Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За нощта и деня на музеите

КРИТИЧЕН ПОГЛЕД

За нощта и деня на музеите

И така, знаете ли какво може да разгледате в "Нощта на музеите" в съседните град, област или на 100 км от Вас? Със сигурност - не. Информацията беше локална, главно медийни публикации, чат-пат публикации в общинските сайтове или пък в музейните

Дворът на Лувъра в Париж (Снимка: iStock by Getty Images)

И тази година отмина "Европейската нощ на музеите", придружена с обилно и безлично предварително оповестяване, и "отчетена" като успешна в края й. Разбира се, от идеята във Франция през 2005 година, когато никой не би си и помислил, че 15 години по-късно ще се отдалечаваме едни от други по презумпция, а не поради търсене на лично пространство, до момента има много натрупан "опит", но той категорично отива само в една посока - безплатен вход и по няколко събития на обект, а може и без тях.

След безпрецедентното дълго затваряне на музеите в началото на пандемичната обстановка и половинчатата им работа през изминалата година, през тази беше моментът за отваряне към публиката, за която и всъщност работят тези обекти. Защото те директно или индиректно са финансирани от нея. Предварително се извинявам на читателя за сравненията, но те са неминуеми.

И така, знаете ли какво може да разгледате в "Нощта на музеите" в съседните град, област или на 100 км от Вас? Със сигурност - не. Информацията беше локална, главно медийни публикации, чат-пат публикации в общинските сайтове или пък в музейните.

Националният археологически музей се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите“ (Снимка: БТА; автор: Минко Чернев)

На 800 км от нас, в Унгария информацията е в един сайт - избираш област и град и виждаш какво можеш да посетиш - и това е защото тази нощ е нощ за култура, а пък покрай нея и за приятно преживяване с приятели или със семейството до полунощ.

Още

42 музея и художествени галерии от 21 области в страната се включат в "Нощ на музеите"

42 музея и художествени галерии от 21 области в страната се включат в "Нощ на музеите"

У нас под нощ се разбира нещо съвсем различно - музеи, които се водят топ в пътеводителите за страната работиха не до 24.00 ч., а до...21.00, подигравката с музейната публика в тази нощ беше в бившата Европейска столица на културата, където всичко, което можеше да бъде посетено, защото е ново и непознато, беше отворено от 18.00 до 21.00 ч. безплатно и то със спазване на противоепидемичните мерки, разбирай малко посетители в залата и пускане на порции.

За сравнение в Ямбол, където музеят почива в събота и неделя, в нощта работеше до 23.00 ч. Но да се върнем към сравненията. Франция, като люлка на културата и пионер в тази музейна нощ, също е създала специализиран сайт за цялата страна, съмнявам се, че някой от Париж ще иде в Ница, но пък от Марсилия могат да го направят.

Музеят за приложни изкуства в Будапеща (Снимка: iStock by Getty Images)

Защо да даваме пример с Франция, като можем да погледнем към съседите - Сърбия. В Сърбия от години съществува инициативата "Музеите на Сърбия 10 дни от 10 до 10" , която се провежда около Денят на музеите - 18 май. Сайт на инициативата Ви води до всяка музейна единица, с работно време и експозиция, които можете да разгледате свободно.

Имах щастието да видя как работи и френската инициатива в румънската столица - с обща мисъл и ред. Полиция около всички културни институти, следяща за пешеходното преминаване по улиците, информационна кампания, наблюдения върху потока от хора и километрични опашки от хора, които искат да се видят, да поговорят и да разгледат това, което не са успели в другите дни. И музеите работят до 24.00 или 1.00 ч. през нощта.

Изглед към нощен Белград и Националния музей в сръбската столица (Снимка: iStock by Getty Images)

Още

Очаква ни десетата Нощ на литературата

Очаква ни десетата Нощ на литературата

За кожата на един закон

И тъй като не всичко е сиво, трябва да припомня, че държавата ни се е погрижила чрез Закона за културното наследство да имаме безплатен достъп веднъж месечно до всеки градски, общински или държавен музей. И тъй като в момента министерството, което трябва да наблюдава изпълнението на закона, се е отдало на една сензитивност, усещането за тази специално е в таблица в Ексел. Това е регистърът на музеите, според министерството. И бруталното в тази ситуация е, че след преглед в него изискуемият по закон безплатен достъп липсва в 50 % от музеите в България, въпреки че по норма трябва да го има.

Въпросът е коя е силата, която може да накара примерно издържаният от държавата и от общината археологически музей във Варна или в Пловдив да отваря безплатно врати всеки първи понеделник в месеца за всички. Отговорът е - няма такава. Защото по презумпция законите се изпълняват, но няма санкция за неизпълнението им.

Стотици жители на Варна посетиха любимите си дестинации на петото издание на фестивала „Ден и Нощ на Музеите и Галериите". По-голямата част от музеите отново отвориха врати с безплатен вход, а в някои от тях се проведоха специални и тематични акции. (Снимка: БТА; Красимир Кръстев)

Още

Live Cam събира актьори и режисьори в Осмата Нощ на театрите

Live Cam събира актьори и режисьори в Осмата Нощ на театрите

Оптимистичен преглед

Музейното дело в България е на повече от един век. И въпреки че на много места то е застинало някъде по средата на своето съществуване и като експозиция, и като изразни средства, има надежда. Тя е в новите технологии - интерактивно представяне, комуникация с посетителя, защото той не е враг, а посредник към други, които биха дошли.

Дори и разнородното решение за това, дали са позволени снимките с телефона на експозиция примерно, е повод да се помисли дали това не е прозорецът към други, които не са посетили това място, защото усещането на историята е индивидуално, но със снимката от него ще разберат за съществуването му. Изначално желание у всеки е да опознава света, но когато светът в някоя част ти затръшва вратата или почива в събота и неделя, отиваш към другата част - например в кръчмата. И това е начин за опознаване на околното, но не онзи, който търсят тези, чиито заплати заплащаме пряко или косвено.

Минко ВАСИЛЕВ

Още

Френският институт организира "Нощ на идеите" на 28 януари

Френският институт организира "Нощ на идеите" на 28 януари

Още

Нощ на литературата 2020: съвременни произведения, интересни места и известни лица

Нощ на литературата 2020: съвременни произведения, интересни места и известни лица

Още

"Нощ на ансамблите" с нова дата - 14 май

"Нощ на ансамблите" с нова дата - 14 май

Още

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

"Ти промeняш играта. Играта променя теб" - актьори и творци в седмата Нощ на театрите

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Bonjour Paris от Момчил Георгиев

Изложбата е от 2 октомври в галерия "Стубел"

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Фотографската изложба с 27 жени ще бъде открита за Световния ден на сърцето

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си