Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Превземането на "Радецки" в спомените на капитана Дагоберт Енглендер

БЕЗСМЪРТНИТЕ

Превземането на "Радецки" в спомените на капитана Дагоберт Енглендер

"Те все пак бяха герои, достойни за верната памет, която отечеството им е запазило за тях"...

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Е това действие не е ли нарушение на правата на пътниците Не предизвиква ли страх и паника!!!!??

Просълзих се докато четох статията. Ботев и останалите революционери като него, ме карат да не се срамувам, че съм българин, въпреки огромния брой причини да го правя.

Вълнуващо е да четеш живите спомени на свидетел на толкова значими събития за историята ни. Особено от една неутрална гледна точка - това за мен е безценно. Дано никога не забравим великото дело на тези герои, особено сега, когато целия ни народ е изпаднал в дупка без идеали и без ценности. Нека ползваме смелостта и себеотрицанието на Ботев като компас за себе си.

Какво спорите, в нашата страна винаги сме възхвалявали губещи каузи, никога не са били на почит градивни каузи и хора

Каква по-градивна кауза от тази да се бориш за свободата и идеалите си с цената на живота си? Губеща или не само съдбата ще покаже. А относно Ботевата кауза, както виждаш, не е била губеща.

Браво, жалко е че непознаваме напълно историята си, а името на капитана според мен е албанско

Дагоберт Енглендер… как ти хрумна албанско не мога да преценя.. Според мен, безспорно е китайско!!! Евентуално преселник в Албания.

е гледната точка! В днешно време това е тероризъм, а ние го смятаме за геройство! Всеки го тълкува както му се иска - в зависимост от възпитание, образование, националност и т.н.

Тероризъм, скъпа, е когато убиваш и тероризираш невинни хора. Бунт е когато въстанеш срещу висшестоящите или държавата. Българските революционери атентатори (с изключение на комунистите) са атакували конкретни личности, пряко свързани с борбата.

И освен това е ГЕРОЙСТВО да се бориш с живота си срещу потисничеството на една първобитна империя, която за назидание реже главите на хората и ги набива на кол през 19 век. ГЕРОЙСТВО е да оставиш що годе подредения си живот в една свободна страна, да нарамиш пушка и да умреш с гордо вдигната глава в поробената си родина. Благодарение на такива каузи, смачкания дух на народа ни се е вдигнал и освободил.

Думата владичество ме кара да се съмнявам , че е казано от капитана !

Този разказ ме разчувства. Героите са знаели, че отиват на смърт, но въпреки това са го направили. За да я има България. Велики 200 български героя и воеводата им - безсмъртния недостижим гений Ботев!

австрията и германията винаги са закарвали и великите българи и българия в гробищата! ето ви един пример за това!

Неподготвени хора. Незнаещи къде и за какво отиват. В очите на останалите на борда са били обикновенни разбойници.

за луди.... Защо ви беше нужно да ни представите толкова дълъг разказ? Какво ново ни казвате с него,освен че капитана свидетелства в края муза това че някои от бунтовниците веднага са намерили смъртта си след слизането на брега?

Календар