Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Красиви и креативни филми за дизайнери

Красиви и креативни филми за дизайнери

Вероятно един от най-популярните филми на тази тематика е филмът на Гари Хътсуит от 2007 г. "Хелветика". Но е факт, че по темата са правени още много такива ленти, от които човек може да почерпи много вдъхновение - от документални разкази за известни дизайнери и майстори до такива за майстори на уличната фотография. Ето един списък с една малка част от най-добрите филми, на които всички дизайнери могат да се насладят през свободното си време. На порталния сайт designers.watch можете да намерите още много подобни аудиовизуални истории, както и препратки към сайтовете, където те могат да бъдат гледани.

Иймс: Архитектът и художникът* (Eames: The Architect and the Painter)

Съпрузите Чарлз и Рей Иймс са може би най-известните американски графични и индустриални дизайнери, които изцяло променят облика на съвременната архитектура, фотография, както и тенденциите в дизайна на мебели. През 1956-а те се прочуват със своя по настоящем легендарен стол от дърво и черна кожа, а последното творение, с което историята ги помни е техният Иймс диван, което влиза в производство през 1984 г. През своя забележителен живот те успяват да заснемат 125 кратки филма, много от които носят почти детинско и "игриво" усещане. Рей и Чарлз Иймс често намират вдъхновение в детските играчки, което си личи и в продуктите им, най-вече заради избора на основни цветове и опростен дизайн с преобладаващи заоблени ръбове.

* - Преводът на заглавията в статията не е официален.

Легендарният стол "Eames lounge and ottoman"

Диванът "Eames sofa"

Дизайнът е едно цяло: Лела и Масимо Винели (Design is One: Lella & Massimo Vignelli)

И в този филм става дума за съпружеска двойка, която в работата си мисли и твори като едно цяло. Лела и Масимо Винели са най-популярни с това, че внасят изтънченост в американската дизайнерска индустрия през 60-те години на миналия век. Тяхна е популярната карта на нюйоркското метро, както и дизайна на множество мебели. Документалните кадри ни разкриват задкулисни кадри от творческия процес на известното дуо.

Визуална акустика: Модернизмът на Юлиус Шулман (Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman)

Някои от вас може да са чували за Шулман, а други - не. Той е фотограф, който снима модерна архитектура и в неговите кадри сградите изглеждат така, сякаш са скулптури. Творбите му успяват да аправят известни много архитекти - като Франк Лойд Райт и Франк Гери, например. Този филм ни представя интервюта с различни дизайнери като в него присъстват кадри и със самия фотограф.

Шрифт (Typeface)

Действието на този документален филм се развива в едно студио в щата Уисконсин и проследява живота на няколко класически дизайнери, които се занимават с изкуството на високия печат. Музеят за печатно изкуство Хамилтън е ръководен от двама пенсионирани майстори, които са посветили целия си живот на този вече почти изчезнал занаят, който е в апогея си през 50-те и 60-те години на миналия век, след което бива изместен от навлизането на дигиталните технологии.

Бил Кънингам Ню Йорк (Bill Cunningham New York)

Лентата е посветена на прочутия уличен фотограф от Ню Йорк, който ни напусна миналата година. Историята проследява кариерата на ветерана от "Ню Йорк Таймс", която се развива в продължение на над 40 години, прекарани в снимане на модата по улиците на американския град. Филмът е правен по времето, когато Бил Кънингам е на 80 години и показва колко скромен човек е той, въпреки факта, че работи в сферата на модния бизнес. Фотографът успява по уникален начин да запечата различни модни течения - независимо дали става дума за грозен коледен пуловер или обувки с висок ток на точки - и така да поднесе цялата серия от избрани фотографии на едно място, че, под формата на своеобразен колаж, тя да въздейства на зрителите като едно цяло произведение.

Печатай: Филмът за високия печат (Pressing On: The Letterpress Film)

Този документален проект още е в процес на заснемане, тъй като средствата за него се набират чрез платформата на Kickstarter. Целта му е да отрази оцеляването на типографския печат до наши дни чрез поредица от интервюта с хората, които поддържат това изкуство все още живо и предават знанията си на следващите поколения. Филмът има и официален сайт, който можете да разгледате тук.

Източник: HOW

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Куклен сервиз на кралица Мери отива на търг

Миниатюрният порцеланов сервиз от кукления дом на кралица Мери Тек е изработен през 1920 година

Изабел Немечек и нейните приказни глинени герои

Галерия "Париж" представя изложба с керамични скулптури, която можем да видим и онлайн до 08 януари 2021 г.

Италианският артист Фабрицио Плеси с коледна инсталация на площад "Свети Марко"

Огромни екрани с цветни кадри са подредени един над друг, така че да оформят силуета на традиционна елха

Текстилът - авангарден и артистичен - в Квадрат 500

Национална галерия представя изложбата от 26 ноември 2020 - 7 февруари 2021 г.

Най-даровитият шапкар на света излага колекцията си в Санкт Петербург

Мащабната експозиция на прочутия дизайнер Филип Трийси е подарък за 10-тата годишнина на най-големия частен музей за съвременно изкуство в Русия "Ерарта"