Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

НОВА КНИГА

Проф. Николай Овчаров пише книга за аристокрацията по време на Второто българско царство

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията

Авторът се е водил от френските хроники, които според него са много важни за периода, по-жизнени са и съдържат повече диалози от византийските (Снимка: БТА)

Още

Проф. Николай Овчаров изследва обичаи на аборигените в Австралия и маорите в Нова Зеландия

Проф. Николай Овчаров изследва обичаи на аборигените в Австралия и маорите в Нова Зеландия

Проф. Николай Овчаров работи по нова книга за аристокрацията по време на Второто българско царство. Това съобщи той във Варна при представянето на последното си издание, посветено на владетелите от същата историческа епоха, което излезе през месец март т.г. и вече бе представено в София, Велико Търново и Тараклия.

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията с доказателствата как крепостите ни се превръщат в класически замъци, което личи от запазените инсигнии на боляри. Овчаров каза, че негово призвание е да обединява историческите познания с археологическите паметници.

Той смята, че в наши дни изворите са изчерпани, хрониките са изчетени и всичко е описано, затова археологията дава нова информация на историята, която понякога напълно променя схващанията. За да се тълкуват находките обаче и да се състави пълната картина, трябват исторически познания, допълни той.

За новия си труд авторът сподели, че както и в опуса за царете, в нея освен историческите извори, ще бъде застъпена много и археологията (Снимка: БТА)

На представянето на своята книга "Великите владетели на Второто българско царство" Николай Овчаров разказа, че написването й му е отнело 25 години, през които са публикувани издания за всички царе, които впоследствие са обединени в новото заглавие - Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман.

Авторът се е водил от френските хроники, които според него са много важни за периода, по-жизнени са и съдържат повече диалози от византийските.

Още

Проф. Николай Овчаров : На Перперикон превеждат библията на езика на траките

Проф. Николай Овчаров : На Перперикон превеждат библията на езика на траките

Той смята, че книгата представя цялостна история на Второто българско царство, като освен с текста и библиографията на ползваните източници, е придружена с 93 страници с над 300 илюстрации.

Само две от изображенията са съвременни, като едното е на корицата и е от Васил Горанов, а другото е на семейството на Иван Александър и е направено от варненската художничка Марина Варенцова-Русева, сподели авторът.

Според решението на редактора на книгата Захари Карабашлиев, всички останали илюстрации са от исторически източници, издирвани продължително, и на тях могат да се видят императори, крале, папи, султани и други владетели от епохата. Овчаров уточни, че има само трима български царе, които са пресъздадени в изобразителното изкуство приживе, като се изключат изображенията върху монети.

На представянето в склада за култура "Никотеа" във Варна присъства поетът Стефан Цанев, който подчерта, че Николай Овчаров поправя грешката историците да не бъдат писатели (Снимка: БТА)(Снимка: БТА)

Книгата е трябвало да се нарича "Благословените царе" по вдъхновение от серията "Прокълнатите крале" на Морис Дрюон, призна авторът, но заглавието е променено от издателството с търговска цел.

На представянето в склада за култура "Никотеа" във Варна присъства поетът Стефан Цанев, който подчерта, че Николай Овчаров поправя грешката историците да не бъдат писатели. "Книгите обаче имат един недостатък - трябва да бъдат четени", каза още той.

На събитието бяха още директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, началникът на Морското училище във Варна проф. Боян Медникаров заедно със студенти, археолози, общественици.

Още

Проф. Николай Овчаров показва разкритията от Татул от птичи поглед

Проф. Николай Овчаров показва разкритията от Татул от птичи поглед

Още

Археологът проф. Николай Овчаров тръгва към скалните градове на Мала Азия, в търсене на корените на Перперикон

Археологът проф. Николай Овчаров тръгва към скалните градове на Мала Азия, в търсене на корените на Перперикон

Още

Археологът проф. Николай Овчаров за "Българската версия за Дракула"

Археологът проф. Николай Овчаров за "Българската версия за Дракула"

Още

Проф. Николай Овчаров: Казанлък е в челните места в страната по културно-историческия туризъм

Проф. Николай Овчаров: Казанлък е в челните места в страната по културно-историческия туризъм

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Пролетният панаир на книгата стартира на 24 май в София

Събитието ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития, включително 40 на специално обособената сцена на Културната програма на Панаира

"Няма страшно" - оптимистичен преглед на семейното ежедневие

Сборникът с разкази от баща и дъщеря е хумористично четиво, идеално за плажа или за отпускане в края на деня, но въпреки лекотата си, без да съди и без да назидава, ни кара да се замислим

"Свобода": Мемоарите на Ангела Меркел излизат през ноември

Бившата канцлерка е написала книгата в съавторство с дългогодишния си политически съветник Беате Бауман

"Великият Гетсби" и "Нежна е нощта" излизат в един том (откъс)

Две от най-емблематичните произведения за световната литература излизат в едно книжно тяло от издателство "Колибри"

Италия, която е почетен гост на Франкфуртския панаир на книгата, ще представи 100 автори

Сред известните имена са съвременните автори Сузана Тамаро, Дача Мараини и Алесандро Барико, както и по-млади автори като Мадалена Фингерле и Аличе Урсиуоло