Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Цанко Лавренов отказвал да продава картините си в чужбина

ГОЛЕМИТЕ В БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Цанко Лавренов отказвал да продава картините си в чужбина

125 години от рождението на големия майстор на четката

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Лавренов е отличен илюстратор и нищо повече. Съмнявам се да е имало много желаещи да купуват картините му в чужбина.

Хайде стига плоски неистини. "Чутовния ентусиазъм за строителство", не е нито чутовен, нито е ентусиазъм- без да изпълнят примитивната политическа поръчка на комунистите, творците не са могли да уцелеят физически в условията на вдъхновения от СССР терор. Заплахата е била гулаг или лишаване от работа и поръчки. Хората, които са могли да поръчват изкуство, вече са били избити или изселени, а имуществото им е било заграбено, така че творците са се намирали в пълна зависимост от комунистическата партия. Срамно е да бъде пеиначавана трагедията и това да бъде представяно като мил миг живота на творците ни. Даже Жендов, който сам е комунист, но по-талантлив от съпартийците си, е бил преследван от тях, и изключен от БКП. Ето какво пише Жендов: „Сред художниците се създадоха и засилват опасни настроения: разочарование от партийното ръководство, обезверяване във възможностите за творческа проява, та дори и паника, в която се смята, че партията едва ли не си е поставила за цел да обезличи творческото дело на художника, като го окове в казармена дисциплина, като го подчини на безапелативна произволна цензура, като вулгаризира до площаден вкус изкуството и т. н., и т. н. (…). Художественото майсторство е под нивото на всички общи изложби от две десетилетия насам. (…) Под лозунга „борба срещу формализма” се води истинска хайка, чиято изходна позиция е груб сектантски кариеризъм, а средствата — клевети, интриги или просто джандарски заплашвания. (…)"

Kакъв оптимизъм след 9-ти септември, когато комунистите избиват десетки хиляди българи, а много творци попадат в лагери? Какъв подем в бригадирското движение- никой не е пиал бригадирите, искат ли да копат канали и да чукат камъни. Даже през късния соц бригадите, на които недоброволно ни мъкнаха, беха вид ангария.

Лавренов не е явление, а проблясък в българската живопис. Само още 2-3-ма българи могат да бъдат похвалени с неговите постижения. Те обаче са в други области на изкуството, така че, маестрото е ненадминат!

Календар