Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Вече 119 години трамваен звън оглася софийските улици

РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ

Вече 119 години трамваен звън оглася софийските улици

На 14 януари 1901 г. в София тръгва първият трамвай и България се нарежда сред все още малкото европейски държави, които използват електрически градски транспорт

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Само че първите трамвай са били с конски впряг, а не електрически. Дядо ми ми е разказвал.

В началото на ХХ в. Княжево е изглеждало по-добре от сега.

Фандъкова е на път да ликвидира трамвайния транспорт и да ни прати всички под земята, в метрото.

Всички тези къщи са били нови и поддържани с градинки и дървета.

Още по времето на Фердинанд в София се появяват едни от първите електрически трамваи, имали са проблеми с тока, защото се държал от белгийска фирма и мисля, държавата я изкупила.

Трябва да пуснат разни ретро трамваи, да въртят постоянно, както са в Милано например.

селяните са си седяли по селата, а в София са идвали само много интелигентни и образовани хора. А конкретно "Княжево"идва от "княз", т.е. е бил един от най-елитните квартали.

Една от първите столици в Европа с електрически трамвай, времето на "българското икономическо чудо" на дедо Фердо...Възход до 1944 г., после държавата България изчезна. И днес още не се е появила, това сега е мутация на ГМО-то, наречено НРБ.

Откровено ще кажа, че няма как да разберът пришълците грозната промяна която предизвикаха. Няма ги вече пикниците по поляните на "Овча купел", Веселите компании из "Ловния парк", дългите вечери на двора с биричка и салата при вуйчо в къщата на прадядо.....Цяла книга може да напише по темата.

Икономическото чудо е до Балканските войни, тогава е построен Военният клуб, Народният театър, Храм "Св. Александър Невски", Университета, Художественото училище. Градинката пред Военния клуб е много по-хубава през 20-те години на снимката отколкото сега.

Да, и това отрича ли възхода по времето на Борис III?

А пък Модерното предградие е модерно...

Георги Жечев - първият ватман 1901г.

Какъв възход има до 1944 г. България бе гуджук ? Пътища ли, канализации ли, вода ли. Комунизмът ги направи. Кой беше видял до 1945 г. вода лайно да бута в тази ограбена от немците селска държава с разпърчосана дребна собственост.Американци и англичани са търсили маса време едно структуроопределящо предприятие, за да го бомбардират, но такова в България не намерили. Комунизмът построи 8 царски Българии, които боклуци като теб продадоха и станаха милионери

Може ли да се свържете със Столичен електротранспорт за да разкажете историята. 02/8323171

Календар