Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Фото спомен от 1982-ра: Първа радост е за мен и аз да стана манекен

ПРЕЗ ФОТООБЕКТИВА

Фото спомен от 1982-ра: Първа радост е за мен и аз да стана манекен

Снимки на Иван Григоров от конкурс на ЦНСМ

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Едно време престижните професии бяха келнер, барман, продавачка в ЦУМ или КОРЕКОМ, а най-добре беше работа в третия свят срещу доларес. За да работиш едно от тия се изискваха яки връзки. За сервитьорки и продавачки, не знам как е било, но за стюардесите имам представа. Имам един познат - бивш пилот в Балкан. Какво той разказва за стюардесите, направо ви е бедна фантазията. Това от brazzers е като документален филм. Иначе, на тия снимки се вижда опит за осъществяване на вечната българска мечта - да станеш известен, да не работиш, но да взимаш пари. Не сме мръднали и на сантиметър.

След като изчетох коментарите стигнах до извода: преди 1989 г. аз явно съм живяла в друга държава, не във вашата България.

Така е имаше 2 Българии - незнам в коя от двете си живяла .Но и за двете имаше нещо - общо - фалша и мизерията извън винрините нй кореком или магазина в хотел рила. Вътре като влезеш накакъв друг Свят ,но излизаш и попадаш пак в реалният социализъм- Мизерия милиционери мъгли миризми …мечти …манекенка ,магазинер келнер или нещо подобно

Сега колко Българии има ?!?

Не разбирам защо частните случаи се разказват като най-типични за онова време. Така се създава грешна представа и нецялостна картина за миналото. Но, спете спокойно деца, светът е в далеч по-идиотско положение от онези години. В САЩ се забраняват книги, промиват се мозъците на невръстни деца, властва убеждението, че мозъкът е пластичен и с повечко внушения се променя до неузнаваемост. Свободата, такава, каквато си мислехме, че извоювахме е дълбоко покрита и се счита за отживелица.

При соца това беше норма. Да излъжеш, да откраднеш, да натопиш някой, само и само да си добре. Тоя соц съсипа умствено и морално българите за поколения напред. За икономически и финансово да не говорим - 60 долара заплата и 8 часа режим на тока.

Каква мизерия беше, добро напомняне.

Мда-а-а, нямаше банани ,както и такива екстри като свръх богати и ,хора ровещи в кофите за боклук в свирепа конкуренция с бездомните кучета. Нямаше такива ,които подаряват на любовниците си БМВ Х6 ,а друг се чуди как да купи някое най-евтино сирене пълно със западни кацерогенни благинки.Темата е дълга

Абе не е като да нямаше...просто конете с капаци не ги забелязваха

Някога отношенията като цяло не бяха толкова меркантилни.Тогава една жена харесваше един мъж ,заради самият мъж ,а не заради неговите пари, или парите на баща му ,или някаква политическа амбиция ,преминаваща в тотална изгода.Тогава жената може би харесваше мъжа ,заради :неговите очи ,неговото тяло,неговата усмивка , неговото чувство за хумор,неговият ум,неговата топлота и отзивчивост.Има случаи когато даже жената е финансово по-стабилна и пак харесва някой мъж ,отговарящ на нейните изисквания ,желания ,мечти .Двамата да имат стабилни семейства ,а това е просто служебна връзка ,която преминава в някакво по -силно чувство. Двамата се вълнуваха от всеки блус в полумрака на някой купон, скрити и бързи целувки в асансьора между етажите,в тайно държане за ръце и бързи докосвания, които само за тях имаха значение ,е и за институтските клюкари.Единствено на симпозиуми ,можеха пълноценно да се насладят да взаимната близост и то пак с хиляди предпазни мерки. Същото се отнасяше и когато мъжът на жената заминаваше в продължителна командировка в чужбина , но тогава трябваше да внимават със съседите. Даже понякога си устройваха леки скандали за пред колегите .Такива връзки продължаваха понякога години. По принцип жената избираше ,тя беше в много случаи водещата и инициативна фигура.Тогава връзката беше между-личностна , докато сега е просто финансов договор и материален интерес

Много романтично си го написъл но не беше точно така.Всички красавици се лепяха за разни комсомолски деятели ,артисти или телевизионери.Имаше и красиви селянки които за софийско жителство се прежалваха с разни галфони синове на партийни функционери.Да си продавачка в кореком освен да си горе долу красива ,се минава през доста кревати преди да застане зад щанда.Същото горе долу беше и с стюардесите но те поне знаеха някой чужд език а тея в копеком само се шибаха - с милиционери ,ревизори и началници.Няма никаква любов а само шибинг .Имаше много омъжени ,мъжете им знаеха че ги шибат ,но нали им носят в къщи Кент Тоблерон и Джони Уокър и са траят.Всички имаха стерео уредби - техникс или сони ,джинси райфъл и тея налъми с високите токчета като на снимките.А мъжете рогоносци са пъчеха- жена ми бачка в Кореком. Да не говорим ква ибане падаше за да си манекенка.Та така с пот се заработваха доларите.Всичко беше грубо като в соца.Тая идилия дето я представяш може би беше по комсомола и в първичните партийни организации .

Е, всеки му, своето. Така пише на една вратичка, не далеч от Ваймар.Ама пък и Вие какви ги познавате. По принцип всеки ,който нещо не е постигнал има обичайните / дежурните / заподозрени.На някой съпругата му има връзка -ясно комунистите са виновни,някой е достатъчно тъп и не заема някаква позиция -ясно Дс и комунистите са виновни.На някой приятелката ,която по една случайност е от провинцията и го разкара ,ами ясно ДС,в комбинация с комунистите и международното комунистическо движение ,може и щази да са виновни.Не ,че не е нямало такива случаи ,имало ги е,най-вече при тези в светлината на прожекторите , ама чак за чехлички от 7 долара ,та то всеки втори имаше познат ,роднина ,колега ,съсед ,който можеше да пазарува в "Кореком".Та в института ,в който работих всяка втора колежка беше с дънки и чехли и всеки втори ,че даже всеки колега беше с дънки-това беше униформата на научните сътрудници.В заводите ,с които имахме контакти положението беше същото.Цяла България ходеше в дънки,дънкови поли,дънкови сукмани,дънкови гащеризони ,ей-голям секс е падало

Чети какво съм написъл.Става дума че определени професии бяха за определени хора ,а на определени места хората бяха ченгета.Не ми се иска да представям лични данни , но по стечение на обстоятелствата се движех точно с такива които пушеха ротманс а не БТ ,пиеха Джони Уокър а не гроздова караха от тея евтините мазди 323 а не се тъпчеха по трамваите и т.н .Имаше много и продавачки и продавачи в креком ,между тях ,но и такива които само търгуваха долари А и много ,стюардеси , телевизионери и телевизионерки .Та знам какво правеха в извън работно време.А това че бяха куки си беше ясно ,после им лъснаха и досиетата.Лошо няма - бяха готини пичове и пички и за това че бяха и ченгета поне аз не осъждам.Такива бяха времената.А но от написаното е и ясно че докато си дремал на стола института за 175 лева си мечтал и затова как ще обараш някоя колежка след партийното събрание,Такива бяха най смешни независимо дали са с джинси или не.За прованса незнам как са се обличали ,имам впечетление само от бригадите.Но верно там и мизерията беше в много по големи мащаби.А са дрес кода тва не го разбирам при заплата 150-200 лева да дадеш 80 лева за джинси и 50 лева за налъми от кореком си е простотия от всякъде.А бе Тъжна комунистическа работа.

Най престижните професии си бяха продавачка в Кореком ,барман и стюардеса или нещо в телевизията. В Кореком имаше един страхотен аромат на Запад.Том продавачките и продавачите (имаше и такива на щат в ДС)от разликата в плащанията ( дребни не се връщаха а примерно шоколад,вафла или дъвка)правиха по 20-30 долара на месец. Стюардесите също- в самолетите дребни не се връщаха а отворените ботилки уиски както и цигари се носеха в къщи.Ромика бяха западно германски,а 83 започнаха да правят и адидас.На една от снимките се вижда една красавица Таня която беше на повикване при Батето … после избяга и тя в Швейцария или май се омъжи за някакъв калъф.В гоража на БоДеКа от механиците до продавача в корекома в Бобчо всички бяха щатни с трудници.В Ню Отани всички келнери и бармани бяха шпиони.Изобщо по онова време нямаше лабаво.

Кажи моля те, на коя снимка е тази Таня на батето. Иначе аз се чудя, как така в Германия и Швейцария има толкова наши лелички женени за местни.

Е и? А сега какво е - всяка първа шафрантия иска да е "модел" и да "инфлуенсва", всяка втора - чалга певица, всяка трета иска да е гювендия , а останалите - "директорки" в Дубай...

Бате, сега манекенки под път и над път и вярно, че са шафрантии, ама са калабалък. По него време ЦНСМ имаше в София, Варна и може би Пловдив, не съм сигурен. И да се уреди някоя за шафрантия там се искаше стил, връзки и "отдаденост" на професията. Пък Сулю и Пулю да се доредят до такава - забрави. То да не е като сега. Изчуква някой някъде някъде 100 евро и хоп, отива да изчука някой "топ" модел. То и затова навремето имаше качествени ебачи, щото като им дойдеше редът, знаеха, че скоро пак няма да има, та се стараеха. И манекенките ходеха все доволни.

За да си инфлуенсър не се изисква да те шляпат разни милиционери и тем подобни на поразия (за разлика от стюардесите, сервитьорките и продавачките в корекома и ЦУМ едно време.). Ако имаш акъл, качваш съдържание и те гледат, ако не, си оставаш с мерака. Не се изисква нито връзки нито креватни услуги.

преди 40 години, момичетата са с много хубави обувки

Почти всички манекени бяха служители на тоталитарната Държавна сигурност!

""" всички манекени бяха служители на тоталитарната Държавна сигурност!""" С чин от полковник нагоре,нали..Вие правите ли разлика между служител,агент, информатор, явочник и т.н. Ясна ли Ви е структурата на ДС? Сега не се хвърляйте да гледате в Гугл ,там са нещата за обща консумация.

Всички бармани в хотели като София Ню Отани Балкан бяха шпиони,по мотелите в кореком и другите корекоми имаше поставени лица ,но въпреки че бяха куки и те усвояваха валута като всички други.Нявсякъде имаше законспирирани разведчици. Единственно от тея които правиха много пари (изключвам бармани и т.н )нямаше шпиони между шоферите таксиджии и бензиджиите.Бензиджиите за да се уредят на бачкане плащаха между 1000-2000 лева на отговорниците . Изобщо излиза че най престижната професия освен гореспоменатите беше и си остава милиционер .

ДС трябваше да знае чий кур в кой гъз е! Затова гейовете (пардон - педерасите) не бяха на почит...

Ех, при Тато какви цици имаше...

Щото НЯМАШЕ Вииваком и А1( ЕМтел) да разболяват жените с РАК на гърдата !!

Бае Ганя

Що бе, Теленор не са ли същите?

Фотоспоменът от 1982 показва, че каскетите въпреки тупането в гърдите за нечуваните чудеса и преипзпълнени петилетки не бяха в състояние да правят даже цветни снимки. По сивотиятa и безличието ще ги познаете.

Народът с каскетите построи тая държава, педерас долен!

Имаше и "дънки Рила" - мязаха на дочени панталони. Мода за чудо и приказ.

по онуй време сливаците не се бръснеха...

Е и? То от търсене на махна, половината сегашни мъже тръгнаха и те да се бръснат и половината от тях после си избелиха и точките. Та с толкова много педали, бръсненето на сливи ще отживее, тъй като останаха само истински еВачи. Пък тях такива подробности не ги разсейват.

Нужно ли е всеки ден да ни припомняте за мизерията на социализма?

Като се замислиш за КТБ, за исечената природа, за лъскавото, за изкуствените храни сега, за лъскавите некачествени едноневни стоки, каква ли "мизерия" е било тогава, хаха...

то при соца храните бяха пълни боклуци. качестевени колбаси, сирене и кашкавал имаше само в редки случаи или за избрани хора - редовно. Като влезеш тогава в магазина имаше хляб - 2 типа, мляко и разни вафли. месото беше с аромат, висчко друго залежало.

Е, друго си е деМОРкратичната мизерия! Мирише някак си западно.

Календар