Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

Обичаха го и го презираха: Как описват Ботев великите му съвременници

"Другар до гроб" за Стамболов и "шеф на тия чапкъни" за Каравелов - поетът-революционер е силно любен и мразен

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Кога Обретенов казва истината и кога лъже? Съмненията се подхранват и от факта, че последният умрял през 1939 г. на 90 год. възраст свидетел на Ботевата смърт, показва лобното място на Ботев едва 51 год. след неговата смърт ?! Царските офицери, които са го водили на кон през 27-ма год. при разпита му на място имат 3 особени мнения за случая ?! Що се отнася до това дали е ударен в сърцето или в челото - нормално е да се сетим, че изстрелът в челото е бил "контролен" - за всеки случай !! Лично аз съм готов да вярвам на 99%, че той - Н.Обретенов е прекия убиец на Воеводата му !! Занимавам се с тази истина от доста отдавна, изчетох в. "Независимост" от 1926 и 1927-ма год., които се намират в Нац. библиотека "Климент Охридски", ТОЧНО ЗАЩОТО МЕ ИНТЕРЕСУВАХА МНЕНИЯТА НА ТЕЗИ ЦАРСКИ ОФИЦЕРИ, КОИТО СА БИЛИ С РАНГОВЕ НА КАПИТАНИ И МАЙОРИ ОТ АРМИЯТА. ЗАСЛУЖАВА СИ, КОЙТО МОЖЕ - НЕКА ГИ ПРОЧЕТЕ, ЩЕ НАУЧИ ИСТИНАТА !!! А В ЗАПИСКИТЕ НА "РЕВОЛЮЦИОНЕРА" ОБРЕТЕНОВ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЧЕТАТ САМО ПРОТИВОРЕЧИВИ "СПОМЕНИ"...

Никола Обретенов има написана книга "Спомени за българските въстания", но много историци не я намират за достоверна. Не може да му се вярва за смъртта на Ботев.

1.Всички хора са равни,но някои са по-равни 2.От геният до лудостта разстоянието е една крачка, понякога една педя,а понякога няма никакво разстояние 3.На чужд гръб 100 тояги са малко 4.Преклонената глава сабя не я сече!? 5.Nobody is perfekt! 6.Това ,което за германците е щастие,за руснаците е смърт! ...Е,всъщност исках да кажа ,че е трудно да имаме еднакво мнение,всеки има своя истина.За мен най-важното е да запазим човешкото в себе -както е показала историята ,това е най-трудното...Ах този Ботев пак ме е изпреварил /Иде ли ?/"-Бабо ,аз ще стана ли чорбаджия? -Ти стани първо човек,па тъпаня на баща ти е на тавана,няма да умреш от глад"?!Това е,другото е...

"На 2 юни, 143 години след смъртта му, Ботев все още е силно любен и мразен" Авторе, кой още мрази Ботев? Вероятно тези, които посещават джамиите ????

Да се каже ясно Ботев е бил анархо-комунист! Поздравява френската Комуна, затова е велик !Мрази свинята -чорбаджия и кръвопиец. (Съвременният честен частник)В НИКОЙ В СЛУЧАЙ НЕ Е ДЕСЕН И това е повече от прекрасно!

Само като прочета "Моята молитва" и ми става гадно. Нарича православните "скотове", тоест и децата ми. По тая причина, не го почитам нито като гений нито като герой. Само може да ми е жал за една погубена от гордост душа. А някога ни караха да учим тая боза на изуст и да я анализираме. Атеистите, разбира се мислят по друг начин.

И Христос се е борил срещу фарисеите, тях има предвид Ботев.

Гениалният Ботев е всъщност единственият гений, роден по нашите географски ширини. Блестящ журналист, есеист, уникален поет. Статиите му са образец за журналистическа мисъл и позиция. Поезията му е извънземна... Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен! Жалко, много жалко, че този гениален творец си е отишъл толкова млад, че толкова рано е бил прекършен животът и делото му. Цялата тази страст, с която живее и твори, поезията му, написана на крак, преливаща от полифонична мелодия, чудна експлозия от емоции и чувства, които струят от статиите и стиховете му, космополитната му сетивност за хората, събитията и бъдещето, всичко това прави Ботев единствен и незаменим. Какво щастие е, че се е познавал с другата наша светиня Левски, че са били приятели...И какво нещастие, че и двамата са платили с живота си, предателството на собственото ни семе, и двамата са станали изкупителна жертва на предателския ни гений... Жалко, много жалко за нас. Не заслужаваме Ботев и Левски, два национални колоса, съизмерими с непреходността и вечността, с гениалността и божественият талант, с всичко онова, достойно за възхищение и саможертва. Това дребните душици никога няма да разберат...

Имаше министър на културата, която си вярваше, че Петко и Пенчо Славейкови са братя. В четивото, по-горе, пише: "Най-отявленият критик на Христо Ботев безспорно е Пенчо Славейков. Той отрича гения на Ботев и твърди, че в революционера се е вселил „онзи бяс на човешката мисъл, който се нарича анархизъм“. Интересното е, че в първия си критически текст около 10 години преди смъртта на Ботев, Славейков всъщност го възхвалява:" 10 години, преди смъртта на Хр.Ботев е годината 1866. Пенчо Славейков е роден на 27 април 1866 г. ЗАЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ, НЕВЕЖИ? ЧЕТЕТЕ ПЪРВО, А СЛЕД ТОВА СЯДАЙТЕ ДА ПИШЕТЕ !!!

ИСТИНАТА Е ПО-СВЯТА ОТ ДОБРОНАМЕРЕНА ЛЪЖА Ето какво научих от своя брат Кръстю Петков/Лазаров, роден в с.Татари, Плевенски окръг и искам да го придам на историците за изследване и установяване. Аз не искам тази итина да изчезне ъ хората, които я знаят - учениците отЗемезелското училище в Образцов чифлик край г. Русе, които са били там по времето на смъртта на Никола Обретенов. Брат ми е бил там и ми разказа малко преди да почине следното: "Бай Донче /така наричали ехния класен ръководител/ закъсня за час. Ние седяхме мирни и го чакахме. По едно време дойде запъхтян, седна на стола до масата и я удари с юмрук с думите "Пъй, какво доживях, Никола Обретенов да убие Ботев! Позор!" Класът онемял от изненада. Всички гледали в бай Дончо и не вярвали на очите си, но той продължил:"оят приятел Н. Обретенов да убие Ботев! Преди да дойда при вас бях при него и той ми каза: Дончо, имам голям грях, голям грях!Аз убих Христо Ботев! Попитах го защо, а той продължи/ "Ботев не искаше да се изтегля с четата, а да се бием до последна капка кръв. Турците бяха много и аз стрелях и го убих. Голям грях, Дончо, голям..." И така издъхнал пред него. Брат ми разказваше как класът изтръпнал слушал своя учител и мълчал.А аз ди мислех как така са мълчали толкова години? Защо това никога не ми го е казвал и брат ми? Разказах го и на другия си брат Стефан, който също е учил там, а той ми отвърна:"Че той бай Дончо го е разказвал и на нас." Брат ми Стефан живееше в Свищов и беше агроном... Цветанка Дочева/Лазарова, 16.01.2011 г., Ловеч, Подпис:

а бе люскал е румънска цуйка из румънските кръчми

да знаем истинате преди 140-150 години? Все от нас все дава неговите си истини и всичките са верни. Кой е герой и кой е направен на герой - не го знаем.

както са облечени, ич не ми приличат на поробени! Май преувеличаваме, това са вече джентълмени! Сами ги правим на герой!

А бедният роб търпи и ние без срам, без укор, броиме време, откак е в хомот нашата шия, откак окови влачи народа, броим и с вяра в туй скотско племе чакаме и ний ред за свобода! Елегия, Христо Ботев

Гибелта на Христо Ботев е най-фалшифицирания епизод в нашата история !! 143 год. българският народ търси ИСТИНАТА за убийството на Христо Ботев ?! Истината е една. И тя винаги е свята. И никой няма право да я изопачава под каквито и да е "благородни намерения" !!

Пенчо Славейков е написал следното стихотворение (cпоред мен а и не само) за Ботевата чета СТО ДВАДЕСЕТ ДУШИ Сто двадесет души те бяха на брой. И паднаха всички при първия бой! Со залп ги посрещна на родния бряг в засада отрано приготвений враг. Умряха те всички за родния край... Къде им е гроба, днес никой не знай — днес никой не знай! И тъмна мълма се мълви зарад тях, аз чувах я още дете като бях, че тука извел ги млад дивен юнак. Над робска земя се свободен байрак развял. И зачул се високо гласа на младий войвода, далеч в небеса — далеч в небеса! "Свобода в гори и поля прогърмя! И в бащина свидна и свята земя въстанал е вече гнетений народ! Възкръсна за нов и свободен живот! Ний идеме помощ на теб да дадем! Ний дойдохме тука за теб да умрем — за теб да умрем!" На техния възклик бе залпа ответ. Изпълниха своя свещени завет и воля и клетва изпълниха те. То време се мина и ново дойде — свободата грее над родния край... Но гроба юнашки днес никой не знай, днес никой не знай!

и със 120 са тръгнали да освобождават България ли? Леле , какво да се каже?

И Ботев, и Левски са умрели отчаяни, а стратегически техните идеологии са се оказали недействащи. А ги обявяваме за герои и идеал. После ще питаме като Иванчо: "Тате,защо ние само сме оцелявали.,а другите народи са си живели живота?"...

Личи си у тебе герберо-сдсарския трол и робска му психика.

А твоята идеология каква е? "Търпи и ще си спасиш душата!" вероятно.

Сун Дзъ (може да си чувал за него) преди хиляди години е казал,че истинският воин побеждава без бой, в краен случй - с минимални усилия и загуби. А култът към страданието е утешението на лузърите.

Философията на Су Дзън е китайска, алогична, далеч от реалността. Китайците имат куп изобретения, като барутът и компасът, които трябваше да попаднат в ръцете на европейците, за да могат последните, а не китайците да завладеят света; Zheng He прави полу-околосветско пътешествие през 14 в. акустирайки на много места в Африка и Арабия, с резултат: екзотични животни докарани за китайския императорски двор... Не китайците, намиращи се на около 1000 мили от Молукските острови, а португалците и холандците, на десетки хиляди мили от своите малки страни осъществяват контролът върху производството и търговията с подправките. Всичко това докато китайците са измисляли дълбокоумни философии...

Чети Су Дзъ (Sun Tzu)

Има две имена, които българската народна памет пази като светиня - Ботев и Левски, за наше щастие те двамата са се срещнали в живота, в трудно време и са се обичали. Ботев написва едно от най-хубавите си стихотворения за Левски, в което изплаква народната болка и страдание след бесилото. А това, че Каравелов му е завиждал за революционния му ум, а Славейков за гениалните стихове е нещо нормално в тези среди.

Ботев е гений. И е виждал в бъдещето, както и пътя за постигането му. Така че П.Славейков не е прав. Обикновените хора се дразнят от гениите, защото не виждат това което те виждат и разбират че са по-посредствени. Левски също е гений и за това с Ботев са Приятели.

оценка е на Иван Вазов. Ботев е ум надрастнал времето у нас,ум космополитен. Именно тази му космополистност,му е попречила да види реалната обстановка у нас и страхливостта на населението което се бунтува в тесен кръг,но масово и явно да се противопостави на султана и дори да се жертва....не смеел. Оцелелите при тия събития...винаги ще търсят обяснения,които да обяснят защо те са оцелели, а той не.

Ако види за какво се е борил щял да си тегли куршума на момента. Дано не ни гледа отгоре...

Ботев е убит от свои, разстрелян е от упор в челото от друг четник за да се ограбят комитетските пари и да се прикрие кражбата която е извършена преди това. Никаква турска пушка от другия баир не е покосила поета революционер. Убит е от свои от алчност , за пари и прикриване на кражбата. После четата се разпръсква като пилци кой на където хване. Това са историческите факти. Не фалшифицирайте историята. Истината ще пребъде.

Календар