Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Солженицин - мрачният рицар на светлината

ВЕЛИКИТЕ НОБЕЛИСТИ

Солженицин - мрачният рицар на светлината

Писателят е роден точно преди век, а напусна този свят точно преди десетилетие

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Трябва да го четат!

Лев Толстой не е получил Нобелова награда, Солженицин - да. Единият е гений, другият - графоман.

Значи роден 1918 и младоста му минава през Гражданската война...Щом младоста му е приключила на 5 догишна възраст...Всъщност за протокола - Гражданската война официално проключва 1923, а неофициално след убийството на Сталин.

СоЛЖЕницин!

е сложна личност... но и авторът на статията явно не го е чел, иначе щеше да знае че Солженицин е арестуван от СМЕРШ, заради написано от него писмо до негов приятел който служи на друг фронт, в което бъдещия писател и настоящ капитан от артилерията го агитира да свалят Сталин, така че на Солженицин по някаква щастлива случайност му се разминава смъртна присъда. "Шарашка" е нарицателно наименование на научно-изследователски институти в които работят осъдени учени и са пръснати из целия СССР. Солженицин разказва в книгите си че постоянно е бил следен от КГБ, чиито агенти са откраднали някои от ръкописите му и са ги издали на Запад, поради което Солженицин не е получил и цент от полагащите му се за тях авторски права. Пак той си признава че е бил набеден за ръководител на антисъветската опозиция, като по този начин истинските опозиционери са останали в сянка и на КГБ му е било по-лесно да се разправи с тях. А и рак не е смъртна присъда, има и такива от които не се умира или вероятността болният да бъде излекуван е голяма.

А защо не споменават книгата за евреите ?

stankow

То ние знаем какви ги пишеше за СССР, но какви ги говореше за Запада, това е още по-любопитно. Интересно, защо се премълчава ?

В своята Харвардска реч (1978) Солженицин твърди, че всички съвременни медии насаждат невежество и агресивност у хората, чиито “божествени души се пълнят с клюки, безсмислици и празнословия”: “Днешните медии се превърнаха в най-голямата сила в Западните общества. Четвъртата власт – медиите – е много по-могъща от другите три власти: законодателната, изпълнителната и съдебната. При това положение човек се пита: чрез какъв закон е била избрана тази четвърта власт и в крайна сметка пред кого е отговорна тя?” И най-вече на кого служат т.нар. "медии". Ако си позволя да добавя. Към солженициновата мисла.

И глупостта.

Календар