Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Ермитажът гостува у нас с меча и пръстена на Хан Кубрат

ДНИ НА ЕРМИТАЖА В СОФИЯ

Ермитажът гостува у нас с меча и пръстена на Хан Кубрат

Изключително ценните за нас българите експонати ще бъдат изложени в Балната зала на Националната галерия - Двореца, пл. „Княз Александър І“

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

А ся сички да си спомнът кой изгони Хан Кубрат от земите му, и защо се наложи българите да бегът от хазарите.

То е ясно за теб и за другите като теб - Путин е виновен !

А след всичките плямпаници, напишете от коги до коги ще е изложбата, за да идем да я видим посредствени драскачи. Това "съвсем скоро" не върши работа

джиджибиджи!

Удобната версия за руснаците че това било съкровище на Хан Кубрат..... Всъшност чисто логически, хронологично и географски, това са предмети от гроба на Хан Аспарух. Но братския съветски съюз няма интерес това да е истина.

продължаваме да го пишем хан Кубрат, включително в учебниците по история. А камъкът с КАНАСУВИГИ си е в София постоянно, ето и пръстенът-печат с името идва, но историци нямаме.

"Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава," България е наречена , от Рим Стара Велика България, защо ли? Не е възможно Б-я да е създадена в 681 г. , както ни "учат" днес , защото няма как да сме хем стари и велики хем създадени в 7 век. Има много документи (Римски) защо се пренебрегват?

Припомни де!

Учудвам се как може една ЛЪЖА, че българските владетели са били ХАНОВЕ, да доведе до такова тотално изпростяване на населението. Български ханове е имало по пътищата, сега им се вика "мотели", другото е в сбърканите мозъци на чуждите и наши престъпници-историци. "О, неразумний юроде.... ...."-отец Паисий. Колко ли пъти се е обърнал в ГРОБА, чувайки за тези ХАНОВЕ и не само той, ами Раковски, ами другите ни будители-възрожденци.

Ако беше "Хан" щеше да си пише на пръстена най-малко!

Брей гоулем историк ве....и от къде разбра че е лъжа......истинския начин на изписване е Khan...очевидное умник като теб ще изпише нямото К....и сигурно има други източници където тези владетели се споменават с титлата Khan.

Той помни динозаврите , ти за 1300 години питаш .

Руските орки са гепили и тези артефакти, от цял свят са грабили и продължават, целия златен резерв на България е изнесен към Москва през 1948-ма и въпреки всичко крепостниците пак не могат да си уредят държавата, та се налага всеки докопал се до властта там да си спасява чааветата в загниващите западни държави, барабар със баш сатрапа - путлер.

Сигурен източник за титлата на древните ни владетели са каменните надписи, оставени ни от тях. Само малоумник може да твърди, че днешните историци знаят по-добре от древните ни владетели каква им е била титлата. Има го камъка в НАМ към БАН в София и на него ясно с ГРЪЦКИ букви пише КАНАСУВИГИ. Първата буква със сигурност е К и няма никакво колебание. НЕ съществува източник на друг език с латински букви за нашия народ, монголците са друга бира. Дали можем да съкратим титлата и как, още не знаем, защото никой не е намерил езика, на който са говорели древните българи. Така че хан е абсолютна измама.

Ако бяхте написали и кога ще се проведе изложбата, материалът щеше да добие пълен смисъл.

Всички съвременни историци са убедени, че титлата е КАН! И това е началото на българската държава. Справка в библията показва,че има и други народи чиито народ се е местил.

Във всички византийски източници от онази епоха се използва титлата ΚΑΝΑΣ а не ΧΑΝΑΣ. Ако титлата е била хан, не е имало проблем на гръцки език да се предаде като ΧΑΝΑΣ.

В свое изследване за смисъла и етимологията на владетелската титла KANAΣYBIΓI Иван Танев Иванов пише следното: „Титлата “CANASVВHГY" - KANAΣYBIΓI - “канасувиги, канасювиги, канасубиги, канасюбиги) е засвидетелствана само за българските владетели Омортаг и Маламер (т.е. между 814-836 г) …целият израз KANAΣYBIΓI би трябвало да означава "КНЯЖЕСКА БОЖЕСТВЕНОСТ". Тази форма на превод се съгласува с по-късните титли и обръщения: "ваше величество, високоблагородие, превъзходителство" и др. под. В другия възможен вариант KANAΣYBIΓI ще означава буквално "владетел божествен", или на съвременен български "божествен владетел" или "владетел, чиято власт идва от бога". Това изглежда по-вероятно пред вид на смисъла на паралелната гръцка формула - "който е от бога владетел". Този смисъл на титлата се съгласува с философията на върховната власт при ранните българи, съгласно която владетелят е човек, а не бог (или божи син), но упражнява власт, която идва от бога. Посоченият начин за етимологизиране на титлата KANAΣYBIΓI = "божествен владетел" показва, че още 50 г. преди княз Борис - Михаил, владетелската титла на раннобългарските владетели Омуртаг и Маломер е била KANAΣ, а не "хан", "кан" или "кана". Затова никак не е случайно, че такава титла се употребява и от внука на Омуртаг - Борис. След християнизацията (865 г.) и смяната на официалния гръцки език и писменост със старобългарски (893 г.), владетелската титла на Борис I (852-889) се изписва така: МИХАИЛЬ - ВЕЛИКИЙ КН¤ЗЬ БОЛГАРСКИЙ. Доста по-късно от Борис, владетелската титла "княз" се появява и при първите славянски държавици, образувани вътре в пределите на Първото българско царство - Велика (Южна) Моравия, или покрай него - Сръбско, Блатнешко, Хърватско, Северноморавско, Чешко, Краковско княжества. Подобно на Борис титлата "велик княз" се носи и от първите владетели на съюза на източните славянски княжества - Русская земля (Киевска Русь). В действителност, Борис не е княз, както често се твърди, а "велик княз", което предполага наличие на полунезависими княжества в пределите на неговата държава (примерно Южна Великоморавия, отвъддунавското княжество на Салан).”

„Изказаното твърдение може да се подкрепи и с Именника на раннобългарските владетели, (цитиран в началото на XX-ти век като Именник на раннобългарските князе, по-късно като Именник на раннобългарските ханове), който изобилства с прабългарски календарни термини и лични имена. Единствената владетелска титла спомената в този документ е "княз", с която е описано управлението на Аспарух и петимата му предшественици.” За мен титлата на българските владетели КАНАС /КъНЯЗъ/ е с древен тракийски произход от думата КАНОС. Крайно време е нашите учени да спрат да търсят прародината на българите из пустините на Азия. Корените на българите са тук на Балканите, нашата прародина е тук на Балканите! Има достатъчно свидетелства за това, нужно е само българските учени да търсят в правилната посока … Балканите и района на Черно море. Българите са Траки!

на писалите по-долу с опити да съкратят титлата до канас, че тази теория, че КАНАСУВИГИ се състои от две думи, е недоказана (може да са три), както и кои са двете думи. Докато не открием езика на древните българи, всяко предложение е по-скоро израз на нечие въображение. Несъстоятелно е предположението, че думата е кан, но е погърчена в именителен падеж на канас, защото няма други примери за погърчване на български думи, не е ясно правилото как трябва да става - можеше канос, например, а и щом кан е погърчено, то защо ювиги не е - ювигос или ювигас? Ако приемате канас, трябва също да обясните защо КАНАРТИКИН и КАНАБОИЛАКОЛОБЪР? Къде и защо се изгуби буквата с? Изобщо най-добре да се произнася цялата формула, вместо да съкращаваме произволно.

Буквата"С" на края на думата е изчезнала, така, както е изчезнала буквата "Ъ" , все още се срещат книги с "Ъ" на края на думата. Езика се развива.

Думите КАНАРТИКИН и КАНАБОИЛАКОЛОБЪР са от същото време, за какво развитие на езика ми говорите, като никой не го говори вече древния български език?

Забелязвате ли на русофилите минусите, те са ОК национално богатство да е в чужд музей. Ако обаче тези неща бяха, да речем в британски музей (само хипотетично, или пък в Полски - хайде, да са славяни ...), знаете ли какъв вой щяха за идигнат, че сме ограбени, че Сорос е в дъното на нещата, че това е планът Ран, който ни обезличава, като българи и пр., и пр., и пр. Всеки средноинтелигентен човек, би могъл да се досети, че единствените, които наистина имат интерес България да е слаба са руснаците, нашата страна е в територия, която по принцип е под тяхно влияние, имаме история, която е по-богата, силна и значима от всичко, което те могат да предложат и .... вече колко десетилетия те дават мило и драго, за да ни обезличат. Разни "гении" ми обясняваха, как вече видиш ли разпознавали пропагандата - смях се от сърце - факта, че никой, ама никой не роптае, че това съкровище не е в български музей, е абсолютно показателе, кой всъщност ни пропагандира и кой е промил мозъците на, уви, по-голямата част от бъргарите. Не говоря за искане да се върне и т.н. говоря за роптаене, каквото винаги има, ако не става дума за руснаци, там сме преклонили главици и сме в раболепна и винаги съгласна поза. Ей, това ме дразни.

Лелееее, как си позволихте тази волност, да говорите лошо за тези велики хора, та те не спят и не ядат, само мислят как да им е по-добре на българите ...

А какви са били? Това пропусна да го напишеш, струва ми се?

С една единствена цел - да бъдем обезличени, те затова и не се съхраняват подобни артефакти у нас, за да забравим за тях, за да могат един ден да бъдат пиписани на друг народ, не на българския, толкова е очеИЗвадно :(

Руснаците са ги изровили на тяхна територия и по право им принадлежат. При това като част от по-голямо съкровище с артефакти, някои от които са дори отпреди създаването на Българската държава. Интересен колекционер трябва да имали в онези времена, та да събере такова чудо. Няма как да оспорим правото на руснаците да притежават тези неща, но наистина ще бъде изключителен жест, ако решат да ни подарят артефактите, свързани с нашата история. Само че отношенията ни с тях не предполагат подобно развитие.

Титлите са три КАН СУВИГИ БАЛТАВАРА

Такова, в древността се е пишело "С" накрая навярно, така както се е пишело "Ъ" накрая на думите, преди 9 сеп. 1944 г. Никой не може да каже със 100% сигурност, докато из под земята не излязат древно-българските тайни.

прочетохте ли за какво става дума или си пишете ей, така, да се упражнявате в тролене? Написах Ви, че се твърди за гръцко окончание за именителен падеж, което и до ден днешен си е така в гръцкия език - "-ос", "-ас" и буквата "с" изобщо не е изчезнала - и днес така си говорят гърците. Направете си справка, не пишете откровени простотии, че и настоявате. Древният български език няма нищо общо с това абсурдно твърдение на нашите историци, защото те намесват тук гръцкия език. Четете, вместо като чукчата. Думи, като КАНАРТИКИН и КАНАБОИЛАКОЛОБЪР не се изполват от поне 10 века, какво развитие могат да имат? Посочете им развитието по периоди? А пък "ъ"-то в края на думите не е изчезнало, поради развитието на езика, както твърдите, а са го махнали комунягите с правописната реформа през 1945 г, по заповед от МАсква.

Никола Гигов в своята книга „Орфей и азбуката” описва важно откритие. На ваза с изображение на Орфей открита в гр. Гела, Сицилия, Никола Гигов разчита, чрез четирикратно увеличение думата КАНОС над главата на Орфей. Вазата е датирана от 5 век пр.н.е.

прочетохте ли изобщо това, което написах или сте чукча? Въпросното "с" историците твърдят, че е окончанието "-ас" на думите от м.р., ед.ч. в именителен падеж в ГРЪЦКИЯ език, така е и до ден днешен, нищо не е изчезнало, имат си го "с"-то, макар че езикът се развивал, както пишете. Думите, които цитирам са вмъкнати в други надписи на гръцки език ОТ СЪЩАТА ЕПОХА, както и КАНАСУВИГИ. Няма разлика във времето, та да има развитие на езика. Древният български език не се говори от поне 10 века, какво развитие изобщо може да има. Още повече "ъ"-то не е изчезнало от говоримия български език само - понеже езикът се развивал, видите ли, а е премахнато от комунягите с правописната реформа от 1945 г. Съветвам Ви да четете, преди да пишете, за да не изглеждате ... хайде, ще го спестя на другите четящи.

Древния български език не е изчезнал, както смятате, част е от съвременният български. Древните български столици Плиска и Преслав за антични, а не средновековни селища. Уповавам се на няколко неща. Важно за мен е сведението на Г. Кодин, който твърди, че император Константин Велики построил или възстановил няколко селища в земите на скитите. Става дума за Плискува, Перестлава, Дристра (Силистра) и Констанция . Под земите на скитите се разбира Добруджа, известна в миналото като Малка Скития. Несъмнено под Плискува и Перестлава авторът е имал предвид Плиска и Преслав. Езика ни се променя, но е ясно и днес, че Плискува е Плиска а Перестлава е Преслав. Това имам пред вид.

Главоч, титлата ХАН, винаги се е поставяла след името на владетеля! Само нашите папагали-историци правят изключение...

Четете, преди да пишете. Със сигурност и в съвременния български език има от древния, но изобщо не беше това темата. Обясних много добре. Не сте си направили труда да прочетете и пишете просто да напишете нещо.

Номограмът на представения по-горе пръстен е прочетен така "Бат Кубрату патрикиу", а не "Кубрату патрикиу", както се твърди в текста. Бат е прабългарска владетелска титла с индо-ирански произход, която е трън в очите на много изследователи и те предпочитет да не я забелязват. Така не се прави наука.

Календар