Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Вече 119 години трамваен звън оглася софийските улици

РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ

Вече 119 години трамваен звън оглася софийските улици

На 14 януари 1901 г. в София тръгва първият трамвай и България се нарежда сред все още малкото европейски държави, които използват електрически градски транспорт

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Една от първите столици в Европа с електрически трамвай, времето на "българското икономическо чудо" на дедо Фердо...Възход до 1944 г., после държавата България изчезна. И днес още не се е появила, това сега е мутация на ГМО-то, наречено НРБ.

Икономическото чудо е до Балканските войни, тогава е построен Военният клуб, Народният театър, Храм "Св. Александър Невски", Университета, Художественото училище. Градинката пред Военния клуб е много по-хубава през 20-те години на снимката отколкото сега.

Балкански

Да, и това отрича ли възхода по времето на Борис III?

Георги Жечев - първият ватман 1901г.

Може ли да се свържете със Столичен електротранспорт за да разкажете историята. 02/8323171

Какъв възход има до 1944 г. България бе гуджук ? Пътища ли, канализации ли, вода ли. Комунизмът ги направи. Кой беше видял до 1945 г. вода лайно да бута в тази ограбена от немците селска държава с разпърчосана дребна собственост.Американци и англичани са търсили маса време едно структуроопределящо предприятие, за да го бомбардират, но такова в България не намерили. Комунизмът построи 8 царски Българии, които боклуци като теб продадоха и станаха милионери

Трябва да пуснат разни ретро трамваи, да въртят постоянно, както са в Милано например.

Фандъкова е на път да ликвидира трамвайния транспорт и да ни прати всички под земята, в метрото.

В началото на ХХ в. Княжево е изглеждало по-добре от сега.

Всички тези къщи са били нови и поддържани с градинки и дървета.

селяните са си седяли по селата, а в София са идвали само много интелигентни и образовани хора. А конкретно "Княжево"идва от "княз", т.е. е бил един от най-елитните квартали.

А пък Модерното предградие е модерно...

Откровено ще кажа, че няма как да разберът пришълците грозната промяна която предизвикаха. Няма ги вече пикниците по поляните на "Овча купел", Веселите компании из "Ловния парк", дългите вечери на двора с биричка и салата при вуйчо в къщата на прадядо.....Цяла книга може да напише по темата.

Само че първите трамвай са били с конски впряг, а не електрически. Дядо ми ми е разказвал.

Още по времето на Фердинанд в София се появяват едни от първите електрически трамваи, имали са проблеми с тока, защото се държал от белгийска фирма и мисля, държавата я изкупила.

Календар