Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Преди 75 години София изживява един от най-страшните дни в историята си

ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ

Преди 75 години София изживява един от най-страшните дни в историята си

10 януари 1944 г. Около 12 часа по обед сирените възвестяват за предстоящо въздушно нападение. Половин час по-късно столицата ни е атакувана от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Вдигнете още един паметник за летците им ДПМВГИУ

Добре е да помним тези неща, особено когато някой започне да се прехласва пред "великия" политик Чърчил. Защото на него и вродената му жестокост на некадърен военен дължим тези спомени. Той е инициатор на тези терористични бомбардировки на цивилни обекти и той е който търси благосклонноста на Сталин, за да преодолее несъгласието на Рузвелт. По какво този "велик демократ" се раличава от Хитлер?

Америка и англия са тумора на съвремието.

Обявяването на война е официален държавен акт и означава приемане на всякакви действия от страна на врага. В никакъв случай това не може да се нарече символичен акт. С обявяването на война приключват всякакви други взаимоотношения, не важат правилата, законите.

има паметник на загиналите амрикански войници летци. И на руската АРМИЯ. Усетете тънката разлика кое е по-лошо. Едното почита загинали войничета, макар и вражески - докато другото почита не войници а армия. Армия ОКУПАТОР

А паметник на невинно избитите някой да знае и да е чул??? Или никой няма " топки" да постави този въпрос....

американците те бомбардират, после пък руснаците те окупират...... поне да ни бяха прибрали в западния свят за да няма комунизъм.

Фото галерията е достатъчно красноречива.България де юре е във война със САЩ и Британия.Де факто обаче,нашите войски не водят война. Пра дядо ми загива от американска бомба в къщата си на бул."Витошка".Семейството на майка ми отиват да живеят далеч от София.Бомбардировките са били нечовешки. Не знам защо,пилотът-бомбардировач има паметник на ул."Козяк".

Аз защо бях останал с впечатлението че Путин е бомбаНдирал София?

haide sega rusofilite i amerikanofilite da se obrazovat malko ,da ponauchat istoriya kakvo "dobro " sa napravili i ednite i drugite na Bulgaria,i da sprad da se pravuznasyat po nai- golemite unishtojiteli na nashata rodina .

Добре е да почнеш да пишеш на Кирилица, трудно ти се разбира.

"Граф"-ът изглежа по-добре след бомбардировките, отколкото след ремонта...

Бомбандирали са болници и църкви! Варвари! А ние им издигаме паметници! Не народ а мърша!

Боклуко, бомбардирали са наред и изобщо не са знаели кое е болница и кое църква, нито пък са можели да контролират къде ще паднат бомбите. Та тия спекукулации си ги наври някъде.

Те на тея американски пилоти има паметник в София...

Интересното е че БГ партизаните са намерили и обгрижвали поне един американски пилот на бомбардировач, скочил с парашут... не помня име но е факт.

Франк Томпсън, не е американец, а англичанин. Благодаря, че припомнихте тази дата и трагичните събития, свързани с нея, Бог да прости загиналите!

lu4ka

Е те и англичзните не са ни простили.

И НА ВСИЧКО ГОРЕИЗЛОЖЕНО В СОФИЯ НАПРАВИХА МЕМОРИАЛЕН ПАМЕТНИК ЗАГИНАЛИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЛЕТЦИ! ИЗВЕСТЕН КАТО "ПАМЕТНИКА НА УНИЖЕНИЕТО"!

Ами то и с паметника на съветската армия е същото. Те от една коалиция са били.

Кога пък Червената армия е бомбандирала София? Братята освободители са били посрещнати с хляб и сол от признателна България!

ама източна България да. И през ПСВ и през ВСВ и то без да сме я предизвиквали.

ахааа значи когато ни напада амриканска армия е инвазия а когато ни напада руска армия е освобождение. не знаех разликата :D :D :D

Календар