Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Красиви и креативни филми за дизайнери

Красиви и креативни филми за дизайнери

Вероятно един от най-популярните филми на тази тематика е филмът на Гари Хътсуит от 2007 г. "Хелветика". Но е факт, че по темата са правени още много такива ленти, от които човек може да почерпи много вдъхновение - от документални разкази за известни дизайнери и майстори до такива за майстори на уличната фотография. Ето един списък с една малка част от най-добрите филми, на които всички дизайнери могат да се насладят през свободното си време. На порталния сайт designers.watch можете да намерите още много подобни аудиовизуални истории, както и препратки към сайтовете, където те могат да бъдат гледани.

Иймс: Архитектът и художникът* (Eames: The Architect and the Painter)

Съпрузите Чарлз и Рей Иймс са може би най-известните американски графични и индустриални дизайнери, които изцяло променят облика на съвременната архитектура, фотография, както и тенденциите в дизайна на мебели. През 1956-а те се прочуват със своя по настоящем легендарен стол от дърво и черна кожа, а последното творение, с което историята ги помни е техният Иймс диван, което влиза в производство през 1984 г. През своя забележителен живот те успяват да заснемат 125 кратки филма, много от които носят почти детинско и "игриво" усещане. Рей и Чарлз Иймс често намират вдъхновение в детските играчки, което си личи и в продуктите им, най-вече заради избора на основни цветове и опростен дизайн с преобладаващи заоблени ръбове.

* - Преводът на заглавията в статията не е официален.

Легендарният стол "Eames lounge and ottoman"

Диванът "Eames sofa"

Дизайнът е едно цяло: Лела и Масимо Винели (Design is One: Lella & Massimo Vignelli)

И в този филм става дума за съпружеска двойка, която в работата си мисли и твори като едно цяло. Лела и Масимо Винели са най-популярни с това, че внасят изтънченост в американската дизайнерска индустрия през 60-те години на миналия век. Тяхна е популярната карта на нюйоркското метро, както и дизайна на множество мебели. Документалните кадри ни разкриват задкулисни кадри от творческия процес на известното дуо.

Визуална акустика: Модернизмът на Юлиус Шулман (Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman)

Някои от вас може да са чували за Шулман, а други - не. Той е фотограф, който снима модерна архитектура и в неговите кадри сградите изглеждат така, сякаш са скулптури. Творбите му успяват да аправят известни много архитекти - като Франк Лойд Райт и Франк Гери, например. Този филм ни представя интервюта с различни дизайнери като в него присъстват кадри и със самия фотограф.

Шрифт (Typeface)

Действието на този документален филм се развива в едно студио в щата Уисконсин и проследява живота на няколко класически дизайнери, които се занимават с изкуството на високия печат. Музеят за печатно изкуство Хамилтън е ръководен от двама пенсионирани майстори, които са посветили целия си живот на този вече почти изчезнал занаят, който е в апогея си през 50-те и 60-те години на миналия век, след което бива изместен от навлизането на дигиталните технологии.

Бил Кънингам Ню Йорк (Bill Cunningham New York)

Лентата е посветена на прочутия уличен фотограф от Ню Йорк, който ни напусна миналата година. Историята проследява кариерата на ветерана от "Ню Йорк Таймс", която се развива в продължение на над 40 години, прекарани в снимане на модата по улиците на американския град. Филмът е правен по времето, когато Бил Кънингам е на 80 години и показва колко скромен човек е той, въпреки факта, че работи в сферата на модния бизнес. Фотографът успява по уникален начин да запечата различни модни течения - независимо дали става дума за грозен коледен пуловер или обувки с висок ток на точки - и така да поднесе цялата серия от избрани фотографии на едно място, че, под формата на своеобразен колаж, тя да въздейства на зрителите като едно цяло произведение.

Печатай: Филмът за високия печат (Pressing On: The Letterpress Film)

Този документален проект още е в процес на заснемане, тъй като средствата за него се набират чрез платформата на Kickstarter. Целта му е да отрази оцеляването на типографския печат до наши дни чрез поредица от интервюта с хората, които поддържат това изкуство все още живо и предават знанията си на следващите поколения. Филмът има и официален сайт, който можете да разгледате тук.

Източник: HOW

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Oмагьосаната душа" на световнопризнатия художник Мартин Джачков превзема Пловдив

Експозицията може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина

Кристо за начинаещи: проучвателен мандат за паметник

На 5 август Галерия Sarieva (Пловдив) ще представи изложба, с която започва едноименният проект на художника Лъчезар Бояджиев

Как градският дизайн ни свързва с Дунава

Изложбата „Дизайн по Дунав“ събира идеи на съвременни творци от Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия на Кея в Русе

Почина попарт скулпторът Клас Олденбург

Той е познат с монументалните си скулптури с форма на предмети от ежедневието - щипка за пране, игла с конец, кегли, огромен бинокъл, наръфана ябълка, обърната фунийка сладолед, хамбургери

Пясъчни динозаври превзеха плаж в Белгия

Фестивалът "Динозаври в пясъка" ще продължи до септември.

"Красотата и надуваемата играчка - Афтърпарти" от Стоян Илиев

Изложбата е от 11 юни до 24 юни 2022, Откриване: 11 юни 2022, 17:30 часа