Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

ПоДИР 30 години: Кратки, преход(н)и

ПРЕХОДЪТ

ПоДИР 30 години: Кратки, преход(н)и

Способни ли сме да излезем от летаргията на дългия си Преход и с нови сили да започнем отначало?

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

периода след 1944 в доста отношения не се отличаваше от този до тази година. Всички соц.страни до една в голяма степен напомнят Афганистан при талибаните или С.Арабия до 1960год. През периода 1944-1989год. въреки че сме служили в ремса например и че бяхме послушни на властта,нито имахме санитарен възел по домовете си,нито имахме какво да ядем,как да се топлим,а за медицината да не говорим,всъщност я нямаше. Руските телевизори се разваляха само след 2-3год. преподавтелите в уч.заведения бяха от неграмотни-по-неграмотни,децата бяха в опастност като са на училище.Милиционерите прегазваха невинни хора по улиците,продукцията на електрокари и др. ставаше само за старо желязо,заплатите крайно ниски. Само една малка върхушка имаше коят вземаше чрезмерно по-високи заплати,живееше добре а точно пък тя само се оплакваше.

Интересно е, как си успял в един абзац да изкажеш толкова лъжи и неистини. Вероятно си мислиш, че младите може да се вържат, да обаче на повечето от тях има кой да им каже истината.

Ти къде си живял бе?! В някаква паралелна действителност?! Да не си герой от продължението на "Порталът", прекарал социалистическите времена на България някъде в периода около Освобождението?! И не забравяй - хората над 45 помнят добре нещата от тогава, а на тези под 45, все още има кой да им разкаже истината. И тя определено не е такава, каквато си я описал! И още нещо - с лъжа се успява само до едно време!

О минало незабравимо, как не искам да си спомням за теб. Добре че много от тези кадри са само снимки за мен.

Ясно е, че Перестройката се провали. Време е да започнем с прехода.

" Огън, служба не остана ! "

Идеалка си е всичко. Гледаме в бъдещето и това е. Дано да има мир, другото е бел кахър. И бедни сме били, и богати, и всякакви. Здраве да е.

Моля, моля! Бедни роднини сме сега! Преди 10-ти ноември не бяхме! Всеки можеше да отиде на почивка по два пъти на годината за смешни пари. Всеки можеше да си закупи жилище, да има работа, да получи отлично образование, да бъде обслужен от истински доктори и то по цялата територия, да се пенсионира не когато вече се напикава и т.н. и т.н. Вярно че имаше и някои отрицателни моменти, но те сега са много повече и по-мултиплицирани. Но за малка държава, като нашата пътят към съществуване и сравнително добър живот е подобен. Повярвайте, в Сингапур положението със собственост, работа, коли, апартаменти и прочие е приблизително същото, но никой не се прави на селски тарикат и резултатите са видни. Когато диктаторът е умен и далновиден, то това е в полза на държавата!

idio

лъжеш! на почивка през юли се ходешя САМо ако си се редил на някакви опашки за карти през септември миналата година. за жилището също - НЕ ВСЕКИ можеше. само синовете на ативните борци, след 20 години чакане. и за колите така. НЕ ЛЪЖИ ЕЙ !

Ти лъжеш. Като студент съм ходил със 150-200 лева в Сънито (сега Слънчака) и съм стоял по 10 дена на къмпинг Емона. Ех не се оси...ахме да се наливаме с алкохол, както сега, но и не сме се лишавали. А тези пари си ги изкарвахме на бригада. А за жилищата също лъжеш. Всяко семейство имаше право на едно жилище, затова и по-бедни хора имаха възможност да си вземат жилище на изплащане. Но това не беше проблем, защото имаха ОСИГУРЕНА РАБОТА. Вярно е че коли се вземаха с предварително записване и то Москвета и Жигулета, но коли. Целта е да се придвижиш от едно място до друго. Не като сега да се правиш на Фетел и да убиваш по 5-6 човека на един път!

Глупости - тия огромни комплекси за кого се построиха, ако са били за активните борци, ще излезе, че цялото население е било такова. Пък и всеки млад човек може да попита роднините си откъде го имат апартамента.

След тази трогателна статия,прочетена тук,с носталгия започнах да съжалявам, че тълпата не обеси Сашо/Нереза/и гърбатия ДрагалЪФвский Ай дук.

Какво се оплаквате бе?! Какви сте вий, такъв ви и преходът, такава ви и демокрацията, такъв ви и капитализЪма! От кратуна - кратунки, от маймуна - маймунки!

Какво помня от прехода ли? Детето ми се роди през 1989. Бай Тошо не е на власт? Не вярвахме, че ще доживеем. За социализма и свободния пазар, за вятъра на промяната, за всичко, свързано с розовите ни надежди за бъдещето говорехме в дългите вечери с приятели в стандартната тясна панелна кухня. После започнаха да изчезват неща - мляко, месо, ток. Първите думи на детето ми бяха "Няма ток". Ако се случеше в супера, касиерките само дето не се разплакваха - горкото детенце. Вкъщи имахме акумулаторна лампа и се мятах да я включа на мига, за да не се плаши детето от тъмнината. Помня и как товарех бебешката количка отдолу с каквото намеря за ядене, закупено от всички възможни квартални магазини в широк радиус - викахме му разходка с бебето. Готвех по три различни манджи от пиле с размерите на гугутка и мусака с хамбургски салам. Памперси нямаше. Един кашон с еднократни пелени - така им викахме - подарен от свекървата, беше голям късмет и царски подарък. Дрешки нямаше. Почнах да шия за детето от мои стари неща. Една приятелка ми каза: "Добре че ти е русичко, че да не мяза на циганче". Явно не ме биваше в дизайна. А мама шиеше на мене, тя си е сръчко и още пазя част от нейните шедьоври. Преживяхме го, детето поотрасна. Работех каквото сваря, учех се да набирам текстове на компютър за вестници. Изкарвахме някак. Тъкмо се поокопитихме и си намерих постоянна работа, дойде Виденовата зима. Помня как обикаляхме с колата всички магазини в района и се запасявахме с консерви. И никога няма да забравя, как носех на едната си длан парче сиренце и кашкавал и ревях, защото ги бях купила с последните ни пари. Оцеляхме. Продължихме да се събираме по панелните кухни и... пиехме. Тогава се роди българският битов алкохолизъм. Вечер с приятели на чашка, през деня яко бачкане. Осигуровки? Хаха, няма да доживеем до пенсия. Доживяхме. С дупки в стажа. Но повечето от нас се оправиха, някои дори много. Сега вече не се събираме и не се смеем заедно. Децата пораснаха, хвалим се къде са по чужбината. С онези от нас, които не издържаха и заминаха, се чуваме по Вайбър и Скайп. Тичаме на работа, ходим на СПА по празниците. Спокойствие. Съжалявам ли за младостта, искам ли да се върне? Не. Каквото, когато, колкото - толкова. В крайна сметка - баба знае две и двеста. Това е ама точно за нас, живелите през онова време.

Впечатленията на 80% от населението.

Вие, останалите 20%, в друга държава ли живеехте?

Тези, които се обявиха на 9-ти Септември за партизани и ятаци, на 10-ти Ноември се оказаха репресирани!

Националният празник е нощта на 9-ти Септември, срещу 10-ти Ноември.

Няма легаргия. Има лош материал. Държави като Полша, Словакия си излязоха по-бързо от летаргията. Румъния, която беше една по-бедна държава от България, също ни надмина последните години. Има скопен български дух вече 100 години и ако ще още 5 политически строя да минат, не смятам, че ще има позитивна промяна. Всичко останало е вятър работа.

Инвестира се в традиционно русофобски държави - Полша, Румъния, прибалтийските, Турция доскоро... Морят се русофилските - България, Сърбия, Македония, Гърция...

Само едно бих казал - 30 години стигат, таковаха му мта на времето

След време Живков ще го обявят за светец. Безплатно здравеопазване ,истинско образование, нямало е престъпност .Хората изобщо не са се страхували, циганите интегрирани, не са били на помощ ,а са работели. А сега суверенитетът ни се оказа една от първите конвертируеми валути, които идващите начело на властта продаваха зад граница. за да докажат, че имат пълно доверие на Северно-атлантическия договор няколко „български" правителства унищожиха армията .Днес ние сме един демографски умиращ и социално колабиращ народ, мъчен от растяща безработица, живеещ в разкапваща се държава, презиращ политиците си, но продаващ им гласа си или спасяващ се в чужбина.Ограбването на народа и на националните богатства в полза на една шепа самозабравили се мутри, политици и други се съпътства с огромна корупция във властта. Престъпността е напълно безнаказана - на свобода са убийци, крадци, изнасилвачи. Шири се наркомания, проституция.

Бе, то не е от "живков". "Живков", ако беше сега, щеше да е баш "демократ", като Боко. Боко, тогава е бил баш "комунист".

30 г. по сценария на Сорос, продажните българоубийци "политици" убиха 2 млн. българи !!!! Време няма защото животът ни мина. Очакваме възмездието! А то много скоро, само след 3-4 години ще дойде. Господ си знае работата. В природата балансът е задължителен. Очакваме много големите катаклизми, които ще променят света и начина на мислене на хората.

Даааааа ... Преди тридесет години , и аз с празната си тогава тинейджърска глава ходих по площадите , веех сините знамена и виках до пресипване ! При това - напълно безплатно . Днес обаче не просто съм разрочарован ; днес съм вече озлобен и разярен , щото се чувствам излъган , ограбен и омерзен ! При това - от същите тия Демократисти , за които гласувах някога ! Днес искам развод ! Искам НОВ цивилизационен избор и искам най-важното : ТЕ да си платят сметката !

Накрая пак ти ще платиш сметката.

от хубавия живот останахме 6 милиона, от които 2 индиици, сега има всичко, но портмонетата са празни

ЛЕВИ СРЕЩУ ДЕСНИ - ИЛЮЗИЯТА НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ Илюзията на противоположностите е доминираща част от политическия пейзаж в света за повече от век и е била основната причина за напредъка на колективизма през това време. В епичните битки на Втората световна война, милиони родолюбиви граждани в рамките на воюващи народи страстно подкрепяха техните лидери, вярвайки, че те се защитават срещу империята на злото. Руснаците се борят за комунизма; Германците се бориха за нацизма; Италианците се борили за фашизма. И все пак, това са само варианти на основната идеология, наречена колективизъм, че е обща за всички тях. В днешния дебат, илюзията на противоположностите се е превърнал в мит с гигантски размери. От една страна - уж от лявата страна - имаме Левите, комунисти, социалисти, марксисти, Нео марксисти, ленинисти, маоисти, либералите, Прогресивните и (в САЩ) демократите. От друга страна - уж дясната страна - имаме десни, нацисти, нео нацисти, фашисти, консерватори, неоконсерваторите реакционери, и (в САЩ) републиканци. Почти всички съвременни политически дебати са рамкирани от тези думи; все пак, няма никой, който може да се определи какво означават те, освен за собственото си удовлетворение. Не съществува общоприето разбиране, че ще бъде приета от адвокати, така и критици. Възможните изключения са тези, които носят имената на авторите, като Маркс, Ленин и Мао, защото тя може да се твърди, че те представляват становищата, изразени в техните писания. Въпреки това, ние все още оставаме с трудната задача на точното обобщение,което да удовлетворява всички. Въпросът е, че, когато етикетите се отлепят и са разгледани основните идеологии, ние идваме неумолимо до извода, че всяка една от тях е изградена върху основата на колективизма. От нас се очаква да избираме страни, когато в действителност, няма съществена разлика между тях. Живот по време на комунизма срещу живота при нацизма не са здравословен избор. Без значение от коя страна ще изберете, ние сме на страната на колективизма. Това е трик. Кои са елементите на колективизма, които са общи за всички тези привидно противоположни сили? Колективистите на така наречената левица и десница се съгласяват, че: 1. Правата са получени от държавата; 2. Групата е по-важно от физическото лице; 3. Принудата е предпочитаният метод за осъществяване на реформи; 4. Законите трябва да се прилагат по различен начин на различните класове; 5. Предоставяне на обезщетения (преразпределяне на богатството) е истинската роля на правителството. Това са основните принципи, държани от колективистите в стремежа си да достигат до желанията на хората. Основните разногласия сред тях е за това, как трябва да се прилагат тези принципи. Хората не осъзнават, че проблемът не е в неприлагането на тези принципи, а в самите принципи, които причиняват несправедливост, недостиг, и смърта на свободата. Историята вече показа тази истина под формата на деспотизъм като нацизма (т.нар вдясно) и комунизма (така наречената левица). Тъжно е, че интелигентните хора с познания в тази история все още се придържат към мита, че те са противоположности, когато тя е толкова ясна, че те са просто различни проявления на една и съща идеология. *Колективизъм - социална ориентация, показваща индивида като второстепенен и подчинен на социалните образувания като държавата, нацията, расата, класата, организацията и групата.

Не можем да излезем от летаргията в която сме вече 30 години! За да излезем от нея е необходимо да преосмислим приоритетите си, а именно да променим манталитета си. Вече 30 години българите се обиждаме на "сини" и "червени" тласкани от политическата върхушка за която няма нищо по-хубаво от разединен народ - за да бъде по-лесно манипулируем. Не се ли обедини българина "ЗА КАКВАТО И ДА БИЛО КАУЗА" нищо добро не ни чака!

"Комунисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и демократи. Иван Костов, преподавателя по политикономия „десен” ли е? Моравата Пръмова, „дясна” ли е!? Сталинка - шефката СБ!? Бокова – шефката на ЮНЕСКО!? Ам, Боко!? Ам, Меркел!?!?!? Курнелия, дясната ръка на Костов, лява ли е!?

То поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскруполните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци от Турция, изкукали пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Кво ръсиш мозък бе! Гласуването е почнало като въоръжените мъже, вместо да се избият и да е ясно кой имо право да раздава заповеди - пусни волеизявбение в таз шапка и който има повече щикове зад гърбъ си - да заповедва, ше избиваме врагъ, не нашия етнос. После, след кромуел, е имало ИМУЩЕСТВЕН ценз. Нема как, голтаците и да гласуват. ти искаш още ОГРАНИЧЕНИА! Ако се напраи гласуването както го искаш, изобщо нема се гласува. и ак47 ше РЕШАВА. А ДАНО СТАНЕ, ШЕ ПУЦАМЕ.

Искал си и ти да кажеш нещо!? Не ти се е получило. Опитай пак, ти можеш. Но първо помисли, после пиши.

ми чети историа на гласуването, после кажи, че не ми се е получило..... У древна гърциа например, СВОБОДНИТЕ ХОРА постоянно са били в битка помежду си. И се оказало, че богатите и аристократите се избиват по-бързо от робите. И тогава измислили: ше гласуваме кой да води, после, живи, заедно, ше трепем и използваме плебса без секва милос! Обаче станал проблем. Две ясно изразени противникови фамилии се домогват до първенството, а неколко по-малки се прават на НЕУТРАЛНИ! Ей така измислили ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ. Не щеш да земеш страна - първо имащите шанс за победа ти скачат и те убиват. Определяш се, залагаш си бъдещето и се надяваш твойта страна да е в по-добра позициа накрая. ЗАБРАНИ на некой да гласума, особено днеска и ше има саботирен. Че може и нож да ти извади.

Сега по се разбра какво се опитваш да кажеш. Но както днес юношите и децата не вадят нож, щото им е забранено да гласуват, преди навършване на 18г. така и у утре, като се забрани на пенсионери над 70г. да гласуват, няма да извадят нож. Така и онези, които не плащат данъци, също. Поначало маргиналите не ценят гражданските си права.

Мале, мале... каква грамотност...В това отношение преходът има завидни постижения

ма верно ли нема? ЧЕ ТО Е ДОСТАТЪЧНО МАНГАЛЧЕТАТА ДА ПЛЮЯТ НА ПЛАНОВЕТЕ ТИ И ДА ПРЕСТАНАТ ДА ТЕ ОТРАЗЯВАТ, Младите да не си търсат втора работа, за да си платът заема и ипотеката, а старите вместо да инвестирен: гробищата, телефонните измамници и кръст на бъдещето на поколението си като ги лишът от пари и имоти, профукани. И тогова ше те питам: ше е както сега де, некви хора чертаят бъдеще с магистрали, верват си,че има просперитет, че са добре, но един полк да навлезе 2 кв. в териториаета и жълтите павета падат по липса на съпротива. И ти искаш да изуезеш от тоз батак с ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАПСУЛОВАНЕ НА ХОРАТА НА БУТОНА И ОТЧУЖДАВАНЕ ОТ ВЛАСТТА? Препасвай ак47. друг начин - немаш!

30 г.излъгани надежди,съсипани съдби,ограбено бъдеще...

Хибриден геноцид над българите в България, под прикритие на "преход".

З0г. "преход" стигат и престигат!

Не, не сме способни. Всеки, който тогава е очаквал промяна, щеше да се разплаче, ако знаеше, че след тридесет години ще излезе такава статия.

КУР ЗА ПРЕХОДА БЕ! Когато си докарал хората у БГ да са работещи бедни, 2 милки са ти навънка, немаш армия, пазар и влияние - кво ми се пъчиш. на гол тумбак чифте пищови.

Календар