Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Одрин е непревземаема крепост, но за българите – кой знае... (галерия)

ЧЕСТ И СЛАВА

Одрин е непревземаема крепост, но за българите – кой знае... (галерия)

Това изрича германският генерал Фог още преди атаката на крепостта, след като вижда как нашите превземат Лозенград

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

за тогавашните джендъри,за нас БЪЛГАРИТЕ е била една от великите ни победи,но после дженъра от кобургите ни е заробил вместо сега константинопол да е столица на БЪЛГАРИЯ

Ми хубаво. То и 4ти в света по футбол бяхме и 20 години все още на спомени живеят не малко ритнитопковци. Военната сила, отбранителната, да я възхвалявш със спомени е най-вискоата степен на сарказъм.

ти си обикновен педераст а не обикновен травестит прикрит зад джендър

Да, така е било... нашата армия е водила тежките битки а зад гърба ни Сърбия и Гърция са се договорили как да ни прецакат, от което почва след това и междусъюзническата война.... Одрин си е още турски, Лозенград - също, за Цариград пък да не говорим...

Одрин е обявена за непревзимаема по времето когато не е имало нарезна артилерия... а ние я превземаме когато армията ни е само с нарезна артилерия.

виж си феса па после говори за бг войници,след като не са те одобрили за бг войник поради принадлежност към дъгата

С подобни фалшиви новини кръвно обиждате гейовете, джендърите и всички милти-култи пичове! Няма нужда да ни навирате в носа подвизите на истинските мъже! Грубияни такива!

Само е известно ,че тези неща ги разбира единствено Иво Инджев,участник и в подписването на договора от Сан Стефано...

но само до 1923.след това идва разрухата на продажните ни политици

"Одринската крепост е модернизирана от германски инженери в навечерието на Балканската война. "

Хайде, стига сме се хвалили с неща, които нашите деди са направили преди 100 и повече години! Да погледнем какво представляваме сега! Нито патриотизъм, нито армия, да не говорим за битки и войни. Джендъри и еничари ни управляват, а ние чакаме друг да ни създаде благоденствието. Ако искаме отново да покажем, че сме мъже, да запретнем ръкави, да прочистим държавата си от крадци и лицемери, и да заработим за себе си, а не за чужди господари!

Не се казва нищо например за съществения принос на сръбската артилерия. Каквото и да си говорим благодарение на сръбските оръдия земните валове които се виждат на някои от снимките са сринати на места да земята, което отваря пътя за щурма на крепостта. Българската артилерия е оказала пълна поддръжка при щурма.

Българският войник е печелил всяка битка... но българския ПОЛИТИК е продал ВСЯКА победа за жълти стотинки. Но в собствения си джоб. Резултата... ами огледайте се наоколо!

Благодарение на тази "голяма победа", с която удържаме Одрин за половин година, 300 000 сънародници губят своите имоти и покъщнина, а 60 000 губят и живота си ...

пред Българските войни, сражавали се и умирали за Родината!

Поклон пред героизма и саможертвата на българската войска .....

Все сме номер 1 и все ядем бой. 500 години под турско. Дори не сме успели да се освободим сами. За разлика от гърци, сърби и румънци. 90% от водените войни завършват с невероятни поражения и срам. Стига сте се тупкали по косматите гърди и стига с това "Булгар, булгар!". Малки сме, слаби и не много умни. Бъдете поне малко смели и да си го признаем. Така поне ще покажем малко мъжество.

Оххх . сигурен съм, че дядо ти ги е карал 5х5 на ноЩ. Даже е факт, че и ти на неговите рекорди още караш.

да, историята е пълна с победи, но и с предателства. предателства от предатели, като теб - пораженци. това, че имаме лоши политици, не прави "матряла лош", макар и маряла да е виновен за избора им.

не бъркай военните с политиците.

оооо бъркаш, прочети я тая история. Без опълчението всичко би било погубено. Това и самите руснаци го признават. А за умността незнам по какво съдиш. Ако с турчетата сравняваш, ами те горките даже нищо не са построили сами. Все някой им е строил. Дори прочутият им строител Синан е потурчен българин. Недей на ангро да говориш.

Прекрасен материал,Дир! Това ни остана-историческа гордост и поклон пред тези хора от онези времена.Каква Войска сме имали,какви личности....от редника до генерала! Тъжни съпоставки със съвремието на тикви,пъпеши,ръбъли и пр.сволоч,която сме си отредили да ни"управлява и води". Все едно,днешните българи нямат нищо общо с прадедите си.

Четири милионна България бие 22 милионна империя, стига Цариград, но е спряна от император Николай втори, който заявява, че нямали сме "положение" да владеем проливите и ще срещнем руските бойни кораби, ако не отстъпим.Същият няколко години по-късно е разстрелян по заповед на Ленин.

petrovito

давай! власт се сменя с действия, а не с приказки

Бугараши Престанете с Лъжите. Одрин е превзет с участието на две Сръбски дивизии-към 40-50 хиляди души. Коменданта на Одринската крепост предава сабята си и града на командващия един от сръбските полкове при обсадата. НЯМА БЪЛГАРСКА ПОБЕДА ПРИ ОДРИН, ИМА СРЪБСКА ТАКАВА.

Опълченците са били смели българи и им свалям шапка, но са били няколко хиляди (между 6 и 7 - имало е и руски военни в опълчението) . В никакъв случай не са били сериозен фактор във войната. За интелекта... Защо да се сравнявам с турците? Те ли са еталон за умен човек???!?!??!?! Не сме умни, защото ако бяхме нямаше да търпим политици като сегашните, нямаше да сме най-бедните хора в ЕС, нямаше да сме за посмешище по света. Това, че има и умни българи е ясно. Даже са много. Но и това, че средният българин е изключително невъзпитан, недисциплиниран и необразован е още по-ясен факт.

"Равносметката е над 11 хил. убити турски войници и офицери и почти 52 хил. пленени. Пленяваме и 413 оръдия, над 12 хил. пушки и голямо количество друго военно имущество. Загубите от наша страна са 1316 убити, 451 безследно изчезнали и повече от 6 хил. ранени." Прави впечатление, че от турска страна има само убити, няма ранени! От българска броя на ранените е 5 пъти по голям от броя на убитите. Как безследно са изчезнали 451 човека при обсада също не е ясно. Ама важното е, че са си направили по едно селфи в Солун царя и генералите с цената на 20-тина хиляди живота. Това за съпоставка със стани като Норвегия, които от създаването си не са загубили 1 човек, в безсмислени войни със съседите си.

Еми значи всичко е наред. Аз си мислех че нашите са изклали толкова народ без никакъв смисъл.

Ето заради подобни лъжци ни мразят и съюзници и противници и даже неутралните. Николай II изобщо няма думата по въпроса. Намесва се чак след пълния ни разгром по време на втората Балканска война, когато сърби, гърци и румънци са напът да пратят третото българско царство в историята. И ни отървава кожата, поставяйки ултиматум на сърбите и гърци, да спрат незабавно. За благодарност, век по-късно грантаджии, като Ив извъртат нещата, както са им платили.

И от коя година е статията стихотворението-1936-цели 23 години след превземането на Одрин-с участието на 40-50 хиляди сръбски войници-който участват не само в превземането на града но и в битките около река Марица. В университета като казах тия неща и патриотчетата, че и некои от преподавателите Онемяха, но никой не ме обори-даже некои признаха истината-сръбското участие в обсадата на Одрин и битките при река Марица.

И не само Николай. Ленин ликвидира целия род на царя Освободител.

Ето това трябва да се учи в училище! А не превесът да е на древната история, с която нямаме почти нищо общо. Между другото, във военния музей в София има чудесна експозиция, посветена на балканските войни. Препоръчвам на всеки да я посети.

Точно това писание-от 1936 г. /виж в статията най-доле/ не трябва да се учи в училище понеже не е е истина-а е само част от истината. Нарочно се пропуска сръбското /решаващото/ участие при обсадата на Одрин.

Сърбите имат своя принос, разбира се. Но докато българите правят чудеса на изток, твоите сърби, заедно с гърците не се справят със задачата да ликвидират янинския аскер и вместо да ликвидират ислямисткия анклав на Балканите, предпочитат да заграбят българските земи, които временно са оставени без защита. Именно заради такива дребнави сметчици, Отоманската империя остава в Европа, вместо още тогава да бъде изтикана зад Босфора.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD_(1912%E2%80%931913) Пише си за сръбското участие в обсадата с 47 хиляди сръбски войници. От истината боли нали Бугараши.

Не е целия, само семейството му. И май не е Ленин (поне поръчката за това идва от доста по-далече). В доказателство - преди 7-8г се опитаха да задействат някаква форма на "реституция" в Русия. Та за наследници на Романови се обявиха над 40 души.

ОК приемам-обективно мнение, признаваш сръбското участие. Просто ме дразни измислената история и това как същата се изфабрикува. Една от цензурите в историята /българската/ е и участието на сръбски войски 40-50 хиляди души.

Древната история е важна доколкото математиката, правото, философията, теорията на музиката, църковната организация и демокрацията са създадени именно на територията, която днес обитаваме. За съжаление си прав, че нямаме много общо с тези процеси. Иначе какво да и учиш на балканската война. Купи ли сме маса оръжие от запада и сме си разказали играта взаимно. В Одрин ние сме трепали после нас са ни трепали. И в крайна сметка всичко си е дошло по местата от преди войната без хората измряли в нея.

Оправи си линка. А тимошката дивизия реално е съставена от етнически българи.

И не мисли, че се заяждам - единият клон на фамилията ни е разпръснат между България, Северна Македония, Сърбия, а в най-скоро време ще имаме и в Гърция. Та мога да погледна безпристрастно от всички гледни точки.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD_(1912%E2%80%931913) Реално нереално-хората от Тимок са си сръбски граждани и сека и през 1913 г.

Нали си даваш сметка че в тази битка макар и спечелена сме загубили 2000 личности (повече от редника от колкото от генерала). А в цялата Балканска а в Първата световна, а в прочистването на комунистите преди 9-ти и в прочистването на капиталистите след 9-ти. Общо взето именно подобни събития обезкървяват българския народ и в крайна сметка хора като Тато изплуват на повърхността ... ето ти и причината за разликата между днешните българи и пра дедите им.

Една безсмислена война пагубна и за българи и за Турци.

Ахмед Доган е Ислямско- турски Шпионин и трябва да бяга към Турция, както турците бягаха, като ги победихме при Одрин. Турци с турски имена, НЕ трябва да приближават избирателните секции по време на избори. Да си търсят Правата в Турция... Трябва да се събере една група-Българи и да отиде да вземе парите и къщата на Доган, а оня да бяга към Турция

Нещастник."Безмислен"си ти.Войната е с цел обединение и освобождение на всички българи,живеещи извън пределите на Царство България тогава-най-вече от Източна Тракия и Македония.Няма такъв аналог на ентусиазъм,героизъм,саможретва и единение от страна на българите.

на север, където едва се удържа фронтът. Щабът на Шукри паша е бил там, затова се е предал на сърбите, но ако българите не бяха превзели града от трите други направления, нямаше да влязат в града сърбите. Сърбите са специалисти по ударите в гръб. Както и през 1885 г, докато нашите са превземали Одрин, те вече са заемали Македония и са започнали с тормоза над българите там.

Никой не отрича участието на сръбските войници, но не е било кой знае колко ефективно. Да не говорим за подлостта. Вие кога ще си извадите предварителното споразумение с гърците, измамници

Всяка война е човешка глупост и жестокост.

tva ne sa pobedi bre !!! vij sega bez boi si izvijuvahme gei parad !!!

Одринската крепост е превзета от сръбски и български военни части. Коменданта на крепостта Шукри паша е пленен от сърбите. За българите остава самохвалството и тупането по гърдите.

Календар