Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Не забравяй миналото си! Нов живот за Бузлуджа

СГРАДИ НА КОНТРАСТИ

Не забравяй миналото си! Нов живот за Бузлуджа

Арх. Дора Иванова: Ще опазим паметника с минимална намеса, бъдещите поколения ще решат, дали да го възстановят в предишния му вид

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Точно защото още помним това мракобесно минало, трябва да срутим това комунистическо капище! Помня как продаваха ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пощенски марки по няколко лева, включително и в училищата, за да съберат от народа парите за строежа му.

Колкото и да се прокрадват подобни проекти руските интереси вече няма да определят бъдещето на България. Можеше да възстановите сградата и да направите например ресторант, който да е лицето на планинския ни туризъм, а не да реставрирате мозайки от социализма, с които да се представяме пред света и в бъдеще.

Това недоразумение наречено паметник трябва да бъде взривено също като мавзолея, а не да се трошат още пари за него.

Бая лаене под тази новина. Почти 100% тролско-козяшки коментари. Спрете се, мерише.

Поредната глупост. Арх. Иванова да помогне за ремонт на някоя детска градина вместо да се занимава с някакви его-проекти.

Да си го вземат и да му се радват в Сибир...

И МАНДРАДЖИЙСКАТА МАФИЯ ДА СЕ ТОВАРИ НА КОРАБА МАЙКА НАЧЕЛО С КОРНЕЛА, СЪСЕЛО И ТЕХНИТЕ УРОДЛИВИ ОТРОЧЕТА БОКО, ДОГАН, ПЕЕФСКИ, БОЖКОВ.....И ДА СЕ ТЕЛЕПОРТРАТ.... НЕМЕДЛЕНОУ НЕКОЯ ДРУГА ГАЛАКТИКА....

Този "паметник" на комунизЪма няма никаква практическа, историческа, архитектурна или каква да е друга стойност. Единственото което прави е да топли старите спомени в сърцата на капиталистическите комунисти . Най-добре е да се продаде на желаещите да го запазят с условието да демонтират всичко и да изчистят планината от този боклук. А те ако искат да си го сложат в задния двор и да си го реставрират.

Народе робски, наслаждавай се на придобивките от миналото си, защото бъдещето не предвещава нищо хубаво !!!

Според мен чинията е много хубава. Да се качат в нея всички комунисти. Имат си и пилот генерал и да отлитат за където искат.

Че си чеп - чеп си, но не ставаш и за каца със зеле !!

Това минало искам да го забравя. Миналото в което до Петрич можеше да отидеш с открит лист. А разни набедени художници и архитекти получаваха безбижно високи хонорари за да слугинстват на Тодор Живков и Принцесата. Стига глупости с пари от данъци. Ако червените олигарси се бръкнат по-дълбоко в джоба, нека си подновяват чинията и заедно с нея да излитат до Марс. Заедно с чевените бабички.

Тука някакви комунисти питат как гейове можело да правят паради, а на тях сме им забранявали религията. Никой нищо не ви забранява, но гейовете са събират един път в годината, а вашите паметници стоят всеки ден на централни места в София. Трябва да бъдат премахнати.

Това недоумение не сме ли го взривили още?

чисто архитектурно, че даже и конструктивно е интересно съоръжение ... не е за взривяне... дръг е въпроса - какв идеен заряд е стоял и стои зад него !

Като дойде Падишахът, ще видиш и ,,заряда,,.

И ние ли ти трябваме за да се гръмнеш, ?

Това минало не сме го искали, натрапиха ни го.

Информираш ни , че си плод на натрапник ли ? Живей си спокойно!

По лошото е ,че ни натрапват и настоящето . Да се те питали за ЕС или НАТО ?

на някой "виден другар" сеташен енергийно-газов олирах!

се канят да полетят с чинийката на среща с анунаките! бас ловя, че чиният ще бъде възстановена напълно и сегашните "братя" /бившите "другари"/ пак ще се събират там заедно с планетарните "другари" от политбюро на цк "безсмъртие" да умуват трансгалактическите проблеми на вселената

Това там, търябва да се взриви, а след това земята под него да се изкопае на 15 метра. Точно под централния вход е закопан винкел с "послание към бъдните поколения", колко сме били щастливи в концлагерите на смъртта. По същата логика нека в Сталинград да възстановят паметника на Хитлер. След това от БСП да си викнат комсомолци и да си възстановят тоалетната, с техни пари.

... вимпел

Ние миналото не сме забравили. Срама и унижението от комунизъм и перестройка не се забравят. А ти маминото трябва да си внучка на някой колос от тоя период.

Без да коментираме дали е необходима намеса или не, но искам да задам следния въпрос. Сградата няма покрив, но сме се притеснили за интериора и мозайката. Доста странно приоритизиране на етапите на сградостроителство, камо ли на реставриране

вярно си Шиши, мозайката е много по-ценна от всяка гледна точка, по-трудоемка и от по скъп материал, има художествена стойност като изделие и като изпълнение, без значение като послание... възстановява се трудно, а се руши лесно от простаците - 80% дебили

"Паметник" е този на Хаджи Димитър, загинал в боевете при Бузлуджа, "чинията" е символ на чл. 1 от Конституцията на НРБ, поредният грандомански проект, наложен не особено доброволно и за чието построяване, даже децата от /тогава/ първи клас ни караха да си купуваме пощенски марки, за да има пари за строежа... и не беше добра идея да не си купиш марка...

Тебе как по-точно те накараха?

"другарката" ни каза: и за утре вземете по един лев от родителите си! :))) Най-вероятно е било точно така, но все пак говоря за събитие от преди 40 години и малко трудно си спомням детайлите...

Какъв нов живот? За да може една шепа неуспели в друго архитекти да си градят кариерката, сега ще трябва да се наливат пари в това чудо. Това трябва да се бутне.

Гледам много привърженици има на 'чинията' на Бузлуджа. Моля да си основат фондация и да събират пари и я възстановяват. НО това да не става с данъците на всички!

Мамка ви комунистическа.

Мамка ти капиталистическа!

Миналото никога не трябв да се забравя. Много е важно да помним от къде идваме, за да знаем къде трябва да отидем. Преди 2 години заведох децата си в Куба и им показах на живо какво значи социализъм. Как хората тичат до магазина като полудели като чуят, че са пуснали пилета, например. Не знам паметници като Бузлуджа до колко ще помогнат на народната памет да помни едно минало. кеото никога, ама нкога не трябва да се повтаря.

Тоест, показал си им какво става с горда и самостоятелна държава, когато твоите "приятели и партньори" от САщ я задушават с пълно ембарго вече повече от 30 години´. Само защото искат да живеят така, както те решат, а не както им наредят от Вашингтон или Уол Стрийт. що не си пратиш децата на екскурзия в Бронкс или в Детройт да видят какъв капиталистически рай в краен стадий очаква България?

Само пълен идиот може да говори за възстановяване на това бетонно изпражнение, сивол на тероризма и простащината.

Тази грешка изградена от бкп трябва да се изрине и да се върне истинския облик на природата.

Безценен паметник на културата. А и спомен от златните времена на социалъма, когато животът беше в пъти по-стойностен и качествен от тая препикана демокрация.

Чичо, почти съм сигурен, че и пет пари нема да дадеш от личните си пари, за да си го възстановите този спомен.

Това е една уникална сграда. В БГ има много прости хора, които мислят, че нещата се поправят като ги заличиш, а така само се обричаш да ги повтаряш.

Цонков цункай мойта главъ червена, краста червена

Лошо е, че така новите презокеански "другари" ги учат, че се прави. Как не се научихме да мислим. Събарянето на един паметник, ако можеше да ни налее малко ум, щях да го направя и сам. Паметника е уникален. Дерзайте, и нека хората помнят и лошото, и хубавото!!!

Бих я "ремонтирал: чинията с един хубав взрив! Това не е паметник на културата, на диктатурата и потисничеството на човека. Аре махайте се, фондацийка измислена!

Като се завърне трайно Падишахът, вдига едно минаре и....толкоз!

След ремонта ще стане толкова хубав ,колкото беше при откриването му

Не бива ли първо покрив да му спретнете на туй чудо, па после да реставрирате мУзайката?

Да, така е правилно технологичто и има проект ,както и осигурено финансиране

Моме кат го дигнеш в предишния му вид,искам аз да съм там в олтара на БКП кат бай ТОШО и да ти викна "Сега си подчинена на мойта главъ червена"

Занимателни са ми лумпено-дегенератските излияния на съществата с една мозъчна клетка.В неолибералната държана ,която е версия на неоплатоновата държава ,за тях ,с техният произход, образование ,интелектуални и когнитивни възможности е отреден най-долният слой.Така ,че и за тях се намира място ,като обслужващ персонал ,нека не се тревожат.

Уау ... Гледам тука, меките китки по-либерасти и от папата, бе! ... Само да не объркате местата на хот-дога и страпона, докато се възмущавате!

Като чета възхвалата за този паметник и се обеждавам, че скоро няма да се оправим! Не може да се говори с възторг за нещо построено от излъгани и манипулирани хора, възхвалящо един режим избивал собствения си народ!!!! Едно е да пазиш наследство, друго е да пазиш възхвалата на комунизма! Тия по-долу да не обвързват бетоните глупости строени от Бай Тошо с наследство!!!! Този паметник трябва да го има само за да напомня в каква кочина живяхме - милярди за бетон и възхвала, купони за хляб, колбаси и банани! И трябва да си остане във вида в който е! Нито да се възстановява, нито да ми се обяснява с какъв ентусиазъм е строен! И в турските исторически източници пише, че голяма част от българите приемат отрицателно руските войски по време на освобождението! Така, че комунисти да ми обясняват за ентусиазъм в строежа на тази глупост - айде моля ви!

Писах ти +, като изключвам предпоследното изречение.

Да бе там- би видял.

Половината да бъде тоалетна/мъже/жени/джендър , другата половина БСП да си отдават почит на ''светлото минало''. Така де, да се обединим до като едни се облекчават, други нека си празнуват.

А по-голям кеф от облекчение сакаш ли?

Тая осрана соц съборетина и за декор на филм за извънземни не става даже....

Таа пръдла незнае че от заплатата на работниците и пенсионерите срещу марка с "ХРАМ-ПАМЕТНИК на БКП" отдържаха пари за това нещо тогава когато комунизма беше религия но БОГ гледа и каза - много на високо литнахте,много лошо ще паднете и направи това що стана.

Колко ти удържаха на теб лично? Щото на мен 2 марки :)

Тикви празни, китайците даже запазиха Мао върху юана.

Да сложим портрета на Димитър Благоев на банкноти ли? Няма проблем, само, че той се е самоопределил като македонец, нека северномакедонците го почитат.

Никога не се е определял като северомакединец

Умните нации пазят наследството си, независимо какво е.....ние българите .......за съжаление можем само да рушим и крадем ....... за това ще бъдем винаги последни в Европа......

PEYTSCH

тИ ЗА СЪВЕцКИТЕ ГРАМАДИ ИЗ БЪЛГАРИЯ ЛИ СИ СЕ РАЗРЕВАЛ ?

Те не са съветски, бе суджук. български са. Тиква проста безродна.

за наследството на АБПФК ли говориш? Ми, който има такова наследство, да го похарчи за срутване и извозване. Да защитим природата на красивата местност!

Скоро се върнах от Германия. Гледах, гледах, никъде не видях паметник на Хитлер, Гьоринг и свастики.

Хайде сега пак се върни там и гледай. Ама гледай хубаво пак и пак, пък може да си намериш мозъка някъде. След като си го наместиш в кухата тиква, може и да разбереш, каква глупост изръси. Сравнява Бузлуджа с Хитлер, мале колко си проЗЗ!!

Изванземните пак кацнали след32-годишно прекъсване, но този път изглеждат по-враждебни и нахъсани да управляват човечеството. Ще има ли война на световете, ще успеем ли този път да се защитим или човечеството е обречено?

Архитектке, ела булка, ела миличка аз да се спася тебе първо!

БСП има по-голям шанс да бъде приета като обновена, модерна партия, ако се извинят и загърбят престъпното си минало, обявено със Закон през 2000г.

за гейчовци ли ще го правят?!

PEYTSCH

Конкурс за сграда на Народното събрание във Велико Търново. Ето къде е смислено да се вложат средства и да се гордеят всички българи !!!

PEYTSCH

Ако толкова си обичат сградата на Бузлуджа, заяо не си правят там конгресите и съвещанията ?

Праве коментара с КОНЦЛАГЕРИТЕ ! Там хиляди човешки съдби присъстват, хиляди убити! Бузлуджа е българска местнос връх и да се изчисти от тая комунистическа смрад също в името на жертвите от комунизма. Време е да се ПОГРЕБАТ спомените изчадни от комунизма иначе много ще чакаме да станем нормална държава и да не сме последни в Европа. И не само на Бузлуджа а и още други комунистически останки....!

Поров, защо смърдиш? ... Да не са ти откраднали ибрика?

Абе знам , че сте почитатели на методите на ислямистите ама земете да се успокоите малко

Мразим Импресио, заради тъпите статии вътре. Влизам с отвращение. Чинията трябва да се взриви и после, да се таксува БСП за извозването на строителния отпадък, като пряк наследник на БРСДП, БРП(комунисти) и БКП, партии от престъпници, почернили милиони български семейства. Ако някой не знае, тая чиния увековечава мястото, където през 1919, Димитър Благоев създава една фашистска партия по руски образец. Партия майка на льотчика, Луканов, Виденов и още хиляди знайни и незнайни национални предатели, партия, създала чудовища като черепа, Гергов, Баневи, Арабаджиеви и прочие престъпници. Аз НЕ ИСКАМ ДА СИ СПОМНЯМ ТАКОВА МИНАЛО!

Паметник , идва от памет. Госпожице архитект, вие спасявате сграда, а не паметник! Хайде стига с този комунизъм, когато се натрапваше на хората как да мислят заедно и в хор! Има стотици хиляди потомци на жертва на комунузма/социализЪма . За тях това какъв ''паметнике''е !

на глупостта

Календар