоалетни? Chotto mattene", разказа Вендерс, използвайки японския израз, означаващ "почакайте малко"

Специална експозиция в плевенския музей разказва за живота и творческия път на Гена Димитрова

В експозицията, открита през 2009 г., са представени документални материали, свързани с детско-юношеските години на Гена Димитрова от времето, когато живее в плевенското село Беглеж

Живот на пауза: Знамена, в цветовете на пандемията

Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето

Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи в Чешкия център своята колекция от неповторими бижута и обекти от тел

Часът на Земята ще бъде отбелязан с арт ателие пред Народния театър

На 26 март от 10:00 - 18:00 ч. в градинката пред Народния театър в София, Център АЛОС ще проведе открито ателие за мозайки от цветни капачки "МозайКАП"