Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нанси Фрайдей - най-продаваният хроникьор на еротичните фантазии на жените, почина на 84

IN MEMORIAM

Нанси Фрайдей - най-продаваният хроникьор на еротичните фантазии на жените, почина на 84

Писателката бе една от първите "феминистки" в областта на сексологията и еротичната психология

Нанси Фрайдей (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Нанси Фрайдей - неудовлетворената дъщеря на сексуалната революция, чиито най-продавани книги целяха да освободят жените от срама на еротичните си фантазии и от бурните взаимоотношения с майките си, почина на 5 ноември в дома си в Манхатън. Тя беше на 84 години.

Това съобщи литературният агент на писателката Робърт Тикстън. Нанси Фрайдей е починала в апартамента си в Манхатън, вследствие на усложнения от болестта на Алцхаймер, предаде Асошиейтед прес.

Нейните книги за половата политика "помогнаха да се предефинира сексуалността и социалната идентичност на американските жени" в края на 20 век, според "Ню Йорк Таймс" .

Популярната книга "Моята тайна градина", публикувана през 1973 г., е сбор от нецензурни писма и интервюта, събрани от Фрайдей. Тя е считана за първата книга, която представя сексуалните фантазии на жените и прави известна своята авторка.

В "Моята тайна градина" жените са свободни да изразяват сексуални фантазии, които не са се осмелявали да признаят дори и пред себе си. Скрити зад анонимни писма, хиляди дами отговарят на запитването на Нанси Фрайдей за детайли около техните най-скрити мечти. Така "Моята тайна градина" се превръща в сбор от всички тези екзотични истории. След публикуването настъпва буря от спорове из медийното пространство. Според книжарите по света дори в днешно време всяка година хиляди жени си купуват копия от тази невероятна класика.

Родена в Питсбърг, Пенсилвания на 27 август 1933 г., Нанси Колбърт Фрайдей израства в Чарлстън, Южна Каролина и посещава Ашли Хол, местно училище за подготовка на момичета, после колежа Wellesley в Масачузетс.

Тя работи за кратко като репортер на "Сан Хуан Айлънд Таймс" и впоследствие се утвърждава като журналистка в Ню Йорк, Англия и Франция. След това се обръща към писането на пълно работно време, променяйки света с ярките си възгледи за сексуалната революция и феминисткото движение.

Нейни са й книгите: "Забранените цветя: Повече женски сексуални фантазии (1975), "Моята майка / Моето Аз: Дъщерното търсене на идентичността" (1977), "Ревност" (1985), "Жените на върха", (1991), "Силата на красотата" (1996), "Мъжете в любов, Сексуалните фантазии за мъже", (1980) "Отвъд моя контрол: Забранени фантазии в нецензурирана ера" (2009), "Лулу - една Новела"(2012).

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Представят "Изследвания върху културите. Културни ориентири на управлението" на проф. Цветан Давидков

Събитието ще бъде на 26 февруари 2020 г. от 18.30 часа в аудитория 65 в Ректората на Софийския университет

Три истински бижута на книжния пазар, с името на Вазов

Издателство "ИнфоДАР" ни дари с три безценни произведения на патриарха на българската литература

"Втора градска" - размисъл за човешкия живот и как да го "санираме" (ОТКЪС)

Един роман на Магдалена Манчева, който ще ни накара да се замислим върху онова, което ни превръща в пациенти

"Жажда", или колко сложна може да бъде връзката между майка и дъщеря (ОТКЪС)

Отговорите са в "сенките на човешкия разум", описани в романа на Естер Херитсен

"География на мъдростта" или Експрес "Сократ"

Новата книга на Ерик Уайнър излиза първо в България, преди американското издание

Христо Карастоянов - разказвач на февруари в Столична библиотека

Един от големите съвременни български писатели навършва 70 години и на 21 февруари 2020 г. и вечерта преди рождения си ден, ще бъде гост в поредицата "Разказвач на месеца"