Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Велислава Дърева: Историята не трябва да бъде затваряна в канон

ПАМЕТ

Велислава Дърева: Историята не трябва да бъде затваряна в канон

"Написах тази книга, за да се прекрати заговорът срещу паметта, защото най-лесно се управлява безпаметен народ. Нека да четем цялото изречение на историята, а не само това което ни харесва и устройва", каза журналистката на представянето на "Атентатът'1925. Денят, в който се отвориха портите Адови"

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

НЯМАТ СРАМ ТЕЗИ АРОГАНТНИ И НАГЛИ ЛЪЖЦИ, МАНИПУЛАТОРИ НА ИСТОРИЯТА. КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ТЕЗИ "ХОРА"ПРОДЪЛЖАВАЩИ ДА ОТРИЧАТ ИСТИНИТЕ ОТ МЛАДИТЕ ОТНОСНО "ВЕЛИКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРАВДА" И НАЙ-ВЕЧЕ ДА ПРЕПОДАВАТ НА СТУДЕНТИТЕ!!!. ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ НА ЕДНО ХУБАВО МЯСТО И ПИШАТ ПОКАЗАНИЯ.

Из протоколите на Московската конференция на БКП през август 1925: "Петър Абаджиев: Ние казвахме, че в продължение на 15 дена ще пропищи дете в майка след атентата, а не мислехме, че ще има военно положение, полицейски час в 7 и половина и че ще има всеобщи арести (...). Аз измерих черквата, направих скица и я изпратих на Минков и Янков. Гледах в черквата да се постави взрива в пода и да не остане нито един жив. После реших да се постави в тавана. Аз смятах, че Минков е по-опитен от мен и той каза, че зарядът трябва да бъде съсредоточен. Аз виждах, че там ще се събере отбор сволоч и че няма да бъдат избити. Исках да дадат гранати, обещаха, но не дадоха. Понеже искахме да ги избием с детонация, аз казах да се даде отровен газ и да ги изтровим. Дадоха един килограм димяща сярна киселина и казаха, че тя е достатъчна. И наистина много от ранените измряха вследствие отравянето. П. Абаджиев: През това време аз работех и за атентата, като внасях взрив вътре в черквата. Клисарят не беше наемник, а вършеше съзнателно работата си, като пари му давахме ние. Узнаха много хора, времето течеше, станаха много провали. Отначало в Младежкия съюз, а после и в Партията. Ние искахме да стане атентата и се даде такова нареждане. Реши се да бъде убит Вл. Начев и ние три вечери го вардихме, но той беше много предпазлив и беше непристъпно около него (...) Трябваше да очистим Начев, за да събере той всички в черквата при погребението му и да стане атентата. Абаджиев: Нареждането се даде много преди атентата. Събрахме се с Минков и отидохме при Д. Златарев и там се даде заповедта за атентата. Това беше на 15 март. Ако Начев беше убит, атентатът щеше да стане веднага. После се даде нареждането за убийството на Славейко Василев. Но и той беше много добре охраняван от македонците. Аз можех да го убия в "Славянска беседа", но с това пропадаше атентата, а друг нямаше. По това време съобщиха, че се откриват нови отдели и Д. Златарев ще завежда разузнавателния апарат и че той ще ми дава нарежданията. Ив. Ценов казал в Обществената имената на всички, които чул в "Русалка" и които сме се готвели да убиваме. Славейко Василев се скри, а така също и всички други и навсякъде охраната им се стегна. Даде се зор да се намери друг. Даде се нареждането да бъде убит К. Георгиев и той биде убит. Срещнах се с Д. Златарев и той ми каза да се пали фитила... (ЦДА л. 33-39)."

Най-близкото до фашизъм в България е управлението на бкп под ръководството на ссср. А иначе Дъревото съчинение е тъжен опит за оправдание на терористичата същност на комунистите.

преди няколко дена гледах ""Къщата на духовете''. Главната героиня водеше дневник, за да разберат нейните близки-очевидно по-млади души, взаимовръзката между събитията. Има и борба между леви и десни. А на следващия ден пък гледах The sleeping voice-женски филм за жестокостта към комунисти по времето на Франко, препоръчвам ви го. Мисля, че в СССР жестокостта на болшевиките, неправилно наричани комунисти, превишава тази на десните, докато в целия останал свят е обратното. Може би щяхте да го видите, ако мислехте спокойно, вместо да крещите като вогони. Това ядене на мъртва плът ви озверява. Гьобелс е имал птицекланица, Гергов- свинекланица. Ориентирате се към ахимса най-сетне, вместо да се трепете и обиждате като орки.

Само да попитам: Дърева има ли мъж, или тя самата е мъж и има нужда от жени?

Браво на Дърева!Атентатът е следствие , а не начало, началото са го дали българските фашизоиди! Не може да се изтрие историята. Отново - поздравления за Дърева и книгата!

Двамата с Бърева да вземете пак да прочетете историята на 20 век в дати. Какво е станало 1918 г. , какви са тези с масовите убийства, голодомора, чистките в самата болшевишка партия говорим, за милиони убити, после чистки в армията пак милиони. Същите тези вкараха и Б-я в гражданска война, атентата през 1925 г. е най-големият в Европа по същество това е тероризъм. Б-я губи по-малко генерали през всичките войни. Хитлер се появява чак 1933 г. Партията му е социалистическа не фашистка. Фашистите са в Италия. В Германия са национал-социалисти и са в братски отношения с комунистите в СССР.

Истина е!Казва го много деликатно обаче. Сега ги има същите боклуци.Така наречените ''частници'' от центъра на големия град.

Горкичката.Не е лесно с една книжка да промениш историята,особено истинската реална история.Иска им се на някои да бъдат пак ,,величия'',но да бъдем реалисти.Те бяха величия защото бяха наложени от невидим международен призрак.Днес нещата са малко по различни,можем да им го казваме в очите директно.Комунизмът е ,,недоносче'',изродено недоносче което няма място в бъдещите времена на човечеството.Както беше казал един Цар навремето.

Весислв Дърев-бездарнико, какво знаеш ти за историята?!Оправадаваш убийци и продажници комунисти. На същия принцип Дърев би оправдал и нацистите. Позор!!! Наместо да се извините от тая вашта прокажена партия, вие поемате вината само с мезета, но и сте и още по-нагли, та ни я връщате нас, на обществото като повърнато от грозните ви клоаки! Не ви я щем! Тя си е ваша!!!

А ето един разказ, който е твърде показателен: Ти фашист ли си, бай Димитре? Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно: – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора! В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита: – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист? – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист. Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“ С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева: – Смърт за това Михайловистко куче! При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп… Откъс от автобиографичната книга на Никола Шайков „Пътят“. Никола Шайков от село Делчево е бил близък съратник на водача на ВМРО Иван Михайлов. Шайков успява да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. В своята автобиографична книга той описва целия си живот, включително и процеса срещу него след окупацията на България на 9 септември 1944 г.

разбрах само ЕДНО:Никой не е чел книгата, никой не споменава многобройните документи, посочени в нея... Не ми е ясно КАК може да се коментира КНИГА, която не си прочел...

ние ще прочетем на Пане Бичев

ТИ НАЯСНО ЛИ СИ КАК КОМУНЯГИТЕ ЧЕТАТ КНИГИ -КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО. ТЕ СА САТАНИСТИ - КАЗАЛ ГО Е ТЕХНИЯТ ШАМАН - МОРДЕХАЙ ЛЕВИ.

Това СБОРИЩЕ се нарича ГАВРА С БЪЛГАРИЯ

Фашисти през 1925? В България? Що ли им чета глупостите?...

БРАВО! достоен наследник Журналист на Стефан Продев!

Нагли комундели, лъжци и убийци, разкарайте се!

Отврат! Много неофашистки либерални гниди се пръкнаха дето славят Хитлер и мърлят паметници на борци с фашизма!! Благодарности на госпожа Дърева, че припомня зверствата на изчадията.

Антифашизма не е мнение, той е за анално употребление!

Историята показа, че вие комунистите, сте най-голямото зло появило се през 20 век. Сега станахте либерал-джендъри и пак ни давате "Акъл"!

Много ми е интересно, какви ли бисери са изписали в 50-те коментара потребителите преди мен, по повод книгата на Дърева, след като нито един от тях не я е чел?! Ама то това си традиция напоследък, да коментираш по принцип, по симпатия, по убеждение, само не и според фактите...

прочетохме статията и коментираме казаното в нея. Нямаме време за губене да четем книгата при така представените "факти" от авторката. Вие я прочетете 1000 пъти, и заради нас.

Има книга, по темата, за фашизма-комунизма автор е Президента Ж. Желев. Дърева е един пропагандатор на бившата комунистическа сега социалистическа партия. Така че не може да бъде обективна.

Липсата на лустрация и "мирния преход" не спасиха България, а запазика червените изчадия, които въпреки, че могат спокойно да тиражират лъжите си непрекъснато пищят, че има "фашизъм". За тях "фашизъм" е всяко мнение, което не съвпада с тяхното. Те не са по-различни от ислямските фундаменталисти.

кво ще лустрираш бе смотаняк...наследниците на геперал Вълков ли дето е изтрепал 30 000 по нощите...и че ми ревеш тук за некви 100-ина бърдука подобни на Цвъко и Боко дет ги отнесло....май много мек е бил Народния съд , не като във Фроанцимя и Белгия та са пропуснали предците ти а...

Цвъко, и Боко са си от Вашите, още не са си върнали партийния билет, така че не ги прехвърляйте в другия лагер

Не, наследниците на комунистическите изроди, които трябваше да бъдат избесени още през 1990 г., а не сега да се подават като хлебарки отвсякъде. Време е за обезпаразитяване на Родината!

Много ти поздрави от Казанлък, родния

Много ти поздрави от родния град на ген. Вълков - Казанлък. Скоро на центъра ще има бюст паметник на този истински българин. А вас комуняги в конските гробища!

Скрий се червена гнидо !

Обществото трябва внимателно да проследява този многогодишен кулутрно - исторически дискурс! Събитията от 1925 хвърлят тягостно сянка върху нас - новото поколение израснало след промените от 1989!!

някой наистина се интересува от темата, има преиздадена книга на полицейския следовател Пане Бичев - отличен професионалист, разследвал платените съветски агенти тогава. Тогава в МВР са работели истински криминалисти, а не мутри, както сега.

Поговорка- „Вълкът козината;името; си мени ,но Нрава не„ Какво да кажа, по надолу в коментарите е казано почти всичко, ако има желание някой да го разбере. Очаквам следващата книга за предателството на комунизма от сссрРусия, без нито и най-малка съпротива. Дъртева Неугледна--„като човек що да прави, продава си и душата„....

абе откога пациентите ми се барат с такива никове?

Всеки,който мисли различно от червените зверове,смятайте,че ще е ликвидиран,ако им се даде власт.Вижте на снимките,те гледат като подивяли кучета ,готови за мъст,готови да се леят кърви,до 9-то коляно.

Ей това комунист си няма срама и това е .

е права другарката Дърлева и изцяло я подкрепям. Първото "Историята не трябва да бъде затваряна в канон." Отдавна трябваше да се отворят всички архиви и да се насочат историците, макар и лоши, да работят по осветляването на историята на България, защото по времето на соц-а бяхме лъгани, както за това, което е било преди 9/9, така и за онова време, дето уж сме го живели, а много неща не знаем за него. И тук ще посоча един красноречив пример - досието на Никола Вапцаров - онова от процеса през 1942 г., е било засекретено на 10/09/44 и е било предоставено на роднините му едва в края на 2010 г. Кой затвори тази история, другари и защо до 2010 г., като уж от 1989 г. сме демокрация? Второто "Нека да четем цялото изречение на историята, а не само това което ни харесва и устройва". Много добре казано, другарко! Нека видим какво е цялото изречение на Антон Страшимиров, част от което Вие и Вашата фашистка партия ни вбивахте в главите от невръстни деца: ..."Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима." Забелязвате ли кои са на първо място? Вашите платени съветски агенти Димитров и Коларов, които в материали от тогавашния комунистически печат, други комунисти обвиняват в "братоубийствена война"? Това прочетохте ли, когато разглеждахте документите и кога мислехте да ни го споделите, защото, между другото тези комунисти са пращани по лагерите в Сибир, както се досещате не от "фашистите", а от комунофашистите? Кога ще научим цялата истина и кога ще се отворят всички документи и ще се публикуват, за да отключим нашата история? Защо никой не публикува една скромна книжка с документи от официалното разследване на атентата, а пак Вие се пробвате в манипулацията, на която единствено сте способна?

Поздравления за госпожа Дърева, много я уважавам! В гнило време, когато глупава младеж с промити мозъци идеализира Хитлер е много важно да се припомнят кървавите престъпления на фашизма! Защото овчи народ, който не помни миналото е обречен на заколение.

Ама това е кърваво престъпление на комунизма, бе пич. Да не си пил керосин със захар та плещиш врели-некипели?

Не, тъп фашаго.

Какъв Хитлер през 1925 г.? В началото 1918 г. бяха болшевиките - юдей, след това унищожаването на царска християнска Русия. Когато СССР започна да изнася революция, създадоха Хитлер и Мусолини за противодействие, но о ужас! Сталин и Хитлер се прегръщат и дори заедно маршируват на Червеният площад 1940 г.

Амчи тия са руски кавали и московски агенти трето поколение

Написала е книга за възвеличаване на комунистически терористи и масови убийци?!?! По-космата и гнусна комунистическа манипулация от тази скоро не бях чувал. Комунистическото дебелоочие минава всякакви граници вече.

нямаме никакъв шанс - НИКАКЪВ - от двата бряга на пропастта се плюем като за световно - е, крайно време е да паднем в пропастта, посинели и почервенели от злоба!!!!!!!!

Споко бабке, пий си редовно апчеата и си мери кръвното! Дискусии, дебати, караници винаги ще има, няма да промениш хората и недей да пророкуваш небивалици!

не пия "апчеата", кръвното си меря рядко, но с дискусии и дебати икономика не става, както и с подигравки, деденце.

В тази пропаст ни вкара 45-годишната комунистическа диктатура. Диктатура, която обезкърви България и унищожи жизнения подем на българската нация, устояла 5 века на турското робство.

PEYTSCH

Абсурд е атеист да говори за Ада, както и комунист да се оправдава за терористичен акт ! Дърева скоро ще се представи в Ада. Дано е по-скоро, за да види че не може да стои права в казана с другите фашист-комунисти !

Ето това ни чака като се върнат комунистите на власт. А те идват!!! Всички вече работят за тяхното реабилитиране и връщане на власт. Когато иден народ започне да го е страх да се обявява в подкрепа на действащо управление, то това е сигурен знак за идване на авторитаризъм.

Така е,прав си.

Тази зала е пълна с хора, на които им е минало времето. За безпаметността съм съгласен, но темата е неадекватна към новите предизвикателства. Стига с този атентат вече. Дърева, седни напиши една книга за съвременната ни съдба на бедна колониална държава, на прислужници на запада. Или всички сте в заговора да не пишете за това.

Абсолютни манипулации на една позната комунистическа издънка. Не се гаси туй, що не гасне.

Нищо не може да оправдае един атентат, в който да загинат толкова невинни жертви. Един атентат, които - няма защо да се лъжем - е направен от партия, която обслужва чужди на българските интереси. Членовете на които предадоха България, а техните деца я продадоха...

Велислав Дърев кога ще ни освободи от присъствието си? Аман от преиначаване на историята ни! Искате да сме обединени?! Няма! Всички сме били българи? Ами не! Комунсит родина няма! Другарите са интернациоаналисти! Безродници!

Защо ни се занимавате с тая нафталинка и нейната публика от "младежи" с единия крак в .... Историята е минало и трябва да се извади поуката от нея, но не и да се вменяват неистини на хората. Хубавото е, че младите не се занимават с тъпизмите на комунистите, та едва ли тая съсухрена никотинка ще ѝ се даде по-голяма гласност..

Всеки ден слушам тъпи сравнения-ааах, къде сме ние, ааах, къде е Германия, ааах, къде са дори другите източноевропейци! Вижте добре тези снимки и тези физиономии, вижте добре за каква "книга" става дума, за каква "история" става дума, за какъв танц върху костите на взривените там хора! Видяхте ли?! E, сега си представете тази гавра, това оправдаване на дивашки тероризъм и анти-държавност да се случи днес във въпросната Германия, в някоя друга страна, освен в боготворяща сталин Русия...представихте ли си го?! НЕ, НАЛИ!!! Затова те днес са там, където са, а ние сме там, къде сме...днес! п.п. И най-гнусното е, че точно тоя паноптикум от откровени пещерни анти-хуманисти плещи за "антифашизъм" и "фашизъм". ГНУС! п.п.п. някоя телевизия, освен ОБЩЕСТВЕНАТА бнт с лигавото и хилещо се интервю на невменяемия георги любенов обърна ли внимание на това?! Е, не, разбира се....не сме Германия, това е сигурно!

В Германия не се хвалят с великите си личности от 20-ти век. Приели са, че всички са били ако не пълни гадове то поне доста спорни личности и са се концентрирали в това забогатяват, а не да следват примера на касапи. Като се усмирим и смело заявим, че и нашите са били касапи, а чисто статистически даже по-големи, защото освен, че този атентат е с най-много жертви в историята на Европа през 20-ти век той е последван и от последните публични екзекуции в Европа. Голяма гордост нали?

какъв Алеко си ти - той е един фин и тъжен човек, "щастливец", а ти си злобно човече. И не е нужно да си представям, достатъчно е да се сетя за двете кули.......... Така, както се пените, вие също сте готови да взривявате - тогава на кого се гневите????????

той със сигурност не е алеко, но казването на истината не е злоба. но ти със сигурност си червена бабичка и смело можеш да се подписваш с красивото име дърева. двете кули й се привидяли на бабата, видиш ли...

Тази шайка от национални предатели преина4ава историята.Едно 4удовищно престъпление срещу държавата и народа иска да покаже като ,,добро'' дело.И все още има много хора които гласуват за тях-за съжаление!!!

Истината е следната - от гледна точка на 21 век ДОБРИ НЕ Е ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ. Всички са гадове - и тези, които са взривили Света Неделя и тези, които са били на власт. проблемът е, че българинът много държи историята на България да е славна и да си намира един виновник. Ами не, не е славна историята, историята на България след освобождението е СРАМНА. Освен това е и мегаломанска и глупава. И лошото е, че и до ден днешен нямаме смелостта да го заявим. Нямаме смелостта да заявим, че всички до един са СПОРНИ личности. И ВМРО, и Стамболов, и комунсти, и земеделци, и царете...ВСИЧКИ.

За какво давате гластност на точно такива, които подмениха историята ни под руско давление миналия век. Руснаците да върнат архивите ни, които болшевиките изнесоха и тогава да видим каква е била истината. Сега Дърева се опитва да убеди, че атентата в църквата е със съдействието на английските служби. Поставени манипулатори и фалшификатори на история!

Я верно вземи да прочетеш по-добре историята, а не да ми демагогстваш. Тя няма ляв и десен уклон- има факти. И те са, че едни червени терористи извършват атентат при който загиват стотици невинни. Може би е политкоректно да наречем жертвите "friendly fire", както вашата партия се опита да обясни Народния съд. Наглеете без срам.

Едни терористи взривят църква и избиват много невинни. Същите тези терористи организират и други атентати като разстрелват хора. А други терористи са на власт и избиват депутати от опозицията. Преди тези терористи да дойдат на власт са трети терористи, които въвеждат Оранжева диктатура. Лидерът на тези терористи е убит пак от терористи. Четвърти терористи се борят за свобода на Македония, но освен, че избиват свои противници активно се избиват и помежду си.... Е това е истината за това време. И е крайно време така да се преподава в училище.

Истината е че фашизма, национал социализма и комунизма са мракобесни политически сттроя. Опитът на Дърева да оправдае чудовищния атентат и то в църква, показва извратен морал.

Много ти разбира главата.

Кой и спонсорира лъжите на тая нагла комунистка? Най-големия терористичен акт за времето си, затрил голяма част от хората, герои от балканските войни.

Кремъл има дебела кесия.

Срам нямат тия уроди. Така е като ги оставихме да ни водят прехода вместо да ги пратим при Чаушеско.

Снимките казват всичко.

Хора, червената чума се надига отново. Какви са тези половин изречения, какви са тези глупости. Не само в България е имало убийства, същото е в Германия. Прочетете малко историята на социалдемокрацията и комунизма. В България фашизъм не е имало, имало е силово и кърваво противопоставяне между различните партии. Такова е имало навсякъде, къде по-рано, къде по-късно. Паришката комуна да не е била излет сред природата? Ваймарската република, да не говорим за формиранто на СССР. България и обществото и е била част от едни световни събития. Как аджеба всички да ядат бял хляб. Ние българите, трябва да оставим това зад гърба с и да продължим, напред.

Тая книга един ден ши иде за претопяване... Стига глупости

Значи, Един Руски цар освобождава България от Турско робство. После, друг руски цар подкрепя СЪрбите и те ни взимат Македония през 1913-1918 г. След това, Хитлер ни връща Македония, но Съветските Болшевики и Евреите отново ни взеха Македония и я дадоха на Сърбите. Съветските Болшевики сложиха една партия- БКП да управлява България 45 години. А атентата през 1925 г, е добре направен за да убият ЧУждия цар- Предател.. Обаче, след като БКП взимат властта през 1945 г, тия забраниха всички БЪЛГАРСКИ партии... И все още НЕ сме си върнали Македония. А в момента разни Евреи се навъртат около БСП и заедно с Арабите искат да ОГРАБЯТ България. Евреите, вместо да дават пари на България като Благодарност, онези искали пари от нас. Евреите са Неблагодарни Псета и Алчни Измамници. И последно- Фашисти и нацисти НЯМА. Но има алчни араби и евреи, които нападат България, и в момента са на турската граница.

Само ще добавя че тъй като втория Руски цар през 1913 г, г е подкрепял Сърбите, затуй и Чуждия цар управлявал България- Фердинанд е търсел други съюзници и затуй е влязъл в съюз с Германия и Австрия, за които се е знаело че са били доста ПО-МАЛКИ и СЛАБИ от Русия. Но просто руснаците са подкрепяли сърбите. Фердинанд просто НЕ е трябвало да води други войни след Балканската война- 1912 г, като е РАЗБРАЛ че Руснаците покрепяли сърбите.

има едни такива които се прикриват зад евреи, или зад руски евреи, но това са самите те - руснаците и новата им власт

на това му се казва "как дяволът чете евангелието"............

колко пари е платил СССР за атентата?

Календар