Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Покойници, вий в друг полк минахте... (галерия)

ГЕРГЬОВДЕН

Покойници, вий в друг полк минахте... (галерия)

Празникът на храбростта е празник на българския дух

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Срамно е, че когато сме нападали и са обещавали на бедните селски войници, че каквото пипнат по чужбината е тяхно. Тогава сме били много силни! Всичките гробове на загиналите ни войници са все по чуждото и за ламтежа. Но когато са влизали чужди войски у нас, все на парад са минавали без една пушка да гръмне, и през Съюзническата и през първата и през втората световна ... Дано да няма трета такава ..

Що за глупости са това?! Аман от нихилисти.

А каква е храбростта и българския дух в политиката!?! Май никакви ги няма и така е било от десетилетия. Спелени войни от българския войник с оръжие и жертви и после предадени на масата за преговори....

Това опитвам да кажа и аз, но изглежда някои не им харесва това.

Винаги хитреците и измамниците са използвали тънкости за да се шмугнат в политиката и ограбването на България. Тези може да ги намерите по парадите и форумите правещи изявления за които никой не им е давал право. Не използвайте героите за лични цели, измамници!

Остров Трикери - Гърция. Пред един кръст аз се спирам, учуден и изненадан. Единственият каменен кръст. С каква мъка, с какво трогателно търпение трябва да е бил издялан той! Чета: „Манол Станков от Заноге (околия Вратчанска)” - Редник, подофицер или нещо друго? Офицер не е, защото българските офицери бяха изпратени някъде в пелопонеските градове. Но тоя, който е положил толкова труд, за да издяла каменния кръст, той е обичал много, твърде много покойника. Войната на Балканите беше една колосална, жестока война. И народът, който беше най-героичен и стихиен в своя полет, бeше и най-нещастен. Какви поразителни трагични случаи имаше в тая война. Боже мой, в тия буйни полкове се биеха рамо до рамо по няколко еднородни братя, баща със своя син - юноша, напуснал ученическата скамейка. Манол Станков! Може би това е единствен син на баща, също войник. Може би те наедно, под сянката на своето знаме, са видели не едно сражение и не една победа и най-после тук, в тоя пустинен остров, далеч от родний край, младият момък, крехкият, девствен живот е угаснал на бащините гърди... Или това може би е малък брат, обичан и ласкан, подобно на кроткия Венеамин в библейската легенда - и умрял в ръцете на възрастните си братя? Кой знай? Кой ще ми отговори? Но аз чувствувам, че под тоя каменен кръст, грижливо и дълго дялан под град от сълзи ,- под него е оставено същество много скъпо, много обично... Народ велик в своя героизъм, в своето нещастие и в своята скръб!... Този камък вече го няма, защото е унищожен от безгрижието на тези които организират военните паради в София. Така ще бъде заличана и последната следа от героите български. Всички знаят имената на царя и царицата които и сега искат да заграбят богатствата осигурявани от народа. Но кой от всички вас зане за Манол станков от с. Заноге, умрял като куче на остров Трикери, забравен от биещите се в гърдите патриоти? Всичко е много жалко и смешно!

за комунягите - толкова долни само те могат да бъдат. Какво има да ни разваляте празника с тази история, която премълчавахте 45 години, другари. Колко пъти преиздадохте книгата на Владимир Сис? Написахте ли това в учебниците ни? Пък и след Белене как имате очи. Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, комуняга.

Боклук!

Ти даже не знаеш какво е комуняга! Аз го свързвам с такива като теб - ИЗМАМНИЦИ!

даа, това не са измислени хора в смешни униформи, не е кумецът цецо да говори за "политики", нито къдравия с.паси да ти казава кое е правилно в този живот и кое не, това е държава, това е самочуствие и чест, това е достоен живот

исках да кажа "самочувствие", грамотни сме, не бързайте да пишете глупости

Всички загинали във воините, ако сега имат възможност да повторят избора си, едва ли биха го повторили. Оръжията са се събирали от войниците пуснати в отпуск от страх да не се насочи срещу София. Какъв ли страх ги е гонело тези на снимките?!?!

възмжно е да те гони теб страх някой ден

„ГРОБОВЕТЕ НА ТРИКЕРИ“ - УЖАСЯВАЩ РАЗКАЗ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОПЛЕННИЦИ В ГЪРЦИЯ СЛЕД МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА, 1913 Г. Гробове забравени от тези които ни показвате на парадите и техните подстрекатели. Спасените български войници- герой е благодарение на чешкия публицист, журналист и учен Владимир Сис. И днес на острова може да се види малката църква изградена от войниците с леки подобрения от близки на загиналите, тънеща в самота. Острова масово се заселва и всички български останки се зачистват и унищожават. На острова обаче се виждат английски паметници и други исторически събития през войните подържани от Гърците. Къде сте вие чалгаджии от българските военни паради?

не прехвърляйте вината на гърците върху другите за идеологическите ви цели. Гърците са показали "специално" отношение към нас не за първи път, но понеже прибрахте много комуняги оттам, а и т.нар. гръцки цигани, които да изтезават и до днес мирните български селяни, пък и се имате за морални стожери и им простихте. Вие кажете защо изпратихте Димитър Талев в лагера "Куциян". Пък тогава хвърляйте камък...

Къде сте вие чалгаджии от българските военни паради?

Навсякъде сме в душата си. Изчели сме и "България и нейният народ" на Уил Мънроу, която цитира многократно доклада на Карнегиевата комисия за Балканските войни и, за разлика от лъжите, които ни вбивахте в главите толкова години, там пише и за гърците, и за сърбите, и за турците, и за румънците и заключава, че ако изобщо е възможно някой народ да се държи цивилизовано по време на война, то това са били българите. Това не написахте Вие, нали? Четохме и книгата на Анри Пози - сам признава, че е френски шпионин и пристига на Балканите след ПСВ като сърбофил и отявлен българофоб, а накрая написва книга, за която сърбите му издават смъртна присъда, защото пише в нея истината: " Човек няма правото, знаейки макар и частица от една истина, незнанието на която би могло да бъде фатално за близките му, да не я прогласи, каквото ще и да стане с този, който я прогласява." Вие защо не ни казахте тази истина 45 години, а даже искахте да подарите Пиринска Македония на тези изроди? Къде искате да сме? В гробищата, нали. Само тогава ще бъдете доволни да рапортувате на господарите си, че сте изпълнили задачата и сте затрили един древен народ, който турците 5 века не можаха да затрият, че и само те ли са опитвали. И тогава ще ви похвалят, другари...

Не заради войните, а заради народното единение и хубавия празник! Изключителната войска показва, че когато българите се организират по необходимия начин са способни да бъдат много дисциплинирани. Не случайно в началото на 20-ти век са наричали дедите ни прусаците на Балканите. С десетилетия организиран и поддържан хаос ни убедиха, че сме неспособни да бъдем такива, но кой знае ...

Случайно да си болен от болшевизъм, че си написал такива глупости и неистини?

Dir.bg, отбележете, че това е български празник, не е комкомунистически. Трябва хората да са информирани. Има толкова невежи.

Ти кога се свърза с хората организирали и създали празника и даже разбра с какъв политически цвят е? Такива като теб, са живеели на гърба на загиналите във войните.

А такива като теб на чий гръб сега могат свободно да ръсят тъпотии по форумите ? Олигофрен

Парадите и тъпаните в София а войните са се водили от селяните и бедните. Защо няма един четник от София или голям град? Защо геройте оставили костите си по чужди държави са с адрес села от България? И както казват враговте с които са се водили войни - България има храбви войни но слаби политици и министри зарафи които губят всичко. Защо да печелиш битка която политицитя и ръководтвото на армията губят? Почит към всички обикновени войници, на тази смешна страна!

София е съзвездие от села, едно от които е град София и когато говорим за София трябва да включваме всички села, които са на 15 мин пеша едно от друго.

Кажи го на тези които не са живи и са проклиняли преди да умрат тези които са ги пратили да умрат за нищо- Софиянци.

Защо правите реклама на монархо-фашизма и на хитлериста, предизвикал цяла национална катастрофа, Борис №3?

Ми защото тогава сме имали истинска и независима държава, която вие комунистите успешно съсипахте и ни направихте един безличен васал на господарите които ви доведоха на власт !!!

Ха ха ха, от къде в България се намери толкова дивеч?!?! ЦАР от чужбина и роба казва че бил независим!

Календар