Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Спомен от Созопол 1983-та

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Спомен от Созопол 1983-та

Снимки от архива на фотографа Иван Григоров

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Гледам аз снимките и едно е ясно: хората са били по-здрави и с по-малко сланини и шкембета. Не е имало дебели деца, които ще страдат цял живот, като тези от американските гета. А виж щастието на болните, подпухнали от мазнини днешни хора, които даже колената им не ги издържат, на дебелите деца, които не играят футбол, няма защо да се коментира. Много са щастливи и си носят маските щастливо и с признателност.

Здрави са били защото нямаше нищо в магазина. Тия вредни храни дето ги има сега под път и над път тогава ги нямаше. Иди в Северна Корея, освен главното прасе друг дебел там няма.

Да не съм видял, да не знам. Естествено, в магазина нямаше стоки, дето уж хранителни, ама даже бактериите не ги ядат и траят над месец. Траеха малко, салама помня се разваля ше за седмица. Имаше основното. Сега за да няма основното продаваме бъдещето си, защото вече няма деца. Не може да си ги позволим за да си купим всичко от магазина.

не, тикво, тогава храната беше по БДС, сега те тъпчат с палмови масла, Е-та, аспартами и не доживяваш до пенсия дори.

Мизерията на тогавашното време лъха от всеки ъгъл, жигулата с бурканите в багажника. 5лв за кюфтета с картофи, при положение, че заплатите бяха 150-200лв. Полусрутени къщи, циганката проси. Тези снимки говорят доста за мизерията по времето на комунизма. Вижте даже снимката на онова момиче дето няма пари за бански и се разхожда гола по плажа.

Ти да видиш какви талашитени брички са карали в Америка през 1929, ще ти падне шапката. Добре че след това дошла кризата. И тези, без бански направо са ги глобявали. И да видиш, вчера видят голи от един кемпер край морето. То тези не само за бански ами и за хотел нямат пари! Катунари.

То остави, нямаше даже мобилни телефони! Изобщо, комунисти - терористи. Да оставят хората без тубата и порното.

До там стигнаха дегенератите списващи коментари, че да обясняват на хората как, защо и дали въобще са били щастливи. Според въпросните дегенерати щастието в този сатанизиран период от историята ТРЯБВА ДА Е НЕВЪЗМОЖНО. Не не може според тях да има щастливи хора извън матричката която са им задали (дънки, банани, чакане за лада, нямаше квартири - това са научили това повтарят). Как така ще сте щастливи?(че и на снимките да личи). В този соц. период щастието не трябва да съществува - ако го е имало въобще тогава то ние ще го заличим с коментарите си. Точка. И така тогава е имало е само МРАК, ВСЕМИРНА ТЪГА, подсмърчане по корекомски стоки и завист по югославяните които пътували свобоно. Друго мислене в минало време не ни се разрешава. И още - целия народ е чакал с нетърпение т.нар. демокрация за да бъде отново ограбен мат. и духовно оскотял (както личи и по доста коментари). Ако някой все пак има някакви хубави спомени от това време нека не се заблуждава - това било защото представете си бил млад тогава. Да не си помислите нещо друго - например семейство, образование здравеопазване липса на престъпност -НЕЕЕЕЕ не си и помисляйте. Разрешава ви се носталгия единствено по ...младостта. Като, че ли само младите могат да щастливи но дегенератът така е програмиран (някъде в 1991 г и на това ниво си е останал) Айде и от нас да мине - плодовете по онова време също ще ги признаем за..нелоши (ама дефецитни). Следващия който започне да дава съвети за това как, защо и дали сме били щастливи или само на снимките изглеждаме такива - моля да се припознае като дегенератът в коментара.

Нямах намерение да пиша по тема извън тази ,която е свързана със статията ,но американогейските ,еврогейските ,демократични ,неолибералисти зададоха тон , та ще пусна едно кратко откъсче: "" Впечатляващи са данните, ако за сравнение се използват по-модерни и комплексни показатели, като например индексът на човешко развитие, който от 1990 г. насам се прилага от Програмата на ООН за развитие. Той подрежда страните съобразно три основни критерия: 1. продължителност на човешкия живот от момента на раждането; 2. знанията, измервани с притегления показател от грамотността на възрастните и продължителността на училищното образование; 3. реалният доход на човек от населението. През 1987 г., когато ООН за първи път мери този показател, България е поставена на 27-о място между 130 държави в света. На първо място по индекс на човешко развитие тогава е Япония, на 19-о – САЩ. Това означава, че в предходните десетилетия България се е развивала във висока степен успешно, защото по един комплексен показател се е оказала много напред в класацията. От балканските страни само Гърция е била малко по-напред – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави – само ГДР (на 21-во) и Чехословакия (на 25-о). Югославия е на 31-во място, Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во. След България са държави като Сингапур (35-о място) и Южна Корея (34-о място). ) """Ако някой коментира нека да е бил роден някъде към краят на 50-те,началото на 60-те.Все пак нека него коментират тези ,който към краят на 70- те години ,даже не са били и блясък в очите на майките си. Желая приятен ден

Царския начин на живот е създал цяло поколение, което е било твърдо решено да се отърве от мизерията на благоденстващата царска държава. Работа на полето лятото за прибиране на реколтата, куп ангарии, данъци и реквизиции за царя, безкрайни такси и кирпичена къща в която се врат старото и младото поколение в недостигащи стаи с декар - два градина и добитък, които непрекъсната искат работа от съмване до свечеряване, отделно на чорбаджията за пари. Иначе оцеляване няма. когато руснаците са ги освободили от тези окови са направили чудеса от чист идеализъм. И тези, които призовавате днес да пишат, техните деца, ги обвиняват че са им оставили мизерен живот? Построили са България но брутално са се провалили във възпитанието .. всъщност не са, думите са точни но възпитава животът

Само не разбирам, как така сме били по-напред от Югославия, а всички Югославия и ни се присмиваха на мизерията и ни наричаха КЛЕТИ БУГАРИ. Видяхме колко беше хубаво и не случайно при отварянето на границите, милиони българи се изнесоха...в Западна посока.

Сърбинът носи дънки като гащи на гъза си, ти нямаш. Сърбинът носи тъмни очила някаква модна марка, ти нямаш. Сърбинът си купува целогодишно банани, ти се редиш на опашка в края на годината. Значи си мизерник! И шаран, че кълвеш на подобна логика

Сърбинът също така пътува свободно в цял свят и живее повече години от клетите БУГАРИ....е как така са по- назад в класацията?

Няма такъв ранкинг, това е червен фейк. По-напред от Сингапур??? Само това стига за Карлуково...

пропускате, че всички са се възстановявали след войната, Сингапур е независим от 1965-та, когато следвоенното възстановяване тук е приключило, а там развитието тепърва започва. Друг е въпросът че когато сте поели всичко сте се осрали до ушите

Е нали се цитират 80те години....за каква 65та става дума? Изобщо логика? Соц логика......абе няма нищо, но ние казваме, че има всичко

Най важният показател за просперитета на едно общество е .... не броят на родени деца ,парите в брой или столетници ,а броят на мъртво родени ембриони и умрели деца.И по време на развитият социализъм а и след това по този показател сме на последно място в Европа -1956год.- 72 на 1000,1983 год-17/1000 и 2022 год.5,6/1000- пак последни.Благодарение на гадният капитализъм.Статистика в България ???Ха ха ха фарс и измами-във всички области на живота (ако изобщо може да се говори за такава)е пълна измама и произволно приспособени числа.По времето на диктатурата на пролетарията за която с умилене си спомняш ,с една заплата на вишист можеше да се купят много неща ,но ако ги има в магазините .ютака че ,Реално копуваш най необходимото за живота което евентуално в момента се намира на пазара.Вода нямаше в 20% от селата ,ток също и 70 % с външни кенефи.Ей тва беше соца ,а и в Созопол 1983 г. 50% от квартирите бяха с външни кенефи и бани със слънчева вода .

U2-War Billy Idol-Rebel Yell Marillion-Script for a Jester's Tear Pink Floyd-The Final Cut Iron Maiden-Piece of Mind Metallica-Kill'Em All Dio-Holly Diver Това беше забранено или частично позволено. Поне за пакетче семки и боза от 6 се сваляше пичка и то в нейната квартира, докато бабичката хазайка хърка в съседната стая.

Ако изкараш българопитека от калта ще претендира що не е в дворец, ако го оставиш сам на себе си ще се завре обратно в калта. Странно само как се е култивирала култура с култ към парите и материалното придобити обаче с хитруване, шмекерлъци и измами. Тук основния занаят е проституцията, грабежите и измамите, което само руснаците досега са успели да вкарат в някакви норми. На турците сте им дошли до гуша с мизерните номера и са ви подкарали с ятаганите, западът стимулира развалата, то това си му е стил - той навсякъде точно това прави ...

Не съм ги живял тия времена и са ми много интересни снимките и коментарите. Половината коментари са пълна противоположност на другата половина :))))). Цъкам плюсове на всички, много ми е интересно да чета различните мнения и опит.

Спомням си ги тези времена, като че ли бяха вчера. Ех, върнах се в моята младост. За съжаление, тя никога няма да се върне.

ти си бил в космоса на -4. оттам ли гледа?

Някой се връща в спомените на косматите потки

Също на гърди и подмишници. Времето когато и да си космат като маймуна, пак ти връзваха.

Спомняйте си, спомняйте си, че като се върнете в настоящето даже и да пикаете нормално ви е трудно

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА СОЦА ? ... 1989 ГОДИНА 95 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕХА В СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ... ДОКАТО ПРИ НАС В САЩ ,ДОРИ ДНЕС САМО 65% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПРИТЕЖАВАТ ЖИЛИЩЕ

В САЩ успяват кадърните - в соца - тарикатите.

А обясни какво значи да успееш? Че това е голям локум като понятие. Представата от бг за успял? Какво значи успял?

До Р@збирач. Успял значи да си кадърен.

А УМНИТЕ НЕ ЖИВЕЯТ В НЮ ЙОРК ... ПРИЯТЕЛ 40 ГОДИНИ ЖИВЕЕ В ПАЛО АЛТО .. НА 12 КМ ОТ " МЕКАТА" ... ПРОДАДЕ И НАСКОРО СИ ЗАМИНА ОБРАТНО В КАНАДА ... .. ХЕМ Е ТВЪРД ДЕМОКРАТ ... А ЖЕНА МУ Е КЛЕЧКА В АМАЗОН ... НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ДА ГИ ТЪРПИ

СОЗОПОЛ И СВ.КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА МИ БЯХА КАТО ДОМ. ... ХОРАТА БЯХА ЧИСТИ ДУШИ. ИМАХМЕ МЕЧТИ. НЯМАШЕ ГЛАД. НИКОЙ НЕ КРАДЕШЕ. ... ПОЛЯКИНИТЕ ПРОДАВАХА НИВЕА ... А СЕГА СЕ ЧУВСТВАМ КАТО ДОБИТЪК ЗАТВОРЕН МЕЖДУ РАБОТАТА И СУПЕРМАРКЕТА .

Набор 55. Раснал като чавдарче, пионерче и комсомолец. Никога не съм си представял, че някога България ще е в Европейския съюз и член на Нато. Излизал съм в Полша и Унгария като ученик, на екскурзия. Иначе за нормалните българи България свършваше на първа гранична зона. После не може. Българина е обременен човек. Затова няма да има демокрация в България следващите 100 години. Няма от къде да дойде. Като английската ливада - поливаш и косиш, и така 300 години. А младостта беше хубава...

Набор 69

В Унгария по онова си беше супер.Отиваш със 100 лева и нямаш грижа ,Обличаш са ,плочи ,цайси ... Красивите унгарки ,като ходят кланят яки цици , без сутиени само по леки блузки пушат по улиците ..пичовете с коси до кръста.Европа . дискотека Ланец и Лидо ... супер .. само кинефа в Ланец по мое време беше със запушени тръби та беше ужас.Кенефа до кино Култура беше като аптека ...само дето имаше обратни .

Аз ако мога бих се върнал в соца, омръзна ми запдния свят. В соца беше по интересно, въпреки че бях тинейджър тогава. Сега имам всичко, къща, коли, хладилника пълен - душата праЗна. Между другото продължавам да си правя печени картофи на жар в задния двор на къщата.

Това е, защото си посредствен. Искаш нищо да не правиш и да взимаш някакъв минимум. Добре, че не всички са като тебе!

Бегай в Куба. Там още си живеят като у соца...и автопарка е същият.

Искаш да си тинейжър, а не да се върнеш в соца!

Ляво-ориентирания дирнишки журналист забрави да каже, че средната заплата в България през 1983 беше 146 лева и 28 стотинки! И нещата си идват на мястото си. А иначе тогава хората пари имаха - защото то нямаше за какво да ги харчат. Вярно, никой не умираше от глад, хляба и млякото бяха на дотации - полагаше се затвор за тия, които си хранят прасетата с хляб и мляко - защото бяха по-евтини от смеските за животни! Спомням си че луканката беше 24 лева килото - купуваха ми 200 грама на големите празници - там 1 май и 9 септември. Сега като гледам - цената е само малко по-висока, но пък винаги има - че и няколко вида даже. А при соца най-важната думичка беше дефицит - уж го има, ама иди да го намериш в свободна продажба! Най-високата заплата в държавата беше тази на бай Тошо. 800 лева! Колосална сума! И с доларите така беше. Курса беше 80 стотинки за долар - ама първо трябва да получиш разрешение! А това на практика беше невъзможно! Спомням си имаше едни 2-дневни екскурзии в Гърция. Цена - 300 лева (2 месечни заплати) И най-важното!!!! - право на 10 долара джобни!!!! - тоест. ще си ги купиш за 8 лева и ще имаш документ!!!! който после да покажеш в корекома!!! (понеже $10 в Гърция са си едно голямо нищо, но в корекома нещата бяха различни) Но въпреки това най-големия проблем на соца беше друг. Имаше таван - какво ще рече - ако си наистина кадърен сравнително бързо ще стигнеш до максимума - 300 лева заплата, кола, апартамент и вила. И дотам Всичките български филми от онова време бяха именно за тоя таван - ако го стигнеш и дупето си в тавана да удариш дотам си оставаш. Така че соца беше един рай за посредствеността - нищо не правиш по цял ден и си вземаш 120-те лева. Но не дай си боже да искаш нещо повече от живота!

година -1983 първо тримесечие обща заплата 553лв средна заплата на месец за първо тримесечие 184,33лв второ тримесечие обща заплата 574 лв средна заплата на месец за второ тримесечие 191,33 лв трето тримесечие обща заплата 582лв средна заплата на месец за трето тримесечие 194,00 лв четвърто тримесечие обща заплата 681лв средна заплата на месец за четвърто тримесечие 227,00лв средна годишна заплата за 1983 година 2 393 лв .Извадих само за 1983 година ,просто малка справка за разни счетоводители, които 1983 година не са могли и гащите да си обуят

На една от снимките-китайски кецове. Класика На друга-мега гъзар за времето- с дънково яке, тениска с надпис и дънки, до него също модерно облечено соц-гадже. Но, сгъват сандвичи в движение...(цялата заплата е отишла в облекло). Сега без ресторант и ентертеймънт не става :)

Ами било си е мизерийка с колиби и палатки, изхождане на открито, бургаско с лимонада и лагерни огньове - страхотно няма що! Ама ви е добре сега в хотелчето с баня и чиния а на плажа с чадър, кока-кола и хайнейен, нали??

Повръща ми се от това време. Човек роден и живеещ като роб, няма как да знае какво е да си свободен.

Kalin

Я не се излагай с тия простотии

Тва робите най-ви боли като ви се намекне, че сте роби. Рая за вас е да мързелуваш - ама там някакви стотинки да падат. Тарикатлък да става.

Снимката на жените от плажа е страхотна. Прави впечатление, че са доста стегнати, атлетични и някои от тях с плочки на корема. И повечето жени на тази снимка са 30+. За съжаление, в момента и момичета на под 18 са плондери, а за останалите не искам да говоря.

Това е, защото при соца имаше глад. Няма какво да купиш по магазините - а и да си го кажем - хората бяха бедни. Средно се падаха по 2 коли на 10 семейства. Най-голямата разлика по старите снимки е точно това - улиците празни - само в София по центъра си беше понапълнено с коли. Така че благодарения на соц. дефицита хората бяха по-здрави. Затлъстяването беше рядкост. И наистина бяха стройни - като днешните северокорейци!.

При соца нямаше глад. При соца имаше истински хранителни продукти и нямаше джеджерски препоръки от СЗО за хранене, които се налагат на всички ученически столове. Започвайки с прословутата препоръка за 50% калории от въглехидрати, и калории изчислени за едри деца, което води до диабет. Та дори и от детската ясла. При соца имаше достатъчно движение и време за движение. Сега народа е отруден, храни се предимно с въглехидрати и храни с много консерванти. Не се движи, всяка минута е да се правят пари. Всичко, започвайки с киселото мляко е по утвърден рецептурник, който има една единствена цел: максимална печалба на продаванищия го. Затова се слага всичко за да се подслади или ососли храната, усилители на вкуса и какво ли не, че да се яде и купува повече отколкото е нужно на организма. И хората, дори и млади стават като бъчонки. Да не говорим ако става дума за по-бедни хора. Те трябва да преминат изцяло на фалшификати сладки продукти и евтин (непълноценен) хляб.

И още не си бръснеха пичките, гнус. Сега някой 60+ ще почне да ми обяснява, че не разбирам от жени. Е - олактофилията никой не я е забранявал.

И все пак българките са много красиви жени. Вярно на моменти нечистоплътни, но само на моменти при режим на тока при бкп.

Ама и Вие какви жени познавате.Не правете генерални изводи от вашите познати

Toва сигурно е най-четената и най-коментираната статия в тая рубрика. А иначе какво ми направи впечатление, а и всъщност винаги, когато съм гледал снимки от преди 30-40-50 години. Аз съм набор 93, но винаги съм обръщал внимание как изглеждат хората. 90 % та даже и повече са стройни и добре изглеждащи. Жените са без тежки гримове, със стройни хубави тела, мъжете са атлетични. Сега с тея боклуци, които ядем и липсата на движение масово всички приличат на чичковци и лелки, дори и мои набори.

Сега зобят анаболи и блъскат в джима. Жените се помпат със силикон.

То и в северната корея са стройни. Когато хората са бедни обикновено са стройни.

Е, ясно сте постигнали съвършенното тяло --максимален обем ,затворен с максимална повърхност-кълбо

И каква полза от всичко това, след като нямаше свобода?

Сега свобода има ама Созопол го няма. Презастроен окупиран и осран. Да имаш свобода е необходимо но недостатъчно условие. Трябва да имаш и къде да си я ползваш.

Морето оставя трайни спомени в хората ,които са преживели там някой специален момент, който помнят цял живот.Някога преди много години,още в активният период на тъмният социализъм имаше едно момче от елитна столична гимназия , което когато говореше с момиче , гледаше някак в земята, защо го беше срам да я погледне.Беше отличен ученик и доста добър джудист.Влезна с летящ старт в най-елитният факултет /ФРЕ-факултет радио -електроника// на тогавашното ВМЕИ "Ленин"/сега ТУ/. Преди есента да замине за казармата , родителите му го заведоха на море, във почивният дом на министерството ,в което баща му беше началник управление.Тогава му се случиха две неща ,които разбъркаха подреденият му момчешки свят.Един ден когато влизаше да поплува ,спря за малко ,защото водата му се виждаше студена.Изведнъж чу женски глас зад гърбът си,който го викаше, беше майката на една момче,с което се гмуркаха за рапани и миди. Както като се обърна изведнъж ,майката на момчето го попита дали тренира нещо и той чисто сърдечно си призна ,че от 3 години тренира джудо и тогава се случи нещо, което го разтърси ,жената ,като нейна реминисценция направи изказването ,че така е предполагала защото има много хубаво тяло и сигурно момичетата го много го харесват харесват.Ако не беше изгорял от слънцето, то това момче сигурно щеше да е като божур червено,защото майка му ,винаги му казваше ,че е свит и незабележим.Другото ,което му се случи е, че се запозна с едно чешко момиче,което беше с родителите си по линията на международният обмен между сходни министерства в същата почивна станция. Престраши се да го покани в дискотеката на този ,леко затворен комплекс ,но се чувстваше силно притеснен ,от погледите на познатите и не можеше да се отърси от чувството ,че леко се подсмихват. Един ден поиска пари от баща си ,за да излязат на външно заведение.След веселото прекарване на вечерта се разхождаха по брега, гледаха лунната пътека, слушаха мекият плясък на мъничките вълнички на нощното море.Разговаряха на някакъв смесен англо-руско-чешко-български език. Смееха са на дребни неща ,хвърляха камъчета в морето,от време на време рамената им се докосваха и за момент разговора някак смутено за кратко замлъкваше. Някак си не им се бързаше към почивният комплекс.В един такъв на кратко мълчание ,момичето изведнъж застана с лице пред него, някак властно и може би малко твърдо го прегърна през врата и се притисна в него, като го целуна силно и продължително,е тогава за него за кратко въздуха изчезна ,а светкавица раздра небето,косата на вратът му настръхна.Това не му се беше случвало никога преди това.Мълчаливо се прибраха до почивната .Момчето цяла нощ се въртя в леглото и всичко преживяваше от начало.Сутринта и двамата бяха малко гузни и мълчаливи ,но някак с времето тази бариера изчезна.Та това беше незабравимо лято ,помни се за цял живот,даже и казармата не можа да го изтрие.

И аз имах подобно преживяване и сега вече съм жена.

Дженда,и аз имах подобна катастрофална сага с една келнерка от барчето на тенис клуба.Бех и се наточил но няма как да и кажа какво мисля за нейното тяло ,и какво си мисля изобщо ,щото мъжъ и беше някакъв ревнивец и щеше да ме смели.Ходих всеки ден при нея пиех по 5-6 водка/кампари изхарчих си парите без резултат.Накрая сестра и някакъв уникален крокодил ,ме награби в нетрезво състояние и ми каза че ме обича.Завлече ме в склада зад кортовете в едни кашони и боклуци и буквална се опита да ме изнасили.Добре че бях доста пиян та не се брои

Много секси разказ.Така си беше по почивните станции.На тази майка мъжа и чука табла на плажа с някой друг почиващ.Вечерта бири и ракии в бар шишарка на почивната станция.И после като са приберат в бунгалото,вместо да се изтрестат ,лягат като в казармата -на едното легло сина и дъщерята ,на другото майката и бащата .И така чакат децата да заспят за да се награбят.На мъжа с надут шкембак изморен бири и ракии захърква като пор.И На майката не и остава нищо друго освен да мечтае за младият джудист от плажа, който освен хубаво тяло е надул и банските с дебел като маркуч грездер.Майката мечтае мечтае па няма и вибратор и накрая и тя заспива незадоволена.И така 20 дни .Добре че Ходи на плажа да гледа на младият джудист опънатите с наденици бански и мечтае някой ден да е огрее.А мъжа и доволен дъни ракии и бири ,гледа красиви унгарки и полякини цъка с език .Но и той наточил търбошона и той мечтае как ще тегли една патерица ,на тея красавици.Но истината е че е дебел плешив и беден .Затова само ще се чеше по гъзъ и ще пуши родопи без филтър пие столично докато му мине смяната

Не е разказ ,а първото дълбоко емоционално и разтърстващо преживяване на едно нормално момче ,чието семейство беше доста пуританско.За пособия за училище ,за спорт пари не се пестяха ,но не му купуваха магнетофон ,тогава касетофоните бяха рядкост ,само съседското момиче имаше такъв. След морето в квартала ,/то живееше в ж.к Ленин,сега ж.к Яворов/ ,се похвали ,че е целунал момиче и другите загубеняци като него ,силно му завидяха, даже не повярваха. Както казваше майката на един негов приятел ,която беше доцент по медицина ,"толкова сте загубени и двамата ,че чак човек жал да му стане", и това не беше комплимент.А два месеца след морето замина за НШЗО , а след полагаемата ,отпътува на изток-югоизток където служи като ПКВ в десантно поделение още една година и т.н.

Ще ме проставаш ама щом първа целувка е преди казавата ...то значи първата полюция на джудиста е била в родната казарма .Е те там е станал вече човек ,тръгнал по наклонената плоскост Закоравял с дясната ръка - дано не му е фанал а мазоли от претъркване.Ма така си беше и аз съм бил в казармата та знам на кво миришеха вечер спалното помещение ,а в кенефите беше ужас.Протеин на навсякъде се чудиш къв е кефа ако си прав?Но съм сигурен че джудистка е бил готин умен и т.н но да си девствен на 16-17 год си е дефект в развитието.Ние почнахме седемсетте години да стискаме девоките още в 5 клас ,в 10 вече бяхме закуравели плейбои с редовен шибинг с каки па даже и с тея от 9 клас.Но Джудиста скромен - разбирам баща му доцент майка му научен сътрудник ,сексуалното развитие е на заден план пред спортна или научна кариера.Па и ШЗО ... начи и връзкар.

Понеже съм роден и израстнал в Яворов, бл. 10 и аз и баща ми сме завършили ТУ-аз Електроника, баща ми машинно инженерство, а и знам контингента на Яворов какъв в бил мога да кажа само: Каква романтична история на ДС-поддържан младеж!! Просълзих се! Обзалагам се, че сега сте пенсионер с частен бизнес отново с ДС протекции. Аз понеже нямам такива, завърших "с летящ старт" ФЕГ, ТУ, магистратура и докторат в чужбина. Поздрави на ДС романтиците от Яворов,София, БГ от едно по-добро място!

И аз така едвам завърших гимназия 2 матури и 2 повишителна ,па после с хиляда клизми и висше ... но и аз като теб поех на запад отдаааааавна отдааавна ,и станах нещо което никога нямаше да бъда ако бях останал.Но ако не беше станало щях като мойте приятели да съм някой дебел мазен милионер .Сега съм като джудиста от разказа на колегата Ееее немного богат но свободен.Но и е редно да отбележа че в началото нито съм мил кенефи нито съм разнасял пици - неща в които веднага ще бъда обвинен .Бачках това за кото бях учил ..и можех. друг е въпроса че всичко научих далеч от Созопол .

След като си бил и "научен сътрудник" по татово си ми напълно ясен-ДС-кадър и то наследствен от всичко, с което се "похвали". Нека позная-децата ти са едно от следото: 1. "Успешни бизнесмени"-"пазещи роби" , които им работят за 1000 кита без осигуровки, или източват ЕС фондове с кухи фирми 2. Паразитират в някое министеерство като татко ти или в БАН. Познах, нали?? А пропо, пишеш с много правописини и стилистични грешки за "отличник от елитна гимназия", явно и там са те приели с акт за раждане, ДС- поддържано деде!

Мислех ,че в 12 у-ще "Ленин" са по-умни възпитаниците -жалко. Бил съм там на математическа олимпиада и спомените са ми са отлични..За съжаление,някои от тях , които като правило са родени някъде към средата на 80-те и не далеч от БТА, продължават да живеят в своя виртуална матрица. Хубаво е да знаете ,че имаше голям брой така наречени ведомствени институти. А пропо съборихте ли с демократичен плам онзи шадраван с "трите грации"", както "фея"-та

Нкога не съм посещавал 12-то , завърших 9-та ФЕГ и то без да ме "турят" с ДС връзки там. А ти пишеш доста зле, особено за "нАучен сътудник", но с ДС-връзки-толкова. Иначе пишеш като недоклатен дядик. Явно още халюцинраш по неизчукани ДС другарки. А Феята-не съм толкова стар да я понмя.

До Lol , който се изявява като пряк наследник на проф.Балан.За завършил 9-та ФГ и най-вероятно специализирал някаква американогейска и неолиберална специалност ,добре е човек да вижда и гредата в своето око ,а не сламките в очите на другите .Посочвам само от ,творбата от --- 2022-08-12 07:23:55 :: "1000 кита"- за какви китове става въпрос,"" министеерство"-това трябва да е на холандски, " правописини"-- звучи нещо,като на развален руски .За стилистика и пунктуационни грешки не говоря, и както се пееше в една песничка "И така до края на света"

Ти май се изповяда.

Нещо ме налегна носталгия и всичко започна от едно "парче" на Pink Floyd , което много харесвам .В института ,в който бях научен сътрудник, на купоните колежките бяха на това парче много емоционални и някак много /ще използувам думата /чувствени , Парчето се слуша със сърце .Става дума за ""Shine On You Crazy Diamond"""

"...мешана скара и гарнитура от шопска салата и пържени картофи, за между от 5 до 10 лева."......"За квартира се плащаше 2 лева на легло"??Я пак?Две нощувки са се равнявали на една салата?Григоров май доста го шамари деменцията!

Недей да спориш сега, разваляш кефа на соц носталгиците, ПО БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ Х*Я МИ БЕШЕ 30 САНТА. Знаеш как е...

В някакъв период на 80-те мешаната скара беше традиционно най-скъпото ястие по ресторантите, и беше около 3 лева и стотинки. Бил съм сигурно първи клас, но го помня.

Айде сега сравнете снимките на Созопол от началото на 80-те с тези от Италия в началото на 80-те от съседната статия: "Вижте чувствената Италия от 80-те - в снимките на Чарлз Трауб". Разликата виждате ли я? А така. Тука мизерия, там Европа. Каквото е било чисто тук (храна, плажове, въздух и пр.), същото е било и там. Само че там хората са свободни и богати. Отиват на почивка без да имат нужда от връзкарски карти за почивка. Няма нужда от повече коментари. И да, бил съм на почивка по това време в Созопол. Бях на 10г. Споменът ми е от някаква мрачна дървена къща с дюшеме, което имах чувството, че ще се продъни всеки момент. Банята беше едно корито в стаята. Калдаръм и миди на корем. Това помня.

заради лъскавите опаковки пълни с рак от запада. Маймунките бързо кълват на разврат и охолство, само че не знаят какво ги чака от другата страна на вратата, освен блясъка и пошлостта.

Точно така - наричаше се "социалистическо консуматорство" и то изяде главата на този строй. Но след това по - хубаво не стана.

Носталгията по соца е излишна, защото и тогава, и сега винаги е било тегаво за повечето хора. България никога не е била нормална държава, защото българският народ е свикнал да търпи излишъка.

Мизерия, пълна мизерия беше. Хората се опитваха да живеят и нагаждат в тези условия, защото това им беше живота. За децата със сигурност е било по-забавно. Но си беше мизерия, истинска!

никаква мизерия не беше ! аз ходя на море заради МОРЕТО. не си ли бил на хижа с 8 човека дето не познаваш, на 4 двойни легла . ако смяташ че второто е мизерия значи си прав - мизерия е

..ходил съм и по хижи и палатки ..и на един печен картоф в жарта съм се възхищавал...с китари и приятели , било е и весело и хубаво. Но това не изключва общата мизерия в която се живееше. А за другите отношения в соца изобщо не ми се и говори. Не искам да си спомням нищо.

ги и мангалите, които сега са навсякъде.

Ехехе, хубаво било за някои, ама що пък се разпадна? Защо беше толкова еврино, кой плащаше? И защо не се борихте със зъби и нокти да си запазите тоя живот, а само мрън мрън мрън... Докато се връщате назад към тая сиромашия тогава, към простоватия начин на живот и към утопията комунизъм, нищо няма да мръдне, ще затънем още повече, а вервайте има още къде да се затъва, докато всички панелени квартали се напълнят с мангали, емигранти и кво ли не, само ние можем да го спрем.

Еййй от къде ги изрови тея красиви снимки.Жените си приличат на жени мъжете на мъже.Аз нямам спомен от онова време от Созопол ,попаднах само един път и то случайно ,точно 83 при някакви кинаджии пиандета та нямам спомени цяла вечер делириум. Ходих всяка година на Златните и по на север а и на Слънчака и Несебър.Автора писал за някакви полякини и полски парфюми.А аромата на Златните си беше на син Ротмънс,плажно масло с аромат на кокос и дезодорант Брут ония в зелените шишенца и разбира се ако си до хотел Гларус - на развалени яйца от тръбата с минерална вода.Автора нещо спомена за малки цици.Нямаше по онова време такива бомби като сега - верно ,обаче спецялно дебелите рускини бяха с цици като любеници.Най готините бяха полякините и скандинавките но там мисия невъзможна а ако случиш бонуса е кламидия .Долара беше между 2-4 лева

че 80-те да си нудист беше много модерно. Всички ходеха по цици и по пишки. Сега почти неможеш да видиш нудист.

Някога, тогава..."Доматите бяха домати, прасковите - праскови." А сега - доматите са праскови и прасковите домати...

Истината е проста и тъжна - в България за почтените хора животът винаги е бил труден - и сега, и при социализма, и преди 1944 г.

Живота винаги е лош за посредствените. Способлите живеят добре при всеки строй - освен при соца, При соца има таван - и там свършваш.

Бях на 10 , когато свърши Комунизма и мизерия и празни магазини не съм видяла. От село съм, родителите ми твърдо отказаваха да членуват , в която и да е партия(опциите бяха 2). Ходехме по 1 месец на море всяко лято( 2 пъти по 2 седмици). Във всяко село класовете бяха с по 30+ деца- бели. Сега селските училища пустеят. Във всяко селско училище имаше зъболекар и медицинска сестра. За деца всяка грижа, учебници бяха БЕЗПЛАТНИ! Памучни дрехи- стотинки, детски обувки от естествена кожа 3-4 лева! П.П. Понеже виждам изпържени мозъци, да уточня че повтарям селско , неслучайно.

Чета коментарите и се смея от сърце... 83 година, 5 членно семейство, двама възрастни с три деца, аз най голямото, с две учителски заплати (те и тогава не бяха сред високите) сме изкарали юли и август по черноморието без да се лишаваме от нищо. От Балчик до Ахтопол, по няколко дни тук и там, без проблеми с квартири, хотели и къмпинги. Ама нали е било недемократично, как да няма тролове да осерат пейзажа...

Ц-ц-ц... И под тая красива носталгия пак във форума: джаф-джаф... грррр... джаф...! Аз тогава бях малък, на 11, но са ми останали само приятни спомени от Созопол и Несебър.

Абстрахираме се, че статията е с идиотско-пропаганден характер. Какво беше тогава и какво е сега, всеки живял съзнателно през двата периода може да сравни. Имаше и тогава, тъпанари, безумия, мизерия и идиотии. Лошото е, че идвайки промяната, за народа нещата не се промениха към по-добро. От 9 млн сме 6, само за 30 г. Иска ми се когато циганин направи мизерия, КУКИТЕ ТАКА да го маризят, така че повече да не си помисли. Не искам хероиновите гета от 90-те. Не искам и проституиращи траверси пред храмове. Не искам и обаче квадратен, малоумен партиен секретар да ми определя живота - моят и на децата ми. С две думи - този ли, онзи ли строй, проблемът е в нас, в личната отговорност на всеки от нас и в манталитета. Не се ли променят, нищо добро не ни чака. "Преходът" го показа безмилостно - шепа свръхинтелигентни, заминали още след средното навън, с блестяща реализация, каста пробивни бездуховни простаци, осигурили си някакъв материален просперитет, масово миграция на чистачите на кенефи и пенсионери, цигани и объркани хора, комуто винаги някой друг им е виновен.

Соц носталгиците се подмокрят на такива статии.

Да бе-е-ееее на дърти години и м стават пишките и правят полюции върху лицето ти. ха-ха...

Е, малко са поизлъгали с цените и парите, ама карай... 82 почива в Созопол. Квартира по 3 лв. на вечер, ако намериш, обикновено нямаше. Висиш пред "Кварнирно бюро" и никакъв шанс да намериш. След дълго обикаляне по улиците и питане във всяка къща, можеше да намериш нещо, обикновено "преработен" кокошарник или недостроена къща със стени на тухла... Баня??? Какво е това??? Не бе, често имаше някаква, но обикновено без топла вода! Даааа... споменът е мил, защото е от младостта... Тогава на 20 години!!! Невероятна възраст!!! А на една от снимките централните фигури момче и момиче с раници, те са чужденци! Съвременните хора не биха ги разпознати че не са българи. Вижте им дрехите и сравнете с обкръжението. Тениски с надпис, а българите с панталони и ризи... Гледахме ги като дошли от друга планета, едни свободни, красиви, без комплекси, спокойни...

Прав си, че са послъгали за цените, включително за цената на парите. Мешана скара, дори с изброените гарнитури, доближаваше 5 лева само в ресторантите от категория "Балкантурист". В останалите беше 3-3.50. А това "между 5 и 10 лева" само показва незнанието на писалия статията, колко струваха 5 лева. Та тогава с тази червеникава банкнота можеха да се купят: 100 билета за градския транспорт. Или 20 билета за кино. Или 20 хляба. Или 200kWh ток. Или 15 литра бензин. Та с 5 лева в джоба, човек можеше да отиде на в "Шведа" първо на басейн, после да играе боулинг и на изпроводяк да пие едно в коктейл-бара. Е, вярно, че за банани трябваше да ходи до "скъпия" магазин, ама щяха да му стигнат за 2,5 килограма. И можеше да си купи с тях 1,25 долара, а с тях 2 тоблерона от 100 грама от Кореком. Сега с 1,25 дорара колко тоблерона ще си купи? Половин, при това правен със сурогати от Порошенко.

пред квартирното бюро имаше по 10 баби . питаш кво има , отиваш на място и ако не ти хареса на другия ден сменяш квартирата

носталгия, голямо чудо. Не ни отърва свободата на нас българите явно, трябва ни диктатура и пропаганда иначе оставени сами на себе си се превръщаме в мутроландия. Къде си, бай Тошооо, нали така.

Много жалко,но не обвинявай други,освен ако не ти плащат за писанията

че не е имало дебели и мазни хора, а са били стройни и здрави.

Сега преяждат. Сиромашко, не видяло.

Тогава се снимаше само какво ще е приятно за окото и избирателно, защото всичко беше на лента, а лентите бяха скъпи. Сега се снима просто за да има някакви снимки, без значение какво има на тях.

Ама каква тръпка е като отиваш да си вземеш "новите" снимки от фотоателието, а?

да кажеш че са били дебели? По-скоро не са били дебили като теб, както и дебели. Дебел думата беше табу

Созопол го пропуснах през цоца, не са ме водили родителите там. Ходехме в Приморско основно. Но го посетих преди 20 години , за първи и единствен път по времето на първоначалната демокрация. Преди само бях минавал покрай града или от далече не изглеждаше толкова отвратително. Стоях 2 дена там и се изнесох. Дънеща до 5 сутринта чалготека, гадно малък плаж, обстановка за простаци.

През соца нямаше чалга в дискотека ''Нептун'' . Хитът беше Нът буш сити лимитс на Голямата Тина, който дънеше на макс до малките часове.

За мен още си е хит.

Тука прочетох много коментари за това че било мизерно, че било трудно да се уредиш и т.н..... Съгласен съм, но нима сега всичко е О.К? Тогава имаше гарантирана работа, образованието беше качествено, криминалните престъпления бяха екзотика и за тях се говореше дълго, нямаше наркотици, никой не мамеше възрастните хора, лекарите бях състрадателни и отговорни, храната беше истинска.... Видяхте ли на тези снимки поне един човек с наднормено тегло? Тогава поне бяхме наясно че живеем в комунизъм с всичките му там ограничения, но поне знаехме къде живеем, какво може и какво се наказва! Сега каква е ситуацията; Има от всичко по много, преситени сме, отегчени, уморени от изобилие, но постоянно ламтящи за още, готови да минем през всеки и всичко за още....., Не знаем със сигурност кой ни управлява и накъде ни води....не знаем какво очаква децата ни на следващия ъгъл....Да разбира се ако искаш да живееш отговорно и почтено никой не ти забранява, но много ще ти пречат, защото отговорен и почтен означава отново да си бунтар, както тогава, през 80-те срещу комунизма, защото днес системата толерира отново само послушните и лоялните, само тези които са готови да служат на системата срещу моралните и чисто човешки принципи..... Каква е разликата хора? По дебели сме, или с изваяни тела но с мозък само колкото да си направим селфи. Важни са ни само лайкове и последователи. Болни сме, макар и живеещи по-дълго, но самотни, защото децата ни са заминали да търсят по добър живот другаде. Къде е семейството, къде е срама, къде е мъжеството и отговорността към дома на жената? В голяма степен това се разпадна дами и господа, а именно в това е проблема. Това е против човешката природа, против хуманноста, против хармонията в отношенията между хората. Затова не разбирам съвсем негативните постове тука. Простете!

Напълно съм съгласен с констатациите, но ако можеш отговори си какво направихме самите ние за да не стане така. Искаме свобода, обаче някой друг да ни подреди живота, да следи за реда, да ни избере политици и управници, да мисли за доходите ни и за справедливостта и т. н. Всичко това в условия на демокрация се налага от долу нагоре а не обратното. Изискванията към условията за живот и контрола са наша грижа, а когато ние сами не ги прилагаме става това, което става.

Е сега вижте снимки от Сен Тропе 1983 и сравнете.

Но и 40 години след краха на социализма разликата със Сен Тропе е същата.

Чета коментарите и се чудя как може да има толкова много дребни душици, мижитурки и подчовеци, които от нямане какво да правят ли, от злобичка ли, от безсилие ли, тресат ла.но след ла.но из форумите... Душици, мои мили, прекрасни недоносчета, да виждате на снимките нещо, което наподобава на гето, каквото е сега почти цялото ни Черноморие (Созопол включително)? Да виждате пластмасови бидони, които се разхождат до нацепени батки, гледащи не кестерме и мязащи на неандерталци с татусите си? Да виждате полуживи, дрогирани келеши и кифли, въргалящи се по улиците? Да виждате лъскави дюкянчета на псевдотърговци, режещи ви главите до кръста за боклуците, които предлагат? Да виждате всякаква най-долна паплач, пълзяща по улиците в алкохолен делириум? Мога да изброявам до утре. А сега може да гуглясате някоя и друга актуална снимка от гетото, наречено Черноморие и да направите тъничката разлика. И вие, дребни душици, ако вашите родители или вие сте били търтеи и не сте работили по това време, по което са направени снимките от статията, е нормално да сте чували само за курортите ни по Черно море без да сте ги виждали на живо. Всички нормални, работещи хора ходеха абсолютно всяка година поне за две седмици на почивка в някой от курортите ни. Всяка година. Има още доста, доста, доста неща, които мога да ви изложа с факти, но вие сте толкова плиткоумни и зомбирани, че по-добре да ги обяснявам на мухата, кацнала на монитора ми, която ще ме разбере по-добре от вас.

Пълни глупости. Ако се доредиш за карта за станция ще идеш . А станцията красота , топла вода това е лукс , да и самата вода беше тука има тука нема. Храна прекрасна 3 степенно меню от буламачи... Виж да си поръчаш мелба в сладкарницата си бе лукс дето не всеки може да си го позволи.

Бил съм в Созопол 65, 75, 85 години - такива глупости и толкова цигани НИКОГА! не съм виждал! Това е някаква компилация!

За щастие и аз си я спомням много добре 1983 г. И не си спомням плод зеленчук без зеленчуци. Имаше всичко дори портокали бяха кубински зелени но ги имаше. Е бананите само зимата, но не е за умиране. Ами сладкарниците, какви пасти торти, швепв, кола, алтай, без да се пестят продукти. Радвам се че съм живял по това време, игри, ексурзиони, лагери. Мойте деца само могат да си мечтаят за такова детство.

Ако си бил/а на 10 е нормално. Аз тогава бях на 32 и портокали или банани имаше по магазини само инцидентно по нова година, опашки ставаха до през две пресечки и не сигурно дали ще се вредиш. През друго време, но не винаги, цитруси можеше да си купиш само от корекома в партера на хотел Черно море срещу 5-6$ килограма. Тогава долара вървеше на черно по около 3 лв.

Какво пак бе?! Виж ся, лайньо нещастен, ако през 1983 си бил на 32г значи сега си на 71. Виж си изказа, за словоред и жаргон дори няма да говорим. Само едно искам да те питам, на коя страница се записваха децата в зелената книжка? Ти дори не си бил роден тогава! Даже Не знам дали през 1997 си бил роден. ха-ха...

Ти си можел и да смяташ бе, а не можеш да четеш! От къде позна, че съм на 71, а не прочете какво съм писал?

Ти или лъжеш или не си от Варна . Сладкарницата на бул. Карл Маркс където се пресича с патриарха спомняш ли си я? Ами плод зеленчука от другата страна на булеварда как бяха заредени само. Да имаше кубински портокали през цялата година. Ами плодовите млека бяха толкова евтини че се пръскахме с тях след училище. Ами киселото мляко, сиренето пирожките на колхозния пускаха и 7up във кутийки. Имаше и оказиони за западни стоки и разбира се корекоми моряшкия също. Ако искаш винаги можеше да си купиш долари и да си купиш нещо.

Ето още едно доказателство какъв жалък пъпчив мамолумник си. Едно време в гадния соц такива задачи по математика се решаваха в 4-ти клас. Попитах те нещо конкретно. И понеже ще се измекнеш с нямах деца, не зная, кажи на коя страница слагаха печат за работа в същата книжка? М? жалко псе. На колко години си? Имаш ли 30 сега?

Я пак! Портокали в Кореком за 6$? Кова къде, в Карлуково, ли?

" 2022-08-11 17:01:29 Varna (нерегистриран) Ти или лъжеш или не си от Варна . Сладкарницата на бул. Карл Маркс където се пресича с патриарха спомняш ли си я? Ами плод зеленчука от другата страна на булеварда как бяха заредени само. Да имаше кубински портокали през цялата година." Виж какво, съседните на циганската махала квартали не съм обикалял непрекъснато. Аз живея до хотел Орбита и не ми се е налагало да се движа около автогарата без причина. Това, че не сте запомнили, никога не сте пазарували и нямате понятие за корекомите не е недостатък, а просто в такива времена сте живели. Когато вече корекоми не съществуваха или сте били малки и никой не ви е завел там, защото много хора си мислеха, че ще ги арестуват още на входа. Вярно, че следяха клиентите и на много хора са конфискували валута с недоказан произход, но не беше невъзможно да си купиш стоки, които ги няма на нашите магазини. Просто рискуваш и ако се получи. Разбира се, че никога не съм купувал банани и портокали, но цените за които пиша са реални.

Ха ха, явно баща ти или дядо ти то ги разправя тези приказки и те плаши че комунистите ядели деца. Дори и през 80те патриарха се водеше център. Аз съм пазарил в корекомите на златните във всички. Във Варна на хотел Черно море и долу до гарата. Долари си купувах по някога от черните студенти от Африка пред черно море а имаше и чужденци и моряци. Хайде да не те отварям повече за соца че ще вземе да ти хареса.

Не коментираме спомени, а снимки. Виж снимката на магазина в Созопол, само един артикул на витрината и вътре малко консерви. Когато се появеше нещо, започваше да се разпространява от човек на човек информация "в еди-кой си магазин докараха еди-какво си" и пред магазините се подреждаха огромни опашки. И така един ден ще "докарат" чушки, друг ден краставици, следващата седмица домати, а покрай Нова година се появяваха и екзотични удоволствия като портокали и дори банани. От бананите даваха до два броя на човек, затова цели семейства отиваха да се редят на опашка, като се правеха, че не се познават, за да измамят системата.

Защото изнасяхме. А с домати и краставици трудно се внасяха трактори от СССР и немски стругове с ЦУ.

В Созопол не съм ходил на почивка в онези години. С мама и тате,в Стария Несебър ходехме,по традиция.Малък съм бил-помня,че чакахме някъде да се освободи маса,за да се нахраним.С кавото има. През осемдесетте,вече големи пубери и студенти,отново сме летували в група в Несебър. За 3 лева,спяхме на таван,под дървените греди и керемидите.С връзки,при това.Весело ни беше,щото бяхме млади.Втората година,с гаджето ми,ни"отпуснаха",пригоден за спане остъклен балкон с две тенекиени легла.За 3.50 лв./човек/на вечер.Пак ни беше щастливо,щото бяхме млади и много влюбени. На Арапя,стояхме по месец,на палатки и май си беше най-хубаво...тогава. Тези напудрени историйки,колко било кефско тогава,айде нЕма нужда.Прекрасните спомени от младостта,любовта,незастроеното ни Море,нямат нищо общо с соцбита и живота.

Дир, защо кликам +, а излиза - ? Стига сте манипулирали вота бе! Нямаме носталгия по оскъдицата на смрадливия соц.

Календар