Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Руснаците, разделени на За и Против чуждестранния сериал "Чернобил"

ВТОРАТА РЕАЛНОСТ В КИНОТО

Руснаците, разделени на За и Против чуждестранния сериал "Чернобил"

Негативните мнения се влияят дори от факта, че режисьорът е хип-хоп звезда

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.
stankow

Ковчег от цинк, залят с бетон !? Що за глупост е пък това ? За да е по-тежко като го носят ? Тежест се слага, когато са намерени малко останки, но след смърт от лъчева болест тялото си е цяло и на място ! Освен това запоен цинков ковчег се използва за транспортиране на телата на загиналите далеч от родината, когато това заема дълго време. При смърт в болницата (вечна им памет на хората !), май 23-ма починаха в болниците, тялото се пренася в моргата веднага, в хладилник. Морга има във всяка болница, в подземието. Изобщо тъпотия до тъпотия, клише до клише.

Какво да говорим за филма.Факта че дозиметрите на персонала са до границата на допустимата радиация а истинските стоят заключени.Ако имаха стандартните за такива случаи още в първите минути щеше да се разбере че е гръмнал реактора и много от жертвите щяха да бъдат избегнати.

stankow

Значи не могли да разберат, че реакторът е гръмнал. И то два взрива е имало - първия парен, вторият водородно-кислороден. А те не разбрали !? Ми нали всичките 500 уреда на щита излизат от параметри ? Нали веднага операторите отива в машинната зала ? Нали веднага от реакторното излизат пострадали хора и казват какво са наблюдавали !? За какво са им дозиметри, че да разберат какво се е случило !? Ами взрив, разрушения. Капакът на реактора отхвръкнал. Покривът разрушен. Парчета графит на покрива на другите реактори. И те не разбрали !? А стига бе ! :D :D

Човешката психология на отричането може да отрече далеч по-очевидни факти. Точно това е страхотно пресъздадено във филма. Длеятов беше склонен да отрече, че е имало взрив дори в болницата месеци след инцидента. Тук дори не става въпрос за умисъл или злонамереност. Просто така е устроена човешката психика.

до гост - по принцип си прав ама сериала започва как я разтресе ударната вълна в Припят които е на километри от Чернобил а в командна зала не се случи нищо а тя е максимум на 500 метра нещо няма логика.

SU-152

Добре, но ми е интересно как живеят онези в епицентъра на ядрен взрив, в Хирошима и Нагазаки, където навярно също има неща със стотици години период на полуразпад? Не ме разбирайте криво, не се заяждам, просто се чудя?

stankow

Колкото е по-голям периодът на полуразпад, толкова е по-малко активен изотопът. Високоактивните изотопи се разпадат за няколко дни. След няколко години може да се живее на терена. Осввен това взривовете в Хирошима и Нагасаки са били въздушни - местността почти не се заразява. И още - "ядреното гориво" в атомната бомба е 10-15 кг. А в реактора има 200 тона уран.

Пропаганден филм, част истина, част пропаганда, даже си признават да измислихме това за да подсилим драматургията, малко художественост... Всичко това е част от похода на глобалистите, ЕС, САЩ на изток, целенасочена русофобия,, но мисля че тези Гьобелс методи не действат на мнозинството, твърде много проблеми има при нас на запад за да може да се скрие тоталитаризъма на нео либерализъма.

И кое точно му е пропагандното? Може би признанието на Легасов в края, че защитата на този тип реактори е несъвършена заради икономии? Толкова абсурдно ли звучи това?

Като няма достоверност, разбира се че ще има и недоволни! Събитието не е толкова отдавна, че да не се помни от преките участници. Дотук прочетох за доволно много худ. измислица в сериала, оправдана единствено с пропагандна цел! Което няма как да не дразни аудиторията. А който желае да се запознае с мерките взети за ликвидиране на последствията и хронология на събитията нека гледа док. филм за това, който специално ще бъде пуснат по първи канал на руската тв 22 юни.

stankow

Е как да не се помни, то беше като вчера. Аз по това време бях отговорник по гражданската безопасност. И аз обяснявах на хората какво да се прави, дали и колко е опасно, как да се предпазят. Не се помнело ! Чак пък толкова да сме били пияни. Макар че на 6-ти май, Гергьовден, добре си пийнахме. И агне пекохме. И марули ядохме ! :D

stankow

Поправка - отговорник по гражданската отбрана, не по гражданската "безопасност". Тъпа грешка !

Комунизма е нещо страшно.

Ще ме прощаваш, ама "демокрацията" се оказа по-страшна...

Да, имаш много по-здрави от Си Дзинпин и Ким Чен Ун. От Куба също можеш да ги получиш.

Първо, дразнят обръщенията, никой няма да се обърне към приятеля си или колегата Василий, а Вася или Васька, а на по-възрастните по име и презиме Василий Петрович или дядя Вася. А обвинението за евакуацията, останалите в белоруските села, които са пострадали най-много са живи оставени на произвола в забранената зона и се изхранват с мляко и месо от козичките си, вода от кладенците и зеленчуци и плодове в дворовете си, а гората е пълна с животни. А действията след катастрофата са типична украинска работа, немарлива и безотговорна.

stankow

Изобщо не са "оставени на произвола". Евакуираха ги. Но те сами се върнаха, около 1/5 от тях. И се наложи специален закон да приемат за тях "самоселците", за да ги легализират, да може да ги посещават лекари, да им носят пенсии и т.н. Щото сега официално там няма села, закрити са, няма хора, няма гражданство и др. юридически проблеми. Но се погрижиха. Не са "оставени на произвола" !

Schilo

Филмът е добър. Четох и немалко от критиките на лица, участвали в събитията. Да, може да има неточности, но това не променя основното. А то наистина е- закостеняла система, която не иска да еволюира и човешка самоотверженост. Чернобил е пример докакви последици може да доведе човешката самонадеяност, както и съзнателното неглижиране на обстоятелства.

Фукушима е просто поредното доказателство след Чернобил, че не сме дорасли за такива технологии, а коментарите,че и за Интернет дори ни е рано...

Лъжа и измама е този филм ! Укрите направиха нарочно да избухне като не знаеха какво ще е ! Този филм не може да накара хората да си строят АЕЦ , защото по-евтина енергия от тази няма ! Разни пишман Политици плямпат простотии и хвърлят празни балони !

глупак! гледа ли филма? и по-конкретно последния епизод? руснаците правят груби, ефтини, недоизпипани неща. Защо върха на бороновите пръти е от графит ? "защото е по-ефтино" Това беше главния мотив на развръзката, И да, работи, докато не се наложи необичайна ситуация! като пренебрегваш правилата за сигурност, очевидно поевтиняваш! Ама другите не са глупави за да плащат повече, просто си има причина. А руснака за човешкия живот не мисли. Глупак!

Е точно заради такива мнения/нагласи филма не се харесва от всички. Да трябва да се напомня през няколко години какво може да причини човешката Алчност и глупост. Но това да заложиш на такава трагедия само да оплюеш един строй е простотия. можеше да се наблегне повече на хората а не на политиката защото благодарение на тези хора ние пишем глупости сега. П.П. Ядрена авария има и в щатите, щатска компания в Индия при авария убива 3800 души веднага и около 40 000 няколко месеца по късно умират от отравянето. Тъй че както казах това се случва от глупост или от алчност а не от комунизъм или демокрация.

Как сравнявате този сериал с украинския Мотыльки? Последният си заслужаваше, но се двоумя дали да гледам американския.

Много правилно, тежко е да си мислещ човек

Абсолютно нормално, както тук, има хора невярващи че хората в които вярват, са лъгали и другите които са сигурни в това, жалко е но винаги истината е по средата

"Що се отнася до достоверността, Легасов е един от физиците, чийто живот се срутва след ядрената авария - здравето му е разбито, кариерата -съсипана. Физикът се самоубива две години след аварията. Ролята му в сериала се изпълнява от Джаред Харис." Легасов не е бил физик, а химик със специалност неорганична химия.

би трябвало да е поне ядрен химик

Защото ще знаеш че произхождаш от народ с две исторически вино...октомврийската революция и чернобил.

За Октомврийската революция и други народи има вина. Да не изброяваме, че ако споменеш едните, следват обвинения в антисемитизъм и клеймо за цял живот.

Като цяло от самия сериал не съм впечатлена. Доста по-добри съм гледала. Но инфото беше интересно, въпреки че вероятно не е много достоверно.

Изброй малко от по-добрите ... ?

Чудя се от около 500 000 хиляди ликвидатори, от тях има-няма 30% да са живи все още, та тия хора ако им кажеш, че не е достоверно че са чистили ядрено гориво с лопатите и не са си дали живота за да спасят по-голяма катастрофа, как ли ще се почувстват...

А много ми е интересно ако беше в друга точка на света дали щяха да постъпят по различен начин. защото ето 33 години по късно май още няма техника да работи на толкова висока радиация.

Така както родителите им не са вярвали, че нещо съветско може да гръмне, в случая АЕЦ, така днес децата им гледайки сериала, също не могат да повярват, защото не знаят истината.

Не съм гледал сериала, но след като прочетох че: "Главна опора на филма станала книгата на Светлана Алексиевич "Гласове от Чернобил". нямам и намерение да го гледам! Запознайте се с биографията и полит. възгледи на тая заблудена лелка и веднага ще разберете, че е безсмислено да бъде гледан....

Ми щом е нобелов лауреат няма да е комунист... Путиноидите сигурно я мразят ХАХА

Незнам за Фукушима , ама там не видях с лопати да чистят ядрено гориво и графит. Войници на по 18-20. Един жив я е останал , я не. И това го гледах дооста преди на американците филмът. Руски документални филми колкото искаш.

Айде тогава отговори след като си гледал толкова документални филми и са минали 33 години какво трябваше да се направи. Иначе като е минало време и всичко е свършило е много лесно да обвиняваш хората.

stankow

Във фукушима нямаше изхвърляне на ядрено гориво и графит. А от войниците няма нито един загинал от лъчева болест. Лъчева болест (най-лека форма) се проявява при 50 рентгена погълната доза. Установли са норма 25 рентгена. Всеки има личен дозиметър. Отива, работи, понякога само 2 минути. Надхвърли ли дозата - отива си в поделението. Идва друг. Разпределили са си облъчването. И никой не е пострдал. Затова са били 150,000. А едновременно са работили не-повече от 50. Много, много смени. По равно.

големи лумпеняги по бг-то са се развъдили бе! добре че не идвам често...

Най-новото - пълно с русофили които твърдят, че Азбуката е македонска по нареждане на Цар Путин и същите тия гласуват за тандема БСП/ДПС (комунисти/турци) всяка година като войници.

stankow

Да, и ние се радваме, че не си идвате често. Ако може и хич да не си идвате, и децата ви също, и да не пишете по форумите - най ще сме доволни ! Обещавате ли ?

Аз чакам да видя филма за Фукушимата. Понеже руснаците са тъпи, искам да видя умните, свръх прецизни и т.н. японци кви лайна са срали.

го дават всеки ден. след 00 ч. ама е по специални канали на тв-програмата...

Фукошима има доста по-малък екологичен ефект върху света и доста по-малко поражения. Ако трябва да сравнявам двете станции, те са сравними като Тойота и Москвич. А за авариите: тая в фукушима беше авария причинена от природно бедствие (цунами), а тая в Русия причинена от чиста грешка в дизайна на контролните пръти плюс доза идиотизъм.

във Фукушима няма разпръснато активно работещо ядро на реактор с 50 тона ядрено гориво и 700 тона радиоактивен графит от забавителя...

@какво му обясняваш на тоя лумпен - как да не му обяснявам бе човек, нали после такива изроди си пускат гласът за турците и комунистите и ми обясняват, че азбуката ни (създадена доказано в Преславската Книжовна Школа) била всъщност дело на македонците. Бива ли такъв наивен и загубен народ да бъдем...

и да му обясняваш полза никаква. лумпените с правата лопата в тила и го копаш още докато шава...

Стига с тези лъже бе ти не си по различен от комунистите във филма. Сега има интернет били казал как е решен въпроса с Фукушима. че и в момента намират радиация на стотици километри защото е влезнало в подпочвените води. Или викаш като се трови световния океан това е по малко зло от чернобил.

Това аргумент ли е? Все едно да гласуваш за ГЕРБ,защото и БСП крадат...Ако има филм за Фукушима, Чернобил ще изчезне ли , като проблем? По-добре гледай филма, защото е много добър и показва обикновените руснаци,като истински герои!

Сериалът не е създаден за да обясни какво се е случило в Чернобил, а да подсили антируските настроения на първобитните патологични русофоби.

Незнам дали изобщо гледа серияла, но там не се говори лошо за руснаците като народ, напротив те са главните герой и страдалци... А ти с твоята любов към Русия остава да почнеш да ме убеждаваш, че и Азбуката е македонска...

Азбуката е китайска, не е македонска!

Защо ни занимавате с Мисли на Джордж Сорос и разни Хибридни човечета ! Всичко е измишльотина в този филм , само малоумник който не е служил в казармата може да заинтересува ! Състава на АЕЦ са били тъпи Укри и са правили експеримент как и до колко може да издържи и са си получили заслуженото ,сами са виновни ! При нас работещите на АЕЦ -Козлодуй са отговорни хора и не си правят експерименти ! Все пак на България е нужна нова АЕЦ -Белене , а то онези от ДЕКЕВР постоянно ни вдигат тока и не свалят цената на изкупвания ток от Американските Марици !!!

руснаците били значи разделени за филма 50/50 ама най-здраво го отнесоха украинци и белоруси... така че това руско 50/50 стои чисто академично...

Този сериал стана известен най-вече със скандала, защо в него не участва нито един негър! А иначе колко да се потопиш в атмосферата на СССР от '86 след като всички "съветски граждани" в него говорят на английски език????

Опитите постоянно да се бълват статии за този филм и така да се провокира зрителският интерес работят, но моето лично мнение след като го изгледах е, че нещо не е скопосан както трябва. Иначе имаше доста статистика и полезни технически данни за ядрената технология, които ми бяха по-интересни и ми останаха в съзнанието за разлика от филма, като цяло.

да те сложим тогава вече на щита на 5-ти или 6-ти блок на Козлодуй. вече си се образовал, подготвен кадър... а отвън ще строим един полк войници да гребе лайната дет още натвориш....

Доколкото съм чувал, са правили тест и са объркали ефекта на някакви пръти . Дигнали са му моща 10 пъти над нормалното. После обаче са хвърлили сумати усиля да го покрият. Нещо което сигурно във Фукошима не се е случило. Не помня 18 милиарда долара ли бе излял СССР за Чернобил след това. Чернобил и Фукошима се водят двете най-големи аварии - май 5-та степен. Имало е по-малки и назапад и в САЩ, в Европа в няколко западни ЕС държави, още в Русия и Китай. Иначе тук се лъже най-много за облака от Чернобил, че бил тръгнал към България, което е напълно невярно. Той тръгва почти в обратна посока. На север-североизток - да кажем на 120+ градуса спрямо България. Най-вече пострадва Беларус (на границата с тях е) и малко към Русия. После завива към скандинавските държави и нататък. Но най-голямата радиация е в Беларус. Имаше си го на карта в Уикипедия.

Чул си нещо от тук оттам, ама нищо не си разбрал. Всичко, което казваш е далече от истината. Вместо да изказваш мнение по въпрос, за който само си чувал нещо си там, вземи по прочети малко книжки, изгледай някой и друг документален филм и тогава коментирай. Сега само се излагаш, нищо повече.

Информацията на момчето е вярна. При нас облака дойде близо седмица след аварията, а за това време ядрените частици се бяха оталожили в по-голямата си част.

една жена ли ти каза?

Сега нашите балалайки ще сделат контрасериал

Де да бяха само тези негативите на филма - че жената на пожарникаря носела неговите обувки на погребението му, че режисьорът бил хип-хоп звезда и че актьорите говорели на английски. Мен ме подразни типичното американско натрапчиво подчертаване, че всички съветски ръководители и отговорни лица са пълни идиоти и безхаберници - дори отказващи да повярват в продължение на половин-един ден, че въобще взрив в централата е имало (нещо, което не отговаря на истината). Интересно как с подобни ръководители СССР от изостанала селска страна в началото на XX век с 99% неграмотно население и след тежка война на собствена територия с 27 милиона жертви, успява да стане 2-ра икономическа сила в света. Имаше доста целенасочено изкривени факти - например във филма говорят за 700-750 хиляди човека участвали в "ликвидирането" на последствията, само във финалните надписи на 5-и епизод споменават, че са били 600 хиляди - е, за какво им трябваше да лъжат по време на филма? И накрая завършва с лицемерното "В памет на всички, които страдаха и се пожертваха (бяха пожертвани)." - не, филмът е с пропагандна цел и на никой от създателите не му пука за жертвите на катастрофата.

такива бяха,мало умни и пияници

Хм, втора икономическа сила никога не е била. Сащ, Япония, Великобритания, Германия, Франция... Тук некъде може и да е била СССР. Което е срамота като се има предвид, че беше страната с най-голяма територия, с най-много ресурси и реално имаше десетки сателити източния блок, латинска америка, азия и т.н.

понеже държат ресурсите на полвин континент, откраднаха технологии от германците и половин Европа работеше за тях, те затова а не защото са голямата работа. За Китай ще питаш ли?

Чернобил е голяма трагедия и множество хора са пострадали от нея включително и множество са починали, НО такива реактори не се ползват в съвремието. Аварията е ограничена и сега там няма радиация в Припят Сега този така деен сценарист да вземе и да проучи ФУКУШИМА и да направи един сериал за нея!!!

Вижда се че си бягал от часовете по химия и физика... Там ще има радиация докато свят светува!

това да не е спалнята на майка ти?

Фукушима е по-страшна... дори данните още са секретни

като най големия планетарен океан е отровен ЦЕЛИЯТ.

Календар