Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Да си спомним за Никола Вапцаров с предсмъртните му стихове

77 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ПОЕТА

Да си спомним за Никола Вапцаров с предсмъртните му стихове

Днес се навършват 77 години от разстрела на поета на вярата, морето и машините

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Великан! Поклон!

Вечна му памет.Голям поет.

Велик поет убит от фашистите!

Прекрасен поет. За съжаление подкрепям и правителството на царя, което извършва разстрела. Понякога нещата не са черно-бели. Можело е да го осъдят до живот, вместо смърт.

Но национален предател, работил за откъсването на Пиринския край от България и слугувал на мракобесния СССР.

много тъпаци в коментарите , не знаещи нищо от историята , камо ли нещо за живота на тоя от снимката

Тази земя,по която тъпча сега, тази земя,която пролетен вятър пробужда, тази земя – не е моя земя, тази земя,простете, е чужда.

Гениален!

Всъщност сега знаем много повече за него от преди 30 години.

ПАК ЩЯХА ДА ГО УБИЯТ ! ОСОБЕНО ДНЕС Е МНОГО ОПАСНО ДА КАЗВАШ ИСТИНАТА !

ГОЛЯМ

Мда, и днес си е вярно.

Типичен питекантропос идиотос булгарикос тъпанарикос, защо тежите на Земята?????

Ако те набарат макетата ще видиш агенти на Москва посред бял ден, а и други работи ще видиш. Мишок!

Е,стиха ти сега добива друг вид.Нашата земя е била българска през периода 1878 г. до 1944 год.През останалота време е била чужда земя,непряко собственна на една огромна крепостническа империя,която и сега прави опити да се възстанови.

дирът определено има афинитет към червените касапи

Как ще пеят птиците в полето, Весело ще плуват във простора. Ще се радват на труда си хората, Ще се обичат като братя.

а сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война, и за организиране на дейност, целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. ЕТО ТАКА ТРЯБВА И ТРОЛОВЕТЕ ДА СЕ СЪДЯТ ДНЕС!

Ето какво са искали комунистите: "Позив към Цар Борис III с искане за незабавно присъединяване на България към Тристранния пакт. Подписан от Васил Коларов, Георгий Михайлович (Георги Димитров), Вълко Червенков, Стою Неделчев (Чочоолу). 1 март 1941 г." Това е призив да станем съюзници със НационалСоциалистите на Хитлер и ИнтернационалСоциалистите на Сталин. Тъпи нагли продажници!

stankow

Голям поет !

За жалост Вапцаров е бил руски агент, получавал е долари за подривна дейност. Живеел е нашироко. Цинична руска политика.

stankow

Подвели са ви. Този "позив", дето го има на хиляди места в мрежата е фейк. Един изключително интересен документ ! Едновременно позив и в същото време молба ! Едновременно обръщение към народа (позив) и към царя (молба) !? Подписан от хора, които по това време са: един емигрант - Коларов, от един съветски гражданин - Димитров, от един осъден на смърт от същия този цар - Червенков и един нелегален - Чочоолу. Странна компания, какъв орган представляват и точно те ли имат авторитета да измолят от царя каквото и да било ? Безкрайно интересен документ! По времето на издаването му и четиримата подписанти са в СССР, двама заемат важни постове. Димитров е в личен контакт със Сталин. За никого не е тайна, че предстои война с Германия. И тези четиримата молят един монарх да се присъедини към потенциалния (а само след 3 месеца реален) противник на СССР !? И не е ли малко късно да се издава на 1-ви март 1941-ва г. позив-молба за нещо, което е подписано и подпечатано същия ден - 1-ви март 1941 г. от вече пристигналата във Виена българска делегация ? А решението за него (присъединяването към Оста) е взето от българското правителство на 20-ти януари ? Т.е минало е всякакво обществено вълнение, обсъждане в НС, Филов е произнесъл знаменитата си и трагична реч, делегатите са изръкопляскали, делегацията за подписването вече е изпратена във Виена и даже е подписана. Много интересен документ. Принос към историята на фейк пропагандата ! Много лошо са ви подвели !

stankow

Съдят ги. В Германия. Ей за това - " съюзническите немски войски". За такава апологетика на вермахта ще го отнесете.

stankow

Не е "булгарикус", от Мюнхен е ! Отдавна е продал родината ...

Написал много запомнящи се стихове, които са познати и до днес. Политическите му убеждения принадлежат на едно друго време и са несъпоставими с нашето. Човек идеалист на своето време, вярващ в доброто и желаещ доброто на хората, съчетано с енергия и желание да се бори за идеалите си! Поклон пред паметта на такива българи без значение от политическите им убеждения!

Колко трябва да си прост за да кажеш, че Вапцаров е живеел нашироко, след като детето му умира от глад. Пардон, колко трябва да си неук?!?!

Велик,гениален!!! И...замълчете тъпи тролове,вие никога няма разберете Вапцаров!!! Поклон!!!

Моля! Големи поет е Ботев, Пенчо Славейков, Дебелянов, Яворов, Смирненски има и някой, талантливи виртуози, като Лилиев и Траянов, а Вапцаров е посредствен поет, наемник на болшевишка русия.

че ти, баце, си просто парче..жалко за старанието на майка ти и баща ти!

Вапцаров може да не е най-великият поет, но за българските мащаби наистина е бил талантлив. За съжаление се е продал на чужди служби и е бил осъден в съответствие с тогавашните закони заради терористичната си дейност.

Не са намерили руски рубли, а английски лири и долари.

Само ни завиждате! Защото вие, фашистите, нямате нито Ботев, нито Смирненски, нито Гео Милев, нито Вапцаров! Всички с леви убеждения! Елита на българската интелигенция! Ботев и Вапцаров загиват заради убежденията си.

Как ще си спомняме за терористи бре,вие имате ли акъл

Вапцаров е екзекутиран от монархо-фашисткия режим на Борис 3-ти, защото е бил на страната на Антихитлеристката коалиция. На страната на САЩ, Великобритания, СССР, Франция! За разлика от сегашните "демократи", поклонници на лудия, самоубил се Хитлер.

Ти това на себе си ли го казваш? Пред огледалото?

Прекрасен поет, повярвал в и жертвал се за фалшива кауза. Във всеки случай дяволски добър.

И след хиляда години хората ще рецитират Вапцаров и ще се вдъхновяват от неговата поезия. И никой няма да рецитира и да се вдъхновява от професионалните платени плювачи, очернящи Вапцаров. Които дори не се нуждаят от разстрел, защото много преди това са станали червеи!

Хубаво му е на времето, наистина "че ти дава възможност да разбереш истината" .... само, че на тебе май не ти е помогнало нищо да разбереш... писал писал, напънах се и ти прочетох глупотевините и нищо не можах да схвана.. Вапцаров и хоп - Тодор Живков, 1989... какво общо има Вапцаров с действията на комунистите след 1944? Човекът е вярвал в една идея, борил се е за добро... какво сега, да го обвиним за това ли? Други са се борили за противоположни идеи, умирали са за тях.. Т за какво би умрял?

Да коментират този поет са се наели доста неграмотни и увредени трапезници… Сега кой поет ще чествате, освен безпаметната банкянска отрепка-мутра? А,досещам се ,че и проф.лъчо Мозъка бил писал някакви рими...

Ако поезията на Вапцаров не се изучаваше в училище, много малко хора щяха да я познават.

Той тоя, на който му го казах ме разбра... :):):)

Поклон !

Вапцаров си е терорист и това е безспорен факт! Това, че е поет не променя нищо!

Думи идващи направо от сърцето, наредени като бисери, заминал си на Христова възраст.

първо е добре да имате умствен багаж преди да се впуснете в разсъждаване. Истината е и, че преди 44-а и след това положението не е било много променено. Преврата от 44-а е един от многото, но разликата е, че този е външен и наложен на бг като победена страна, защото умните и политици са избрали да са на страната на нацистка Германия, докато народа и избра да спаси съгражданите си евреи. В този смисъл Вапцаров не като тези които са се борили за власт и придобивки след 44-а - той е идеолог идеалист философ и хора като него формират елита на една нация. Колко струва Вапцаров може да разберете и като погледнете какъв е родът му - погледнете кои са майка му и баща му - приспиван със сонетите на шекспир и в родната му къща са гостували 3- ма царе . И най-важното от всичко - неговата поезия е напълно актуална и модерна и днес и не е социалистическа пропаганда , а душевна. Вапцаров с една единствена стихосбирка е преведен на над 100 езика.

тъпня!

Schilo

Гениален поет! Мир на душата му!

Терористите са били на власт тогава. 1923г. е имало избори и с 52% печелят земеделците. Месец по късно ги избиват. Избиват мнозинството депутати, министри. Премиера го наръгват над 100 пъти и му режат главата и носят в София. Прави се от човек на ВМРО. Това според такива като теб са демократите. Демокрация значи народно управление. А народа е избрал земеделците тогава. А тези според теб "демократи" се дигат реално срещу народа и демокрацията. Комунистите в началото не участват, били в лоши отношения със земеделците. Но виждайки какво става се дигат да защитят реално народа и демокрацията. Вярвам повече на народа тогава, от на изкривената пропаганда сега за историята.

Чужд е "царят" спуснат отвън. Фердинад бяга от България през 1918г., че е директно отговорен за втората национална катастрофа, където губим над 11 хиляди квадратни километра територия. Плащаме обезщетение от 2.5 (с лихвите 5) милиарда златни франка. След ВСВ Германия ни завлича с десетки милиарди лева от опростен дълг. Чърчил не случайно се удивлява, как България е винаги на грешната страна.

аз израстнах през 90те когато вече Вапцаров и Смирненски носеха щампата на комунистическите поети. Днес живейки на различни места по света аз приемам Вапцаров като философ и поет който има общочовешко значение и звучи актуално на всякъде. Личво го смятам за идеал на интелектуално израстване като българин към който се стремя. Няма да ви убеждавам кой какъв е но факта е, че в родната му къща са гостували трима царе, те не ходят в случайни къщи. Добре еу, когато четем историята да я разбираме пълно а, не едностранно според нашите ограничени мирогледи. Факта е, че Вапцаров се е борил против правителство, коеото направи България съюзник на нацистка Германия, докато народът и избра да спаси своите еврейски граждани. Това правителство освен, че изтри последния шанс на присъединяване на Вардарсска Македония където и е мястото - към България, също причини и най-голямата катастрофа на родината ни - принизи я до победена фашистка страна, на която и беше спретнат преврат и беше хвърлена в глада отвъд желязната завеса като втора категория. По един или друг начин нацията, базирана на своите ценности се изправя и става отново продуктивна и добре развита, докато отново решава да преврати и групичка хора решиха да продадат родината си отново за малко печалба като я хвърлиха в измислените "преходни години" , които доведаха отново глада. Но ето пак сме на крата. Единственото, което ни трябва да изводи - кое е най-ценното, коя е целта ни?

Календар