Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Гласове от миналото: Уредихме я и свинята... (галерия)

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Гласове от миналото: Уредихме я и свинята... (галерия)

По Коледа в спомените на Тодор Влайков

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Коледата през детските очи от онова си време със семейните ценности и близост с общността - кумци, кумици и дечица. Спокойствие. Кой от нас сега ще пусне детето си по мръкнало да носи вкуснотийки по чужди къщи? Да им завидиш!

ИМА ЛИ НЕЧИЙ КОМЕНТАР В КОЙТО ЧАШАТА Е НАПОЛОВИНА ПЪЛНА?

А за Сашо Нереза и за другите свине от СДС-то - кога ще дойде Коледа, за да празнуваме !?

показват само едно-с такъв прост, необразован,зъл народ, си заслужаваме съдбата...Прави са коментаторите-типична социална извадка, илюстрация за простотия... Как е възможно да не цениш тардиците на народа си, да не те умиляват коледните обичаи /вярно-еретични и точно затова уникални/...И да сравняваш нашите си коледни обреди с виенската филхармония...Две различни култури-всяка една носи своята историческа ценност... Да ни е честита Коледата-здраве и берекет...

От куха, байганьовска патриотарщина в стил "булгааар, булгааааааррр" полза никаква. Няма по-просташко, селяндурско грозно.

Aз не мисля, че има някой българин да не го е срам, че е българин. Няма как да не те е срам, че си един от такъв загубен народ. И най-много ги е срам, точно тези, дето най много се бият в гърдите и реват буууулгааааарррр, буууулгаааааррррр, колкото и да го крият.

толкова с прост народ по случай коментарите - давай сега да се умиляваме как по случай един от двата най-големи християнски празника са заклали свинята и са чакали да мине някакъв час и ден, за да започнат да я ядат. Че отишли на черква, ама се нагиздили да ги видят с новите дрехи. Истината е, че българинът никога не е бил нито особено религиозен(да не кажа, че изобщо не е религиозен), нито с особен интерес към културата в огромното си мнозинство. Не че на Запад 90% от хората са били някакви верски фанатици, които в малкото свободно от работа и молитви време са слушали само класическа музика и чели класическа литература, но на нас някак всичко ни минава през яденето, пиенето и неработните дни. Бъдни вечер - най-важното нечетен брой ястия и да окадим(?), Великден - боядисаните яйца, полезни ли са и по колко на ден, козунаците, Гергьовден - агнешко и така. Не че е толкова лошо и необикновено, но да не прекаляваме като се пишем за някакъв изключителен в културно и религиозно отношение народ. Фактът, че и емигриралите на Запад българи, т.е. нали - по-добрата част от българите, под България разбират да друсат хора, да си купуват носии, да слагат колела от каруци и бъчви по дворовете, а не с известните български творци и техните произведения. Да не говорим, че на половината децата им хляб няма да мога да си купят на български и не познават кирилицата.

явно си сираче или от някое софийско гето. толкова да ти липсва любовта на родителите и роднините...

Докато светът слуша Виенската Филхармония на 1 Януари, ние българите "ма'аме" пълнени чушки с боб. Светлите, духовни празници не ги зачитаме ако не ги прекараме през трапезата и дебелото черво. По бездуховен и мрсен народ от нас няма.

ти си ампутиран умствено, отивай в евроатланическия рай да коленичиш по други поводи и да ти пълнят дебелото черво от другата страна.

И Виенската филхармония слушам и пълнени чушки хапвам. Да не са взаимоизключващи? Преди време ме водиха в Италя, Пиемонте в скъп ресторант - Себастиан/Бастиан Контрарио - паста трюфели и т.н специалитети и на върха на вечерята боб с пърлени свински кожички - да си оближеш пръстите, обаче и по нашите села го има.

Тъй беше!

Става дума за народ, който трича кучета, удря се с дрянови клонки по гърба, гази въглени... По-големи диваци от нас българите няма, по фолклора и обичаите ни си личи.

Споко , гейовете няма кой да ви закача .

Гей е на дедо ти внучето. Продължавай да си завираш главата в пясъка като щраус, щом не ти хареса истината.

Гейчо, някога в хрониките на "цивилизованите" е пишело - има там едно племе, дето краде жените от кауците, докато преминават на път от Константинопол, а на мъцжете им реже грацмуля. това, че сме приели християнството - не е успяло да промени традициите. просто в духа на добрата традиция - християнството "краде" основните празници на туземците и им дава някакви други - "по възвишени" цели.

Свински народ. И преди, и сега.

свиня сте уредили? Моля за уточнение как и къде.

за дебилите ще обясня - поради лиспата на фрзери по онова време - свинското е разпределяно в различни съдове - за дообработка. сланината се е слагала да се осолява, правили са се наденици - ма не като онова, дето купувате в магазините. по скоро днешните суджуци са като ония наденици. карантиите са се готвили, правило се е "спържа"... това - да заколиш прасето си е било истински празник! случвало се е само по Коледа! цяла година си гледал прасето, за да може да има нещо месно другата година на масата...

Майка ти! Отзад. В кенефа. Надявам се да уточних както помолихте.

Календар