Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

1989 г. : "Убиванье" на прасе в селото, където е заснет "Тримата от запаса"

КОЛЕДНИ ОБИЧАИ

1989 г. : "Убиванье" на прасе в селото, където е заснет "Тримата от запаса"

Снимки на Иван Григоров в банатското село Бърдарски геран

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

"Убиванье" е написано с руския правопис. На български трябва е "убиванИе", ако искаме да пресъздадем диалекта.

Линее нашто поколенье навред застой, убийствен мраз; ни топъл луч, ни вдъхновенье не пада върху нас. Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път, спокойно бият тесни гърди, кога от злоба не кипът. Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш? Ил твоят път се веч изравни? Ил нямаш други ти съдби? Ил нямаш ти задачи славни и цяло бъдеще с борби? Недей оставя, мили боже, без лампа твоя свет олтар, без химна твоето подножье, без вяра живата си твар! Недей оставя без звездица моряка, в нощний мрак остал, без утро мъничката птица, народите - без идеал.

Горното е всички онези които охотно плюят върху миналото си, отричат се от него, то им докарва тежки комплекси и стремеж да бъде заличено дори и в старите фотографии които поне в случая са запечатали (о ужас) едни хора които биха могли да минат и за щастливи (как е възможно). Дори правописът за не бил "правилния". Колко трябва да си комплексиран от туршията и сланината дето си я ял, за да обявиш буква за неправилна. Справка едни други хора сменяли правописи в едни друго времена от които днешния сноб уж се гневи. О неразумний..

горките бедни хорица, нямало е достъпно месо в магазините сиромашия

В София са се редили на опашка, като "пуснат". Цялото семейство се е родило - сутрин децата, опсле идват родителите и така.

Не, тате, чак такива комунисти не сме!

Поздравявам цалата измет от демократична България с крипа : Орбан колие демократично прасе https://www.youtube.com/watch?v=mRztt61SWOA На свинско

Болшевишки отпадък си ти, селянин. Стойте си на село Научихте една дума, "измет", и започнахте да я повтаряте. Там, в източна България, никога не сте я употребявали. Говорете си на турския диалект.

Епа измет сте си от ДБ , както и комунягите ...то не , че има голема разлика

Е, заради такъв обичай станах веган още в ранна детска възраст. Преживяването ми тежи и до днес и като се сетя за пърлената свинска кожа, която ми натикаха в устата и до ден днешен ми се повдига, половин век по-късно

И че и тогава не си знаел какво е веган.

Що имам съмнения , че и нещо друго са ти пъхнали ма не в устата

Най-вероятно и не само веган си станал. Сигурно и прекалено късно са те въвели в ритуала, та за това не си успял да прихванеш.

Какво правите с брат ми, еее не вие срам. Добре че съм се родил на жълтите павета в демократическата още сояджийската общност, та да порасна кат еди евроатлантически глиган.

Глиги е пич и има огормани топки , а вие русробоите сте едни и-нет палячовци

През живота си съм колил само две прасета - ДВЕ!Но знаех и не страдаха!Тия, дето мъчат животните, са за бой!

Колко са грозни тези селяни, какви уродливи физиономии имат, дебели, живеят в смрад, мизерия, кочина, сивота, грозотия. Те са тъпички, имат беден речник, не могат да се изразяват. И тези боклуци са наложени от болшевишката измет от управляват държавата? И същтата измет днес плаче по червената чума?

Все друго си е да си роден в аристократично семейство и да си вършил бебешките си работи в бродирани пелени както се хвалеше един наш политик преди години.

Изверги

НАЗДРАВЕ НА КОМПАНИЯТА

Обичаят е супер. Но Аман от правописни грешки на журналистите. Пише се Убиване а не УБИВАНЬЕ.

журналистите! Не ги оплювайте, така се произнася в селото, за което се пише в материала. Журналистът просто е спазил диалекта, за да е автентично. А и всички диалекти са богатството на езика.

Едно е как се произнася, друго е как се пише. Има си правописен речник!

Трябвало е да го напишат "Убивание", а не "Убиванье", ако журналистите са искали да пресъздадат местния диалект.

Тричането как е?

Добри времена бяха, въпреки гнустният комунизъм.

То се знае, от време оно... Няма свиня безсмъртна!

ГолЕми сте граждАни бе, ОТ КЪДЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ИДВАТ МЕСОТО И КОЛБАСИТЕ В МАГАЗИНИТЕ да не мислите, че растат по дърветата - пак от кланици и разни ферми. Няма нищо лошо да убиеш животно за храна, това е природата, но разните софийски програмистчета и еснафчета се правят, че не мирише в тоалетната след тях.

Не ядем месо, като мечките сме

Какво общо има срането със заколването на животно? Ще вземеш детето ти, ще му дадеш един голям нож и ще му кажеш бавно да промушва прасето, да го гледа как умира. И ще му обясниш как точно е умряло, кой орган се е разкъсал

Не бе пеперудке, всички ядем месо (с изключение на някои бавно развиващите се), но само вие се правите, че пада от небето. Та и за кенефа същата работа - след всички мирише вътре, ама някои се правят на голЕми граждани. Детето вече знае как се "оправят" заек и кокошка, за прасето е малко още, след някоя друга година и това ще научи. Това, че лапето знае как да си набавя и осигурява храната по честен и напълно естествен начин и за това гледа на животните като източник на храна и съществуване го прави много по-нормално и трезво мислещо от разни превзети траверси от софийското голЕмо село, които си говорят с кученцата на "тати и мами, бебчо" и прочие извращения.

Децата трябва да знаят откъде идват пържолите, а не като тебе .

Maйсторлъка е да заколиш животинката, без да я мъчиш излишно. Ма това умно-красивите не го знаят. Но пържолки си хапват.

Глупости, никой не е учил децата да убиват бавно животното. Напротив, майсторлъкът беше да се убие с едно намушкване с тънък и остър нож на критично място. Мой близък така колеше даже телето, което падаше веднага след това. Но децата никой не учеше и не им се даваше да опитват.

Е, че в сегашните колбаси има всичко друго но не и месо.

Не се пише "ье", това е грешно.

Не си ли чувал за диалектна форма бе "гражданино"?

Селянино, диалектът си е диалект, но в нашия правопис нямаме "ье", a "ие". В руския правопис има "ье", но статията е на български!

Храниш го, ухажваш го, галиш го и накрая му теглиш ножа.

Календар