Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

На безсмъртен подвиг паметник огромен, в Балкана има един спомен...

ПАМЕТ БЪЛГАРСКА

На безсмъртен подвиг паметник огромен, в Балкана има един спомен...

Хвала, чест, вечна памет и вечна слава на героите от Шипченската епопея

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Ние си имаме паметник на защитниците на България,и той се намира в посолството на кравешките лайна,на летци бутали бомби над деца,тва за шипка е политкоректно

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век!

Слава на "копейките" умряли за Свободата на България. Там на Шипка са са били русофили, според турско посолствената пропаганда и оперна точка на цуфийскити туркофили, русофилите са копейки. Туркофилите Стамболоф. Офчаря Джендо са са скрили и ограбва ли българти по време на войната..

Какво общо има това със статията, мръсен болшевишки трол? Само сеч и кръв за вас, безполезни безродни мърши!

Аз четох достатъчно тук в интернет. Едни много умни и начетени хора. Цитираха Захари Стоянов, Левски, Ботев ..... не знам какво си /колко е вярно и те не знаят/. Предлагам веднага да се събори туй нящо. Или, за да спестим пари да го прекръстим в чест на Сюлейман паша и смелите му момчета. Дали живота си за Единната империя. Все пак вече сме заедно в НАТО. Одрин пазар, лято- турско море, турски тирове, колони от гастарбайтери. А дюнерите? За Бога /лапсус - за Алах/, дайте да го направим. Може пък и да някога да сме заедно в ЕС и да споделим евроатлантическите ценности.

Ако някак си са можели да провидят в бъдещето наше, са щели изобщо да се откажат да се бият за свободата на България! Днес цари хаос, отрицание на цялата ни история, липса на уважение и признателност към всички, допринесли да я има държавата ни!

Виждате ли каква е разликата между руските хора, дали живота си за свободата на България и гнусните болшевишки тролове, които предизвикват само неприязън.

Рязко смениха обидите на руски и съветски тролове след спирането на парите на мумията сорос,явно се надяват на руски подаяния мръсните комундета

Благодаря на публикуването на този текст. Истинско удоволствие ми достави и би трябвало да е учебниците на учениците по история. Фактите са неоспорими и те говорят ясно, че България е освободена от турско робство, благодарение на руските воини и храброто Българско опълчение. Срамота е, че много от съвременните българи не изпитват преклонение пред техния подвиг. Срамота са и повечето от коментарите на такива духовно бедни, които са се "разписали" под този текст. Вечна памет и слава на героите дагинали за свободата на България!

Слава на "копейките" умряли за Свободата на България. Там на Шипка са са били русофили, според турско посолствената пропаганда и оперна точка на цуфийскити туркофили, русофилите са копейки. Туркофилите Стамболоф. Офчаря Джендо са са скрили и ограбва ли българти по време на войната..

КOПИ-ПEЙCТ: "......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”. пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa.........." Накратко: Пушките на опълченците, с които ги е въоръжила матушката, са били годни единствено като ТОЯГИ....Копи-пейст: "..въоръжението на бълг.опълченци е с морално остарелите пушки. Финансовите средства потъват в джобовете на няколко висши офицери от руската армия. Те са изпратени в Германия и закупуват на безценица пушки за претопяване с остарял иглен механизъм, който след няколко изстрела се чупи, гуменият кръг изгаря,а барутните газове опалват очите на опълченците. След няколко изстрела затворите им вече не действат. За сметка на това българското опълчение действа в основното направление към Одрин и Цариград, където ще се реши войната Още в първите боеве при Стара Загора иглените пушки цъкат, но не произвеждат изстрели. А когато стрелят, след третия изстрел отказват.Най-невралгичното място – отбраната на Стара Загора, е оставена само на опълченските дружини(РУСИЯ ИМА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ С АВСТРОУНГАРИЯ И СУЛТАНА ЗА ВОЙНА ДО СТАРА ПЛАНИНА ЗА ДА НЕ ПОДПИШАТ РЕШЕНИЕТО ЗА АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ)Опълченците разбират, че са сами срещу настъпващите пълчища,но път за отстъпление няма."

Приятели ... обидно е! Наистина се чудих дали да пиша, но според мен е необходимо! Това е едно от нещата, които ме карат да се гордея с това което съм бил, с това, което съм, и с това, което, надявам се, ще бъда! Това е примерът, който трябва да следваме. Това са статиите, които трябва да четем! И какво виждам? Десет (10)!!! коментара! С малка посещаемост. А в други ... "модерни" статии стадото блее на поразия. Някои блеят в "правилната" посока за шепа царевица ... България ще я има(звучи малко нескромно), но, докато има такива лудетини като мен ... и докато има такива достойни хора, които милеят за нея, а не за поредния грууминг на песа!

дущевно имам предвид

Пушките са били кофти... Само дето с тях не ги е въоръжила Матушката, българското опълчение е обмундировано и въоръжено с ВОЛНИ ПОЖЕРТВУВАНИЯ събирани в цяла Русия от Славянските комитети, а тъй като не е имало време за военната подготовка на набързо събраните опълченци то и затова руското военно командуване никога не е имало намерение да ги използва в опасни за тях военни действия: "На 13. XI. 1876 г. в Ливадия (Крим) след съвещание на Александър II с Д. Милютин н Николай Николаевич се взема окончателно решение за създаването на българска войскова част. В утвърдения правилник „Основання для организации болгарского войска” и в „Правила за създаването на Българското опълчение” тази войскова българска част се назовава „Българско опълчение”. В тези документи на българската войскова част се поставят задачите: Българските войскови части да разузнават в населените пунктове за разположението на противника и да свързват руските войски с местното население. Да изпълняват задачи на местна въоръжена стража и да не допускат башибозуците и черкезите да извършват разбойничества. Да изпълняват военнополицейска служба: конвойна, етапна и др." "Да се набавят оръжие, дрехи, снаряжение, и то в кратък срок, е първостепенна задача за българските доброволци. Значителни суми за материално осигуряване на доброволците отпускат славянските комитети в Москва начело с Иван Аксаков, Одеса и Петербург. Московският славянски комитет до декември 1876 г. набавя 20 хиляди пушки, 6 милиона патрони и друго въоръжение. " Е, както се вижда българите си обичат руснаците защото не само Императора а и целия руски народ се вдига да освобождава българия, кой с войската си кой с паритe си-)

имената на колко опълченци знаете ... а това ми е думата. за що никой от организацията създадена преди войната не е част от тези комитети, защо никой от героите като филип тотю, стамболов, захари стоянов, капитан петко войвода и т.н. не участват. Защо на българите е бутнато в ръцете знаме с цветовете на руската империя уж спонтанно дарен от града в който по чиста случайност е родното място на Алабин дипломата отговорен за договарянето на условията на мирния договор. Защо са оставени 2 дена българите зле въоръжени като пушечно месо при положение, че Радецки е можел много по рано да пристигне със гръм? Защо не е поканен представител на българския народ при подписванито на автономията на България на 3-ти март?

Истината е че Русия щеше да победи много по рано още през Кримската война без Англия и Франция. Та втория път много ефективно Руската дипломация се възползва от отновната слабост на запада - състраданието. За целта просто организират едно масово клане на християни с помощта на агента си Гаврил Хлътев.

иначе тия 5 сотни казаци с които българските опълченци са оставени 2 дена като примамка по днешному са 5 сотни украинци.

А нещо по темата да кажеш? Кои са всъщност героите на Шипка и от там на цялата война на Русия срещу Османската империя на територията на Балканите? Много е лесно някой да ти разчиства пътя при военни действия и ти да побеждаваш! Реално българското опълчение е изпълнявало точно тази роля, но войната е между Османската и Руската империи, а накрая победител е този, който е надвил другия. По какъв начин обаче се е случило и кой реално е воювал никога няма да бъде акцентирано, защото на българина трябва да му се внуши и да помни , че Русия побеждава във войната и никой друг няма принос, а тя е освободителката.

Икривявате темата. Ние трябва да сме благодарни на Русия точно толкова, колкото Косово на САЩ. След това сме се били и срещу тях. И все сме настъпвали мотиката. Но някак си, все фасона ни не е бил разбит качествено. Човек трябва да чете история, да помни, за да не повтаря грешките си ... Свободата ни не е дар, тя е била отговорност. Отговорност, която сме осквернили. Хора като Капитан Петко войвода са брилиантен пример за това, което се случва с новата България. Да не говорим, че човекът, подписал смъртната присъда на Васил Иванов Кунчев е депутат в първото ВНС!

Е, коя друга страна има принос за освобождението ни от турско робство? Франция, Англия, Германия, Украйна я е нямало на картата по онова време, коя страна от новите ни "приятели" има такава заслуга?

На някои все им се привиждат някакви украинци, които всъщност са си руснаци. Урайна е същата такава изкуствено създаден адържава, каквато и е нашата съседка Македония. Това, трябва да е повече от ясно! Слава на руските воини и българското опълчение, които победиха на Шипка армията Сюлейман паша!

Ако не дават безплатни кебапчета горе паметника по-добре да го бутат, файда от него йок. Камъняка все ще послужи за нещо, кумира ми е един дето си е павирал пътеката до дворния кенеф с крадени жълти павета

Истината е, че Русия никога нямаше да победи без българското опълчение, а също и ако не бяха провеждани 2 години предварителни преговори със силните на деня в Европа или както днес ги наричаме Великите сили. Накрая се постига споразумение само при условие, че Русия няма да получи нови територии и да разширява граници освен част от Молдова. От друга страна на Балканите не трябва да се допуска голяма държава. Е, по онова време няма по голям етнос на Балканите освен българския и не не нужно да конкретизираме срещу кого е тази мярка. затова Санстефанския мирен договор предварително се е знаело, че е невъзможен, отнемат ни Македония и Егейска Тракия, а по късно,когато Фердинанд демонстрира надмощие на Балканите ни орязват още територии като Западните покрайнини и ги предават на съседи. Всичко това е вследствие на договореност между Руската и Австроунгарската империи още доста преди Руско-турската война (1877 – 1878) и по точно в Райхщатското споразумение 1876 г., но все още не е променено и е валидни до днес. Дори изкуствено създадената държава Юггославия, беше надробена на съставните си части, че и създадоха нова като Косово. https://bg.wikipedia.org/wiki/Райхщатско_споразумение

Щото Украинците са "измислени" през 1892 г. от австроунгарският министър на просветата Пол фон Гауч;)

косаки идва от коса .. това е специфичната оставена коса по средата на главата на войните ... има си и и име тази коса ... хохол. казаците никога не са били руснаци мойто момче ... исторически свидетелства за това бол

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек от урва на урва и от век на век ..... НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО БЕ ГАСНЕ !! ..... БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ , НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА !!!

ОСВЕН ОПЪЛЧЕНЦИТЕ И ПЕТКО ВОЙВОДА ВОЮВА В РОДОПИТЕ .... ЗАРАДИ ТОВА СТАВА КАПИТАН ... Генерал Скобелев кани Петко войвода да му гостува и след разпускането на четата войводата заминава за Русия. Там е представен на император Александър II. Той го произвежда в чин капитан от руската армия, дава му Орден за храброст „Георгиевски кръст“ за участието му във войната, подарява му икона, фотографира се с него и му дарява имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което Петко Киряков скоро продава и се връща в България. През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленския род на известния капитан Георги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков.

Първоначално това е името на монголско племе... от тях тръгва и името на хората наети от руския император да пазят границата на Русия, често това са избягали руски крепостни или полски вилани, днес голяма част от тях се пишат украинци, то и затова има казаци сред кавказците, и дори сред тюркските народи, сиреч казаци с чалми, та не бъркай професията с народност-)

Ало бутачите на паметници. Кога ще бутате Шипка, то си е паметник на чужда армия, дошла да гони турците заради имперските си интереси.

Нямат край тези ренегати и лъже-историци като този хумоид, които е написал по- горния коментар!

До верно си е: Самарското знаме е ушито за Априлското въстание, остава в Русия до началото на РУСКО-ТУРСКАТА война. Хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за Априлското въстание, така си ИЗГНИВАТ в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки „УИНЧЕСТЪР“, които ръждясват в одеските складове, защото Русия ги блокира, (по автобиографията на Филип Тотю, доживял до 1907г.) Затова въоръжението на въстанниците, срещу войските на Османската турска империя, бе с ДЪРВЕНИ черешови топчета и пушки-кремаклийки с хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд. ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ! Руcкият бoтуш дo 1877г. зa 3 вeкa 11 пъти прeoрaвa земята на БЪЛГАРИТЕ c нaдeждaтa дa ни зaтриe физичecки.

Според мен се чака само ултра-гига-хипер ренегат-ибрикчия с евроатлантически наклонности, който да даде тон и гледай какво става - започва се с боя, педеро-протестърски "пърформанси", цапане-чистене, атакуване-отбрана, заграждения, палатки, гмеж от футболни агитки, социалисти-патрЕоти и пр. После следват изказвания по студията от дежурната кохорта "историци" и "ЕнтелектОалци" и бедния обръгнал на какво ли не зрител ще започне да се съмнява дали изобщо е имало такава война или всичко е плод на руска "пропаганда", "влияние", "фалшиви новини" и дезинформация от страна на някакви тук слуги на Путин и т.н. В крайна сметка някакъв дегенерат ще заключи, че това било (все пак) история но да имало специален склад-музей на паметниците от Рускотурската освободителна война и всички паметници от площадите и върховете да се складирали там и който искал да ходи да си ги гледа в склада а България била направила своя евроатлантически "избор". Гледали сме го филма и дано и тоя паметник да няма техническа документация.

Управляват ни майцепродавци,които се отричат от делата на родителите си,пренаписват историята и така утре ще излезе,че още сме вилает на турция ,или че сме гърци, подвластни на чужди сили и България изобщо не я е имало на земята.

Остава един въпрос - дали това, което се подписва във Виена е точно договореност или австрийците, подкрепени от немците, под одобрителния поглед на англичаните са продиктували какво да подпишат русите. А след това базирайки се на това, организират в Берлин конгреса на който ни орязват колкото могат сегашните ни съюзници. Какво да се прави в този момент Русия не е била готова за война срещу трите най-силни във военно отношение индустриални държави. А там за награда, че са спасили по-голямата част от османската империя, австрийците си прибират Босна и Херцеговина - ей така, защото са готини. Иначе неутралната Англия е бързала с флотата си да спасява Цариград. За благодарност Мустафа Кемал няма 50 години по-късно бийййпва английската флота при опита и да мине през Дарданелите. Главнокомандващ биййпната флота бил Чърчил.

Абе пич, към 1876-та година се съмнявам да е имало армия с 8 000 пушки "Уинчестър". Все пак една таква е струвала нещо като 42 тогавашни долара. За сравнение храна за двама души и газ за фенера за две седмици в прерията, тогава са стрували цял половин долар. Априлското възстание с 8 000 пушки "Уинчестър" би било много голяма неприятност за султана. Само дето се съмнявам да е имало приготвени в Одеса 8 000 кавито и да са били пушки за възстанието.

говорите бе? На Шипка не е имало никакви руси и български опълченци! Там са били Командо и Рамбо. Двамата са потрошили всички турчуля и са освободили БЪЛГАРИЯ!!! Помагали са им американските летци, на които признателния ни НАРОД издигна паметник в СОФИЯ!

Календар