Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

В битка за Отечеството: Когато капитаните побеждават генералите

ПАМЕТНИТЕ ДАТИ

В битка за Отечеството: Когато капитаните побеждават генералите

134 години от Сръбско-българската война

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

По-долно племе на Балканите от сърбите няма.

Извратихте я тази История ! Кой обучава и въоръжава българската армия ? Кой се бие на страната на Турция и не иска създаване на българска държава ? Русия не подкрепя обединението за да не изпадне в изолация след подписването на Берлинския договор кой раздели България на 2 части ? Много измекяри се навъдиха и се пробват да манипулират Историята !

България е разпокъсана с активното участие и съдействие на Русия, която води войната с Османската империя, заради собствените си имперски амбиции. Точно заради тези си амбиции Русия се обявява против съединението. Интересите на Русия на Балканите не включват съществуването на голяма, силна, самостоятелна и независима България. Тя е трябвало да бъде малка, слаба и изцяло под нейно влияние.

Да бе да затова са ни въоръжили и обучили ,,, смешен си трол европейски ,,, не сте българи !

ПИПО

Винаги съм се възхищавал на героите от тази война. Когато руските офицери си тръгват от България един от тях казва "Българите ще избият сърбите до крак" Великобритания съвсем няма достойнствата които се описват тук. Активно въоръжава сърбите с оръжие и муниции. Велик Батнебрег, поклон пред този мъж който обедини България и ако не се бяха великите сили щеше да стигне до Белград. Поклон пред офицерите и българските бойци, за съжаление вече няма такива хора.

Силно се съмнявам, че точно Великобритания въоръжава сърбите. Исторически факт е, че Великобритания е единствената велика сила, която подкрепя съединението, докато Русия се обявява против него. Коя държава какви достойнства има, мен лично не ме интересува. Аз обичам само родината си - България!

всичи тролчета си защитавате тези, които ви плащат, кой Русия , кой Англия, кой други и се дърляте като диванета! А истината е една : ИМАЛО Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ, СМЕЛИ МЪЖЕ, МИЛЕЕЩИ ЗА РОДИНАТА СИ и СА ГО ДОКАЗАЛИ ПО КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН В ЛЮТИТЕ БОЕВЕ !

Наистина е имало истински българи, които са се жертвали за родината си и за националния идеал, в който искрено са вярвали. Според мен основния проблем на съвременното общество е именно липсата на идеали, които да го обединяват. Колкото до троловете - това да кажеш истината не те прави платен трол. Исторически факт е, че Англия е единствената велика сила, която подкрепя съединението. Също така има достатъчно факти, че Русия не желае голяма, силна и независима България, защото това би възпрепятствало интересите й за хегемония на Балканите и за контрол над проливите. С десетилетия историята беше преиначавана, а историческите факти укривани. Стига толкова манипулации! Русия никога не ни е мислила доброто и съвсем не е имала намерение да ни освобождава - това е стечение на обстоятелствата и е в резултат на намесата и на други велики сили по онова времe. Крепостни селяни не могат да бъдат освободители. Българите в рамките на османската империя са имали повече свободи от тях. Много българска кръв е пролята за това освобождение и ние трябва да се гордеем с подвизите на нашите деди, а не да се кланяме на някой си!

При Белоградчик също има тридневно ражение със сърбите, завършило с наша победа.

Ясно е че тези събития са се случили само защото българското съзнание по това време все още не е умопимрачено от малоумния комунизъм и руския шизофренизъм. Българският народ по онова време е искал да бъде преди всичко свободен. Руският народ откакто го има е желаел преди всичко да има хляба и сирене а свободата е била без значение. Такива ни направиха и нас след 45-т

Кой е обучил капитаните, ККК?

Тук става въпрос за манталитет и за мъжество, което се получава по рождение и не се учи във военните академия.

По-точно, българите защитават родината си, новоосвободената си държава, нападната не от Турция, а от Сърбия, за да завладее територията ѝ. Български студенти от цяла Европа се връщат в България и се записват доброволци, Цветан Радославов, като вижда родната земя от дунавския бряг, пише "Мила Родино", нашия химн днес. А българският княз Александър е искал евакуация и предаване София на сърбите.

Така е. Не помня точно кой, но един от капитаните го е върнал с насочен пистолет!

Княз Александър първоначално предлага различна стратегия за водене на войната, но се вслушва в съветите на капитаните и приема техния план. Той лично участва в сраженията и предвожда българската войска. В същност княз Александър Батенберг е последният европейски владетел, който лично води армията си в сражение.

Аха, щото първо са насочили пищоФ срещу него.

Има няколко неточности и премълчавания в статията. Главният подстрекател на Сърбия да ни нападне е Русия. Не случайно си изтеглят предателски военните. И второ- Русия не е срещу Съединението, защото "не харесва" Княз Батенберг, а защото имперските и амбиции да владеят проливите и да владеят васални земи на Балканите се провалят.

Овчарче, докато гониш овцете и гледаш да си напълниш търбуха с пресносолно сирене, от теб читав коментар няма да произлезе.

Не се наврещя ей. Отде ви изравят все такива умствено изостанали гении за руски слуги бе.

Всичко написано от Калитко е вярно, но на някои хора не им харесва и понеже нямат факти, с които да възразят, преминават към обидите. Типично за нивото им.

Факти, Иванке, има достатъчно! Ама не ви изнасят. Че не само сте с промити мозъци, ами се мъчите и да другите да промиете. По-долу има достатъчно коментари, свързани с факти. Ама с писане и четена на блогове, не става. Както бе отразено. Пак по-долу.

След като българите наближават Белград, Австро Унгария предупреждава, че ако не спрем, ще срещнем австрийски войски. Така войната завършва без репарации и контрибуции, типично за нашия християнски народ, докато сърбите присвояват български земи след ПСВ, без да са ни победили на бойното поле.

по време на руско - турската война - ЮК спира руснаците ПРЕД ИСТАНБУЛ и те хъка-мъка - освободихме тук едни поробени... Ако не бяха ЮК - сега истанбул да се нарича царигород, а ние и вие да сме едни мизерни руснаци. След това- съединениеТО. кой подкрепя? юк - ОТНОВО

ЮК? Ти, добре ли си? Я виж каква е била политиката на ЮК точно тогава! А те са си правили сметката. Британската дипломация е била наясно, какво е виждането на големите империи тогава по Балканския въпрос. Чисто колониално са искали засилване на влиянието си на Балканите.

Всеки си прави сметката. И тяхната е била в полза на българите. Поне на свястната част от тях, умствено изостаналите руски слуги и тогава сте си плакали за господаря навярно.

По време на Съединението министър председател на Англия е приятелят на българския народ Гладстон, който е ръководил делегация в България след Априлското въстание и е установила, че няма пострадал нито един цивилен турски гражданин, докато премие министърът Дизраели твърдял, че турските зверства се дължат на убити цивилни турци, на него принадлежат и думите "тези дървеници не свършиха ли" (за нас).

Поправка. 400км не са изминати пеша. В голяма част от разстоянието реално е ползвана железницата. Няма как да се изминат пеша 200км на ден.

А как се превозват 50-60000 човека и снаряжение с влак преди повече от 100 години? Преминаването пеша! на българската армия е исторически факт. За да стане по-бързо много подразделения не са спяли изобщо, като са се редували да подремнат подпирани от другарите си. Цялата сръбско-българска война заслужава холивудски филм!

10 км. на час, без почивка? Я, по-спокойно.

Според разказите от него време са заспивали ходейки. Огромно геройство е било във всеки случай, не е било като да врякаш от удобството на отоплената си стая.

Признавам и се коригирам - с влак до г. Септември и оттам пеш, което е пак немалко разстояние!

Историята около Обединението и Сръбско-българската война отново доказват: 1. Няма братя освободители и братя славяни. Има интереси. Не случайно Стамболов е казал "по-добре да дойде търския султан отколкото руския цар". 2. Съседите ни желаят единствено да бъдем тъпкани и унижавани. Това породължава и днес. 3. Никой днес няма да хване оръжие да защитава държавата, защото зад държавата се вижда ГЕРБ и Борисов, които очевидно народа не свързва с националните интереси.

Стамболов го знаем какъв "патриот " е бил. "Апостолът" от Априлското въстание, който се е криел в лозята покрай Търново по време на въстанието и после е бягал облечен в женски дрехи. Тоя си е бил жив боклук!

Стамболов е най-големият български държавник след освобождението. Направил е много за страната си и за това не се харесва на Русия и на слугите й в България.

Сериозно ли, Ванче? Що са го заклали накрая, като прасе?

И кой да я защитава, като ти искаш турския султан, това иска и Борисов, това и прави, наредят му по телефона да опрости дълга на турците и веднага го опрости, ако не беше Нинова, нямаше да разберем.

Че то и в момента Русия , Сърбия и Турция са срещу интересите на България! Даже същото може да се случи и сега, ако не се набутаме с милиардите за Турски поток и Белене !

Чудесен материал, почти изцяло достоверен. Само една поправка - през 1885 не е съществувала Турция. Тази държава се появява повече от 30 години по-късно след разпада на Османската империя и реформите на Мустафа Кемал Ататюрк.

Ottoman - Отоманска е империята

Руските тролове налазиха и тази статия! Тьжно е, жалко е! За хората с изкривени представи надежда все пак има, но за продажниците надежда няма. Отивайте си в любимата Расия и бьдете щастливи. Бьлгария без вас ще е много по-добре!

автора на тази статия да си завре мнението там където слънце не огрява. Австро-Унгария били насъскали Сърбия... хахааа . Сърбия ни напада с РУСКИ ОФИЦЕРИ командващи армията им под заповед на Москва.

Шило

НВа Москва? Поне да беше си направил труда да научиш, коя е била столицата на Руската империя тогава. Както вече ти написах, но бе "любезно" изтрито от модератора, не знам защо, черпи информация не от форуми и блогове, а от източниците. Че в опитите да подменяте историята не съобразяване и езиковите реформи, които са в българския език от тогава насам.

Генералите побеждават отечеството.

автора на тази статия да си завре мнението там където слънце не огрява. Австро-Унгария били насъскали Сърбия... хахааа . Сърбия ни напада с РУСКИ ОФИЦЕРИ командващи армията им под заповед на Москва.

Шило

Авторът е прав, има достатъчно писано по тази тема. И е хубаво да се четат не форуми и блогове, а точно източниците на фактите. Попаднах наскоро на някакъв блог, в който има публикувани "оригинали" на телеграми по този въпрос....Поне да бяха сди направили труда да преценят особеностите на българското писмо тогава. И езиковите реформи през годините.

Титани!

Шило

Абсолютно!

Шило

Айде, коментарите пак са "Едно си баба знае, едно си баба бае!" Ако малко повече бяхте чели история, както и ако малко повече се интересувахте от отношенията между Батенберг и Александър Трети, щяхте и да знаете защо. Да, Съединението е "хванало" Европа неподготвена. Да, реснаците са изтеглили своите съветници, но там са останали точно руски възпитаници. Явно доста добре са им преподавали и те са възприели тънкостите на войната. Е да, Западна Европа не е мислила са Обединена България, а за своите интереси. Статията поне е обективна за едно- за това, кой е подтикнал Милан Първи да започне войната. Може би щяха да са турците, ако българските войски не бяха на границата, знае ли човек? Но точно по тази причина за палнали фитила на сърбите- защото не са очаквали голяма съпротива. А целта им е била точно тази- наказателна операция за България за този смел и героичен ход.

проф. Матанов: „Даже документи от 17 век все още не се дават за ползване, макар че официално това не е забранено. Когато преди време наш колега се опита да види дневника на руския посланик в София от времето на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, му беше отказано категорично. Руснаците винаги са държали тяхното мнение по отношение на исторически събития да е единствено меродавното. Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск“

Само руски източници ли има от онова време?

Разбира се, че не, но за да се погледне обективно на ролята и целите на Русия от този исторически период, извън наложените митологеми е нужно да се проучат както техните архиви от този период, така и похитените след 9.9.1944 български архиви. Естествено трябва да се каже, че има множество проучени материали от периода, които до голяма степен дават ясна картина за целите на великите сили, но за съжаление по различни причини те все още не могат да размият наложените митове, особено по отношение на Русия. Например вече са достъпни документи показващи ролята на граф Игнатиев в обесването на Васил Левски...но за момента това са по-скоро неизвестни факти сред широката общественост. Лично аз смятам, че пътят към спирането на това изкуствено разделение на фили и фоби минава именно през обективния прочит на собствената ни история и ролята на Русия.

Жертвоготовността на предците ни. Тя заслужава и животът ни да бъде посветен на нейното добруване.

Вечна слава и поклон!

Русия е против съединението, защото не желае голяма и силна Бьлгария, а не заради личността на княз Александър Батенберг.

Поне другата част си я казват поне - Русия иска Сърбия да завладее западната част на България, за да може Русия да завладее източната. И тогава и сега за Москва България е територия за завладяване, а българите - крепостници.

Хапчетата... ХАПЧЕТАТА! Пий ги редовно!

Календар