Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

10 факта и 5 цитата с името Захарий Стоянов

ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ

10 факта и 5 цитата с името Захарий Стоянов

130 години от смъртта на автора на "Записки по българските въстания"

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Голям!!! "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския." - из предисловие към брошурата на Георги С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.

се разберете кой от двамата повече лъже - Джендо овчаря или ти? Ето какво казва Бенковски гледайки горящото Панагюрище „Моята цел е постигната вече. В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее. А Русия — нека тя да заповяда“. Пък уж бил против Русия а тъпако? Не си чел и ред от "Записки по българските въстания" на тоя същия Джендо, да го видиш каква проста душица е бил - въпреки че е бил в организацията..

че ви четем на ден по 100 пъти вас, троловете, за да знаем какво е гнида и проста душица, а за бае Захария знаем колкото трябва.

е бил уше на имперската турска полиция зашо не се споменава а,и е бил утрепан точно от защитниците на турската империя,които после ни набиват берлинския договор,прочетете повече за това в тъмния интернет ако можете бе смукачи смотани

Идиот!

Бил е утрепан от руснаците, неграмотнико

В "Строители на съвременна България" Симеон Радев нееднократно го нарича страхливец, шубе, нерешителен и т.н. Иначе, предвид обтегнатите отношения между либералите, към които се числи и Захари Стоянов, и Русия по време на Съединението и малко преди това, по време на Режима на Пълномощията, не е никак учудващ русофобският му уклон.

Джендо масонът, на когото му се разминава през Априлското въстание

Той и Левски го е казал: "Този, който ни освободи, той ще ни и пороби."

Това го е казал Плевню а не Левски...

естествено че няма начин да не се лансират бръщолевенията на Джендо как лоша била официална Русия и как руский камшик щял да боли... той така явно и не е вдянал идеята на Бенковски покрай който уж се е движел но някак си не е загинал.. И на Бенковски, и на всеки друг от водещите революционери (какъвто Джендо не е бил!!) е било ясно че само чрез въстания каквито са били вдигани десетки пъти от поробването на България от турците, няма да може да стане работата... трябвало е да бъде предизвикана кръвожадната и тиранска турска власт за да покаже пред света на какви зверства е способна в края на 19 век. Което и става. От последвалата политическа криза в крайна сметка се стига до война - в която именно "лошата" Русия се заема с освобождението на България, докато Англия и Австроунгария подпомагат активно Турция..

И викаш Русия щот си няма друга работа, тръгва да но освобождава зарад хубавите ниночи. Наивник!

Захари Стоянов: -Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ Необяснимо!! Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти…. .

тъй де , кажи си приказката - искало му се на народа да си стои рахат под чалмата, а не да му идват разни руснаци да му развалят кефа.. гнидо!

За това думите на Захари Стоянов, изречени още през 1886 г. звучат днес като клетва, от която никой българин не трябва да отстъпва: “И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар.”

има сериозни съмнения че е ром, съмнение буди факта че само той оцелява край новото мостче, пък на Бенковски - главата в кладенчето, как па простия дедо въльо разбира кои са, слуха че че е умрял от преяждане и е факт че Баба Тонка го изритва като ненадежден.

Аз само като висях статия с цитати от Захарий Стоянов и ми стана ясно, че ще има плюене по Русия.

защо се излагате като кифладжии с тия писания за човека бе,не ви ли е срам от костите на човек който си дал здравето за майка България и е бил отровен от масоните които са били против русофилията в България

Календар