Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дивите рози в стаята на Ник Кейв

СВЕТОВНО ИЗКУСТВО

Дивите рози в стаята на Ник Кейв

“Stranger than Kindness”: в Националната библиотека на Копенхаген може да бъде видяна изложбата за живота и работата на Ник Кейв. Тя ще продължи до февруари 2021 г.

Реконструкция на кабинета на Ник Кейв, създаден в сътрудничество с художниците Иън Форсит и Джейн Полард. Създаден с инвентар, артефакти и снимки от личния кабинет на музиканта, включително цялата му библиотека. (Снимка: Royal Danish Library)

Космосът на Ник Кейв е опръскан със собствената му кръв и разкъсани страници от книги. 

На английски език cave означава пещера. Изложбата "Stranger than Kindness" ни развежда из душевните пещери на музиканта Ник Кейв. Изложбата в Копенхаген включва oсем страхотни инсталации с повече от 300 предмета, които създават пътешествие в сложния творчески свят на музиканта, разказвача и културната икона Ник Кейв.

Снимка: Royal Danish Library

Той отдавна спомена, че иска да направи нещо, което да представи живота и работата му. Малко са хората, които биха имали смелостта да признаят това на глас. И то в автобиографичен документален филм. Става дума за филма "20 000 дни на Земята".

Embed from Getty Images

Този месец в Дания неговото желание се изпълни. Stranger than Kindness е огромна по своята стойност изложба, защото тя показва четирите десетилетия творчество на един от най-радикалните и оригинални музиканти в света на музиката.

Ръчно изработени произведения, създадени през 80-те: Тези елементи предлагат поглед върху обсесиите, противоречията и състоянието на духа на Ник Кейв в различните периоди. (Снимка: Royal Danish Library)

Ник Кейв е освен музикант, автор, певец, композитор, автор на саундтраци, но и човек на писмата. Благодарение на колаборацията с Arts Centre Melbourne в неговата родна Австралия, в Кралската библиотека на Копенхаген може да бъде видян архивът на Кейв.

Снимка: Royal Danish Library

Още

Уникален мост се превръща в тунел, свързвайки Дания и Швеция

Уникален мост се превръща в тунел, свързвайки Дания и Швеция

Черният диамант (Black diamond) е модернистична пристройка към Кралската библиотека на Дания, тя е изработена с черно гранитно покритие и неправилни ъгли. Широка остъклена "пропаст" разцепва сградата на две. Не е случайно, че Черният диамант събира в едно огромния артистичен свят на нешлифования черен диамант Кейв.

В изложбата са включени ръкописни текстове, фотографии, видеоклипове, сценография и произведения на изкуството. Една мултисензорна пътека ни разхожда из 8 стаи, всяка от които се занимава с различни теми от многоликото творчество на 62-годишния Ник Кейв.

The Chaos Room: инсталация, посветена на периода от The Boys Next Door & The Birthday Party (1978-1983). (Снимка: Royal Danish Library

Още

Художникът Ник Кейв създава звукови костюми, за да промени света

Художникът Ник Кейв създава звукови костюми, за да промени света

Ник Кейв е творец с маниакално производство на творчество в различни посоки. Затова неговият свят изглежда безкраен. В което и пространство или предмет, свързани с него да се потопите, усещането ще бъде за неизмеримост.

Тук, Черния диамант, наистина е пещерата на Кейв: мултивселена, съществуваща в хармония между буквите в писмата, кръвта му, фигурите, рисунките, инструментите.

Изложбата изглежда като детективска възможност за всеки зрител да претърси предадените от Кейв улики и предмети на артистичността, да ги преобърне с главата надолу, да отлепи всички съществуващи слоеве между тях и да достигне до нещо наистина Голямо.

Embed from Getty Images

Но не е задължително дори да се дълбае. И само на пръв поглед изложбата причудлива и изненадваща - и без дълбоко гмуркане, човек може да стане съучастник с Кейв.

Предметите, представени в тези 8 пространства в Кралската библиотека на Дания изглеждат толкова много, толкова подробни, че се питам дали наистина домът на Кейв в Брайтън не е останал празен докато трае експозицията?

Снимка: Royal Danish Library

Гмурвайки се в космоса в пещерата на Кейв, можете да видите всякакви особени записи, видеоматериали, звукови записи, лични предмети. Дори истинският кабинет на Ник Кейв  е възпроизведен: дървеното бюро, коженото кресло, купищата книги, всичко, както е в дома му в Брайтън.

Там ще видите пишеща машина с малки ръкописни бележки наоколо. Когато Ник Кейв не пише текстовете си с химикалка, той ги пише на тази пишеща машина.

Снимка: Royal Danish Library

Купчина книги в Западен Берлин

Има легенда, в която се твърди, че в началото на 80-те в Западен Берлин Ник Кейв е скривал текстове на песни в пишеща машина, които по-късно излизат в неговата книга "И магарето видя ангела". Тогава той се е подвизавал да живее при различни негови приятели, обграден от купчинки книги, разкъсани страници от Библията, картини на светци, снимка на Елвис и три кичура от косата му, купени от битак в Берлин. Тази обстановка е документирана в Копенхаген в едно от помещенията-инсталации.

Снимка: Royal Danish Library

Поне в младата си възраст Ник Кейв никак не изглежда да е бил минималист. Трупал е всяка изрезка от списания до пощенски картички. Съответно изложбата се занимава с колекционерската му страст. Някогашният студент по изкуства Кейв е създател и на ръчно изработени книги и колажи, които също можете да видите в Кралската библиотека на Копенхаген.

Скиците на Кейв от училищните години обикновено изобразяват голи жени, с широко отворени крака.

Embed from Getty Images

През 80-те години, когато Кейв обитава разделения град Берлин, от западната му страна, той понякога рисува със собствената си кръв. Тогава той е под силното влияние на хероина.

В изложбата се появяват всички етапи на дългата му кариера, още от годините на първата му група The Birthday Party. Над едно пиано пък виси снимка на Кейв с двамата му сина - Ърл и покойния Артур.

Междувременно, вече на 62, Ник Кейв се е отказал от ексцесивното. Остава само неговата героизация.

Още

Джим Кери бори депресията с рисуване

Джим Кери бори депресията с рисуване

Още

Пиърс Броснан: Винаги съм искал да бъда художник

Пиърс Броснан: Винаги съм искал да бъда художник

Още

Денят, в който Джими Хендрикс запали китарата си

Денят, в който Джими Хендрикс запали китарата си

Още

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

Световните рок икони пред обектива на знаменития Боб Груен

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Живот на пауза: Знамена, в цветовете на пандемията

Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето

Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи в Чешкия център своята колекция от неповторими бижута и обекти от тел

Часът на Земята ще бъде отбелязан с арт ателие пред Народния театър

На 26 март от 10:00 - 18:00 ч. в градинката пред Народния театър в София, Център АЛОС ще проведе открито ателие за мозайки от цветни капачки "МозайКАП"

Скъпоценният път на Данте - "Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

Изложбата е от 24 март до 30 април 2022 г. в Националната Галерия

Да изследваме хибридните обекти под формата на бижута

Изложбата е от 17 февруари 2022 до 16 март 2022 в Арт Галерия Le Papillon

Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

В момента буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа