Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

1986 г.: Как се завършваше Художествената академия

СВОБОДАТА В ИЗКУСТВОТО

1986 г.: Как се завършваше Художествената академия

Дипломиране в специалностите Плакат, Живопис, Графика и Скулптура

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

На снимката виждам един много алчен и корумпиран тарикат който навремето, преди повече от тридесет години, поиска прилична сума от баща ми,чрез посредник за да вляза. Моите родители работни хора, нямаха тази възможност като сума и естествено не влязах в Академията а в ВТУ. Виждам го този алчен изрод на няколко снимки, но ще му спестя името...всичко нека да е на неговата съвест. Господ ще му потърси сметка, не аз.

Сегашните поколения са пълна скръб и много малко от тях умеят да рисуват като за Академия. Сега са артисти,не художници.

80те години в ХА се влизаше много лесно- само трябваше да имаш свой ЧОВЕК в Комисията по приемането. Без това условие и Леонардо не можеше да влезе в това заведение ХА. ХА беше първото условие да станеш член на СБХ и чак тогава ти се позволяваше да си покажеш картините.Такава система е нямало даже в СССРето..Свой ЧОВЕК можеше да имаш или по роднинска линия или по искане ОТГОРЕ от БКПто, -ДСто ..Главните екзекутори на изкуството бяха от Людмилиевото обкръжение-Свтлин,Богонемил,Батета и борци и т.н. Аз кандидатствах 1981г. и ми беше обяснено ,че без подготовка при нужният художник от комисията минимум 12мес. частни уроци е просто губене на време кандидатстването. При жените имаше вратичка да бъдат модели при нужните хора.

Епа то се вижда как! "Комисия" от дърти, сенилни пръдльовци следи дали се следва линията начертана от партията. Нали така се казваше навремето?

Предишната, "интернационална" болшевишка пропаганда е "слаба ракия", сравнена с настоящата глобо-хомо мизерна истерия...

Поне да бяха цветни снимките, че да можем да добием реална представа за тези плакати. Но в социалистическата мизерия всичко беше черно-бяло.

Опит, професор Галилей Симеонов, лека му пръст, ми каза: Аз не те готвя за Академията от малък. Аз те уча да бъдеш художник. Ако искаш да загубиш наученото, продължавай да кандидатстваш. Самият той, успешно е влезнал на осмият опит, като се е скрил в шкафче и е излезнал в момента на обсъждането на работата му. Пуснали са го да мине. И без академията доста успешно капитализирах всичките знания предадени ми от Професора. Академията е една мъртва институция за прибиране на парите на балъци и родителите им от години. На Веждичката синчето завърши без да се яви на едно упражнение. Идваше от ски да му подпишат книжката и така. Станал ли е "успял" художник? Не. Що? Ми за кво му е. Има да харчи на бащицата мултак парата. А това си е сериозна задача. В съвременният информационен свят, ако искате да сте художници има тонове информация. Средно специално образование е напълно достатъчна основа към която практиката и наличните книги, видеоуроци са по адекватен път за развитие. Проблемът е, че ако мислите, че тези умения и знания ще бъдат ценни, ще се конкурирате със статистически модели за генериране като Dall-e и Midjourney. Тоест никъв шанс за работа свързана с визуален дизайн няма да има в близко бъдеще. Всичко ще се генерира. Добрата новина е, че хората поне за определен период от време ще искат да си сложат нещо на стената, ако имат излишни пари естествено. После всички ще сме в метавърса и ще ни друсат с хапчета като в Brave New World на Хъксли:)

На една от снимките, един от белокосите в дясно, спи ли спи...

Ма той умрял ма...

е попитал някоѝ - как се влизаше. Сега си говорим за корупция,но каква по противна корупция от тзи - да подпишеш да стснеш доносник на ДС! Така беше вьв ВТУ и в специалности История, Право, Журналистика и МИО.

e, сега опаковайте лйната в целофан, лепете банани по стените и това е новото политкоректно, а чиче Сорос и плаща

От снимките личи старанието за сериозно обосноваване на работите. Много убедителни плакати! Вижда се и, че страната е могла да предложи чудесни дизайн и опаковки за всичко, но те не видяха живот в реалния свят. Точно с опаковките чрез запад бяха покорени тези земи и оставени реално с две поколения назад.

се влизаше ?

искаха да направя малка вила за 7 , 8 Хил. лева .

Като гледам снимките, някои неща въобще не са мръднали оттогава, само нивото е спаднало. За да си успешен художник, преди трябваше да си близък на партията, а днес да си близо до сърцето на Сорос и Дай България. За жалост тая гилдия се оказа много безгръбначна.

''политкоректното Някога е напълно неприемливо Днес.'' Смея се с глас!!

Напишете как се влизаше, хахаха

То пък като я завършиш тази Художествена академия ще стане едно чудо. Завършваш за безработен.

Посочете ми една държава днес, в която няма цензура.

След като се опиташ да публикуваш коментар тук, в ДИР-а, веднага всичко ти става ясно...

Комисия от стари бели дядовци определя какво да е изкуството на бъдещето. Какво повече да кажем за оригиналността и истинността на този период от творческото развитие на държавата ни. После някои се сърдят на Кристо, че избягал и не искал и да чуе да се върне и да работи с тези хора.

И добре, че е избягал. Никой нямаше да има нужда от него, освен някой опаковъчен цех.

Само с връзки, естествено! И с чисто досие като дете на верни на Партията родители от скромно селско или работническо семейство, ха-ха-ха! А този Атанас Божков добре че написа една чудесна книга, макар и в друга област , за Борис Христов, та да остане поне като име и малко да се разграничи от плеядата творци на социалистическия реализъм и монументализъм на техните тогавашни "творци" като Секул Крумов, примерно...

Календар