Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

КЛАСИЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Политиката, чиновниците и "забравеният" Талев

Нито затворът, нито лагерите, успяват да сломят волята на големия писател и родолюбец

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Любимият ми Талев, светла му памет!

Д. Талев е може би най-талантливият романист в бълг. литература. "Железният светилник" спокойно е можело да кандидатства за Нобелова награда за литературча, а не такава да се дава за "Мостът на Дрина" на Иво Андрич (по конюктурни причини).

jingiby

Македоноидите, психо-мутанти от бившата югорепублика, отдавна го преведоха и дебългаризираха...

Всички произведения на Димитър Талев са бисери! С опитите за "забравата" му дали не се прави реверанс на Северна Македония, която също се прави на разсеяна и не го признава и не се изучава там, тъй като той се определя като "българин" , роден в Прилеп –български град, попаднал по волята на коминтерна в границите на изкуствено създадената държава Македония. Или пък бърка в безсрамните очи на наследниците на пратилите го "българи" в концлагер и отрекли го като велик писател?

"по волята на коминтерна"???Айде стига тъпи клишета! Прилеп е попаднал в Сръбското кралство през 1913г. заради тъпотата и лакомията на тогавашния "елит"на Царството.А СР Македония е създадена през 1945 когато Коминтерна вече е го е нямало.А Титова Югославия е била победителка във Втората Световна Война барабар със Труман,Чърчил и Сталин.А България къде е била от 1941 до 9.9.44 ??? Пак по волята на "елита"и царя "обединител". Гадно! А за Талев лагери,изселване,но и Димитровска награда! И пълно признание още тогава!

И да се повдигне въпросът дали го има Талев в поредните "нови" учебни програми по бълг. литература за 11. и 12. клас?! Вие като медия можете да повдигнете тази тема, защото новите програми са качени на сайта на МОН, обаче всички си мълчат. А , и "Тютюн" дали го има?!

Календар