Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дивите рози в стаята на Ник Кейв

СВЕТОВНО ИЗКУСТВО

Дивите рози в стаята на Ник Кейв

“Stranger than Kindness”: в Националната библиотека на Копенхаген може да бъде видяна изложбата за живота и работата на Ник Кейв. Тя ще продължи до февруари 2021 г.

Реконструкция на кабинета на Ник Кейв, създаден в сътрудничество с художниците Иън Форсит и Джейн Полард. Създаден с инвентар, артефакти и снимки от личния кабинет на музиканта, включително цялата му библиотека. (Снимка: Royal Danish Library)

Космосът на Ник Кейв е опръскан със собствената му кръв и разкъсани страници от книги. 

На английски език cave означава пещера. Изложбата "Stranger than Kindness" ни развежда из душевните пещери на музиканта Ник Кейв. Изложбата в Копенхаген включва oсем страхотни инсталации с повече от 300 предмета, които създават пътешествие в сложния творчески свят на музиканта, разказвача и културната икона Ник Кейв.

Снимка: Royal Danish Library

Той отдавна спомена, че иска да направи нещо, което да представи живота и работата му. Малко са хората, които биха имали смелостта да признаят това на глас. И то в автобиографичен документален филм. Става дума за филма "20 000 дни на Земята".

Embed from Getty Images

Този месец в Дания неговото желание се изпълни. Stranger than Kindness е огромна по своята стойност изложба, защото тя показва четирите десетилетия творчество на един от най-радикалните и оригинални музиканти в света на музиката.

Ръчно изработени произведения, създадени през 80-те: Тези елементи предлагат поглед върху обсесиите, противоречията и състоянието на духа на Ник Кейв в различните периоди. (Снимка: Royal Danish Library)

Ник Кейв е освен музикант, автор, певец, композитор, автор на саундтраци, но и човек на писмата. Благодарение на колаборацията с Arts Centre Melbourne в неговата родна Австралия, в Кралската библиотека на Копенхаген може да бъде видян архивът на Кейв.

Снимка: Royal Danish Library

Още

Уникален мост се превръща в тунел, свързвайки Дания и Швеция

Уникален мост се превръща в тунел, свързвайки Дания и Швеция

Черният диамант (Black diamond) е модернистична пристройка към Кралската библиотека на Дания, тя е изработена с черно гранитно покритие и неправилни ъгли. Широка остъклена "пропаст" разцепва сградата на две. Не е случайно, че Черният диамант събира в едно огромния артистичен свят на нешлифования черен диамант Кейв.

В изложбата са включени ръкописни текстове, фотографии, видеоклипове, сценография и произведения на изкуството. Една мултисензорна пътека ни разхожда из 8 стаи, всяка от които се занимава с различни теми от многоликото творчество на 62-годишния Ник Кейв.

The Chaos Room: инсталация, посветена на периода от The Boys Next Door & The Birthday Party (1978-1983). (Снимка: Royal Danish Library

Още

Художникът Ник Кейв създава звукови костюми, за да промени света

Художникът Ник Кейв създава звукови костюми, за да промени света

Ник Кейв е творец с маниакално производство на творчество в различни посоки. Затова неговият свят изглежда безкраен. В което и пространство или предмет, свързани с него да се потопите, усещането ще бъде за неизмеримост.

Тук, Черния диамант, наистина е пещерата на Кейв: мултивселена, съществуваща в хармония между буквите в писмата, кръвта му, фигурите, рисунките, инструментите.

Изложбата изглежда като детективска възможност за всеки зрител да претърси предадените от Кейв улики и предмети на артистичността, да ги преобърне с главата надолу, да отлепи всички съществуващи слоеве между тях и да достигне до нещо наистина Голямо.

Embed from Getty Images

Но не е задължително дори да се дълбае. И само на пръв поглед изложбата причудлива и изненадваща - и без дълбоко гмуркане, човек може да стане съучастник с Кейв.

Предметите, представени в тези 8 пространства в Кралската библиотека на Дания изглеждат толкова много, толкова подробни, че се питам дали наистина домът на Кейв в Брайтън не е останал празен докато трае експозицията?

Снимка: Royal Danish Library

Гмурвайки се в космоса в пещерата на Кейв, можете да видите всякакви особени записи, видеоматериали, звукови записи, лични предмети. Дори истинският кабинет на Ник Кейв  е възпроизведен: дървеното бюро, коженото кресло, купищата книги, всичко, както е в дома му в Брайтън.

Там ще видите пишеща машина с малки ръкописни бележки наоколо. Когато Ник Кейв не пише текстовете си с химикалка, той ги пише на тази пишеща машина.

Снимка: Royal Danish Library

Купчина книги в Западен Берлин

Има легенда, в която се твърди, че в началото на 80-те в Западен Берлин Ник Кейв е скривал текстове на песни в пишеща машина, които по-късно излизат в неговата книга "И магарето видя ангела". Тогава той се е подвизавал да живее при различни негови приятели, обграден от купчинки книги, разкъсани страници от Библията, картини на светци, снимка на Елвис и три кичура от косата му, купени от битак в Берлин. Тази обстановка е документирана в Копенхаген в едно от помещенията-инсталации.

Снимка: Royal Danish Library

Поне в младата си възраст Ник Кейв никак не изглежда да е бил минималист. Трупал е всяка изрезка от списания до пощенски картички. Съответно изложбата се занимава с колекционерската му страст. Някогашният студент по изкуства Кейв е създател и на ръчно изработени книги и колажи, които също можете да видите в Кралската библиотека на Копенхаген.

Скиците на Кейв от училищните години обикновено изобразяват голи жени, с широко отворени крака.

Embed from Getty Images

През 80-те години, когато Кейв обитава разделения град Берлин, от западната му страна, той понякога рисува със собствената си кръв. Тогава той е под силното влияние на хероина.

В изложбата се появяват всички етапи на дългата му кариера, още от годините на първата му група The Birthday Party. Над едно пиано пък виси снимка на Кейв с двамата му сина - Ърл и покойния Артур.

Междувременно, вече на 62, Ник Кейв се е отказал от ексцесивното. Остава само неговата героизация.

Още

Джим Кери бори депресията с рисуване

Джим Кери бори депресията с рисуване

Още

Пиърс Броснан: Винаги съм искал да бъда художник

Пиърс Броснан: Винаги съм искал да бъда художник

Още

Денят, в който Джими Хендрикс запали китарата си

Денят, в който Джими Хендрикс запали китарата си

Още

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

Международното триенале на сценичния плакат почита своя създател Божидар Икономов

На екраните в залата за пръв път ще бъде представена уникална серия от плакати, създадени от едни от най-влиятелните майстори на това изкуство. Сред тях са Гите Кат - Дания, Томаш Богуславски - Полша, Матис Холгер - Германия, Джанпинг Хе - Китай/Германия, Щефан Бунди - Швейцария

Парад на шапките нарежда София до световните столици на модата

Събитието ще се проведе тази събота, 26 юни от 16 ч.

Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през юли

Инсталацията, на стойност 14 милиона евро, ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Унгарката Естер Борнемиса грабна голямата награда на София Хартиен Арт Фест

Авторитетно жури определи наградоте в четвъртото издание на Софийския Хартиен Арт Фест

Лего пуска конструктор, посветен на ЛГБТ+ общността и многообразието

Цветовете на комплекта, наречен "Всеки е страхотен" (Everyone Is Awesome), са избрани, за да отразят оригиналните цветове на знамето на дъгата, както и различните цветове на кожата сред ЛГБТ+ хората