Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Одрин е непревземаема крепост, но за българите – кой знае... (галерия)

ЧЕСТ И СЛАВА

Одрин е непревземаема крепост, но за българите – кой знае... (галерия)

Това изрича германският генерал Фог още преди атаката на крепостта, след като вижда как нашите превземат Лозенград

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

булгаристанци , пак лъжете.Във всички военни учебниците пише че Одрин е паднал основно благодарение на концепцията "артилерийски валяк", и булгаристанците кесят месеци наред пред Одрин, щото нямат едрокалибрени оръдия.Точно СРЪБСКАТА АРТИЛЕРИЯ, оказва РЕШАВАЩА роля за ОДрин, ама то цялата ви история е лъжа.Битката при Ахелой е спечелна благодарениие на печенегите , Клокотница - благодарение на наемниците, Одрин 1204 , изцяло от кумани。Нищо не става от вас РАЗБЕРЕТЕ

tonk11

Друго нямам да ти кажа. Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинг годишно изведе на полето след 14 дена мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км. във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели и спря едва при портите на вражеската столица. С изключение на японците и гурките,[7] единствено българите от всички войници влизат в битка с непоклатимото намерение да убият поне един враг.

Тодоре хапчетата Тодоре, смени ни!

Постижението на българите се резюмира от британски военен кореспондент: „ Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинг годишно изведе на полето след 14 дена мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км. във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели и спря едва при портите на вражеската столица. С изключение на японците и гурките,[7] единствено българите от всички войници влизат в битка с непоклатимото намерение да убият поне един враг.[8]

На мен ми направи впечетление снимката на която Български медик помага на турски ранен войник. Това е нещото, което ни прави Велики, нас Българите

Българите не правят, от победените роби. Но всички други са го практикували. От древен Египет, Гърция, Рим, Британската империя до Османската. Робството в Османската империя представлявало законна и важна част от икономиката и обществото на империята. През 1609 година в Константинопол около една пета от населението се състояло от роби. Дори след поредицата от мерки в края на ХІХ в с цел да се забрани робството, практиката продължила безнаказано до началото на ХХ век. В Османската империя ежегодно се внасяли по суша и море между 16 000 и 18 000 черни и бели роби от обширни райони в Африка, Азия и Европа. Робството било общопризната и утвърдена от религията на исляма и от светското законодателство социална практика, дълбоко вградена в самата тъкан на османското общество. Въпреки известните типологични и регионални особености, то обхващало всички обществени сфери и всички османски територии, включително българските. До 1908 година в Османската империя още се продавали робини. Сексуалното робство е централна част от османската робска система по време на цялата история на робската институция.

Атаката започва без артилерийска подготовка, турците забелязват българите когато сме стигнали на 800 м. Тогава се включва обсадната артилерия за прикриване на атакуващите. Преградния огън пред и около полковете и бил новаторско за боевете по онова време. Всичко е било синхронизирано и мозъка, зад това е бил генерал Георги Вазов. Пробивът е станал от източната страна на крепостта. Никой не отрича , че е имало сръбски дивизии (2), но мобилизираните са етнически българи, от Тимошко и те са на западният сектор. Снимките по правило са се правели след боевете, нормално е и сръбският генерал да се е снимал с победените, но това не означава, че сърбите са превзели Одрин Генерал Георги Вазов е! Брата на Иван Вазов.

Мен пък ме е срам че сме единствената нация която се снима с трупове на турска войска а след 4 години рамо до рамо с аскера се бие против рушняците, с които пък се е била заедно като опълченци. Срам ме е че 30 години по-късно обръщаме на 10 септември оръжие срещу немския Вермахт, с когото сме се клели да бъдем съюзници и на който сме лизали кафявата шпионка десетки години преди това ... а бе срам!!!

Няма, за какво Русков, както сам казваш убити поробители, не мирно население. Пленили сме 66 000 войника не сме ги изклали, както те правят при Стара Загора с мирното население. Шурки Паша има снимка с цар Фердинанд в резиденция Враня жив и здрав. Цял свят изучава тази битка във военните академии. Забележително е че нападащите дават само около 2000 убити и то при атака на най-добрата, за времето си крепост правена, от немски инженери. Заслугата е на ген. Г. Вазов, който има отлична инженерна подготовка, от военната академия.

Моя прадядо загива в последната атака на Одрин! За почест!

И моят прадядо загива там. Бог да ги прости !

Шукри паша предава Одрин за да спрат издевателствата на българската армия над мирното население. Идете в музея в Одрин /наскоро бях там/ и уредникът ще ви обясни кое как е било и защо.

Одринската крепост е превзета от сръбски и български военни части. Коменданта на крепостта Шукри паша е пленен от сърбите. За българите остава самохвалството и тупането по гърдите.

Изкривени комунистически промити мозъци, а защо не казваш,че мръсните сърби винаги са ни нападали в гръб и то точно през тези войни, българските войници са били до белград!!!! То затова сте и на това дередже, всичко ви е една голяма лъжа.

В тази безсмислена война сърбите са ни съюзник.

tva ne sa pobedi bre !!! vij sega bez boi si izvijuvahme gei parad !!!

Всяка война е човешка глупост и жестокост.

Ахмед Доган е Ислямско- турски Шпионин и трябва да бяга към Турция, както турците бягаха, като ги победихме при Одрин. Турци с турски имена, НЕ трябва да приближават избирателните секции по време на избори. Да си търсят Правата в Турция... Трябва да се събере една група-Българи и да отиде да вземе парите и къщата на Доган, а оня да бяга към Турция

Целувайте му ръка на бай Ахмет Доган, защото ако не беше той , тази маса хора щеше да я прилапа някой като Лютви Местан , и тогава щяхте да разберете какво е турски шпионин .

Една безсмислена война пагубна и за българи и за Турци.

Нещастник."Безмислен"си ти.Войната е с цел обединение и освобождение на всички българи,живеещи извън пределите на Царство България тогава-най-вече от Източна Тракия и Македония.Няма такъв аналог на ентусиазъм,героизъм,саможретва и единение от страна на българите.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD_(1912%E2%80%931913) Пише си за сръбското участие в обсадата с 47 хиляди сръбски войници. От истината боли нали Бугараши.

Оправи си линка. А тимошката дивизия реално е съставена от етнически българи.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%BD_(1912%E2%80%931913) Реално нереално-хората от Тимок са си сръбски граждани и сека и през 1913 г.

И не мисли, че се заяждам - единият клон на фамилията ни е разпръснат между България, Северна Македония, Сърбия, а в най-скоро време ще имаме и в Гърция. Та мога да погледна безпристрастно от всички гледни точки.

А бе галфон смотан, в учебници пише , за сръбското участие не е никаква тайна! Дали са 245 убити. Едно е участие и друго е да пробиеш и влезеш в крепостта. В тази битка българите правят много неща , за първи път във военната история . Заглушават турската радиостанция, артилерийският огнен вал хвърлят бомби над транспортен център в случая. За първи път жена участва във военна мисия със самолет хвърляйки позиви. Даваме по малко , от 2000 убити срещу около 7000 на противника.

Тъпак и да го пише в учебниците-не пише цифрите и фактите, а те са че сърбите при Одрин и река Марица помагат с над 50 хиляди души и на тях се предава коменданта на крепостта.

До сърбина: Ако си запознат как са разположени сръбските и българските сили и къде е щаба на Шукри Паша, би трябвало да знаеш , че е по-близо до сръбските сили. Нормално е да се срещне първо със тях. Но нали се сещаш, че е имал причина да се предаде и тя е че отбраната е била пробита от българите в североизточният сектор. Щаба на турците е бил в по-сигурният, за тях западен сектор, където са били сръбските части.

Сърбите участват, но само толкова. Атаката в техния западен сектор не е успешна, оттеглят се с 245 убити. Българите пробиват за малко повече, от 24 часа в североизточният участък на отбраната и развяват българският флаг над крепостта. Даваме около 1900 убити срещу 7 000 на османлиите.

Ето това трябва да се учи в училище! А не превесът да е на древната история, с която нямаме почти нищо общо. Между другото, във военния музей в София има чудесна експозиция, посветена на балканските войни. Препоръчвам на всеки да я посети.

Точно това писание-от 1936 г. /виж в статията най-доле/ не трябва да се учи в училище понеже не е е истина-а е само част от истината. Нарочно се пропуска сръбското /решаващото/ участие при обсадата на Одрин.

Сърбите участват, но само толкова. Атаката в техния западен сектор не е успешна, оттеглят се с 245 убити. Българите пробиват за малко повече, от 24 часа в североизточният участък на отбраната и развяват българският флаг над крепостта. Даваме около 1900 убити срещу 7 000 на османлиите.

Древната история е важна доколкото математиката, правото, философията, теорията на музиката, църковната организация и демокрацията са създадени именно на територията, която днес обитаваме. За съжаление си прав, че нямаме много общо с тези процеси. Иначе какво да и учиш на балканската война. Купи ли сме маса оръжие от запада и сме си разказали играта взаимно. В Одрин ние сме трепали после нас са ни трепали. И в крайна сметка всичко си е дошло по местата от преди войната без хората измряли в нея.

И от коя година е статията стихотворението-1936-цели 23 години след превземането на Одрин-с участието на 40-50 хиляди сръбски войници-който участват не само в превземането на града но и в битките около река Марица. В университета като казах тия неща и патриотчетата, че и некои от преподавателите Онемяха, но никой не ме обори-даже некои признаха истината-сръбското участие в обсадата на Одрин и битките при река Марица.

Сърбите имат своя принос, разбира се. Но докато българите правят чудеса на изток, твоите сърби, заедно с гърците не се справят със задачата да ликвидират янинския аскер и вместо да ликвидират ислямисткия анклав на Балканите, предпочитат да заграбят българските земи, които временно са оставени без защита. Именно заради такива дребнави сметчици, Отоманската империя остава в Европа, вместо още тогава да бъде изтикана зад Босфора.

ОК приемам-обективно мнение, признаваш сръбското участие. Просто ме дразни измислената история и това как същата се изфабрикува. Една от цензурите в историята /българската/ е и участието на сръбски войски 40-50 хиляди души.

Никой не отрича участието на сръбските войници, но не е било кой знае колко ефективно. Да не говорим за подлостта. Вие кога ще си извадите предварителното споразумение с гърците, измамници

"Равносметката е над 11 хил. убити турски войници и офицери и почти 52 хил. пленени. Пленяваме и 413 оръдия, над 12 хил. пушки и голямо количество друго военно имущество. Загубите от наша страна са 1316 убити, 451 безследно изчезнали и повече от 6 хил. ранени." Прави впечатление, че от турска страна има само убити, няма ранени! От българска броя на ранените е 5 пъти по голям от броя на убитите. Как безследно са изчезнали 451 човека при обсада също не е ясно. Ама важното е, че са си направили по едно селфи в Солун царя и генералите с цената на 20-тина хиляди живота. Това за съпоставка със стани като Норвегия, които от създаването си не са загубили 1 човек, в безсмислени войни със съседите си.

Бугараши Престанете с Лъжите. Одрин е превзет с участието на две Сръбски дивизии-към 40-50 хиляди души. Коменданта на Одринската крепост предава сабята си и града на командващия един от сръбските полкове при обсадата. НЯМА БЪЛГАРСКА ПОБЕДА ПРИ ОДРИН, ИМА СРЪБСКА ТАКАВА.

Еми значи всичко е наред. Аз си мислех че нашите са изклали толкова народ без никакъв смисъл.

на север, където едва се удържа фронтът. Щабът на Шукри паша е бил там, затова се е предал на сърбите, но ако българите не бяха превзели града от трите други направления, нямаше да влязат в града сърбите. Сърбите са специалисти по ударите в гръб. Както и през 1885 г, докато нашите са превземали Одрин, те вече са заемали Македония и са започнали с тормоза над българите там.

"Бугараши Престанете с Лъжите. Одрин е превзет с участието на две Сръбски дивизии-към 40-50 хиляди души. Коменданта на Одринската крепост предава сабята си и града на командващия един от сръбските полкове при обсадата. НЯМА БЪЛГАРСКА ПОБЕДА ПРИ ОДРИН, ИМА СРЪБСКА ТАКАВА." Точно така е! Благородния Сръбски крал, благасклонно се съгласява плелените офицери и главнокомандващ да бъдат приети от Цар Фердинант в София. Така са спестени на сърбите разходите за пътуване до Белград.

Четири милионна България бие 22 милионна империя, стига Цариград, но е спряна от император Николай втори, който заявява, че нямали сме "положение" да владеем проливите и ще срещнем руските бойни кораби, ако не отстъпим.Същият няколко години по-късно е разстрелян по заповед на Ленин.

Ето заради подобни лъжци ни мразят и съюзници и противници и даже неутралните. Николай II изобщо няма думата по въпроса. Намесва се чак след пълния ни разгром по време на втората Балканска война, когато сърби, гърци и румънци са напът да пратят третото българско царство в историята. И ни отървава кожата, поставяйки ултиматум на сърбите и гърци, да спрат незабавно. За благодарност, век по-късно грантаджии, като Ив извъртат нещата, както са им платили.

И не само Николай. Ленин ликвидира целия род на царя Освободител.

Не е целия, само семейството му. И май не е Ленин (поне поръчката за това идва от доста по-далече). В доказателство - преди 7-8г се опитаха да задействат някаква форма на "реституция" в Русия. Та за наследници на Романови се обявиха над 40 души.

Прекрасен материал,Дир! Това ни остана-историческа гордост и поклон пред тези хора от онези времена.Каква Войска сме имали,какви личности....от редника до генерала! Тъжни съпоставки със съвремието на тикви,пъпеши,ръбъли и пр.сволоч,която сме си отредили да ни"управлява и води". Все едно,днешните българи нямат нищо общо с прадедите си.

Нали си даваш сметка че в тази битка макар и спечелена сме загубили 2000 личности (повече от редника от колкото от генерала). А в цялата Балканска а в Първата световна, а в прочистването на комунистите преди 9-ти и в прочистването на капиталистите след 9-ти. Общо взето именно подобни събития обезкървяват българския народ и в крайна сметка хора като Тато изплуват на повърхността ... ето ти и причината за разликата между днешните българи и пра дедите им.

Все сме номер 1 и все ядем бой. 500 години под турско. Дори не сме успели да се освободим сами. За разлика от гърци, сърби и румънци. 90% от водените войни завършват с невероятни поражения и срам. Стига сте се тупкали по косматите гърди и стига с това "Булгар, булгар!". Малки сме, слаби и не много умни. Бъдете поне малко смели и да си го признаем. Така поне ще покажем малко мъжество.

да, историята е пълна с победи, но и с предателства. предателства от предатели, като теб - пораженци. това, че имаме лоши политици, не прави "матряла лош", макар и маряла да е виновен за избора им.

оооо бъркаш, прочети я тая история. Без опълчението всичко би било погубено. Това и самите руснаци го признават. А за умността незнам по какво съдиш. Ако с турчетата сравняваш, ами те горките даже нищо не са построили сами. Все някой им е строил. Дори прочутият им строител Синан е потурчен българин. Недей на ангро да говориш.

Опълченците са били смели българи и им свалям шапка, но са били няколко хиляди (между 6 и 7 - имало е и руски военни в опълчението) . В никакъв случай не са били сериозен фактор във войната. За интелекта... Защо да се сравнявам с турците? Те ли са еталон за умен човек???!?!??!?! Не сме умни, защото ако бяхме нямаше да търпим политици като сегашните, нямаше да сме най-бедните хора в ЕС, нямаше да сме за посмешище по света. Това, че има и умни българи е ясно. Даже са много. Но и това, че средният българин е изключително невъзпитан, недисциплиниран и необразован е още по-ясен факт.

Поклон пред героизма и саможертвата на българската войска .....

пред Българските войни, сражавали се и умирали за Родината!

Благодарение на тази "голяма победа", с която удържаме Одрин за половин година, 300 000 сънародници губят своите имоти и покъщнина, а 60 000 губят и живота си ...

не бъркай военните с политиците.

Българският войник е печелил всяка битка... но българския ПОЛИТИК е продал ВСЯКА победа за жълти стотинки. Но в собствения си джоб. Резултата... ами огледайте се наоколо!

Не се казва нищо например за съществения принос на сръбската артилерия. Каквото и да си говорим благодарение на сръбските оръдия земните валове които се виждат на някои от снимките са сринати на места да земята, което отваря пътя за щурма на крепостта. Българската артилерия е оказала пълна поддръжка при щурма.

Хайде, стига сме се хвалили с неща, които нашите деди са направили преди 100 и повече години! Да погледнем какво представляваме сега! Нито патриотизъм, нито армия, да не говорим за битки и войни. Джендъри и еничари ни управляват, а ние чакаме друг да ни създаде благоденствието. Ако искаме отново да покажем, че сме мъже, да запретнем ръкави, да прочистим държавата си от крадци и лицемери, и да заработим за себе си, а не за чужди господари!

petrovito

давай! власт се сменя с действия, а не с приказки

но само до 1923.след това идва разрухата на продажните ни политици

Само е известно ,че тези неща ги разбира единствено Иво Инджев,участник и в подписването на договора от Сан Стефано...

С подобни фалшиви новини кръвно обиждате гейовете, джендърите и всички милти-култи пичове! Няма нужда да ни навирате в носа подвизите на истинските мъже! Грубияни такива!

Да, така е било... нашата армия е водила тежките битки а зад гърба ни Сърбия и Гърция са се договорили как да ни прецакат, от което почва след това и междусъюзническата война.... Одрин си е още турски, Лозенград - също, за Цариград пък да не говорим...

Ми хубаво. То и 4ти в света по футбол бяхме и 20 години все още на спомени живеят не малко ритнитопковци. Военната сила, отбранителната, да я възхвалявш със спомени е най-вискоата степен на сарказъм.

ти си обикновен педераст а не обикновен травестит прикрит зад джендър

Оххх . сигурен съм, че дядо ти ги е карал 5х5 на ноЩ. Даже е факт, че и ти на неговите рекорди още караш.

за тогавашните джендъри,за нас БЪЛГАРИТЕ е била една от великите ни победи,но после дженъра от кобургите ни е заробил вместо сега константинопол да е столица на БЪЛГАРИЯ

Одрин е обявена за непревзимаема по времето когато не е имало нарезна артилерия... а ние я превземаме когато армията ни е само с нарезна артилерия.

виж си феса па после говори за бг войници,след като не са те одобрили за бг войник поради принадлежност към дъгата

"Одринската крепост е модернизирана от германски инженери в навечерието на Балканската война. "

Знам че ви е гадно но Одрин е обявен за непревзимаем когато крепостта е била построена... а немците не я модернизират а ремонтират, Султана просто няма пари за повече-)

Календар