Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Изгубената България: Първият звънец в усмивки от старите ленти

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Изгубената България: Първият звънец в усмивки от старите ленти

Десет заповеди към учениците в минало несвършено време

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.
stankow

Усмивки ? При тази демографска катастрофа ? Намерили с какво да ни развличат журналистите ... Колко деца на снимките ! Богатството на една страна. А днес ?

Смятай ..... през 1926 симфоничен оркестър на първа девическа гимназия ,а сега гимназистките пак с в оркестър ,ама без инструменти,само голи свирки!

Напред, науката е слънце, което във душите грей !

Прекрасни снимки, не всеки ден се виждат. А как пишещите тук забъркаха политиката и под тази статия, не ми е ясно. Само това ли е в главите на някои хора?

Извинявай, ама ти на кой свят живееш. Дали наистина мислиш, че да наречеш, например, турското робство, "османско присъствие", в учебниците не е политика!?!?!?!?!?!?!?!

Дежурен трол с псевдоним "Павел" е оспамил цялата тема и напрактика е обезмислил всякаква дискусия и уж свободно изказвани мнения. Това е съвременната цензура - вие едвам намирате няколко минути да напишете каквото мислите, а щатен писач на заплата (най-вероятно от чужбина) това му е работата - да формира фалшиви мнения и измислено общество !

А взимай ги редовно тия хапчета и не се пробвай да класифицираш сравнявайки другите с теб!

При комунизма беше зле, сега още по-зле.

Може да се каже, че силно грешиш! При социализма всичко беше по-добро от тая сегашната умрела демокрация...

Не всичко, но доста неща бяха ПО-МАЛКО ЗЛЕ.

Тия ги разправяй на някой който не е видял какво представлява! Всичко беше в пъти по-зле, изключваме членовете на цк и отрочетата им!

"забранява се на учениците да застават на ъглите на къщите" Написалите това къртят мивки. Когато бях гимназист ни четяха някакву правилници, че трябва да носим шапки и извън училищния двор. Пълни кретени се занимават с правилници. Само учителите по математика, физика и химия бяха на добро ниво, защото в истинската наука няма политика.

stankow

Тази забрана е от 1942-ра година, не от социализма. При социализма не ни забраняваха точно това. Но дисциплината пак беше добре. Повечето от точките на разпоредбата и днес са същите. Но дали се спазват така, както през 42-ра ? Както през 72-ра ?

Стига с тази носталгия по соц-а! Добре, че всичко това вече е минало. Гледайте напред!

Повечето снимки са от преди "соца". А защо ли има толкова носталгия за "соца" ?

stankow

Че и носталгия отпреди соца ? Нали уж сега цъфтим ?

Ученички почват гримовете на 10, секс на 12, трева и алкохол - на 13 и колко яко и съвременно е всичко това ! А че са просто като г.. е друга тема

Senator1

Не само това е било похвалното, охаректеризиращо правителството на Ал.Стамболийски. Важен закон е законът за трудовата повинност. Нямало е изключения за богаташките синковци и дъщери, всички са работели за просперитета на родината ни. Грешката на Стамболийски е, че много избързва с предложението си за въвеждане на република при наличието на съвсем жив цар. Републиката предполага Res publica , първото което е трябвало да се постигне. сега ние сме се обявили за република, ама на практика сме фирмена монархия.Тепърва ще трябва да се отиде към по-висшия строй Републиканско монополистически капитализъм. Няма да стане от веднъж, а ще са нужни може би повече от 60 години преход.

А нещо за оранжевата гвардия и политиката му спрямо Македония няма ли да кажеш ?

Искате да сте успешни в прогнозите на спортните събития, без да отделяте много време? Ние сме това което търсите - едни от най-добрите анализатори на спортни събития с дългогодишен опит в инвестирането на спортни пазари. Всички наши прогнози се записват в статистика на сайта ни, така че всеки може да се убеди в доходността им. Регистрирайте се безплатно на https://TIPSTERIUM.COM или ни намерете във фейсбук.

Само като видях прозорците с решетки на първата снимка и ми се догади! То не бяха приказки за малките Ленин, Гл Димитров, Митко Палаузов, то не бяха партийни простотии - пионери, комсомолци, дружинни ръководителни (нашата забременя от един пич 10-ти клас), бригади и какви ли не извращения! Но учителите ми по математика, физика, химия и биология бяха на много високо ниво!

Сега ги обучават на джендарлък, банговасил, дрога, чалга... все демократични придобивки.

А тогава основно да са покорни роби!

Снимките са от 20-те години на 20-ти век - много преди Георги Димитров и Митко Палаузов !

Има и от осемдесетте дискусио!

И аз много мразех пионерщината, а още повече - комсомолщината. Последната обаче явно е неизстребима - бившите комсомолци станаха бизнесмени или политици. Но детството е нещо, което трябва да си спомняме с умиление, а не с гняв. Просто защото никога няма да се повтори. А хубавите неща, които ние все пак имахме, нашите деца и внуци няма да ги имат никога. Например да играят пред блока до късна вечер, без да се страхуват родителите за тях. Да тичат на воля, да четат книжки, а не да завират нос в телефоните си. Да ходят на кръжоци по всичко, което ти е кеф. Да ходят на лагер - да, да, на лагер, защото там се каляваха характерите и ставаше ясно кой е свой, а кой не струва. Да си разказват страшни случки и да си правят съкровища от станиолчета и стъкло. Да ядат до насита плодове, каквито сега не можем да им купим. Да ходят на индиански филми с Гойко Митич и да ги обсъждат после с приятели. Да мечтаят за приключения, а не за нов телефон. Да учат от интерес, а не заради бъдеща кариера. Не, каквото и да ми кажете, като махнем устрема на Партията, детството ни си беше супер.

Съгласен съм, но това с телефоните си е въпрос до отношение на родителите към такъв тип вещи и към самите деца най-вече, т.е. дали родителите повече зяпат екрана отколкото да се занимават и възпитават децата си?

Начало на превръщането на хората в овче стадо, послушно на комунистическите вождове. Зловеща отврат, на която бе сложен край...Разбира се, част от некадърните овце, все още си искат всички да са еднакви...Ама Меси не е еднакъв с Десподов..И никави униформи няма да променят това

Тогава в България имаше футболисти и по-добри от Меси, а сега няма и един на средно ниво, позамислете се защо...

Само на снимки ще видите толкова български деца вече. По това време между 120 000 първолаци всяка година, общо 1.4 млн. деца в училище. Сега 60 000 първолаци и 25 000 от тях римляни.

Хибриден геноцид 30г. - невидимо действие, видим резултат. Мизерия, чалга, дрога, гмо-, ментета, медийни промивки, разврат, порнография...

Освобождаването на учениците от дисциплина, възпитаването в анархия, след определен от природата брой години, води до разпад на обществото. Слабото общество, задължително става жертва на друго -силно и дисциплинирано общество. Естествен е интересът на световните жандарми, да поддържат у другите (нас), дестабилизирано, разединено, анархично и в крайна сметка -безсилно да отстоява интересите со общество.

Senator1

Възпитанието трябва да започва още преди раждането на детето. Как на практика ще запитате. Ами дават се права на родител да гласува с повече вотове, съобразно с броя на децата, които има. Така ще се задължат бъдещите поколения да следват волята на родителите си. Сегашната конституция формално признава правото на всеки на глас, ама го ограничава до 18 годишна възраст. И още нещо.Още от първи клас децата следва да безпроблемно да пеят химна ни, а той следва съвсем в кратък вид да излага всичките наши ценности и териториални придобивки. В това отношение "Де е България" е най-удачният ни химн!!

Ха ха, после ни разправят, че комунистите били лоши и биели печати по голите крака на момичетата! Ми вижте какви са били правилата и преди 9-ти септември 1944 г. и тогава говорете!

При тях важаха всички тия неща + куп други! Радвай се, че не ти се е налагало да ги спазваш.

От къде си сигурен, че не съм ги спазвале, троле ?

Личи ти, че си ги "спазвала" под крилото на партията и си живяла на гърба, на другите защото мама и тате са били я от цк, я бивши терористи партезане щом ти е харесвало!

Само като видях как ни караха да си държим ръцете отзад на гърба и ме побиват тръпки.Интересно е че прозорците са с решетки още през 1981година.

В интерес на истината, решетките на първите етажи на училищата ги слагаха заради топките, че иначе всеки ден трябваше да сменят стъклата... :)))

Решетките са, за да запазят стъклата на прозорците от футболни топки, яко изритани от здрави момчета!!!

Много от заглавията под снимките са разменени.

Много деца бяхме тогава...

Сега никой не играе пред блока, в двора на кооперация, на улицата и т.н.

Тогава децата имаха детство... Сега са зомбирани. От телефони, интернет и т.н.

След години голяма част от настоящите първолаци ще разправят същото за тогавашните.

тогавашните сега управляват и всички виждаме как е ;)

не усмивки а тъга по една изчезнала институция.

Беше прекрасно време , време на Национално Отговорни хора ! Сега е клоунада с разни имитаций и Цирк !

И пред кого ни правеха "национално отговорни"? Пред партията? Чавдарче, пионерче, комсомолец, комунист, промиване на мозъка от малък!

На комунистите баща ми им казваше "бетонени глави". Няма аргументи, няма мисъл, всичко е било прекрасно и това си е! Всеки неудачник, получил възможността в непазарна ситуация да се почувства значим, защото никой не е обръщал внимание на некадърността му и липса на конкурентоспособност, реве по отминалото време!

Календар